Skocz do zawartości
IGNORED

Event horizon.

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Może wymodlę, abym był zdrowy, bogaty piękny i najedzony - resztę życia mogę poświęcić na te modły.

Znacie jakieś wyjątkowo skuteczne wersety ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Koronka_do_Mi%C5%82osierdzia_Bo%C5%BCego

O czym wy piszecie ? Jestescie z kosmosu czy z Sejmu RP

Czas jest Bogiem ? My jestesmy Bogiem , jakie bzdury jeszcze powymyslacie ?

Ktos juz podal przyklad jakiejs rzeczy ktora powstala samoistnie ? potem zlozyla sie samodzielnie a na koncu w dodatku jeszcze funkcjonuje ?

Jezeli znacie np. jakies auto, gadzet elektroniczny , jakis przedmiot itd. ktory samodzielnie powstaje , to ja stwierdze ze nie ma BOGA.

Jezeli nie ma takiej rzeczy na Ziemi , to twierdze w 100 procentach ze cala przyroda, uklad sloneczny, kosmos zostal zaprojektowany , stworzony i uruchomiony do zycia przez kogos bardzo inteligentnego, madrego i posiadajacego potezna ilosc energii!! - Boga

Hmm.. "Jeżeli nie ma.." - masz wątpliwości, zmieniłbyś zdanie?

Ooo... auto - dzieło Boga - niech i tak będzie, wiesz to i co dalej, świat przestał być interesujący?

A jak sobie poradzisz z tym:

Jakie jest prawdopodobieństwo powstania takiego nadprzyrodzonego życia jak Bóg?

Nieskończenie mniej prawdopodobne niż ABSURD!

@ Cadam

Ale dajesz gwarancję, że jak zajmę się odmawianiem tych koronek modlitewnych, to spłynie (za mojego życia) na mnie i moją rodzinę, wszelki dobrobyt i moje otępienie umysłowe ustąpi ?

Czy to dopiero po zejściu z tego padołu, będę spacerował po łąkach zielonych ?

Zima się zbliża, i trzeba coś wybrać ;)

Sorry za ironię, nie zamierzam niczyich uczuć religijnych obrażać, przecież dyskutujemy.

Znam już od ok. siedmiu lat kolegę, można nawet powiedzieć przyjaciela, który jest mocno religijnym człowiekiem i On nie stara mnie się nawrócić na wiarę katolicką.

Uważa że to indywidualna sprawa każdego człowieka.

Ja również szanuję jego poglądy, a że co roku bywam u niego w Częstochowie to i zaglądam do katedr i kościołów - On mnie po prostu po nich oprowadza, ale nie z myślą, ze nastąpi jakiś cud i nagle przez parę dni będę leżał krzyżem na Jasnej Górze - zwykłe poznawcze zwiedzanie.

Ja lubię atmosferę świątyń, ten zapach starego drzewa z naw i kadzidlany zapach unoszący się w powietrzu.

Dobrze się czuję w takim środowisku, ale cały czas jest to najprawdopodobnie wspomnienie poprzednich wcieleń.

KK nie uznaje reinkarnacji, a tak dużo mógłby się nauczyć od mnichów tybetańskich - zwłaszcza POKORY.

Rozprawki właściwe człowiekowi rozumnemu, w przeciwieństwie do karalucha siedzącego w dziurze...

Jak widać nie ma kategorycznych odpowiedzi!

gdy pojmiesz istotę wieczności i wymiaru bez czasu i przestrzeni, nie będziesz miał pytań

ale ludzki rozumek operujący na czwartym poziomie świadomości, żebyś nadymał się ile wlezie, tego nie zapewni

stąd dyskusja jak karalucha o fazach księżyca

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

gdy pojmiesz istotę wieczności i wymiaru bez czasu i przestrzeni, nie będziesz miał pytań

ale ludzki rozumek operujący na czwartym poziomie świadomości, żebyś nadymał się ile wlezie, tego nie zapewni

stąd dyskusja jak karalucha o fazach księżyca

Czwarty wymiar świadomości.

A ile ich w istocie jest ?

Piszesz o tych wymiarach na podstawie wcześniej przeczytanych bredni, że jakoby 170-siąt różnych ras czyha na zaprowadzenie porządku na Ziemi, a rasa ludzka dojrzała jedynie do trzeciego kręgu poznania i rozwoju ?

Ja też lubię serial "Gwiezdne wrota", SG1., Atlantyda i mam chyba wszystkie odcinki tego serialu, ale to TYLKO serial i daleko idąca twórczość SF.

