Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe do Frontów

januszno

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie który będzie dobrym wyborem: QED Silver Anniversary XT, VAN DEN HUL The CLEARWATER, VAN DEN HUL The SNOWLINE ,ARGON 5303 A może powinienem te spróbować :VAN DEN HUL The CS-122 HYBRID w sklepie polecają te do kolumn.

Ewentualnie jakieś inne propozycje .

No i drugie pytanie czy te banany to będą wystarczające: ARGON 5452 bananplugg. A może klasyczne połączenie co polecacie.

Mam pytanie który będzie dobrym wyborem: QED Silver Anniversary XT, VAN DEN HUL The CLEARWATER, VAN DEN HUL The SNOWLINE ,ARGON 5303 A może powinienem te spróbować :VAN DEN HUL The CS-122 HYBRID w sklepie polecają te do kolumn.

Ewentualnie jakieś inne propozycje .

No i drugie pytanie czy te banany to będą wystarczające: ARGON 5452 bananplugg. A może klasyczne połączenie co polecacie.

Kup zwykłe kable miedziane za kilka złotych a resztę odłóż już na centrala :-)

Zamiast centrala proponuję dobrego suba który robi całe tło w kinie i największe efekty ;-)

Do kina prawie każdy kabel się nadaje, gorzej w stereo choć i tu zdania są podzielone.

Dawno temu kupiłem w sklepie nie dla idiotów coś takiego: OEHLBACH 1021 Cu/Ag

szwajcarski kabelek z posrebrzanej miedźi - gra naprawdę przyzwoicie - nawet w stereo ... no i cena wtedy była też super bo 29 pln za metr :)

taki jak ten tu tylko cena nie ta ;(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

dżizus tu jest taki sam tylko że zarobiony za 400 pln ...

Ukryta Zawartość

kurcze też muszę sobie je tak zarobić :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A powiedzcie mi dla czego na tylnej ściance ampli mam napisane minimum impedancji 8 omów, to jak głośnik ma 6 to co nie mogę podpiąć proszę o wyjaśnienie.

podczas normalnego odsłuchu muzyki nie złego nie powinno się stać

kiedy będziesz już mocniej podkręcał nawet głośniki 6 omowe , ich impedancja może spaść do 4 lub też mniej omów , a to może być już problemem dla amplitunera , bo końcówki będą wtedy bardziej wysilone

podczas normalnego odsłuchu muzyki nie złego nie powinno się stać

kiedy będziesz już mocniej podkręcał nawet głośniki 6 omowe , ich impedancja może spaść do 4 lub też mniej omów , a to może być już problemem dla amplitunera , bo końcówki będą wtedy bardziej wysilone

A możesz się odnieś do tego: (

Pasmo przenoszenia: 41-25000Hz

Skuteczność: 90 dB

Impedancja nominalna: 6 Ohm

Zalecana moc wzmacniacza: (8 Ohm) 40-160W

Głośnik wysokotonowy: 1 x 1'

Głośnik średniotonowy: 1 x 5'

Głośnik niskotonowy: 2 x 8'

Wymiary (W x S x G): 103x25x36 cm

Waga: 25 kg).

To jest tekst z Kino Domowe PL. Co prawda ja mieszkam w bloku i nie przewiduje zmiany na domek wiec nie będę pewnie rozkręcał na więcej niż 50 procent max. Tak mysle bo jeszcze nie wiem jak to będzie jak podłącze może na max 30 procent.

dane niewiele mówią

może też być tak że w stanie spoczynku kolumny mają 8 omów a po już ich sporym ruszeniu spada do 6 omów i tą właśnie podał producent w danych

wg mnie nic się nie stanie w szczególności w bloku

sam amplituner ma zapewne zabezpieczenia przed przeciążeniem i powinien się wyłączyć na skraju obciążenia

dane niewiele mówią

może też być tak że w stanie spoczynku kolumny mają 8 omów a po już ich sporym ruszeniu spada do 6 omów i tą właśnie podał producent w danych

wg mnie nic się nie stanie w szczególności w bloku

sam amplituner ma zapewne zabezpieczenia przed przeciążeniem i powinien się wyłączyć na skraju obciążenia

Dzieki. A co ty na temat tych kabli w/w powiesz.

