Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Vintage

Gość rydz

Rekomendowane odpowiedzi

Warto przeszukać internet żeby zobaczyć jak wyglądają oryginalne kolumny, którymi jesteś zainteresowany i porównać z tymi na aukcji. Zawsze można poprosić sprzedającego o dodatkowe zdjęcia kolumn. Sam nie kupiłbym kolumn np. z fotografii z założoną maskownicą. Stan głośników jest najważniejszy. Ja szukam tylko zestawów z głośnikami niskotonowymi na gumie, a średnie i wysokie kopułkowe - Grundig, Braun, Dual, WHD, Telefunken - głównie niemieckie konstrukcje. Obudowa po tylu latach ma prawo być porysowana choć zdarzają się egzemplarze w bardzo dobrym stanie.

Warto przeszukać internet żeby zobaczyć jak wyglądają oryginalne kolumny, którymi jesteś zainteresowany i porównać z tymi na aukcji. Zawsze można poprosić sprzedającego o dodatkowe zdjęcia kolumn. Sam nie kupiłbym kolumn np. z fotografii z założoną maskownicą. Stan głośników jest najważniejszy. Ja szukam tylko zestawów z głośnikami niskotonowymi na gumie, a średnie i wysokie kopułkowe - Grundig, Braun, Dual, WHD, Telefunken - głównie niemieckie konstrukcje. Obudowa po tylu latach ma prawo być porysowana choć zdarzają się egzemplarze w bardzo dobrym stanie.

Potwierdzam, za grosze (poniżej 500 zł) można kupić świetne tego typu starsze kolumny głośnikowe. Nawet myślałem nad założeniem klubu miłośników kopułki średniotonwej, ale niestety na allegro handlarze tylko czekają na reklamę takich rozwiązań i ceny pójdą w górę...

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moje Monitor Audio są prawie że identyczne (nie mam fotek póki co), ten sam srednioniskotonowy wspaniały KEFB200 tylko tweter audaxa, ale gra niesamowicie przyjemnie i przestrzennie. za swoje chce 850zł.

Ukryta Zawartość

życie nie jest takie piękne jak piszesz

Ukryta Zawartość

21 bidów i 289€ na koniec, Holandia

drugie stoją za 339€

Ukryta Zawartość

Tu masz normalne ceny, wiekszy brat czyli MFB544:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 145 euro (drogo)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z dedykowanym pre, 80 euro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 99 euro i nie zeszly od 3 czerwca

Tu odnowione MFB541 za 75 euro:

Ukryta Zawartość

Dlatego pisze ze nie warto przeplacac u handlarzyn z ebaya.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość rydz

(Konto usunięte)

W temacie Wharfedale Linton z allegro nic nie wiecie?

Widać że w miarę zadbane, ale ktoś grzebał, o ile z ciekawości to pół bidy jak to mówią.

A może coś wiadomo wam o Audion Box 490 na 30 cm papierzaku są na allegro, co to była za firma, jakie głośniki montowała?

Te wafle mogą być całkiem ciekawe. Nie wiem co prezentuje sobą wysokotonowy, ale niski powinien być w porządku. Tu są zdjęcia z innego źródła

Ukryta Zawartość

Wyglądają tak samo.

Ukryta Zawartość

dla czego próbujesz rzeźbić w g. ?

skoro nie wiesz jak co gra zdaj się na ludzi

ponadto 12" do 13*2m to kiepski pomysł, głośnik liniowość osiąga w funkcji mocy w przedziale 0.2-20% mocy głośnika

Twój basowy nie powinien mieć więcej niż 20W i 8-10"

i tak będziesz kręcił korekcją

ten link czołgisty za 80€ z pre to rewelka

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

MFB 544 mam i używam w torze sporządzonym przez Gregaudio (modyfikowany CD Denon 1700 z wyjściem regulowanym).

