Skocz do zawartości
IGNORED

Event horizon.

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Właśnie pomyliłeś fizykę relatywistyczną z mechaniką kinetyczną.

cyt; "Jest zaskakującym paradoksem, że pochodzenie najsłynniejszej fizycznej formuły E=mc2, w której E jest energią, m - masą, a c - prędkością światła, jest mocno niepewne. Jej pierwsze wyprowadzenie było w istocie logicznie niepoprawne, a przynajmniej niepełne. W swojej drugiej z kolej pracy dotyczącej teorii względności, a pochodzącej z września 1905 roku, Albert Einstein rozważał inercję ciała, gdy to traci energię, emitując światło. Inercja określana jest właśnie przez masę ciała. Rozumowanie, które doprowadziło Einsteina do ustalenia relacji między energią a masą, zawiera logiczny błąd. Wielki fizyk przewidział zapewne postać formuły, więc nie troszczył się o szczegóły wyprowadzenia. Wcale nierzadko się zdarza w naukowej twórczości, że dedukcyjny wywód służy jedynie uzasadnieniu nowatorskiej idei. Jej pochodzenie należy wtedy przypisać genialnej intuicji uczonego."

za http://www.sciaga.pl/tekst/36350-37-e_mc2

Naukowcy mają właśnie to do siebie, że naginają pewne fakty, aby się tylko wzór trzymał kupy.

Być może , niemniej z praktycznego punktu widzenia interesująca jest dla nas fizyka za sprawą której możemy się przemieszczać w otaczającym kosmosie , mam tu na myśli pojazdy , sprzęt i ludzi .

Piotr

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Przy okazji tego tematu, wstawiam ciekawy plik o ewolucji fizyki.

Być może , niemniej z praktycznego punktu widzenia interesująca jest dla nas fizyka za sprawą której możemy się przemieszczać w otaczającym kosmosie , mam tu na myśli pojazdy , sprzęt i ludzi .

Masz całkowitą rację, ale jednocześnie nie należy tak bezkrytycznie podchodzić do objawienia dziejowego, jakim był (i jest) wzór Einsteina.

Te sprawy trzeba badać i o nich mówić, ale nazywanie interlokutorów głupcami, jest chyba najgorszym z możliwych pomysłów.

Sama fizyka relatywistyczna budzi pewne kontrowersje, może właśnie za sprawą tego, że jest dziedzina nauki wywodzącą się z gałęzi relatywizmu.

Za wiki, cyt : Relatywizm – pogląd filozoficzny, wedle którego prawdziwość wypowiedzi można oceniać wyłącznie w kontekście systemu, w którym są one wypowiadane. Tym samym relatywizm stwierdza, że nie istnieją zdania niosące absolutną treść, których ocena byłaby identyczna i niezależna od jej kontekstu. Prawdziwość dowolnego sądu zależy od przyjętych założeń, poglądów czy podstaw kulturowych."

Wszystko się zgadza, ale tylko dlatego że jest oparte na tym "nieśmiertelnym" wzorze Einsteina.

W warunkach Ziemskich masa = ciężar.

W warunkach kosmicznych, ta masa będzie różna, i uzależniona od ośrodka w jakim się znajdzie, dokładniej od wpływu innych obiektów występujących w pobliżu tej masy.

Jeśli na domniemany obiekt nie będzie oddziaływać żaden czynnik zewnętrzny (grawitacja), jego masa powinna być zerowa.

Podróże w przestrzeni kosmicznej są możliwe tylko dzięki temu, że ta przestrzeń nie jest pozbawiona jakiekolwiek materii.

Po prostu posiada pewna gęstość.

Odrzut silnika rakietowego ma punkt oparcia w gęstości tej przestrzeni, i dlatego możliwe jest przemieszczanie się.

Ale gęstość ta jest bardzo różna, i w obszarach, w których nie występują jakiekolwiek skupiska gwiazd i planet, może być nawet zerowa.

Lot od jednej galaktyki do drugiej mógłby się odbywać na zasadzie lotu bezwładnościowego, a nie kontrolowanego silnikami - brak punktu oparcia (mikro materii) dla "wyziewów" silnikowych.

To tak jakby ktoś dmuchał w balon, który ma ogromną dziurę, próbując go napełnić powietrzem.

Po asfalcie można chodzić, nawet na nim podskakiwać, a czy ktoś widział chodzącego po wodzie ?

