Skocz do zawartości
IGNORED

Nowości na winylu

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O jasny panie….płyty droższe od niejednego kompletnego toru

Ukryta Zawartość

tak z ciekawości.... ile najwięcej zdarzyło się Wam płacić na płytę?

Ukryta Zawartość

weźcie pod uwagę że to są tzw. "ceny transakcyjne", czyli że ktoś faktycznie tyle dał za płytę. Bo to że ktoś wystawia Deathcrush za 2,4 kUSD to nie znaczy że ktoś tyle da...

na mojej pamięci to magicznej granicy 100 EUR za płytę to jeszcze nie przebiłem....

Ukryta Zawartość

Ile już dokładnie nie pamiętam, ale moje dwa najdroższe zakupy, nie przekraczając 100 eur/per szt. to

- Archive ‎– You All Look The Same To Me (Hangman Records)

- Pink Floyd ‎– Pompeii (Edgard Rubabande)

Skromnie, może raz-dwa razy przekroczyłem 150 zł. Gdy wracałem do winyli, zacząłem z sentymentu od lat 80-tych, czyli praktycznie wszystko funt za płytę.

Natomiast mam w kolekcji płytę, która chodzi w okolicach £150 :-o

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Mam trochę płyt za które dałem ponad tysiaka i teraz boję się je odtwarzać!

Na alle wystawiam od pewnego czasu pierwsze wydanie "KING OF DELTA... ROBERTA JOHNSONA" za 1 tysiaka i nic , a na e-bayu taki sam egz. chodzi od 400,00 do 600,00 $. Więc polskie realia są odmienne od świata. A tak na marginesie gdyby ktoś wystawił jakiegoś Pikassa lub Rembranta w licytacji to pewnie by osiągnął z 5 tysiaków albo i nie!!!

• Redaktorzy

Więc polskie realia są odmienne od świata. A tak na marginesie gdyby ktoś wystawił jakiegoś Pikassa lub Rembranta w licytacji to pewnie by osiągnął z 5 tysiaków albo i nie!!!

Jak najbardziej jest tak, jak piszesz, Panie Andrzeju. Polacy są albo biedni i ich po prostu nie stać, bo wiążą koniec z końcem, albo bogaci, stać ich, ale przez swoją chciwość i skąpstwo nie wydadzą tyle pieniędzy, bo im szkoda. Być może się mylę, ale tak może być. Natomiast co do Rembrandta - społeczeństwo tak jest dzisiaj faszerowane marketingową papką, że prędzej wybierze piękny wydruk komputerowy na kolorowym ploterze i oprawi w antyramę, niż wybuli na obraz "niskiej jakości", "słabej rozdzielczości" z "wypłowiałymi kolorami" itp. Te prawdziwe dzieła sztuki to niszowe rodzynki dla nielicznych...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

"wypłowiałymi kolorami" itp

Muszę Cię przeprosić, ale chyba nie wiesz o czym piszesz. Wypłowiałe kolory u Remradta? Obraz może zczernieć zżólknąć, ale wypłowieć? Jak zdejmiesz werniks to te kolory będą aż raziły intesywnością.

"słabej rozdzielczości"

To też nie najszczęśliwsze określenie w odniesieniu do obrazu.

pzdr

Sorry za OT

Edytowane przez Rudy-102
  • Redaktorzy

Oczywiście że w przenośni. Kiedyś mocno interesowałem się malarstwem J. Malczewskiego, Canaletta i nie tylko.

Żeby nie było, ja kupuję sztukę.... obrazy olejne, sygnowane printy, grafiki. Aczkolwiek to prawda, w Polsce ludzie są totalnie znieczuleni na sztukę i estetykę. A żeby wydać na obraz (młodego przecież) artysty bez "nazwiska" kilka tysięcy złotych to już mowy nie ma. Przecież tyle kosztuje telewizor w Saturnie...