Tutaj polecam dobrą pasywkę lub własnie dobre CD z fajną barwą i dobrym basem do 544. Te kolumny mogą zagrać tak że kapcie spadają. Obecnie mam je w pokoju 21m2 i nie cierpie na niedostatek basu choć docelowo będą grały w mniejszym i zaadaptowanym akustycznie. Koniecznie szukać nie grzebanych i w dobrym stanie - dźwiek warty zachodu.

a ten pionek jakiś klejnot rodzinny? w końcu można go wykorzystać jako pre, pisałem

jeśli na wstępie postawisz sobie jakieś ograniczenia (po za kasą) system będzie jak większość ...

Gość rydz

(Konto usunięte)

a ten pionek jakiś klejnot rodzinny? w końcu można go wykorzystać jako pre, pisałem

jeśli na wstępie postawisz sobie jakieś ograniczenia (po za kasą) system będzie jak większość ...

Mamelu drogi, tak ten pionek to klejnot rodzinny:)) zachowany w stanie sklepowym, napisałem gdzie to ma grać ,jak ma grać, kolumny Vintage to moja ciekawość, czy zestawione razem z SA 708 z tych samych lat potrafią{może lepiej od współczesnych przyjemnie zabujać}, opisałem czego oczekuje, ma byc miło, spokojnie, relaksująco, na skołatane nerwy przed snem:))) Pozdrawiam.

Niektórym tu po prostu chodzi o to że MFB 541,544 philipsa gra dużo lepiej niż się nawet ceni i czasami wygląda.

Kupujesz natomiast zawsze w takim przypadku od razu dedykowane końcówki dual-mono w komplecie i nie spieprzysz nic przy doborze wzmaka. U mnie tworzą system główny i będę pewnie tylko źródłami machrować:)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Panowie mam kilka typów ,podzwonie trochę i być może podejmę decyzję co do zakupu, ale ,mam jeszcze jedno pytanko, jak to jest z budowaniem sceny dżwiękowej, oderwaniem dżwięku od jak by nie było dosyć dużych skrzynek o szerokiej ściance,czy jest gorzej od współczesnych wąskich raczej konstrukcji, czy nie?

Z moich obserwacji mogę powiedzieć, że tzw. oderwanie dźwięku od głośników zależy głównie od dobrego, wzajemnego dopasowania głośników i dobrze zaprojektowanej zwrotnicy. Sam obecnie słucham kolumn z mało znanej angielskiej manufaktury Maidenhead Berks, z początku lat 70-tych, z dość szerokim frontem 35cm. Głośniki Peerless na magnesach alnico 20cm + 5cm. papierzak na górze - zwrotnica o nachyleniu 12/18dB.

Rogersy i JMlab-y zrobione z kitów B300 nie umywają się jeśli chodzi o szerokość, wysokość i głębię sceny. Barwa nie jest neutralna, ale wokale operowe, muzyka barokowa i jazz akustyczny tak brzmią, że zapominam o głośnikach.

Wszelkie ostrości CD, denerwujące na innych kolumnach tutaj nie występują i dziwne, że wysokich tonów nie brakuje. Mierzyłem je i przenoszą równo do 20 kHz.

Do tego wszystkiego niezależnie gdzie się znajduję w moim 20 metrowym pokoju stereofonia jest b. dobra, a przy cichym słuchaniu w nocy brzmią selektywnie i nie brakuje basów. Obecnie, chyba żadne znane mi głośniki nie grają dobrze bez odpowiedniej dawki mocy, tak więc warto poszukać kolumn o niedużej mocy z lekkimi, dużymi (20-25cm) papierowymi membranami. Warto jest również wymienić kondensatory w zwrotnicach i cewki, jeżeli nawinięte są cienkim drutem. U mnie poprawa w całym zakeresie była naprawdę znacząca.

?

Ukryta Zawartość

podejrzewam ze graja fajnie, mam prawie takie same tyle ze z telefunkena i sa zajebiste, szczegolnie srednica. Mam ta sredniawke w moich dahlquistach i telefunkenach tl70, z kolei wysokotonowy pogrywa w moich telefunkenach tl90. Mysle ze warte tej ceny...

