Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo

Zenon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Temat wzmacniaczy i przedwzmacniaczy gramofonowych potrafi przyprawić o ból głowy, zwłaszcza kogoś, kto po latach staje przed wyborem nowego sprzętu. Nie jestem ortodoksem i nie zamierzam kupować preampa do wszystkiego poczynając od słuchawek, a na gramofonie kończąc. Chciałbym dobry wzmacniacz lub amplituner w wejściem phono, który rozwiąże problem i pozwoli cieszyć się muzyką płynącą z głośników czy słuchawek. Do tej pory moim faworytem była Yamaha, ze względu na jej czystość. Ale trafiłem (przez Was) na sprzęt marki ROTEL, który wg recenzji jest stawiany w lepszym świetle niż Yamaha. A oliwy do ognia dolało zdanie "Dźwięki zdają się wyłaniać z cichsze go tła niż w przypadku Yamahy czy Cambridge Audio. Brzmienie niesie w sobie większy ładunek emocjonalny, po prostu przekazuje więcej informacji o nagraniu". (źródło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Rotel jest dość przystępny cenowo choć poziom cen praktycznie nie różni się od Yamahy. Yamaha R-S500 czy A-S1000 stoją na tej samej półce cenowej co Rotel 15x i 06. Zakładając jednak, że wzmacniacz jest sercem systemu stereo i nic więcej już nie dokupujemy, to na co postawilibyście? Z drugiej strony dokupienie tunera do zestawu Rotela, to nie gratka... ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/84815-wzmacniacz-stereo/

zdaje się, że sam sobie odpowiedziałem. Seria 06 Rotela kończy współpracę z wkładką MM na 15kHz! Moja wkładka kończy się na 25kHz! Zestawienie na serii 15 jest zbyt kosztowne, choć wygląda baaardzo ładnie. Zostanę jednak przy Yamaszce ze zmianą skłonności do A-S2000. Z całego tego sprzętu stylistyka Yamahy najbardziej mi odpowiada, choć Rotel wprowadza tu sporo zamieszania ;-) Choć nadal nie wiem czy ze względu na zamieszkanie w mieście i blokach sensowniejszą opcją nie będzie Yamaszka A-S500 lub z radyjkiem R-S500...

https://www.audiostereo.pl/topic/84815-wzmacniacz-stereo/#findComment-2227793
Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

zdaje się, że sam sobie odpowiedziałem. Seria 06 Rotela kończy współpracę z wkładką MM na 15kHz! Moja wkładka kończy się na 25kHz! Zestawienie na serii 15 jest zbyt kosztowne, choć wygląda baaardzo ładnie. Zostanę jednak przy Yamaszce ze zmianą skłonności do A-S2000. Z całego tego sprzętu stylistyka Yamahy najbardziej mi odpowiada, choć Rotel wprowadza tu sporo zamieszania ;-) Choć nadal nie wiem czy ze względu na zamieszkanie w mieście i blokach sensowniejszą opcją nie będzie Yamaszka A-S500 lub z radyjkiem R-S500...

Do bloku nie ma sensu mocnego wzmacniacze kupować, zwłaszcza, że takie rozwijają najczęściej skrzydła przy głośniejszym odsłuchu przy którym zaraz sąsiedzi walą w rury od grzejników. Nie lepszy byłby wzmacniacz lampowy ??

https://www.audiostereo.pl/topic/84815-wzmacniacz-stereo/#findComment-2227974

wzmacniacz się dobiera do reszty systemu, szczególnie do kolumn i źródła, a nie do miejsca zamieszkania

blok czy willa pod miastem - nie ma znaczenia :]

liczy się charakter brzmienia i wydajność prądowa

audiokarma.org

https://www.audiostereo.pl/topic/84815-wzmacniacz-stereo/#findComment-2227979

Recenzje są bez znaczenia. Słuchać trzeba, najlepiej u siebie. Wbudowane pre mają raczej opinię taką sobie, ale to uogólnienia. Nie sądzę, by tanie zewnętrzne pre były znacząco lepsze. Na pewno (rozwojowo) warto celować w taki wzmacniacz, który ma pre MM i MC, warto też tu akurat powalczyć z antykami sprzed lat ok. 30. Dokładnie dla samego pre.

https://www.audiostereo.pl/topic/84815-wzmacniacz-stereo/#findComment-2228033

Nie lepszy byłby wzmacniacz lampowy ??