Sztuka plastyczna nadaje wnętrzu osobowości, pod tym względem większość mieszkań moich znajomych są totalnie bezosobowe. Przykre to. I tzw. "polskie realia" nie mają tu nic do rzeczy, bo jest sporo bardzo niebiednych osób w Polsce. Tu chodzi o totalny brak edukacji (zajęć plastycznych w szkole polskie dzieci mają 3 razy mniej niż dzieci niemieckie), wiedzy, przyzwyczajeń, dobrego przykładu.

Niektóre sprzęty audio mogą też śmiało pretendować do miana "dzieł sztuki użytkowej". Gramofony Transrotora np. Wiecie, że np. kształt modelu ZET 3 był zainspirowany antycznymi meblami?...

Ludzie, otaczajcie się pięknem i treścią ;) Otaczajcie też swoje dzieci.

załóż sobie kartę w EUR, GBP albo/oraz USD i po krzyku.

ja tak zrobiłem - rewelacja.

Ja właśnie zrezygnowałem z karty w USD, bo kursy/przeliczanie PayPal (kiedy kupowałem w Europie) były dramatyczne. Gorsze niż ze złotówek

Zostałem przy PLN i EUR

Ja właśnie zrezygnowałem z karty w USD, bo kursy/przeliczanie PayPal (kiedy kupowałem w Europie) były dramatyczne. Gorsze niż ze złotówek

Zostałem przy PLN i EUR

Nie o to mi chodzi.

Mam konto w kantorze walutowym, który wydaje bezpłatne karty debetowe w EUR, GBP i USD. Osobną kartę dla każdej waluty.

Robię zakupy w necie, wymieniam sobie walutę i płacę odpowiednią kartą. Kurs wymiany ok. 2 gr powyżej średniego. Multibank przykładowo na funcie kasował mnie 23 gr powyżej średniego...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

(zajęć plastycznych w szkole polskie dzieci mają 3 razy mniej niż dzieci niemieckie)

?

0,3 godziny tygodniowo?

Z całą resztą mogę zgodzić.

Mam konto w kantorze walutowym, który wydaje bezpłatne karty debetowe w EUR, GBP i USD. Osobną kartę dla każdej waluty.

A jaki to kantor?

Jeśli możesz - puść mi pw, żeby nie robić OT i kryptoreklamy...

Proponujesz aby Beksińskiego powiesić w pokoju rocznego syna :)

no - aż strach:)

Ale - takiego Klee lub innego Kandinskiego - ho!ho!ho!!!

A jaki to kantor?

Jeśli możesz - puść mi pw, żeby nie robić OT i kryptoreklamy...

poszła wiadomość na priv

We stand in the Atlantic
We become panoramic

no - aż strach:)

Ale - takiego Klee lub innego Kandinskiego - ho!ho!ho!!!

koledze ojciec powiesił mocno psychodeliczny obraz Rasputina, opowiadając mu wcześniej różne rzeczy o nim. Chłopak w nocy wybiegał z pokoju. Miał okołu 6 lat - do dziś ma pewne problemy, a ojciec się śmiał, że udało mu się syna nastraszyć...

Edytowane przez Dominic2509

Proponujesz aby Beksińskiego powiesić w pokoju rocznego syna :)

nie widzę problemu, Beksiński ma różne oblicza.... większym problemem będzie zdobycie oryginału (koszt ok. 80-120 tys. zł tak marginesie)

?

0,3 godziny tygodniowo?

Z całą resztą mogę zgodzić.

gdzieś widziałem takie statystyki, niestety nie pamiętam gdzie. Chodziło o tym, że w szkołach niemieckich jest kilkukrotnie więcej zajęć związanym z plastyką, historią sztuki i w ogóle uwrażliwieniem dzieci na takie tematy niż w Polsce.

koledze ojciec powiesił mocno psychodeliczny obraz Rasputina, opowiadając mu wcześniej różne rzeczy o nim. Chłopak w nocy wybiegał z pokoju. Miał okołu 6 lat - do dziś ma pewne problemy, a ojciec się śmiał, że udało mu się syna nastraszyć...

