Skocz do zawartości
IGNORED

Czy potrzebny i po co preamp w zestawie wysokiej klasy?

dagi

Rekomendowane odpowiedzi

załóżmy ze gramy z wysokiej klasy źródła z wyjściem regulowanym i mamy dobre kolumny i kable. Czy w takiej sytuacji lepiej jest zainwestować w dobrą i kosztowną końcówkę mocy i na tym poprzestać, czy tez lepiej kupić zestaw dzielony w podobnej cenie? co robi różnicę i na czym ona polega?

PS czy w takiej sytuacji ma znaczenie rodzaj końcówki, np co jeśli to będą monobloki lampowe SET, a co jeśli mocny tranzystor?

kwestia gustów, jednym gra lepiej z preampem aktywnym lub pasywką, innym prosto ze źródła..

Zazwyczaj "dobre" tranzystorowe końcówki mocy wymagają preampa, lampowe już mniej ale jak pokazuje życie różnie to bywa.

Ja do tej pory nie znalazłem nic co grało by zdecydowanie lepiej niż mój Puccini bezpośrednio z darTZeelem. Próbowałem już ARC Ref-3 (@45kzł), Spectrala DMC-30 (@60kzł) czy Kondo M1000 (300kzł), a więc absolutnie topowe preampy tranzystorowe i lampowe. Ten ostatni mógł się co prawda podobać, ale nie było to tyle lepiej, co po prostu inaczej (gdy słuchaliśmy go u mnie mi się podobał, a Whitesnakowi - nie).

Oczywiście, nie w każdym systemie takie zestawienie 'zagra'. Warto myślę wtedy jednak zadać sobie trochę trudu i nawet wymienić niektóre posiadane przez nas klocki, bo zysk, zarówno dźwiękowy, jak i finansowy (pre, extra IC, extra sieciówka) z połączenia bezpośredniego jest niebagatelny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W zestawie wysokiej klasy preamp nie jest potrzebny-nalezy mieć bardzo dobry wzmacniacz lampowy na 300B-zbudowany z samych szczytowych elementów.

Do tego bardzo dobry cd-[dcs puccini nie polecam]okablowanie transparent audio z dedykacja do lampy-do tego świetny kondycjoner shunyata hydra v-ray

lub pure power 2000.Kolumny dopasowujemy w zalezności od pomieszczenia i musi być przekaz h-endowy-czyli nie męczący wysokiej próby w całym paśmie.

Wiecie państwo dlaczego para lamp 300B osiąga na ebay-u cenę ponad 2000 usd-z prostej przyczyny-bo jest znakomita,wręcz legendarna.

załóżmy ze gramy z wysokiej klasy źródła z wyjściem regulowanym i mamy dobre kolumny i kable. Czy w takiej sytuacji lepiej jest zainwestować w dobrą i kosztowną końcówkę mocy i na tym poprzestać, czy tez lepiej kupić zestaw dzielony w podobnej cenie? co robi różnicę i na czym ona polega?

PS czy w takiej sytuacji ma znaczenie rodzaj końcówki, np co jeśli to będą monobloki lampowe SET, a co jeśli mocny tranzystor?

Wiadomo, ze kazdy przedstawi swoj punkt widzenia (slyszenia) i za chwile bedziesz mial dwiescie piecdziesiat siedem

odpowiedzi. Najrozsadniej to posluchac samemu roznych konfiguracji i wyrobic sobie zdanie.

Chociaz z drugiej strony, tez jest dobrze znac opinie i spostrzezenia innych hi-endowcow :) W moim systemie i z moimi

preferencjami muzycznymi, preamp jest niezbedny. Dodaje aury dzwiekowi, przekaz muzyczny jest bardziej energetyczny,

a sam styl prezentacji dzwieku jest sceniczny. W konfiguracji bez preampu, bezposrednio z odtwarzacza, dzwiek jest

bardziej, powiedzialbym "studyjny". Jest wiecej detalu, separacja dzwieku wrecz zjawiskowa, a sama prezentacja o krok

do przodu tzn. bardziej "upfront". Zdecydowanie wole dzwiek z preampem. Nie jestem maniakiem detalu i chirurgicznego

dzwieku, ktory jest pociety skalpelem. Zreszta moje preferencje muzyczne tez oscyluja w klimatach mniej dokladnych.