Może i lepszy ale kupię coś takiego za 1,5-2kpln?

Na pewno (rozwojowo) warto celować w taki wzmacniacz, który ma pre MM i MC, warto też tu akurat powalczyć z antykami sprzed lat ok. 30. Dokładnie dla samego pre.

dlatego się rozglądam za sprzętem z lat 80tych i początku 90tych. Wtedy jeszcze była jakość, a producenci roboli wszystko aby zadowolić Klientów. Teraz zadowalają księgowych i zarząd.

Tani (używany) wzmacniacz z bardzo dobrym Phono to Marantz PM 66 SE

Hmm.. źle nie wygląda. Za starymi Yamaszkami też się rozglądam. Dobrze jest kupić taki sprzęt od kogoś kto używał i dbał, a nie sprzedaje bo znalazł w niemczech na wystawce ;-)

No ale mam jeszcze trochę czasu.

ciekawe te wzmaki Marantz. Nawet modele 30, 40 za 200-300 zł teraz mają pozłacane wejście phono i cd. Bajer czy jakiś powód się za tym kryje. Pytam, bo kompletnie nie znam tego sprzętu.

https://www.audiostereo.pl/topic/84815-wzmacniacz-stereo/#findComment-2228064

Witam,jeżeli chodzi o nie drogi wzmacniacz z dobrym pre MM,MC,, to mogę polecić SONY TA FA 50 ES,nie będziesz dalej szukał ,b.dobry dzwięk ,jest to mocny wzmacniacz z ostatniej dobrej seri ,w ciężkiej obudowie alu,z dobrym pre gramofonowym,bardzo nisko szumowy wzmacniacz,wiem bo posiadam takowy,i nie szukam nic innego,napędzam nim monitory USHERA 718BE,bez jakichkolwiek kompleksów,radzi sobie z nimi znakomicie,dzwięk mocny,dynamiczny,z b.dobrym basem,nic nie upiększa,po prostu gra muzykę,,,,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,Pozdrawiam,m.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/84815-wzmacniacz-stereo/#findComment-2228115
Gość chml

(Konto usunięte)

Warto posluchac tez starych Luxmanow - 525, 530, 560. Bardzo ladnie, cieplo grajace wzmacniacze z niezwykle udanymi pre MM i MC. Przy starszych komponentach dobrze jest sprawdzic stan kondensatorow w sekcji preampu, zuzyte moga odpowiadac za kluchowate, zmulone brzmienie.

Sam posiadalem kiedys Luxmana L-525, smialo moge go polecic w klasie cenowej nie przekraczajacej 2 000 pln.

https://www.audiostereo.pl/topic/84815-wzmacniacz-stereo/#findComment-2228203
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Warto poszukaś czegoś starszego np SANSUI AU-X911 lub 711 tam masz pre MC i MM i to naprawde dobrej jakości

Znakomite wzmacniacze, zwłaszcza 911.

wygląda bardzo porządnie. Nie posądzałem nigdy SONY o takie cuda...

Seria ES miała zdecydowanie lepsze wzmacniacze niż te wyprodukowane w II połowie lat 90-tych. Taki TA-F 555 ES nie pozostawia na nim suchej nitki a można go kupić za ułamek kwoty.

Z sansui-a to ca -2000 raczej, a jak z tanszych to Au-317...

Zwłaszcza AU-317 - śmiech na sali;-) Podobnie jak wiele innych tanich modeli Sansui. Ma jedyne 37-38 lat. CA 2000 to przedwzmacniacz. Nieco młodszy ale niewiele;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/84815-wzmacniacz-stereo/#findComment-2228277

Słuchaj się innych będziesz w trampkach zimą chodził. Sam pojeździj i posłuchaj,

później wypożycz do domu. Ja przesłuchałem kilka "objawień roku" i wiem co znaczy zdanie innych.

