Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  19 członków

Squeezebox Klub
IGNORED

Klub użytkowników Squeezeboxa

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam wszystkich użytkowników do dyskusji na temat waszych Squeezeboxów ze względu na dużą popularność i łatwość modyfikacji.

Osobiście dopisuję się jako pierwszy ze SQ Duetem.

logitechs-squeezebox-duet.png

Jeżeli temat już istnieje to przepraszam.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ja swojego Dueta kupilem niedawno, z 2giej reki. Specjalnie nie bralem Toucha bo jakos mnie nie korca geste formaty :) A no i Dueta mozna sprzetowo modyfikowac. W planach mam oczywiscie jakis porzadny tak, najprawdopodobniej zamowie ESS Sabre32.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

touch wraz z serwerem, wciaz nie moge sie ogarnac zeby zmodyfikowac mu oprogramowanie no a na koniec zmiana zasilania... na serwerze jest dobrze przez usb slabo

w ciagu najblizszych dni zamontuje mu siec wi-fi tylko w celu uzywania sterowania przez telefon poznej reszta

chwilowy brak działalności w audio.

• 2 tygodnie później...
Gość romeksz

(Konto usunięte)

Witam :)

Od czasu gdy przeszedłem na Squeezeboxa, brakuje mi funkcji Now Playing - czyli zrzucania tytułu aktualnie granego utworu do pliku tekstowego, z którego programy pocztowe i newsowe mogą sobie pobrać i umieścić w sygnaturce.

czyli czegoś takiego:

Now Playing: Tom Waits - Rain Dogs "Tango Till They're Sore"

flaszka Grant'sa za pomoc w rozwiązaniu problemu jest absolutnie bezdyskusyjna :)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

a ja ponad 2 lata jadę na duecie, ale jakiś gówniany z tych 3 :(

myślę przejść na classic, gra lepiej, a sterować go pilocikem od dueta - to to akurat chyba najlepsza forma z tych 3 urządzonek :)

A co ty, classic jest gorszy od dueta jeśli chodzi o receiver.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

jak chodzi o dźwięk to classic to lepszy transport jest, duet nawet nie jest bit-perfect :(

tak czy siak na pewno to porównam bo zakup classica to kwestia czasu jeżeli chodzi o mnie :)

touch tez za pewne lepiej gra niż duet, tu tylko pilocik się broni niestety...

• 1 miesiąc później...

Ja po przejściu z dueta na classica byłem w 7. niebie. Controller jest wolniejszy od wielbłąda niestety i przez to nie używałem go wcale. Lepszym rozwiązaniem jest pilot ir od classica chyba nie trzeba tłumaczyć, że działa jak błyskawica, a od niego wolę dobre oprogramowanie na smartfona za kilkanaście złotych (w zależności od os'a). Na androida jest wyśmienity, z tego co ludzie piszą na jabłko też.

Gutekbull w innym temacie pisał, że classic jest najlepszym transportem z całej linii playerów logitecha. Chciałbym sprawdzić kiedyś transportera na to konto. Touch niestety ma za mały ekran w moim pomieszczeniu, żeby dało się cokolwiek odczytać.

Classic'a można kupić od tego sprzedawcy z Izraela: http://shop.ebay.pl/surplustechmart/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p3686

Ma używki w ofercie nieprzerwanie od pół roku. Sam kupowałem i wychodzi mniej niż 400zł. Trzeba tylko te naklejki 3d poodrywać i wymyć rozpuszczalnikiem żeby wyglądało. Poza tym to jest wersja koszerna więc raz na tydzień nie gra... ;)

No nie wiem, ja tam wole SQ Remote i Dueta. Teraz z reszta zrobila sie dziwna sprawa bo Squeezebox Duet kosztuje 250 euro w MM a Toich spadl na 199 euro, czyli jak widac dalej ludzie wola Dueta.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Teraz z reszta zrobila sie dziwna sprawa bo Squeezebox Duet kosztuje 250 euro w MM a Toich spadl na 199 euro, czyli jak widac dalej ludzie wola Dueta.

idąc Twoim tokiem myślenia, to ludzie wolą Transportera - wszak kosztuje 1299 dolarów. a w UK to już szczególnie wolą - niedawno Transporter był w blemished-box za 1099 funtów AFAIR.

Skoro cena Dueta nie spadla, a Toucha tak, to wiedz ze cos sie dzieje :))

Nikogo nie namawiam na Dueta ale sprawdzalem oba modele i jestem za ślepy na Toucha, nic nie widze z 2m ;)

Gość romeksz

(Konto usunięte)

jestem za ślepy na Toucha, nic nie widze z 2m ;)

to i tak lepiej niż na odtwarzaczu CD. ja traktuję Toucha jak półkę z płytami :) resztę załatwia pilot lub komórka.

zresztą ja i tak słucham albumów w całości - takie analogowe przyzwyczajenie, a za stary jestem aby je zmienić ;-)

• 1 miesiąc później...