Moj dzwiek to ta ciemniejsza strona mocy :) z dodatkiem lekkiego "brudu" :))

Cale to opowiadanie oparte jest oczywiscie na moich doswiadczeniach i jak najbardziej nie jest to najmojsza, jedyna

prawda. Chetnie poczytam jakie preferencje maja inni forumowicze i co za tym sie kryje :))

Miec preamp w systemie, albo nie miec - "that was the question".... . Dobry temat !!!

Pozdr :))

Parker's Mood

Gość rochu

(Konto usunięte)

W 300B jest skondensowane całe okrucieństwo audiofiii.

Ta lampa potrafi czasem zgrać tak, że odechciewa się słuchać czegokolwiek innego.

Natomiast potem człowiek przez resztę życia będzie szukał kolumn które będą potrafiły z tymi lampami zagrać.

dlatego 300B powinna sterować mocniejszą lampą mocy DHT ;) mamy czar 300B i moc ;) lub, 300B jak u p.Waszczyszyna w Silver Grand Mono, lecz nadal nie podpiszę się ze to napędzi Magnepany..

W 300B jest skondensowane całe okrucieństwo audiofiii.

Ta lampa potrafi czasem zgrać tak, że odechciewa się słuchać czegokolwiek innego.

Natomiast potem człowiek przez resztę życia będzie szukał kolumn które będą potrafiły z tymi lampami zagrać.

przecież zbudowano ją w konkretnym czasie pod konkretny typ kolumn rowwniez z tego okresu

narzekanie nie ma celu bo kolumny takie sa tyle ze zwykle wielokrotnie drozsze od samej lampy /starocie pomijam/

lampa ta ma chyba najwiecej wielbicieli ale czy to znaczy ze jest tą najlepsza ? oczywiscie ze nie

nie ma tych najlepszych i jedynych dlatego i puccini i dartzel sa własnie do kupienia po okazyjnych cenach :)

dagi pytanie głowne w temacie było czy jest potrzebny pre ?

otoz jesli szukasz w muzyce barwy,czaru to tak

jesli wystarcza analitycznosc, szczegołowosc i brak emocji :) to moze byc bez

dlatego 300B powinna sterować mocniejszą lampą mocy DHT ;) mamy czar 300B i moc ;) lub, 300B jak u p.Waszczyszyna w Silver Grand Mono, lecz nadal nie podpiszę się ze to napędzi Magnepany..

czlowiek od megi chyba nigdy nie miał pomyslu aby to napedzac lampa :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość rochu

(Konto usunięte)

przecież zbudowano ją w konkretnym czasie pod konkretny typ kolumn rowwniez z tego okresu

300B powstały jako lampy do telekomunikacji.

Do końca lat 70-tych XXw. nie miały zastosowania w audio, a zwłaczsza w układzie DHT.

Jakie więc "kolumny rowwniez z tego okresu" masz na myśli?

Te z lat 30-40-tych czy te z lat 70-80-tych XXw.?

Moim zdaniem pre jest niezbędny w systemach tranzystorowych a wystarczająco uzasadnili to,cir i MarkN.Dokładnie to samo bym napisał.Jeśli chodzi o systemy lampowe to już niekoniecznie i nie zawsze.Osobiście jednak wybrałbym system z pre.

Do końca lat 70-tych XXw. nie miały zastosowania w audio, a zwłaczsza w układzie DHT.

wielokrotnie słyszałem od wiekowych lampiarzy ze 300B powstała do naglasniania duzych sal np kinowych

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość rochu

(Konto usunięte)

wielokrotnie słyszałem od wiekowych lampiarzy ze 300B powstała do naglasniania duzych sal np kinowych

To źle słyszałeś.

"The 300B is a directly heated power triode using a four pin base, introduced in 1937 to amplify telephone signals."

http://en.wikipedia.org/wiki/300B

http://www.antiqueradio.com/300B_01-98.html

jedyne DHT jakie były wykorzystywane w audio lat 40/50 to 2A3 we wzmacniaczach Brooksa i to w PP

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

To źle słyszałeś.

"The 300B is a directly heated power triode using a four pin base, introduced in 1937 to amplify telephone signals."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-> Rochu

Może lampa 300B (wcześniej 300A) nie powstała do celów audio, ale Western Electric (sam producent) wykorzystywał tą lampę we wzmacniaczach audio (mających zastosowanie m.in. w kinach lata 30, 40), patrz ulotka do WE 92B

Ukryta Zawartość

Zresztą w Twoim 2 linku jest na ten temat wzmianka. Wzmacniacz oczywiście nie był Single Ended tylko Push-Pull.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wzmacniacz oczywiście nie był Single Ended tylko Push-Pull."

wzmacniacz przenoszący pasmo 50 - 8000 Hz trudno raczej zakwalifikować jako produkt audio

w tych latach Acro Sound produkował seryjnie transformatory głośnikowe z pasmem do 80 - 100 kHz

W zestawie wysokiej klasy preamp nie jest potrzebny-nalezy mieć bardzo dobry wzmacniacz lampowy na 300B-zbudowany z samych szczytowych elementów.

Do tego bardzo dobry cd-[dcs puccini nie polecam]okablowanie transparent audio z dedykacja do lampy-do tego świetny kondycjoner shunyata hydra v-ray

lub pure power 2000.Kolumny dopasowujemy w zalezności od pomieszczenia i musi być przekaz h-endowy-czyli nie męczący wysokiej próby w całym paśmie.

Wiecie państwo dlaczego para lamp 300B osiąga na ebay-u cenę ponad 2000 usd-z prostej przyczyny-bo jest znakomita,wręcz legendarna.

Pozwolę sobie przyłączyć się do opinii..., że różnie to bywa:)

Osobiście preferuję zestawy, z pre.

Przyznam, że swego czasu byłem BARDZO zainteresowany szumnie zapowiadanym ("wymiecie wszystko") przyjazdem i zaprezentowaniem "hi-endu na 300B" w Lesznie, obiecanym niegdyś przez S.A.

Szczerze mówiąc - mam wątpliwości czy Jego konfiguracja zagra we wszystkich aspektach, czy choćby relatywnie lepiej od zestawu Wadia + Classe + G. Antileon + B&W Nautilus 801 (okablowanie Transparenta z małymi "brakami"). To mój (póki co) hi-end, jeśli chodzi o techniczne zaawansowanie w jakości przekazu. Umyślnie napisałem "techniczne zaawansowanie", bo charakter dźwięku z Bowersów nie do końca mi odpowiada. Pomieszczenie 27 m. Profesjonalna adaptacja akustyczna.

Niestety na "pogróżkach" się skończyło...

Pozdrówka!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

"techniczne zaawansowanie w jakości przekazu"

można prosić tak na chłopski język, z przełożeniem na przekaz muzyczny

(zrozumiałem tylko, że ma być drogo)

A ja proponuje umyć parę sztuk płyt CD, pada, więc tylko do płynu trzeba się dołożyć :) Można by też umyć napęd, ale do tego typu rzeczy jest lepsza wyprzedaż w beretowym stylu :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Widzę, że niezbyt jasno się wyraziłem (ma być drogo? - nie o to chodziło).

"Technicznie" teoretycznie prawie wszystko jest w tym dźwięku omalże doskonałe. Wiem, że Wy w stolicy i okolicach macie lepsze:)

Więc to ma być rodzaj "poejdynku" (bezkrwawego:). Chciałbym się mylić w swych wątpliwościach, co do systemu opartego 300B (poważnie!). Człowiek uczy się całe życie... Jak dotychczas np. bas z kolumn wysokoskutecznych nie był spełnieniem moich marzeń.

Jakby nie było - wyjdzie chyba taniej? Przecież na na prawdę klasowe pre trzeba nastu tysięcy zł za używkę (poprawcie, jeśli się mylę).

I to jest bardzo ważne...

Za te pieniądze mam najmniej 2 tygodnie w Acapulco:)

Opcjonalnie. Z drugiej strony - mam system oparty również na Antileonie tylko bez pre i SF Extrema na końcu. Uważam że system z preampem, o którym pisałem powyżej technicznie brzmi lepiej:) Mimo, że barwa z SF jest MNIAM.

Tyle w temacie.

P.S.

Piotrze. Coś Ty znowu nawypisywał, że powycinali? Rozumiem, że masz nerw, bo jakiś wieśniak w coś powątpiewa ale...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Techniczne zaawansowanie w jakosci przekazu - jest to wedlug mnie aspekt muzyczny, w ktorym mniejsza role

odgrywa samo sedno muzyki - jej idiom. Sluchacz jest skoncentrowany na technicznych relacjach i zaleznosciach

pomiedzy muzyka i jej realizacja, a sprzetem odtwarzajacym. Niektore zestawienia naszych "zabawek" sa jak

najbardziej skonfigurowane w taki wlasnie sposob. Wlasnie seria B&W N801 lub N802 pokazuje nam w sposob

dokladny studyjny aspekt brzmieniowy nagrania. Jest to prezentacja dzwieku, ktora ma zarowno wielu zwolennikow

jak i sceptykow. Wybor jak zwykle nalezy do nas :)

Pozdr.

