Skocz do zawartości
IGNORED

Ψαραντώνης

Gość nosferartur

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba trzy lata temu byłem na ich koncercie w ramach WAve Gotik Treffen w Lipsku. Koncert odbywał sie w Centraltheater. Muzycy snuli sie po scenie i coś tam plumkali, a to na strunach, a to na bębenku. Połowa widowni nie dotrzymała do końca. Występowi brakowało krzty dramaturgii i dynamiki. Być może jako muzyka konteplacyjna to świetna rzecz. Na żywo porażka.

PS Polecam Corde Oblique i poprzednie wcielenie - Lupercalia.

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Daemonia Nymphe dodałem dla tego, że słychać tam Psarantonisa, jego głos i lirę. W przedsięwzięciu tym brał udział gościnnie (ot taki tam incydent w artystycznym życiu). Nie chodziło mi tutaj o jakość całego przedstawienia, a już na pewno nie o kwestie baletowe. Wątpię by na tym polu miał coś do powiedzenia. Widziałem go wchodzącego i schodzącego ze sceny i uważam, że wszelakie przymuszanie do tanecznych popisów mogłoby odebrać mu godność. Na „ normalnym” koncercie sam Psarantonis jak i towarzyszący mu muzycy nie ruszają tyłków z krzeseł (jak widać na pierwszym z filmów) i to wystarczy. Wystarczyło na trzygodzinny koncert, z którego nikt nie wyszedł w trakcie. Takiego byłem świadkiem i wcale nie odczuwałem potrzeby wypełniania przestrzeni wizualnej rekonstrukcjami antycznych orgii czy innymi dramatycznymi zdarzeniami. Przez ekspresję samej muzyki i interakcje między artystami, był to jeden z najlepszych akustycznych koncertów, jakie w ogóle słyszałem. Choć gotycko-rockowy klimat nie jest mi niemiły, to pomysł występu Daemonia Nymphe na takim festiwalu uważam za co najmniej niefortunny. Równym sukcesem cieszyłby się pewnie, jakże gotycki i dramatyczny, średniowieczny dramat liturgiczny.

Między gotyckim rockiem, a muzyką czasów gotyku zieje spora przepaść i rzadko kto przez nią skacze, ot tak sobie, z lekkością mitycznych nimf.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.