Prośba do Wszystkich mam problem z ta konfiguracja chodzi o to ze zestaw jest świetny dla mnie wrażenia osłuchowe w skali do 10 na 11 tylko ze Ampli jest na 8 omów a kolumny na 6 omów.

I muszę podjąć decyzje czy wymienić ampli na odpowiedni do tych kolumn czy kolumny na odpowiednie do ampli, a szczerze bym tego nie chciał.

Czy rzeczywiście duże jest ryzyko gdybym postanowił nic nie zmieniać . Czy po dłuższym czasie mogą się wykończyć głośniki lub ampli zaznaczam ze będę słuchał na max 50 procent.

Alternatywą byłby Denon 2311.

Miałem wiele konfiguracji opartych w ten sposób i nigdy problemów nie było. Jeśli nie będziesz słuchać na maksymalnych poziomach głośności to nic się nie stanie.

A efektywność i inne parametry będą w normie nie spadną ? Pytam bo ja kompletnie zielony jestem jeżeli chodzi o te impedancje i te szczegóły prądowe.Tylko zastanawia mnie po co oni podają w instrukcji obsługi i na stronie Nad jakie osiąga moce przy 4 skoro on jest dedykowany na 8. To mnie zmyliło i dlatego myślałem ze 6 nie będzie problemu. A jak odebrałem rozpakowałem zaczolem oglądać wejścia z tylu to zobaczyłem napis minimum 8 i w instrukcji małymi literkami gdzieś w połowie książki .

W ostateczności mógłbym zamienić na Denon 2311 , lub coś innego z internetu np.Pioneer LX52,lub nowa Ymaha 771 ale szczerze wolałbym pozostać przy tym zestawie.

A efektywność i inne parametry będą w normie nie spadną ? Pytam bo ja kompletnie zielony jestem jeżeli chodzi o te impedancje i te szczegóły prądowe.Tylko zastanawia mnie po co oni podają w instrukcji obsługi i na stronie Nad jakie osiąga moce przy 4 skoro on jest dedykowany na 8. To mnie zmyliło i dlatego myślałem ze 6 nie będzie problemu. A jak odebrałem rozpakowałem zaczolem oglądać wejścia z tylu to zobaczyłem napis minimum 8 i w instrukcji małymi literkami gdzieś w połowie książki .

W ostateczności mógłbym zamienić na Denon 2311 , lub coś innego z internetu np.Pioneer LX52,lub nowa Ymaha 771 ale szczerze wolałbym pozostać przy tym zestawie.

impedancja nie ma wpływu na inne parametry kolumn

o ile nie będziesz słuchał na 90% mocy lub więcej to wszystko będzie OK

Nie ma szans bo mieszkam w bloku wiec będę delikatnie słuchał ale pytanie jak będę miał już komplet czyli 5.1 to czy to wtedy nie będzie miało wpływu nawet gdyby to było tylko na 50 procent ?.

Nie ma szans bo mieszkam w bloku wiec będę delikatnie słuchał ale pytanie jak będę miał już komplet czyli 5.1 to czy to wtedy nie będzie miało wpływu nawet gdyby to było tylko na 50 procent ?.

bez obaw przy takim słuchaniu

ja mieszkam w domku i mogę rozkręcić sprzęt bardzo mocno , jednak ustawiłem w amplitunerze max. głośność na 82 ( w skali do 100 ) bo kolumny grają już na skraju swojej mocy

• Moderatorzy

nie przejmuj się tyłami, główna para i tak idzie z przodów lub suba, sprzęt ma różne zabezpieczenia i odpowiednią tolerancję

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

To super, ja zadzwoniłem wczoraj do Nad polska i gość powiedział ze one maja i tak pewna tolerancje i ze jeżeli nie będę słuchał na max to nie powinno się nic stać . Poza tym on stwierdził ze podobno ludzie sobie czasami bardziej szkodzą podkręcając parametry na maxa np. bas i ze to szkodzi kolumna czy ampli czasami bardziej. Ja raczej będę używał mało regulacji bo na odsłuchu słuchałem na 0 było super parę razy włączyłem dodatkowe opcje ale najlepiej było na 0 . Poza tym ja nie lubię słuchać zbyt dużo i głośno mięsistego basu. Taki bas słyszałem w B&W i to mi się nie podobało ja wole taki delikatny bas ale którego się czuje całym ciałem, i nie lubię słuchać głośno. Dlatego wybrałem Dali Concept 8.

Dzieki za pomoc koledzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.