Parker's Mood

Tak, miały zastosowanie jako wzmacniacze sygnału telefonicznego min. w podwodnych kablach telekomunikacyjnych oczywiście w układzie DHT bo to jest trioda bezpośrednio żarzona:)

grunio - ponoć w "latających fortecach" - bombowcach, też pakowali jak ruskie swoje do miga

zukzukzuk - "Wiem, że Wy w stolicy i okolicach macie lepsze"

dalecy jesteśmy od napinania się tu w warszawce, zależy na kogo trafisz :(

dysputy są mocno jałowe bo każdemu podoba się nieco inaczej niezależnie ile zapłaci i jakie ma pojecie o "naturalności"

300B naturalnego dźwięku nie wyda ale jest na tyle spektakularna, że pokonuje ją tylko 2A3

tu pewnie odezwą się zwolennicy stu watów, subów i "trudnych kolumn" więc ja znikam

grunio - ponoć w "latających fortecach" - bombowcach, też pakowali jak ruskie swoje do miga

zukzukzuk - "Wiem, że Wy w stolicy i okolicach macie lepsze"

dalecy jesteśmy od napinania się tu w warszawce, zależy na kogo trafisz :(

dysputy są mocno jałowe bo każdemu podoba się nieco inaczej niezależnie ile zapłaci i jakie ma pojecie o "naturalności"

300B naturalnego dźwięku nie wyda ale jest na tyle spektakularna, że pokonuje ją tylko 2A3

tu pewnie odezwą się zwolennicy stu watów, subów i "trudnych kolumn" więc ja znikam

Spoko!

Toż to właśnie o to chodzi, że prezentacje są tak różne:)

Który to hi-end, który nie? Który kładzie kogo na łopatki?

S.A. zakłada, że system oparty na triodzie rozłoży ten "stu watowy". Ja nie jestem tego taki pewny (to samo z 2A3). Zależy w czym...

Jedyny, tysiąc razy cytowany życiowy pewnik to fakt, że jednemu podoba się to, a drugiemu tamto:) Tak jak są zaparci zwolennicy pre w torze lub ludzie, którzy go unikają jak ognia, itd.

A największą atrakcją jest/będzie możliwość poznania nowych, pozytywnie zakręconych LUDZI:), oprócz wspaniałej MUZYKI na wysokim poziomie!

W każdym razie (na razie) jestem za pre.

Pozdrawiam!

stary audiofil - czy 300B mozna śmiało podłączyć do Magnepanów? Pytam bo wiele osób mówi mi, że nie radzą sobie a nie mam możliwości sprawdzenia nausznie.

Nie miałem okazji takiego połączenia wypróbować,lecz niebawem to nastąpi-wrazenia opiszę dość rzetelnie.

do CIR:

"dagi pytanie głowne w temacie było czy jest potrzebny pre ?

otoz jesli szukasz w muzyce barwy,czaru to tak

jesli wystarcza analitycznosc, szczegołowosc i brak emocji :) to moze byc bez"

oczywiście szukam w muzyce barwy i czaru

do ZUKZUKZUK:

"Opcjonalnie. Z drugiej strony - mam system oparty również na Antileonie tylko bez pre i SF Extrema na końcu. Uważam że system z preampem, o którym pisałem powyżej technicznie brzmi lepiej:) Mimo, że barwa z SF jest MNIAM. "

otóż właśnie teraz gram na SF, co prawda nie Extrema, nieco niżej - EA 1. Pytanie nie jest pozbawione sensu, bo jak doliczyć koszt- o czym pisał elberoth - porządnego IC, sieciówki itd, to być może lepsza końcówka - lepszy dźwięk? nie wiem, nie mam wielkiego doświadczenia w systemach hi-end. BTW, czy naprawdę porządne pre musi kosztować ponad 10 K PLN?

"...otoz jesli szukasz w muzyce barwy,czaru to tak

jesli wystarcza analitycznosc, szczegołowosc i brak emocji :) to moze byc bez"

świadczy to Panowie o fakcie, że Wasze końcóweczki nie dają rady

dobrze zrobiona lampka, z odpowiednim stopniem wejściowym ma wszystko co potrzeba, kolejna dokładka z przodu skutecznie to skasztani

strusy na ten przykład na wejściu mają inwerter bo inaczej jest średnio - tak że różne sprzęta i różne drogi do Ni

... sie kuźwa bym wyraził nieładnie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.