Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkładka MM

taipan3

Rekomendowane odpowiedzi

Co zagra lepiej w Twoim systemie to ciężko powiedzieć. 5xx grają bardziej miękko niż 2m. Trudno więcej powiedzieć, nie wdając się w jakąś audiofilską poezje:)jeżeli chcesz mięc bardziej "analogiczne brzmienie" to chyba 5xx lepsze, tylko z czasem może być ciężej o nową igłe, 2m to nowa seria, więc jest ogólnodostępne. Do 2m red można dać igłę z blue, dowiedz się czy do 510 możesz dać lepszą igłe, bo ja się nie znam.pzdr

Do 2m red można dać igłę z blue, dowiedz się czy do 510 możesz dać lepszą igłe, bo ja się nie znam.pzdr

Gra nie warta świeczki, biorąc pod uwagę ceny igieł (ok. 80% ceny wkładki z igłą) sensowniej od razu kupić droższą wkładkę.

pozdrawiam

nt

a co by lepiej wypadło w moim systemie 510 czy 2M Red? tak teoretycznie bo mało prawdopodobne by ktos takiego zestawienia słuchał :)

Jak dla mnie, użytkownika rozlicznych ramion Pro-Jecta, to jednak starsza seria 5X0 jest fajniejsza od nowszej 2M. Te starsze wkładki są lżejsze, delikatniejsze, mają bardziej podatne zawieszenia, pracują z nieco mniejszym naciskiem, tym samym lepiej pasują do lekkich ramion węglowych. Do body 510 mozna założyć igłę od 520, 530 i 540 bez żadnego problemu. W zasadzie dość podobnie jest w nowej serii 2M - do body 2M Red będą pasowały igły od modeli Blue, Bronze i Black, z tym że modele droższe (Bronze i Black) mają generatorki nawinięte drutem z lepiej oczyszczonej miedzi. W związku z tym, body od 2M Red plus igła od 2M Black to nie będzie niestety to samo co kompletna 2M Black. W starszej serii body było identyczne we wszystkich modelach od najtańszego do najdroższego, zatem dodanie do body od 510 igły od 540 czyniło z niej normalną pięćsetczterdziestkę. Naświetlam tylko kwestie techniczne, żeby się zebrać do pisania o brzmieniu muszę troszkę odpocząć, bo dzisiejszy upał połączony z własnoręcznym remontem pomieszczenia kuchni zupełnie mnie wykończył. Powiem jedynie, że moje obserwacje nie do końca pokrywają się ze spostrzeżeniami Tomasza.

Pozdro,

Yul

To zależy od Twojego gustu - jaki dźwięk lubisz, jednym spodoba się 2M red bo ma więcej szczegółów drugim 510 bo jest muzykalniejsza.

Dużo zależy też od reszty toru audio, każda z wkładek może zagrać trochę inaczej w różnym systemie

pre też definiuje jakość dźwięku

także nie ma jednoznacznej odpowiedzi

audiokarma.org

>>>Waluch,

"...To zależy od Twojego gustu - jaki dźwięk lubisz, jednym spodoba się 2M red bo ma więcej szczegółów drugim 510 bo jest muzykalniejsza..."

Powiedziałbym, że jest w pewnym sensie odwrotnie. Jednak doszukiwanie się zasadniczych różnic w brzmieniu pomiędzy odpowiadającymi sobie (w tym przypadku najtańszymi) modelami wkładek z dwóch różnych linii, lecz z takimi samymi szlifami igieł (eliptyczne), oprawionymi tak samo do cantilevera (bonded - z "oprawką"), na dodatek tego samego producenta, wytworzonych za pomocą plus/minus tej samej technologii, będzie dość trudne. Co innego gdy zmienia się szlif igły: słuchanie 540 po 510, to tak jakby założyć okulary świeżo wyczyszczone w myjce ultradźwiękowej po takich porządnie brudnych, zapaćkanych i tygodniami nie czyszczonych. Wszystko wówczas widać, tak jak i wszystko słychać :)

Pozdro,

Yul

Yul, o ile dobrze wywnioskowałem z Twojej wypowiedzi wkładki powinny grać identycznie ?

Mogło być tak, że w tej 510 którą słuchałem siedziała igła z wyższego modelu, faktycznie o tym nie pomyślałem

Dostałem 510 wraz z CECem 5200

audiokarma.org

510 to model najniższy z serii 5xx kolejno masz 510, 520, 530 i 540. To tak jak w serii 2M tylko tam są kolory: red, blue bronze i black przy czym same wkładki bronze i black nają trochę inną budowę niz red i blue.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Yul, o ile dobrze wywnioskowałem z Twojej wypowiedzi wkładki powinny grać identycznie ?

Mogło być tak, że w tej 510 którą słuchałem siedziała igła z wyższego modelu, faktycznie o tym nie pomyślałem

Dostałem 510 wraz z CECem 5200

>>>Waluch,

Pewnie słuchałeś 510, bo to jest podane na przedniej ściance oprawki igły, tak jak Ci napisał wcześniej >Davis<. Nie chcę powiedzieć, że 510 i 2M Red grają identyczne, powiedziałbym, że tańsze modele z serii 2M grają podobnie do serii OM. Nie ma o co kruszyć przysłowiowych kopii, lepiej porównać bazowe modele Ortofona z ich odpowiednikami Audio-Techniki (np. A-T 110, 120), Grado Prestige (np. Black, Green) czy Goldringa (Elan/Elektra). Tu już różnice będą znacznie większe, pomimo dość podobnych cen, moim zdaniem zawsze na korzyść Ortofona. Moje poprzednie wypowiedzi miały na celu sprowokowanie >Davis'a< do zakupu lepszej wkładki, niekoniecznie z dołu cennika. Gramofon ma porządny, dlaczego miałby tego nie wykorzystać?

Pozdro,

Yul

P.S. Davis, dzięki za info na priva. Myślę, że to może być trochę trudne ze strony tego sklepu do praktycznej realizacji. Ale może są bardziej obrotni niż mi się wydaje.

Witam!

Mój rozbrat z winylami trwał bardzo długo i ostatnio zakupiłem dość mało wyszukany gramofon Denona DP-300F,którego wkładka służy zapewne do rozruchu.Zamierzam ją wymienić na coś co będzie trochę lepiej grało a z uwagi ,że nie jestem zbyt zamożny planuję wydać na nową wkładkę do 300 pln.Polecano mi Grado Green(ewentualnie Black)lub AT-120E.Pytanie do szanownych "wyjadaczy" co jest lepszym wyborem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.