Skocz do zawartości
IGNORED

ES9012 Sabre32 Reference

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Zakladam nowy watek w temacie ESS9012 bo widac jest zainteresowanie. ESS mozna kupic tutaj przynajmniej tak mi sie wydaje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mam tego jeszcze u siebie ale sie przymierzam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/85225-es9012-sabre32-reference/
Gość

(Konto usunięte)

Zakladam nowy watek w temacie ESS9012 bo widac jest zainteresowanie. ESS mozna kupic tutaj przynajmniej tak mi sie wydaje

http://ecommerce.ismosys.com/ordering/index.php?cPath=120_195_108

Nie mam tego jeszcze u siebie ale sie przymierzam

Zainteresowanie jak najbardziej ale chyba całą aplikacją :).

Ja napisalem do lokalnego dystrybutota ESS z prosba o przeslanie noty aplikacyjnej i ja dostalem wiec i wam radze. Nota zaznaczona jest jako poufna nie rozumiem czemu sporo malych firm wybiera taka polityke?

Pozdrawiam StasioP

Nie wiem co tajnego jest w tej nocie. Patenty są ogólnie dostępne z tego co patrzyłem są tam nawet fragmenty kodu VHDL. Warto poczytać bo sam modulator jest bardzo pomysłowy.Z tego co piszą zwrócili też uwagą na charkę noise shapera i jest bez oscylacyjna (pewnie Bessla).

Na pewno się tą kostką zajmę na razie mam na warsztacie inne projekty (mój R2 DAC na 2*AD1955 i forumowy 2*WM8742 i link USB, filtr cyfrowy... )

Zrobienie stopnia analogowego który nie będzie ograniczał możliwości tego dac-a to wyzwanie tak samo jak zegar przy tych 135dB dynamiki.

Nowe Acu jest na tych kosatkach (CD-ek i cyfrowa zwrotka)

Tu można co nieco podpatrzeć :

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę zgapili o demie :) reclocig i przesyłanie I2S do dac-a różnicowo LVDS.

Dali 2 kostki na kanał czyli 16 konwerterów ! Ciekawe co to za układ dyskretny czy to wyjście czy stab ? (raczej to pierwsze) może uda mi się podpatrzeć i zrysować :)

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Nie wiem co tajnego jest w tej nocie...

chyba, to że jest kiepska, nie umywa się do dobrych not.

a z zegarem to nie ma problemu:

Ukryta Zawartość

są w Mouser za ok 30$

i jeszcze jedno, jak już to lepiej zrobić DAC na ES9018

Ukryta Zawartość

Warto poczytać bo sam modulator jest bardzo pomysłowy.Z tego co piszą zwrócili też uwagą na charkę noise shapera i jest bez oscylacyjna (pewnie Bessla).

A z czego to wnioskujesz? Prosze o linka gdzie jest powiedziane ze filtr jest niskooscylacyjny? Bo jakos nie doczytalem?

Ukryta Zawartość

są w Mouser za ok 30$

Dobrze wiedzieć.

A z czego to wnioskujesz? Prosze o linka gdzie jest powiedziane ze filtr jest niskooscylacyjny? Bo jakos nie doczytalem?

nie charka filtra tylko modulatora delta-sigma

Ukryta Zawartość

str 3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ukryta Zawartość

są w Mouser za ok 30$

Koledzy z diyaudio już coś robili na tej kości

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy z diyaudio już coś robili na tej kości

Ukryta Zawartość

Nie tylko oni :-)

Działa DAC z moim logo z tym przetwornikiem :-) (ES9018), a drugi leży u mnie w domu.

DAC ten został zrobiony na zamówienie, więc forma i zawartość jest indywidualna i dla ogółu raczej powinna przyjąć inna postać, bardziej uniwersalną.

Zasilanie jest unlimited , czyli niezalezne dla L i R oraz dla różnych sekcji.

Zegar wzmiankowany wyżej.

Przetwornik ten musi byc inicjalizowany z uC.

A brak jest dostępu do softu, ponieważ ktoś inny go pisał i klops tzn.: winszuje sobie kasę czysto komercyjną.

Zasadniczo mam nadzieję, że zagra ten przetwornik u mnie w DACu nowej postaci.

Acha kupujący może kupić dowolną liczbę tych przetworników przy jednoczesnym podpisaniu umowy NDA.

Ukryta Zawartość

Wspomniany przez Waldiego DAC z analogiem na 6n30p i trafach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wszystko high-end co się świeci......

Przetwornik ten musi byc inicjalizowany z uC.

A brak jest dostępu do softu, ponieważ ktoś inny go pisał i klops tzn.: winszuje sobie kasę czysto komercyjną.

Czyli mam rozumiec bez uC nie zagra wcale? No ale niby sa ustawienia defaultowe? Probowales to juz?

Jeśli to ma być stereo to dlaczego lepiej?

Tak oczywiscie ES9012 ma 4 wyprowadzenia symetryczne czyli 2x4=8 nozek w ukladzie scalonym, pozostale sa zwarte i latwiej projektowac plytke, w ES9018 jest 8 wyprowadzen symetrycznych czyli 2x8=16 nozek, oba scalaki oferuja te same parametry roznica jest w ilosci wyjsc

Pozdrawiam StasioP

No nie wiem co w tej nocie jest kiepskiego? Jesli przyjrzysz sie pomiarom to zrozumiesz ze ten scalak wyprzedza o kilka dlugosci (bez przesady) inne konkurencyjne przetworniki mysle ze wyprzedza tez DCS-a. Uzyskano wyjatkowo niskie THD w calym pasmie czestotliwosci biorac pod uwage wysoko zajitterowany sygnal na wejsciu poprawa znieksztalcen to srednio 12dB (to ogromnie DUZO!!!) w porownaniu z innymi konstrukcjami!!!. Roznice w THD pomiedzy niskim jitterem na wejsciu a ogromnie duzym jitterem 5nS sa rzedu dla ESS-2dB a dla innych przetwornikow od 20 do 30dB a to za sprawa cyfrowej petli. Dodatkowo patrzac na pomiary widac wyraznie ze parametry zmieniaja sie bardzo malo w dziedzinie czestotliwosci co bedzie mialo podstawowe znaczenie na dzwiek. Nie mowiac jak juz jest doskonale zaprojektowany pod katem wyprowadzen zasilan i mas. Ksztaltowanie szumu tez jest wysokich lotow bo wypchano gleboko pozostalosci po obrobce daleko po za 100kHz dla czestotliwosci probkowanie 44.1kHz (mozliwosc stosowania gladkich a zarazem szybkich filtrow wyjsciowych) No i opoznienie grupowe jest stale w calym pasmie co swiadczy o bezoscylacyjnej obrobce impulsu. Dodatkowa zaleta mozna sobie z duza dowolnoscia zaprojektowac wlasny filtr cyfrowy programujac rejestry po I2C. Goscie c ESStechnology zaprezentowali bardzo dojrzaly produkt i wyprzedzajacy epoke.

Pozdrawiam StasioP

właśnie pojawił się buffalo 3 generacji na es9018

Ukryta Zawartość

widać że zadbali od zasilanie i większą uniwersalność

Ukryta Zawartość

Cyt Areg

mam ten przetwornik i nie słyszę różnicy miedzy sharp a slow

Prosze powiedz mi czy ten scalak bedzie chodzil bez uC bo z noty wynika ze ma ustawione rejestry i na defaultach powinien chodzi tzn po wyciagnieciu kontrolera.

Pozdrawiam StasioP

Cyt Areg

mam ten przetwornik i nie słyszę różnicy miedzy sharp a slow

Prosze powiedz mi czy ten scalak bedzie chodzil bez uC bo z noty wynika ze ma ustawione rejestry i na defaultach powinien chodzi tzn po wyciagnieciu kontrolera.

