Skocz do zawartości
IGNORED

Wszystko dla wzmacniacza P=12w1R i P=6W2R

MarcFos751

Rekomendowane odpowiedzi

Moje własne projekty to dwa wzmacniacze małej mocy w których zastosowałem zewnętrzny moduł wzmocnienia, dla globalnego sprzężenia zwrotnego -25x i dodatkowo wzmacniacze mają automatycznie liniową i dynamiczną stabilizację prądów spoczynkowych. Wszystko co można zrobić dla tych wzmacniaczy, kategorii małej mocy, stawia tą konstrukcję jako pierwszą w Wszechświecie, lub jedną z pierwszych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31145-0-28761400-1311074314_thumb.gif

post-31145-0-14661200-1311074323_thumb.gif

post-31145-0-06672700-1311074333_thumb.gif

post-31145-0-52846500-1311074434_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze że ta informacja czystych i klasycznych wzmacniaczy utrzymała się w ogóle, choćby z ciekawości dla tej techniki. Wiem w układach hybryd dodanie jednego czynnego stopnia wzmocnienia więcej powoduje bałagan z od sprzęganiem przeciw wzbudzeniu. Ta technika jest inna i dzięki rezystorom szeregowym bazy i luźnym sprzęganiem stopni ze sobą układ się nie wzbudza i można stopnie wzmocnienia przyśpieszać i uzyskiwać ekstremalne czułości i oczywiście dodatkowo konieczne są ekrany wewnętrzne i węzły prądowo-napięciowe i dobre zasilanie. Podałem jeszcze jeden wzmacniacz z możliwością stosowania tr.mocy serii 2S... , bo wzmocnienie b=48----56 zapewnia lepszą selekcję audio tranzystorów i mniej jest w tym zakresie wzmocnienia bubli -czyli nie audio selekcji tranzystorów.

Nieco innym wzmacniaczem małej mocy jest stosowanie w stopniu napięciowym tr.MOSFET i ma to taką zaletę: bezpośrednie sterowanie tr.mocy stopniem napięciowym, ze względu na szybkość działania i większą liniową dynamikę prądową tego stopnia. Cechą takiego wzmacniacza jest zależność doboru liniowości i symetrii tr.mocy dla małych zniekształceń, które głównie w ten sposób zależą w odróżnieniu od stopnia kl.A/Rc w połączeniu z sterującą tr.mocy parą komplementarną, bo jest to separacją dla nie obciążonej kl.A .

Ukryta Zawartość

post-31145-0-77577300-1311216890_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz z MOSFET musi mieć liniowe tr.mocy i może dobre są linowe tr.mocy serii 2S... Ic=30A i serii 2N6... Ic=30A i jest to większy wydatek. Prąd kolektora dochodzi do Ic=3.5Ap.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łuk na złoto kopci na czarno i trochę głośno pracuje i jego obszar

kopcącego ognia jest około 1cm i miejsce złotego spawu jest

zaśmiecone węglem. Pobór prądu dla łuku dla złota jest ponad Io=3A.

Robienie złota jest niebezpieczne i dlatego elektronikom lepiej to

wszystko wiedzieć jak nie. Jeśli ktoś chce się tym zabić to można w

górach lub na wydmie na środku dużej rzeki lub na morskiej plaży, bo

inaczej może płacić odszkodowanie za zniszczenia, z wypalenia się

miejsca. Biznes w kosmosie zabraniał produkować złoto.

To bardzo cenna wiedza, szczególnie dla tych co im życie zbrzydło... ;),

Łuk na złoto kopci na czarno i trochę głośno pracuje i jego obszar kopcącego ognia jest około 1cm i miejsce złotego spawu jest zaśmiecone węglem. Pobór prądu dla łuku dla złota jest ponad Io=3A. Robienie złota jest niebezpieczne i dlatego elektronikom lepiej to wszystko wiedzieć jak nie. Jeśli ktoś chce się tym zabić to można w górach lub na wydmie na środku dużej rzeki lub na morskiej plaży, bo inaczej może płacić odszkodowanie za zniszczenia, z wypalenia się miejsca. Biznes w kosmosie zabraniał produkować złoto.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Widzę,że przegapiłem wpis stulecia bo moderacja usunęła. Kolega posiadł tajemną wiedzę produkcji złota? Robienie złota- niebezpieczne- dla mnie to jasne

Ukryta Zawartość

W latach siedemdziesiątych była na zastępstwie nauczycielka fizyki i dwie licealne klasy obsłużyła. Mówiła o rzeczach z poprzedniego Wszechświata i związanych ze mną. Mówiła że ktoś z was będzie zajmował się robieniem złota w łuku elektrycznym i popatrzyła się na mnie. Potem dziewczyna nie mojej klasy pytała się mnie czy naukowo zajmuję się tymi rzeczami -oczywiście nic o tym wiedziałem. Dziwni są ludzie pisząc że: moje schematy są nieczytelne i nikt na nie patrzy i nie zwraca uwagi, a na co Zwracacie uwagę na nieczyste układy wzmocnienia i na nieczystą aplikację montażu i zasilania -ciekawe skąd bierze się to obrzydzenie. Może się źle czujecie i coś Was zabija w kosmosie -tylko patrząc na te moje schematy. Mnie samemu zbiera do tych schematów obrzydzenie ile mnie to zdrowia kosztuje i ogłupiania i zabijania i nic w moich schematach jest przypadkowe i nie można mówić że to są tylko układy które nie można inaczej zrobić -ale są też dla ludzi najlepsze.

jak czytam te teksty to przypomina mi się

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w ostatnim wpisie wygląda to prawie jak by chciał nawiązać z nami jakaś komunikacje

Dziwni są ludzie pisząc że: moje schematy są nieczytelne i nikt na nie patrzy i nie zwraca uwagi

z tego wynika że jak by czytał co piszemy a nie tylko dokonuje zrzutów nie do końca poukładanych myśli.

Użytkownik MarcFos751 dnia 22.07.2011 - 20:54 napisał

W latach siedemdziesiątych była na zastępstwie nauczycielka fizyki i dwie licealne klasy obsłużyła.

Brak słów :)

Pytanie czy odsługiwane klasy były męskie czy żeńskie :). U mnie w klasie ponad 20 chłopa - i to obsłużyć. Oj, oj, oj. A jeszcze w tym czasie produkować złoto w łuku.

U nas nie było takich zastępstw.

Pytanie czy odsługiwane klasy były męskie czy żeńskie :). U mnie w klasie ponad 20 chłopa - i to obsłużyć. Oj, oj, oj. A jeszcze w tym czasie produkować złoto w łuku.

U nas nie było takich zastępstw.

W latach 70-tych to się dopiero działo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.