Tylko nie piszcie mi, że był taki jeden.

Bo takie teksty są tyle warte co i omawiany wzór.

Jeśli już to z godziny 17:13.

I za to, że zarzucasz mi pisanie bzdur, ja się również nie gniewam.

U mnie jest z godziny 16.13 aczkolwiek to szczegół . Jeżeli cię uraziłem , to bardzo przepraszam ! Zdenerwowałem się po prostu , że nie mój tekst przypisano mojemu autorstwu , z poważaniem Piotrek

Piotr

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Zdenerwowałem się po prostu , że nie mój tekst przypisano mojemu autorstwu

Niepotrzebnie cytujesz pełne wypowiedzi, i stąd wynikłe pomyłki Kolegów.

Denerwować się nie trzeba, to wnosi niepotrzebny ner w dyskusji.

Mnie ciężko obrazić, ale dziękuję.

A właśnie wracając do tematu , wydaje mi się , że w znanym nam wymiarze i obowiązujących weń prawach fizycznych nie zdołamy osiągnąć prędkości świetlnej dla statków kosmicznych . W pokonaniu tej bariery , być może przysłuży się nam mechanika kwantowa aczkolwiek to pieśń przyszłości .

Piotr

Gość stary bej

(Konto usunięte)

wydaje mi się , że w znanym nam wymiarze i obowiązujących weń prawach fizycznych nie zdołamy osiągnąć prędkości świetlnej dla statków kosmicznych

Również jestem skłonny przyjąć taki punkt widzenia.

To by było nawet bardzo niebezpieczne, jak jazda samochodem z szybkością 300km/h po górskich serpentynach.

Nasze wyobrażenia o podróżach z taką szybkością biorą się z oglądanych filmów, ale z całym szacunkiem dla aktorów, realizatorów i producentów - taka podróż to nie serial Star Trek, i kto wcześniej postawi "drogowskazy" międzygwiezdne ?

Wiem wiem, odkrywcy nowych lądów tez podróżowali bez map.

Tylko trzeba sobie zadać wpierw pytanie, czy przy TAKIEJ technice ważniejsze jest odkrycie, czy życie ?

"Wariatów", w pozytywnym słowa znaczeniu, jak wiadomo nigdy nie brakowało ;-))

Nawiązuję w tym momencie myślą do tytułu tego tematu, i jednocześnie filmu - Horyzont zdarzeń.

Ale filmy, choć są inspiracją dla naukowców, pozostawmy oglądającym.

23031970 Napisano wczoraj, 14:37

"być może przysłuży się nam mechanika kwantowa aczkolwiek to pieśń przyszłości ."

Też sądzę, że to odległa przyszłość.

Choć nie wykluczam jednocześnie ingerencji "z zewnątrz".

Co nie znaczy, że latające obiekty uważam za wytwór innej cywilizacji.

Wszystko się zgadza, ale tylko dlatego że jest oparte na tym "nieśmiertelnym" wzorze Einsteina.

W warunkach Ziemskich masa = ciężar.

W warunkach kosmicznych, ta masa będzie różna, i uzależniona od ośrodka w jakim się znajdzie, dokładniej od wpływu innych obiektów występujących w pobliżu tej masy.

Jeśli na domniemany obiekt nie będzie oddziaływać żaden czynnik zewnętrzny (grawitacja), jego masa powinna być zerowa.

Podróże w przestrzeni kosmicznej są możliwe tylko dzięki temu, że ta przestrzeń nie jest pozbawiona jakiekolwiek materii.

Po prostu posiada pewna gęstość.

Odrzut silnika rakietowego ma punkt oparcia w gęstości tej przestrzeni, i dlatego możliwe jest przemieszczanie się.

Ale gęstość ta jest bardzo różna, i w obszarach, w których nie występują jakiekolwiek skupiska gwiazd i planet, może być nawet zerowa.

Lot od jednej galaktyki do drugiej mógłby się odbywać na zasadzie lotu bezwładnościowego, a nie kontrolowanego silnikami - brak punktu oparcia (mikro materii) dla "wyziewów" silnikowych.

To tak jakby ktoś dmuchał w balon, który ma ogromną dziurę, próbując go napełnić powietrzem.

Po asfalcie można chodzić, nawet na nim podskakiwać, a czy ktoś widział chodzącego po wodzie ?

Tylko nie piszcie mi, że był taki jeden.

Bo takie teksty są tyle warte co i omawiany wzór.