Pozdrawiam StasioP

Tak juz sie dowiedzialem z cala pewnoscia ze scalak ten bedzie chodzil bez kontrolera I2C. nie bedzie w tym trybie dostepu do wielu funkcji ale tak sie sklada ze Panowie z ESS tak skonfigurowali ten scalak ze jest ustawiony da defaultach wyciska ze scalaka wszystko, no moze tylko filtrowanie warto byloby przestawic na slow ;)

ale na spdif bo po i2s będzie milczał

Tak i owszem :)w tym trybie tylko SPDiF bedzie dostepny. Patrzac na pomiary, z jitterem rozprawiono sie tutaj perfekcyjnie z noty wynika jedno ze interfejs SPDiF jest prawie tak samo dobry jak I2S roznice dla zajitterrowanego sygnalu beda minimalne patrzac na to jak sobie radzi ten scalak z jitterem rzedu 5nS. Biorac pod uwage jitter typowy z kiepskiego odtwarzacza CD czyli wartosc okolo 1nS roznice w THD beda gora maks 0.5 dB wiec roznice beda, ale moim zdaniem na granicy percepcji.

Druga sprawa, to technika asynchronicznej pracy takich ukladow i cyfrowych petli gdzie sygnal wejsciowy nigdy nie jest tym samym co sygnal wyjsciowy. Duzo czytalem na forach i innych stronkach na ten temat o negatywnych skutkach odsluchowych takiej obrobki ale musialem sam sie przekonac konstruujac kilka przetwornikow z zewnetrznymi super stabilnymi i czystymi fazowo petlami PLL jaki i z petlami DPLL (cyfrowymi). Jeden wniosek petla cyfrowa jest ekstremalnie wrazliwa na jitterr i szum fazowy zegara z ktorego jest sterowana, do konca nie rozumiem mechanizmu powstawania tego zjawiska ale w zarysie to czuje czemu ten efekt wystepuje. Chodzi o wysokoczestotliwosciowa modulacje sygnalu, jitterem zegara, ktory na tych czestotliwosciach obrobki zwielokrotnia sie i dla tego jest tak slyszalny. Z petlami PLL to juz inna para kaloszy potrzeba sporo dobrych super czystych generatorow aby obsluzyc wszystkie dostepne czestotliwosci probkowania wiec uklad mocno sie rozbudowuje ale chyba taka stabilizacja jest lepsza niz DPLL chociaz biorac pod uwage ESS gdzie jest super niskie THD przestaje to miec znaczenie, to samo dotyczy dlugich FIFO-nie sluchalem tego ale same zalozenia teoretyczne mowia ze budowa ogromnej maszyny FIFO czy tez super stabilnego VCO przy ESS-ie nie bedzie miala sensu bo roznice w dB beda rzedu maks 1dB. To juz lepiej dokupic jeden scalak polaczycz rownolegle i dostac kilka decybeli THD mniej :) Mowiac krotko ten scalak jest lepszy anizeli cokolwiek do tej pory powstalo-no przynajmniej teoretycznie. Zobaczymy jak ucho zareaguje... Zakupilem scalaka projektuje plytke...

Pozdrawiam StasioP

Tak i owszem :)w tym trybie tylko SPDiF bedzie dostepny. Patrzac na pomiary, z jitterem rozprawiono sie tutaj perfekcyjnie z noty wynika jedno ze interfejs SPDiF jest prawie tak samo dobry jak I2S roznice dla zajitterrowanego sygnalu beda minimalne patrzac na to jak sobie radzi ten scalak z jitterem rzedu 5nS. Biorac pod uwage jitter typowy z kiepskiego odtwarzacza CD czyli wartosc okolo 1nS roznice w THD beda gora maks 0.5 dB wiec roznice beda, ale moim zdaniem na granicy percepcji.

Druga sprawa, to technika asynchronicznej pracy takich ukladow i cyfrowych petli gdzie sygnal wejsciowy nigdy nie jest tym samym co sygnal wyjsciowy. Duzo czytalem na forach i innych stronkach na ten temat o negatywnych skutkach odsluchowych takiej obrobki ale musialem sam sie przekonac konstruujac kilka przetwornikow z zewnetrznymi super stabilnymi i czystymi fazowo petlami PLL jaki i z petlami DPLL (cyfrowymi). Jeden wniosek petla cyfrowa jest ekstremalnie wrazliwa na jitterr i szum fazowy zegara z ktorego jest sterowana, do konca nie rozumiem mechanizmu powstawania tego zjawiska ale w zarysie to czuje czemu ten efekt wystepuje. Chodzi o wysokoczestotliwosciowa modulacje sygnalu, jitterem zegara, ktory na tych czestotliwosciach obrobki zwielokrotnia sie i dla tego jest tak slyszalny. Z petlami PLL to juz inna para kaloszy potrzeba sporo dobrych super czystych generatorow aby obsluzyc wszystkie dostepne czestotliwosci probkowania wiec uklad mocno sie rozbudowuje ale chyba taka stabilizacja jest lepsza niz DPLL chociaz biorac pod uwage ESS gdzie jest super niskie THD przestaje to miec znaczenie, to samo dotyczy dlugich FIFO-nie sluchalem tego ale same zalozenia teoretyczne mowia ze budowa ogromnej maszyny FIFO czy tez super stabilnego VCO przy ESS-ie nie bedzie miala sensu bo roznice w dB beda rzedu maks 1dB. To juz lepiej dokupic jeden scalak polaczycz rownolegle i dostac kilka decybeli THD mniej :) Mowiac krotko ten scalak jest lepszy anizeli cokolwiek do tej pory powstalo-no przynajmniej teoretycznie. Zobaczymy jak ucho zareaguje... Zakupilem scalaka projektuje plytke...