KK nie uznaje reinkarnacji, a tak dużo mógłby się nauczyć od mnichów tybetańskich - zwłaszcza POKORY

Reinkarnacja może być konsekwencją przepływu energii i informacji - jak to się odbywa do końca nie wiadomo (religie twierdzą, że wiedzą). Dla przeciwników reinkarnacji (ta sama dusza odradzająca się w wielu ciałach aż do zbawienia)jest zapasowa teoria (nowocześniejsza) o jednoczesnym istnieniu człowieka w wielu wymiarach, gdzie przeżywa wszystkie możliwe warianty - reinkarnacja równoległa.

Na wszelki wypadek przypominam, że nie nawiązuje do religii - przypadkowa zbieżność.

szybki Gonzo - każdy posiada wiedzę na miarę swojej świadomości i swoich potrzeb

i każdy, jak widać wyżej, opowiada swoje brednie

Rozmowa na argumenty?

Potrafisz rozmawiać tylko z człowiekiem, który kupi twoje argument zapisane w "książeczce"...?

Jerry, czego Ty pragniesz?

Żyć w jaskiniach?

Jestem przeciwnikiem niszczenia natury. Ale ta postępuje i będzie postępować (rozwój miast, kopaliny,...)...

Aby nie było, że tylko człowiek degraduje naturę: Na moim ogródku jakiś zwierzaki z puszczy połamały mi ładnie ukształtowane rośliny. Szlag mnie mało nie trafił.

Wszystko co żyje "niszczy" otoczenie. Ba, sama matka Ziemia się niszczy (przesuwanie płyt kontynentalnych; wulkany, tsunami, powodzie, tajfuny,...)

Gdzie tu porządek?

Rozmawiamy sobie...

Sam przytoczyłem ten zapis, ale spójrz w niebo...;)

Tak tylko jak natura niszczy to na to miejsce powstaje nowe zycie. Zwierze zostaj ezabite to nakarmi inne zwierze, reszta urzyzni glebe, ktora da zycie roslinom, ktore z kolei nakarmia inne zwierzeta, wyprodukujea tlen itd. Grzegorz, sorrki, ale Twoje argumenty sa zupelnie nie trafione. Co robi czlowiek, naprodukuje od ch...plastiku ktorego nijak natura sie nie pozbedzie. Taki zwykly odpad, ktory bed\ie sasmiecal ziemie tysiace lat.

Rozprawki właściwe człowiekowi rozumnemu, w przeciwieństwie do karalucha siedzącego w dziurze...

A jednak istnieje!

Jak widać nie ma kategorycznych odpowiedzi!

Czyli przetrwamy okres kiedy Słońce będzie czerwonym olbrzymem, kiedy w końcu zgaśnie,...

Przetrwamy wybuch supernowej.

Przetrwamy rozproszenie się we Wszechświecie.

?

Wszystko upraszczasz. Skad wiesz, ze jest w planach, ze mamy to przetrwac?) Pojedyncze organizmy gina, by mogly zyc inne, byc moze dinozaury wyginely bys Ty Grzegorzu mogl pisac na tym forum. Byc moze My zrobimy w przyszlosci miejsce dla innej rasy....

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Hmmm, ciekawe, chcemy poznać, jak eony eonów lat temu powstawał wszechświat, a nie jesteśmy przewidzieć dnia następnego.

Inną sprawą jest to, że badane obiekty w przestrzeni kosmicznej i zachodzące tam zjawiska, są zjawiskami które już zaistniały, i to tysiące czy też miliony lat temu, a nie w chwili dokonanej obserwacji.

Naukowcy podając wyniki swoich prac do publicznej wiadomości, myślą że ludzie to głupcy.

Może rozwój nauki spowoduje to, że ujęte w teorii Einsteina tachiony pozwolą nam "oglądać" bieżące zmiany we wszechświecie.

Wojtek:

Człowiek musi w tej torbie plastikowej przynieść jedzenie do domu aby nakarmił siebie i rodzinę...

Widzisz, Twoje kontrargumenty są nietrafione.

Poszukaj czegoś na rzecz porządku we Wszechświecie...

A tak na poważnie:

A gdzie ja argumentowałem za plastikiem?

Skad wiesz, ze jest w planach, ze mamy to przetrwac?) Pojedyncze organizmy gina, by mogly zyc inne, byc moze dinozaury wyginely bys Ty Grzegorzu mogl pisac na tym forum. Byc moze My zrobimy w przyszlosci miejsce dla innej rasy....

Właśnie ja pytam czy oby przetrwamy wymienione nieuniknione kataklizmy,...

Oj, Wojtku. Czytaj ze zrozumieniem, a nie chciej od razu riposty...