Jeśli już to z godziny 17:13.

I za to, że zarzucasz mi pisanie bzdur, ja się również nie gniewam.

masa jest stała dla obiektów poruszających się do prędkości 0,1 C

ciężar jest określany przez grawitację działającą na masę czyli siłę z jaką przyciągana jest masa

nie myl pojęć fizycznych

Focal + Naim

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Zapomniałem o przyspieszeniu ziemskim, ale wstyd :-(

cyt "Masa ciała jest wielkością skalarną. Ciężar ciała to natomiast wielkość wektorowa równa sile, z jaką nasza planeta przyciąga to ciało. Kierunek ciężaru jest zgodny z kierunkiem siły grawitacyjnej, czyli do wnętrza Ziemi.

Zależność między masą a ciężarem można zapisać na podstawie drugiej zasady dynamiki Newtona. Wygląda ona następująco:

W = m x g

gdzie: W to ciężar, m - masa ciała a g - przyspieszenie ziemskie.

Jak wykazują badania wartość przyspieszenia ziemskiego jest różna w różnych miejscach na Ziemi. Przyspieszenie ziemskie osiąga największą wartość na biegunie, a najmniejszą na równiku. Można z tego wnioskować, że będzie się także zmieniał ciężar ciała."

za http://www.bryk.pl/teksty/gimnazjum/fizyka/jedno%C5%9B%C4%87_mikro_i_makro%C5%9Bwiata/13407-masa_i_ci%C4%99%C5%BCar_cia%C5%82a.html

W obserwowalnym wszechświecie nie ma absolutnego NIC i z racji tego , statki kosmiczne (zbudowane z materii) nigdy nie będą się poruszały z prędkością świetlną !

Również statki wyposażone w napęd grawitacyjny nie zmienią tego stanu rzeczy . Podobno napęd grawitacyjny jest już opracowany ?

Jedyną alternatywą w podboju kosmosu lub mogą być skróty nad-przestrzenne , których istnienie dopuszcza fizyka kwantowa .

Również ciekawą koncepcją w pokonywaniu przestrzeni kosmicznej jest teleportacja i z teoretycznego punktu widzenia całkiem realna , problemem pozostaje transformacja ludzkiego ciała i ducha (umysłu ) w falę elektromagnetyczną i przesłanie jej w drugi kraniec naszej galaktyki po czym przetransformowanie jej na powrót do materialnego stanu , tj. człowieka . Myślę , że o realizacji teleportacji będziemy mogli pomyśleć dopiero wtedy , gdy opanujemy proces zamiany energii w materię , co jak na razie jest dla nas awykonalne i być może nigdy w tym aspekcie nie okiełznamy energii . Zastanawiam się , czy były czynione próby zamiany energii na materię ?

Piotr

• 3 tygodnie później...
Gość stary bej

(Konto usunięte)

A jednak w "alternatywnej" fizyce coś się dzieje http://www.model31.pl/

Chodzi oczywiście o dostęp do energii za free.

Działania jak zwykle "torpedowane" są przez administrację USraela.

Coś jeszcze wkleję, ale muszę poszperać na stronach-odnośnikach.

Chodzi o poprawny opis działającej komory oscylacyjnej = darmowa energia.

Tylko jest problem, trzeba się zalogować ;-(

http://nowaziemia.cba.pl/viewtopic.php?t=209%20http://nowaziemia.cba.pl/viewtopic.php?t=358

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jeśli sami nie znaleźliście ...

Opracowanie - Ryszard Walo

Materiał co prawda dla "rasowych" fizyków, ale myślę, że przy odrobinie wiedzy, również i laicy zrozumieją, o co w tym wszystkim chodzi.

Może nie do końca w temacie ale na pewno wydarzenie poza horyzontem:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma Gość jaja!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Nie jest sztuką spaść, ale wznieść się - choćby w rejony tematyczne "horyzontu zdarzeń".

Nassim Haramein jest jednym z utytułowanych gości, poniżej zamieszczonego przekazu filmowego.

A o czym ten przekaz będzie ?

Oczywiście o możliwościach pozyskania darmowej energii.

Mam wrażenie że dostęp do jej uzyskania skutecznie blokują współcześni fizycy, zrzeszeni w wielkich korporacjach rządowych.

Materiał filmowy, pomimo tego że długi, naprawdę wart obejrzenia.

http://www.youtube.com/watch?v=pXRRgniG140

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.