Ojciec kolegi to zwykły idiota.

gdzieś widziałem takie statystyki, niestety nie pamiętam gdzie. Chodziło o tym, że w szkołach niemieckich jest kilkukrotnie więcej zajęć związanym z plastyką, historią sztuki i w ogóle uwrażliwieniem dzieci na takie tematy niż w Polsce.

W niemieckiej podstawówce są 2, w gimnazjum 1 godzina tygodniowo. Na szczęście można dodatkowo wybrać sobie tzw. GTA-Kunst i wtedy masz o conajmnie cztery godziny więcej. To niestety nie w każdej szkole.

Możliwe, nie mam szczegółowej wiedzy na ten temat. Nie zmienia to faktu że w Polskich szkołach tego nie uczą, a szkoda. Uczą za to religii i innych tego typu bzdur (bez obrazy ludzie).

nie widzę problemu, Beksiński ma różne oblicza.... większym problemem będzie zdobycie oryginału (koszt ok. 80-120 tys. zł tak marginesie)

Może nie aż taki problem, w Poznaniu w jednej galerii jest do kupienia, za mniej niż podajesz, ale, według mnie, jedna z jego słabszych pracy – „landschaft”

Możliwe, nie mam szczegółowej wiedzy na ten temat. Nie zmienia to faktu że w Polskich szkołach tego nie uczą, a szkoda. Uczą za to religii i innych tego typu bzdur (bez obrazy ludzie).

uczą bzdur, tak, ale religia nie jest obowiązkowa.

(koszt ok. 80-120 tys. zł tak marginesie)

Gdyby był niemcem lub francuzem chodziłby po bańce, taka powinna być wartość jego obrazów.

Jego najlepsze (ale lepiej powiedzieć najbardziej znane) obrazy są nie do kupienia, ponieważ Beksiński zostawił wszystko muzeum w Sanoku. Tym samym nie ma właściwie obrotu Beksińskim na rynku, może dlatego te ceny są niższe. BTW bardzo bardzo polecam muzeum Beksińskiego w Sanoku, jest od jakiegoś czasu po rozbudowie.

• Redaktorzy

Myślałem, że w Sanoku tylko produkcja części z gumy, a tutaj nawet Beksiński ;)

Jego najlepsze (ale lepiej powiedzieć najbardziej znane) obrazy są nie do kupienia, ponieważ Beksiński zostawił wszystko muzeum w Sanoku. Tym samym nie ma właściwie obrotu Beksińskim na rynku, może dlatego te ceny są niższe. BTW bardzo bardzo polecam muzeum Beksińskiego w Sanoku, jest od jakiegoś czasu po rozbudowie.

Z tego co mi wiadomo, to dużą cześć prac sprzedał jeszcze za życia, m. in. do Azji, albo oddawał, nawet nieznanym gościom aby sobie już poszli, lekarzom po wizycie, urzędnikom jak załatwiał lokum w stolicy. Resztę obrazów przejął jego marszand – dmochowski, który, przez pewien czas, miał wyłączność na jego prace– pewna część jego zbiorów jest również w jego muzeum w Częstochowie– dmochowski jest z Częstochowy. Jak tylko odwiedzam dom, zawsze tam idę, wisi tam kilka imponujących prac. W Sanoku jeszcze nie byłem, ponoć osobna ekspozycja jest poświęcona Tomkowi „Beksie”. Jak się ona prezentuje ?

Edytowane przez Dominic2509

Panowie OT lecicie. Lubię prace Bekińskiego ale co to ma do nowości na winylu? ;-) Z góry dzięki za zrozumienie.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Mam, oj ma. Wiele razy reprodukcje jego dzieł były używane na potrzeby coverów :).

Ja chętnie bym powiesił u siebie Jana Gotarda jak niżej, ale to jest biały kruk - wszystkie bodajże 7 obrazów z serii zaginęło. Trzeba byłoby koleckcję płyt sprzedać :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi