Skocz do zawartości
IGNORED

Ampituner + kolumny za 5tys

krzysiek1979

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Potrzebuję pomocy w doborze mojego pierwszego sprzętu grającego :) Jak zatem się domyślacie jestem w tej kwestii zupełnie zielony.

Posiadam salon o dość dziwnych wymiarach bo 4x8m . W miejscu gdzie stoi telewizor okolo 3,0 m do kanapy. Sprzęt będzie przeznaczony do słuchania muzyki oraz oglądania telewizji w proporcjach 50/50. Bardzo by mi zależało na tym by kolumny były małe bo niestety będę musiał je mocować na ścianie.

Widziałem zestawy firmy Bose LifeStyle , które by mi odpowiadały gdyby nie ich cena i maja male kolumny które naprawdę według mnie dobrze grały.

A może ewentualnie pokusić się o zakup ich głośników i np Harmana Kardon AVR 260 lub Onkyo TX SR 608 ?

Co o tym myślicie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/85069-ampituner-kolumny-za-5tys/

Skoro poszukujesz czegoś niewielkiego, to może pomysł z małym kompaktowym zestawem Cię zainteresuje:

BDS700

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dzieki za informacje, ale zastanawiam sie czy przy tak malej odleglosci od TV (3m) jest sen kupowac sprzet w systemie 5.1, moze lepiej kupic cos na wzor Bose Acoustimass 5 ?

Co o tym sadzicie ?

Wiem ze Bose to moze nie najlepszy wybor ale nadal upieram sie przy malych rozmiarach ?

Czy ktos moze odsluchiwal muzyki w takiej konfiguracji ? Duzo odbiega od systemow 5.1 ?

Chłopaki bardzo mi zależy na rozwiązaniu mojego problemu a jak do tej pory nie dostałem żadnej konkretnej odpowiedzi.

Naprawdę jest to tak nietypowy sprzęt czy tylko ja potrzebuje małe gabarytowo kolumny ?

Pomocy

konkretne monitory to Seria Mercury od Tannoya zobacz je maja wrzedzieswietne recenzje. Jesli jeszcze cos to Magnat Quantum 553. Cos tego typu. Jesli ma Ci to sluzyc to odsluchu muzyki to na pewno jesli chcesz tylko do kina to zastanow sie takze nad Tannoy SFX, Magnat Interior, moze Canton Movie

konkretne monitory to Seria Mercury od Tannoya zobacz je maja wrzedzieswietne recenzje. Jesli jeszcze cos to Magnat Quantum 553. Cos tego typu. Jesli ma Ci to sluzyc to odsluchu muzyki to na pewno jesli chcesz tylko do kina to zastanow sie takze nad Tannoy SFX, Magnat Interior, moze Canton Movie

• 3 tygodnie później...

Wkoncu znalazlem czas i przesluchalem kilka zestawow. Wedlug mnie najlepiej sprawuja sie , biorac pod uwage niewielkiej wielkosci kolumny zestaw H/K HKTS 11 BQ wraz z A/V Onkyo TX-NR 609. Mila niespodzianka w porownianiu do starszego modelu 608 ze jest mozliwoasc podlaczenie zewnetrznego zrodla z muzyka jak np. twardy dysk lub skorzystanie ze specjalnej przystawki wi-fi zeby mozna bylo sluchac radia internetowego.

Jesli chodzi o kolumny to zestaw z mniejszym sub H/K 16 BQ wydaje sie troche za slaby przy pelnej nastawie mocy .

Wedlug mnie dziwek naprawde czysty jedyna rzecz ktora moze odstaraszac to troche duzy sub przy zestawie 11BQ.

Co sadzicie o takim zestawieniu ?

A/V Onkyo TX-NR 609 + H/K HKTS 11 BQ

Czyzby nikt nie mial do czynienia z H/K ? Widzialem ze kolumny z serii 60bq firmy H/K dostaly nagrode EISA , niestety nie mialem mozliwosci odsluchu ich . Moze lepiej zamiast wczesniej wymienionych 11bq zastanowic sie na 60 bq ?

Co sadziecie ? Czy bedzie to znaczaca roznica czy raczej znikoma ?

Chłopaki bardzo mi zależy na rozwiązaniu mojego problemu a jak do tej pory nie dostałem żadnej konkretnej odpowiedzi.

Naprawdę jest to tak nietypowy sprzęt czy tylko ja potrzebuje małe gabarytowo kolumny ?

Pomocy

To była dla Ciebie świetna oferta :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

Znowu jest kolejny dylemat, co prawda zostaje przy kolumnach H/K HKTS 11 BQ, ale zastanawiam sie czy nie poszukac czegos zamiast ONKYO 609 . Niestety jest tak duzych gabarytow ze nie mama go gdzie wsadzic :-( A bylem zdecydowany na niego tym bardziej ze przy odsluchy fajnie wspolgral z H/K. Mozecie cos polecic zamiast ONKYO ?

Zastanawialo mnie czy sa AV z mozliwosia podpiecia zewnetrznego dysku by moc obejrzec z niego film bez bawienia sie w podpinanie kompa czy przegrywania go na DVD ?

Wsumie jest Onyo mial mozliwosc podpiecia dysku z muzyka, ale filmow w ten sposob nie czyta.

Zaden nie czyta w ten spsoob filmow. wielksoc amplitunerow wszystkich marej jest zblizona. Jesli nie wcisniesz takiej wielkosci zostaje Ci tylk i wylacznie wybor Marantza 1501 lub jego nowszego odpowiednika, nie pamietam oznaczenia. Jesli zdecydowales sie na takie male glsonicznki, posluchaj Tannoy'e SFX, badz JBL 178, magnaty Interior

Po dlugich poszukiwaniach zdecydowalem sie na kolumny

KEF KHT 1505 (KHT1505)

do tego zestawu zamierzam zakupic Marantz SR 6005

Jestem przekonany ze to zestawienie bedzie lepsze przedewszystkim jesli chodzi o stereo od Onkyo 609.

Zreszto same glosniki sa o klase lepsze i ich wymiar jak najbardziej mi odpowiaqda.

Zdecydowalem sie na wiekszy niz ostatnio zakladalem AV a to z tego wzgledu ze wyczytalem ze przy tak malej powierzchni jak moj pokoj i odleglosci od TV , mozna wyeliminowac glosnik centralny dzieki czemu zyskalem wiecej miejsca na rzecz AV.

Co myslicie o tym zestawieniu ?

Ja wsumie jestem zdecydowany ale jeszcze chcialbym zeby osoba z wiekszym doswiadczeniem sie wypowiedziala na temat tego zestawu.

Dzieki za odpowiedz.

Jak tylko uda mi sie namierzyc to chetnie posluchalbym JBL 178, Tannoy wydaje mi sie na starcie przegrywa z KHF.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.