Ukryta Zawartość

Ciekawe ile psów, kotów i pijaków się na nie odlało przez ten cały czas jak stały pod śmietnikiem...

Sorry, ale ja po prostu nie jestem w stanie sobie nawet wyobrazic jak w ogóle można doprowadzic domowy sprzęt grający do takiego stanu

i tak samo sobie nie wyobrażam jak można chciec coś takiego od kogoś takiego kupic i jeszcze we własnym domu postawic, ohyda...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

@parantulla

Nie pytaj nie chcesz wiedzieć. Ja też nie - jestem przed obiadem.

Jeszcze kilka postów i zaczną niektórzy głośniki z radiowęzłów reklamować jako Hi-EnD. Bo to już tylko malutkiego kroczku brakuje. A towaru na śmietnikach i wysypiskach coraz mniej......

podejrzewam ze graja fajnie, mam prawie takie same tyle ze z telefunkena i sa zajebiste, szczegolnie srednica. Mam ta sredniawke w moich dahlquistach i telefunkenach tl70, z kolei wysokotonowy pogrywa w moich telefunkenach tl90. Mysle ze warte tej ceny...

pudła ohydne ale głośniki wszystkie zacne, bym próbował pogadać

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mamel,dziękuje,wszystko analizuje na spokojnie ,mam 3 modele, szukam info w sieci na spokojnie

Jeszcze znalazłem Fisher STE-1110 na alle, jeżeli ktoś słyszał lub wie czy coś dobrego w nich siedzi, proszę na priv.

• 2 miesiące później...

A czy ktoś z Was słuchał tych kolumn ????? Mają efektywność 100 dB , impedancję 8 omów pasmo od 50 hz do 15 khz .Głośnik niskotonowy 30 cm na zawieszeniu płóciennym

Ukryta Zawartość

post-19955-0-13396800-1316421004_thumb.jpg

post-19955-0-17977900-1316421018_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

• 8 miesięcy później...

A czy te kolumny w cenie 1.400 zł to dobry zakup według was ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 3 tygodnie później...

Sprzedaję kolumny firmy Arcus.

Wszystko opisane w aukcji poniżej.

Ukryta Zawartość

90087353063c2de5.jpg

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 lata później...

Grajpudła Numer Trzy też można zaliczyć do vintage, gdyż grają na przetwornikach z 60/70-tych lat; Siemens i Isophon, plus jakaś nowsza malutka wstęga.

W zwrotnicy taśmowe cewki z Polinku i wielkie kondensatory olejowe (1000 V) z hitlerowskiej Rzeszy!...hehe, a o ich pochodzeniu wiedzą pewnie wtajemniczeni miłośnicy starych niemieckich olejaków i wermachtowcy...hehe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Moim skromnym zdaniem dobre czasy na kupowanie vintage odeszły do historii i raczej nic nie wskazuje na to,

żeby w dającej się przewidziec przyszłości cokolwiek w tym temacie miało się zmienic, bo z tego co obserwuję,

to z roku na rok jest tylko coraz gorzej, a ostatnimi czasy to już można dostac zajadów ze śmiechu co ci ludzie i za ile sprzedają.

Dzisiaj w "dobrej cenie" to możesz kupic sobie ledwo żywe zombie w stanie śmierci klinicznej do kapitalnego remontu,

a za w miarę przyzwoicie utrzymany sprzęt, niezależnie już nawet od jego klasy, musisz zapłacic jakieś absurdalne pieniądze.

Jeśli jesteś przygotowany na jedno lub drugie, to oczywiście Twoja sprawa i nic nikomu do tego,

ale jeśli liczysz na to, że kupisz tanio i dobrze, to musisz też liczyc się z tym, że kupisz dwa razy,

pierwszy raz tanio, a drugi raz dobrze.

Za absurdalny skok cen starych,przepraszam "vintage" sprzętów,handlarze z allegro powinni hipsterom ufundować jakąś nagrodę - może po jakiejś ładnej,wintydżowej,wełnianej czapeczce na lato? albo może po jakimś wintydżowym grzebieniu do czesania brody ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.