Z tym to mnie się aż tak nie pali. To będzie ostatni element wyposażenia nowego mieszkania. Żeby się osłuchać i upolować coś, to trzeba na to trochę czasu. A co do wypożyczenia, to w grę wchodzi raczej nowy sprzęt i chyba wokół takiego będę się kręcił.

Seria ES miała zdecydowanie lepsze wzmacniacze niż te wyprodukowane w II połowie lat 90-tych. Taki TA-F 555 ES nie pozostawia na nim suchej nitki a można go kupić za ułamek kwoty.

No właśnie. I obawiam się, że podobnie może być z Yamahą za 5kpln i 1,5kpln ;-) W końcu można kupić rzecz praktyczną, dobrą jak i taką dla lepszego samopoczucia ;-) Z drugiej jednak strony wzmacniacz kupujemy na dłuuuugie lata w przeciwieństwie do samochodu ;-)

Myślę, że problemu z wyborem jednak nie będę miał. Tutaj działa w jakiś dziwny sposób moja intuicja. Czas jaki został to podjęcia decyzji przeznaczę sobie na osłuchanie się z tym co mam teraz czyli PianoCraft E600 z nowymi Beyerdynamic DT770 M, no i oczywiście z ADASiem 424 uzbrojonym w AT120E. Ktoś może uznać taki zestaw za żart ale na odkryłem na nim od nowa stare płyty CD. Pink Floyd obnażył nowe dźwięki jakich wcześniej na diorze nie słyszałem, a filtru LOUD używam tylko w samochodzie, bo Piano go nie ma... i Yamaha wie co robi, bo ten guziczek jest naprawdę zbędny ;-)

BTW: jeszcze jedną rzecz trzeba tutaj wziąć pod uwagę. Rozwój technologii i doskonałość nowych materiałów. Jak wymieniałem w GS-470 kondensatory to nie wiedziałem jak zamontować te 1000uF, bo nowe są ponad 4 razy mniejsze! Ale po rozkraczeniu nóżek weszły w otworki ;-) Kolejna rzecz, to że na rynek ma sporą konkurencję, wymagania użytkowników nie słabną więc trzeba się jakoś przebić. Można postawić na jakość lub marketing. Monitorując różnego rodzaju pisma choćby z branży komputerowej zastanawiam sie zawsze jak to jest, że w tych wszystkich testach nie ma testów naprawdę dobrych rzeczy, których od lat używam w domu czy w serwerze. Rzecz tyczy wszystkiego; dysków, monitorów, pamięci, procków. Jakby złożyć PC z części Chip TIP to za rok się rozleci, a jak nie to przepłacisz 5x. warto zwrócić uwagę, na sprzęt który nie ma nachalnej reklamy, a jego producent jakoś nie narzeka na sprzedaż. Tak samo pre-ampy do gramofonu. Przecież ten układ nie jest specjalnie skomplikowany. Są płytki dosyć mocno obłożone elektroniką ale to są tanie części, a wzmak kosztuje 5kpln! Ja ma DJowego PRE ARTII. Rozkręciłem. Jest lepiej wykonany niż wszystkie inne jakie widziałem do 400 zł. Do tego zmiana pojemności na wejściu i regulacja. Szumów tyle co kot napłakał. Wewnątrz montowane SMD scalaki i kondensatory MK. Gra dobrze.

Ale to jest tak. Trzeba coś kupić, zacząć używać. W tym czasie człowiek samemu określi swoje potrzeby i dokona właściwego wyboru, wymieniając na nowe, lepsze czyli dopasowane do indywidualnych preferencji. To już tak zupełnie ad-hoc jakby ten post miał komuś kiedyś tam pomóc ;-) Taki niepozorny PianoCraft zmienił zupełnie moje upodobania audio i wymagania co do tego sprzętu. I jak mówię komuś, że Yamaha, to pada - ale ona brzmi sucho. Ale jak ktoś się wyedukował na dudniących altusach czy unitrze, gdzie średnia tolerancja wszystkich czę

https://www.audiostereo.pl/topic/84815-wzmacniacz-stereo/#findComment-2228338

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.