Mam problem ze swoim SQ Remote, właściwie 2 problemy:

Pierwszy to że po aktualizacji zniknął mi "Folder Muzyki" z menu głównego, nie mam pojęcia jak to przywrócić!

Drugi to wariująca bateria, znika od 100 do 0% w 10 minut, poziom baterii caly czas wariuje, raz pokazuje 100% a za chwile 20%. Padła bateria?

Poradziłem sobie, jest trik z wciśnięciem "+" w menu, wtedy można dodać ten folder :D

Bateria jednak padła, wsadziłem z Harmony 785, też 3.7V ale mniej mAh i jest ok.

Edytowane przez czolgista778

Kurde zamieszał mnie jeden kolega ze Duet nie jest bit perfect ??, i myślę nad Classiciem rozumiem, że classic ogarnia wszystko tylko pewno nie ma gaples'a ?

pzdr.Łukasz

zamieszał mnie jeden kolega ze Duet nie jest bit perfect ??

TUTAJ rochu straszył, że Duet robi resampling do 48kHz, czyli że nie jest "bit-perfect". Niestety, usunął już to youtube'owe nagranie. PARĘ WPISÓW PÓŹNIEJ jacek-k-wawa napisał, że

flac 44.1kHz zrobiony EACem z płyty CD, duet podłączony SPDIF do wejścia cyfrowego w Wadii 16 - Wadia grzecznie pokazuje 44.1 kHz, choć oczywiście ma jeszcze wskaźniki 32kHz i 48 kHz, wiec gdyby to było 48Khz to by miała jak pokazać

rozumiem, że classic ogarnia wszystko tylko pewno nie ma gaples'a ?

Nigdy nie słyszałem pogłosek, żeby nie miał.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Tego też nie napisałem. To, że DAC wyświetla 44,1kHz przy danych CDDA nie oznacza automatycznie, że nie zachodzi jakaś inna ingerencja w sygnał.

Trzeba by to sprawdzić organoleptycznie...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Mam squeezboxa touch. Gra z przetwornikiem MHDT Paradisea 3 i Densenem DM10

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

kurdeż, chyba zdechnięta bateria jest na czasie !?

u mnie od 2 dni jak się odpala duet to się wyłącza zanim się odpali :(

czasem się odpali i chodzi ze 20-30min i się wyłącza... czy to bateria ??

Ile ona tam powinna Volta mieć, ew ta ładowarka? mógłby to ktoś zmierzyć?

u mnie jest na baterii 4,0V a na ładowarce 5,1 ! na batrii podane jest 3,7 - tak to ma być?

Właśnie zdjąłem baterię z grzejnika, od razu odpalił i śmiga! to chyba zdechnięta bateria jednak...

pozdr

Na baterii mam napisane 3.7V, limited charge voltage 4.2V

Tez tak mialem, wlaczasz sie tylko do tekstu "Free your music" i od razu padal.

Moze to kurde jakis wadliwy soft psuje baterie? Ja jade na mniejszej z Harmony 785, trzyma i tak caly dzien, wsadzilem tylko kawalek papieru zeby sie trzymala bo jest gabarytowo mniejsza.

TUTAJ rochu straszył, że Duet robi resampling do 48kHz, czyli że nie jest "bit-perfect". Niestety, usunął już to youtube'owe nagranie. PARĘ WPISÓW PÓŹNIEJ jacek-k-wawa napisał, że

Nigdy nie słyszałem pogłosek, żeby nie miał.

Squeezebox jest "bit-perfect"... trzeba pamietac o ustawieniu glosnosci w SB na 100%, lub w ogole wylaczyc ta regulacje w Squeezee Serwerze (wtedy domyslnie sygnal jest ustawiony na max).

Sporo o tym jest napisane na roznych anglojezycznych forach, recenzje sprzetu spotykane w necie (czasem sporzadzone przez zacne witryny audio) rowniez okreslaja SB jako bit-perfect...

Wg mnie SB sprawdza sie doskonale jako transport - nawet bez usprawnien proponowanych przez "lampizatora" http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/Squeezebox/squeezebox.html

W sumie zdecydowalem sie na wlutowanie kondkow filtrujacych napiecie wejsciowe (faktycznie oryginalny zasilacz to kiepska puszka) i napiecie podawane na chipy...., odpuscilem sobie filtracje SPDIF, bo poprostu tutaj SB spelnia moje oczekiwania w oryginalnym stanie - jest naprawde dobrym transportem.

Jako odtwarzacz, niestety bez modyfikacji nie zagral powalajaco.... byc moze wtedy przerobka zasilacza i analogowego toru audio przyniesie duze korzysci - bo potencjal w pudelku jest...

Aha - u mnie SB gra z DAC'iem MHDT HAVANA - znakomity duet....

Edytowane przez VISTO
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.