Grzegorzu a teoria chaosu mowi, ze ...wystarczy zmienic perspektywe z ktorej sie patrzy by z choasu wylonil sie lad.

Co do tych kanapek to zdaje sie, ze ludzie radzili sobie bez tych torebek przez wiele tysiecy lat temu....

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wojtku.

Ale przecież ja wiem, że tu i ówdzie jest porządek.

W dyskusji muszą istnieć bieguny. Tak sobie wybrałem jeden z nich.

Dobrze jest mówić o porządku świata. O dobrze ułożonym świecie,...

Tylko nikt nie potrafi wskazać tego porządku.

Zazwyczaj mówi się o nim aby uzasadnić jakiś stan.

Aktualnie na Forum są wątki które świadczą o tęsknocie za nieporządkiem...

Oczywiscie, ze sa takie watki.

W tym wlasnie sek, ze swiat ze swojej natury dazy do chaosu a jednak we wszechswiecie jest wiele dowodow na lad. Tak wiec by wynik tego rownania byl prawidlowy trzeba wlaczyc w to sile wyzsza.

Dowodow na lad jest wiele, duzo wiecej niz np na wielki wybuch.

Najlepszym dodem na lad jest zycie.

Problemem wiekszoisci ludzi, zwlaszcza naukowcow jest zadufanie we wlasne mozliwosci i wiedze. Wystarczy cofnac sie 100 lat wstecz i przeanalizowac jakie wtedy madrosci prawili, przeanalizowac jak zorganizowane bylo zycie czlowieka a jak teraz jest zorganizowane. Czyz nie jestesmy madrzejsi i lepeij zorganizowani niz 100 lat temu. Wtedy sie wszystkim wydawalo, ze wiedza tak duzo a wiedzieli gowno. Tak bylo zawsze na przestrzeni dziejow i tak pewnie jeszcze dlugio bedzie.

Natura natomiast jest genialna, niewiel sie przez 100 lat zmienila, bo nie musi, jezlei juz to glownie przez czlowieka.

Na szczescie jest coraz wiecej ludzi ktorzy widza ten geniusz natury, wiecej niz 100 lat temu...

Mamel slusznie napisal, troche tutaj rozmawiamy jak dwa karaluchy o fazach ksiezyca, niemniej dobrze sobie czasami porozmawiac.

Nawet nie przywołuj tu Mamela!

Czyz nie jestesmy madrzejsi i lepeij zorganizowani niz 100 lat temu.

A skąd ta mądrość pochodzi, jeśli nie od tych z których wydaje się kpisz?

Wystarczy cofnac sie 100 lat wstecz i przeanalizowac jakie wtedy madrosci prawili, przeanalizowac jak zorganizowane bylo zycie czlowieka a jak teraz jest zorganizowane.

...

Wtedy sie wszystkim wydawalo, ze wiedza tak duzo a wiedzieli gowno. Tak bylo zawsze na przestrzeni dziejow i tak pewnie jeszcze dlugio bedzie.

A skąd ta mądrość pochodzi, jeśli nie od tych z których wydaje się kpisz?

Nie kpie, po prostu smieszy mnie arogancja ludzka. Nie twierdze, ze nie nalezy zdobywac wiedzy. Nie jestesmy wcale tak madrzy jak Nam sie wydaje.

To byl taki podkoloryzowany przyklad by coniektorzy mogli zrozumiec przeslanie.

Bo tak szczerze to ile czasu zbierasz wiedze, a ile wiesz na temat wszechswiata? 0,00001%?

Zartuje, z pewnoscia mniej. To sie oczywiscie tyczy Nas wszystkich.

Nie wiemy zbyt duzo o samych sobie, o chorobach, zachowaniach a prawimy madrosci o budowie wszechswiata.

Trzeba miec troche pokory i otwarty umysl, to moze jeszcze troszke wiecej sie dowiemy.

A jak ktos uwaza, ze juz prawie wszystko wie to skad wezmie motywacje by nauczyc sie wiecej?

Mi naukowiec jawi się jako człowiek pokorny.

Im dalej się postrzega tym więcej widać problemów.

Tylko podziwiać ludzi zgłębiających wiedzę i posuwających nas cywilizacyjnie.

Mi naukowiec jawi się jako człowiek pokorny.

Im dalej się postrzega tym więcej widać problemów.

Taki pwoinien byc, ale Ty Grzegorzu nie jawisz mi sie jako ktos pokorny.

