Skocz do zawartości
IGNORED

Jak odpowiednio podłączyć zestaw ?

Eski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od niedawna stałem się posiadaczem zestawu.

Amlituner Stereo -Onkyo TX-8050

Głośniki - Mission MX4

Jako , że jest to mój pierwszy taki zestaw grający mam kilka pytań oraz kilka dręczących mnie spraw.

Obecnie do mojego zestawu podłączyłem PS3 i służy jako CD-player nie mniej chciałem dokupić jakiś i tutaj pytanie czy są jakie kolwiek różnice miedzy takim.

1-http://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/moreinfo.cfm/Product_ID/5876

a takim

2-http://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/moreinfo.cfm/Product_ID/7366

Różnica w cenie jest znaczna , ale jako że nie mam zielonego pojecia o tych ciałem się was doradzić.

Druga sprawa to sposób podłączenia kolumn do amlitunera.

Głośniki posiadają 4 wejścia , ja mam podłaczone to 2przewodami. Czy tak jest dobrze ? czy powinno być na 4 ? Było by miło gdyby ktoś mi wyjaśnił sposób działania tego.

Kolejne moje pytanie co myślicie o tych wynalazkach co kupiłem czy z punktu widzenia doświadczonych użytkowników jest to jakiś przyzwoity sprzęt czy kupiłem buble ?

Przeglądałem wasze zestawy jest taki temat na forum, i zauważyłem że wszyscy albo większa wasza część stosuje podstawki pod kolumny , pod amplitunery itd. mogę wiedzieć w jakim celu ?

I to tak w skrócie co chciał bym wiedzieć na początek.

Widziałem , że jest tutaj wiele osób które naprawdę znają się na sprzęcie wiec liczę na waszą pomoc.

Pozdrawiam.

PS3 jest podobno przyzwoitym źródłem. Tak tu piszą.

- czy są jakie kolwiek różnice miedzy takim. 1-http://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/moreinfo.cfm/Product_ID/5876 a takim 2-http://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/moreinfo.cfm/Product_ID/7366 Różnica w cenie jest znaczna

Na Forum zazwyczaj mówi się; im drożej tym lepiej ;).

Najpierw osłuchaj Twój obecny sprzęt. Nim zaczniesz dokupować inne klocki zmień zespoły głośnikowe...

- Druga sprawa to sposób podłączenia kolumn do amlitunera. Głośniki posiadają 4 wejścia , ja mam podłaczone to 2przewodami. Czy tak jest dobrze ? czy powinno być na 4 ?

Zostaw 2 żyły. Jest dobrze. Taka moda zapanował, że im bardziej denny sprzęt tym ma więcej złoceń i terminali ;).

O działaniu bi-wiring`u i bi-amping`u poczytasz na Forum. Wpisz te hasła. Ode mnie: bi-wiring to ściema. Nawet bi-amping z tymi "kolumienkami" będzie porażka.

- czy kupiłem buble ?

Nie. Pójdziesz swoja drogą. Słuchaj u innych, modyfikuj u siebie. Wyrobisz sobie sam zdanie.

Rad innych słuchaj z przymrużeniem oka; zaraz ktoś napisze odwrotnie niż ja. Tyle warte są te porady ;)

Ode mnie: Celuj w jakieś podłogówki z głośnikami basowymi o średnicy przynajmniej 20cm w obudowie zamkniętej.

- Przeglądałem wasze zestawy jest taki temat na forum, i zauważyłem że wszyscy albo większa wasza część stosuje podstawki pod kolumny , pod amplitunery itd. mogę wiedzieć w jakim celu ?

Dla szpanu. To po pierwsze. Bywa jednak uzasadnienie dla ściśle zdefiniowanych punktów podparcia. O tym również dowiesz się z odpowiednich wątków.

Widzisz Grzegorz wiele czytam ciągle to forum. Ale jakoś nie widzę , aby ludzie posiadali firmę Onkyo stąd moje pytanie odnośnie mojego zestawu.

Wszyscy Tylko Harman K. , Yamaha , Nad. Marcośta... a jakoś nikt nie pisze o Onkyo :-)

No i chciałem zdjąć osłony z kolumn , ale za pierona nie mogę tego zrobić, w instrukcji nic nie piszą. Wiecie może jak sie za to zabrać?

Eski, możesz napisać już po ładnych paru dniach grania, jak ci się widzi ten amplituner? jak gra? do jakiej muzyki bardziej się nadaje - rozrywkowej, poważnej, ostrej, stonowanej?

jestem zwykłym śmiertelnikiem i też planuję coś takiego nabyć. mam mały pokój (24m), zagracony, więc bez sensu jest kupować wielkonałówkę.

onkyo świetnie wygląda, ale jak gra? i jakie odtwarza formaty z pendrajwa?

na razie żadnych testów w pismach nie ma, a mi się specjalnie nie spieszy, zakup to najwcześniej połowa 2012 roku. a więcej na sam ampli nie zamierzam wydawać, jak właśnie tyle, co kosztuje tx-8050.

marcinkoleksl- Fajnie , że ktoś się zainteresował.

A więc jak to gra.

Do ciężkiego Metalu się nie nadaje. ( całe szczęście takiego nie słucham ), jeszcze Korna da rade słuchać. Najlepiej radzi sobie z tego co testowałem , Tiesto , Carlos Santana , Led Zeppelin , Marlin Manson . Jak za taką kasę jestem zadowolony. Mam radyjko które też chciałem wstaje rano kawka , radyjko sobie gra, Albo Elvis który brzmi przepięknie.

Wcześniej wszystko podpięte miałem do PS3, jednak zrezygnowałem i kupiłem CD-Player. Może jakiejś ogromnej różnicy nie ma , ale mój pierwszy zestaw stereo jest w komplecie :)

Całość dopełnia Equalizer Graficzny ( zawsze chciałem to mieć )

Mam mały pokoik gra to czysto , ja osobiście nie słucham okropnie głośno muzyki. Gra dobrze. ;]

A wygląda tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze tego Equalizera nie mogę rozgryźć nie mam żadnej instrukcji ani nic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Dzięki Eski za odpowiedź, mam jeszcze małe pytanko - widziałem (po niemiecku, co prawda) test tego amplitunera i napisali, iż ma stosunkowo małą moc (zmierzyli to), niecałe 50W przy 8 omach i 65W przy 4 omach. czy potwierdzasz, ze nie 'poszalejemy' z tym modelem? osobiście mam duże kolumny (dali 5005), których, ze względów finansowych od razu nie wymienię, a przymierzam się do tego onkyacza ze względu na wejścia cyfrowe (niestety mam tanie dvd i odtwarzacz cd, więc lepiej będzie, jak to puszcze po optyku i onkyo mi to zdekoduje). zastanawiam się, czy tx-8050 nie będzie za słaby dla moich kolumn. samo brzmienie onkyo mi odpowiada, wiec tu problemów nie będzie (kiedyś tam miałem dostęp do nisko-średniej półki amplitunerów tego producenta).

proszę, napisz jeszcze, jak zachowuje się USB - co odtwarza dokładnie - mp3, wma?

napisz ogólnie więcej, jakie dla ciebie ten model ma podstawowe zalety, może już coś o wadach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.