Pozdrawiam StasioP

Porównywałem spdif z kompa i i2s z Cdpro2. Cd ma większą głębię i lepszy bas.

Porównywałem spdif z kompa i i2s z Cdpro2. Cd ma większą głębię i lepszy bas.

Ciekawa uwaga... :) Ja tez mam te same spostrzezenia na temat dobrych napedow. No niby z teorii wynika ze bledy logiczne w sygnale cyfrowym nie wystepuja a wlasciwie z prowadzonych badan bledy logiczne wystepuja 1-3 bajtow na plyte CD- wiec kazdy naped powinien byc z punktu widzenia teorii podobny bo mozna go zawsze jakos tam przezegarowac. Ale jednak slychac roznice... czyli wynika z tego ze petla DPLL musi obrobic blad jittera na wejsciu i zawsze wyprowadzi to z bledem- ale ze to slychac...? mam wrazenie ze zjawisko jitteru jest bardzo skomplikowane bo to sa modulacje na roznych czestotliwosciach. Ale dochodzi jeszcze jedna BARDZO istotna sprawa moze najwazniejsza komputer to bardzo silny generator zaklocen to wszystko przenosi sie przez masy no chyba ze masz SPDiF poprzez transformator a wtedy zmian brzmieniowych juz zupelnie nie rozumiem ;) A wlasciwie rozumiem... dlugie FIFO tylko to zalatwi sprawe

pozdrawiam StasioP

mysle ze wyprzedza tez DCS-a.

Też tak myślę :) Szczególnie biorąc pod uwagę cenę.

Zakupilem scalaka projektuje plytke...

działaj działaj :) Przetrzyj szlaki :)

W ESS zastosowana metoda synchronizacji jest "nie inwazyjna" i jest wstanie pochłonąć spore różnice czasowe myślę że inż. z ESS posłali jitter do diabła.

Waldi_06 lampowy stopień wyjściowy to prawdziwy mezalians :)

Waldi_06 lampowy stopień wyjściowy to prawdziwy mezalians :)

Nie wiem nie próbowałem :-)

to areg takowy posiada.

I jeszcze jedno - "z moich informacji" wynika, że Sabre32 nie wstanie bez uC.

I jeszcze jedno - "z moich informacji" wynika, że Sabre32 nie wstanie bez uC.

Jeżeli to "potrzebna" informacja to mogę to sprawdzić podając spdif na pin DATA1 i odłączę uC

Jeżeli to "potrzebna" informacja to mogę to sprawdzić podając spdif na pin DATA1 i odłączę uC

Arek

Zapodaj na Spdif z fizycznie odłączonym przewodem uC i po przynajmniej minucie wyłączenia.

Mój egzemplarz nie wstaje, co prawda mam zegar tylko 24xMHz, reszta jak u Ciebie.

Dlaczego tak sądzisz?

słuchałeś analogów na 6n30p-DR?

Nie. Ale podejrzewam że w tym zestawieniu to głównie tą lampę słychać :) Myślę nad stopniem lampowym ale z JFET na wejściu żeby szumy ograniczyć. Nie wiem jak masz to konkretnie rozwiązane. Jeśli masz wzmacniacz różnicowy to też problemem jest strasznie kiepskie CMRR lampowego układu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.