Natura natomiast jest genialna, niewiel sie przez 100 lat zmienila, bo nie musi, jezlei juz to glownie przez czlowieka. Na szczescie jest coraz wiecej ludzi ktorzy widza ten geniusz natury, wiecej niz 100 lat temu...

Piwo dla kolegi! :)

Ja zawsze daje prosty przyklad:

Mozg myszy polnej jest o wiele bardziej skomplikowany niz najnowoczesniejszy komputer na swiecie!

nawet bardziej skomplikowany niz wasz najnowoczesniejszy marcedes :)

Tak wiec jezeli ktos twierdzi ze natura powstala sama przez przypadek haha!! , natomiast komputer zostal juz zaprojektowany przez inteligentnych inzynierow , to taka osoba ma powazny problem z postrzeganiem rzeczywistosci i wyciaganiem wnioskow.

sam, na własne życzenie, jako ten "pokorny naukowiec", wybrałeś sobie taki a nie odwrotny "biegun" stanowiska to teraz cierp

gdybyś miał fruwać dostałbyś skrzydła

gdyby dane i było pojąć, otrzymałbyś potrzebną percepcję

już zdrowsze chyba są (dla wątroby) pierdoły mulsa

cywilizacyjnie to dotarliśmy do takiego punktu w którym ludzie zaczynają szukać światełka w tunelu

nie zdają sobie jednak jeszcze sprawy, że to czego wypatrują to zbliżający się pociąg, dziejów

Piwo dla kolegi! :)

Ja zawsze daje prosty przyklad:

Mozg myszy polnej jest o wiele bardziej skomplikowany niz najnowoczesniejszy komputer na swiecie!

nawet bardziej skomplikowany niz wasz najnowoczesniejszy marcedes :)

Tak wiec jezeli ktos twierdzi ze natura powstala sama przez przypadek haha!! , natomiast komputer zostal juz zaprojektowany przez inteligentnych inzynierow , to taka osoba ma powazny problem z postrzeganiem rzeczywistosci i wyciaganiem wnioskow.

Nie dosc, ze organizmy zwierzat sa bardziej skomplikowane to na dodatek o wiele inteligetniejsze od mercedesa, potrafia poruszac sie w trudniejszym terenie i same sie naprawiaja)

Dokladnie!

Gdyby nawet czlowiek osiagnac taki stan techniki i nauki ze moglby skonstruowac mozg myszy polnej , nawet jakby mozna bylo zbudowac kiedys w przyszlosci w jakiejs fabryce taki mozg ,

To jak ludzie by sprawili ze owy mozg by OZYL ??

Czy czlowiek wogole jest w stanie ozywic martwa materie ?? , tak zeby materia zyla, poruszala sie, byla inteligentna lub miala instynkt ??

Tego to juz nikt nigdy nie bedzie potrafil.

Nie mowiac juz ze to jest wogole niemozliwe zeby materia nieozywiona sama ozyla :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moze ktos znajdze wersje z polskimi napisami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

100 lat temu to tacy jak Adam, Mamel i Wojtek w takich samych kpiących słowach wykluczali uniesienie się w powietrzu maszyn cięższych od powietrza...

Adam, więcej pokory.

Oczywiście ja nie podniecam się myślą aby człowiek ożywił nieożywione...

To byłoby ponure...

100 lat temu to tacy jak Adam, Mamel i Wojtek w takich samych kpiących słowach wykluczali uniesienie się w powietrzu maszyn cięższych od powietrza...

Adam, więcej pokory.

Oczywiście ja nie podniecam się myślą aby człowiek ożywił nieożywione...

To byłoby ponure...

Tym stwierdzeniem sie poprostu smieszyles.

To przeciez Ty twierdzisz, ze np kable nie maja prawa wplywac na brzmienie, wiec to raczej siebie powinienes podpiac pod tego typu niedowiarkow, ktorym wydaje sie, ze wszystko wiedza.

Zastanow sie 2 razy zanim cos napiszesz.

Moim zdaniem mozliwosci sa nieograniczone, tak samo jak wszechswiat.

Niemniej uwazam, ze o wiele dalej bysmy juz byli gdybysmy wczesniej zaczeli obserwowac nature. Wezmy na przyklad nic pajecza, oto co natura potrafi wytworzyc jezeli tylko uwaza to za konieczne, malo tego potrafila miliony lat temu to czego my nie potrafimy do dzisiaj. Ale oczywiscie Grzegorzu mozesz nadal sobie zyc w przeswiaczeniu o swojej wspanialosci...

Acha i jeszcze jedno....Ty zostales stworzonyt przez nature a nie przerz jakis naukowcow, to tak w kwestii przypomnieni Ci po ktore stronie barykady powinienes stanac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.