Skocz do zawartości
IGNORED

W pogoni za dobrym stereo...

bartleby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post na forum.

Od jakiegoś czasu staram się kupić H\K AVR 445 ze względu na podobno bardzo przyzwoite stereo. Zdecydowałem się na harmana, bo miałem już 3 i żaden mnie nie zawiódł, chociaż wydaje mi się że że niższe modele (mam teraz 255) z serii x55 są słabsze w stereo od poprzedników. Wracając do tematu, nigdzie nie mogę już od dawna znaleźć przyzwoitego 445, natomiast co chwile wpadam na yamahy RX-V4600 i V2600. Czy ktoś może ma/miał te yamahy i harmana i może napisać 2 słowa jak yamahy się spisują w stereo w stosunku do harmana? Na ile yamaha inaczej brzmi do harmana?

Mam w nosie nowe dekodery, skalowanie video i inne, w amplitunerze potrzebuję DD, DTS i przyzwoitego stereo, nie pogardzę HDMI jako rozgałęziacza bo mam mało w telewizorze.

Proszę nie doradzać wzmacniacza stereo.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/85248-w-pogoni-za-dobrym-stereo/

Skoro zależy ci na dźwięku, a nie na bajerach, to zamiast szukać w stosunkowo nowych seriach ale w niskich modelach, pomyśl raczej o starszej serii, za to modelu bardziej topowym, np. AVR7000. I stereo i kino na poziomie o jakim 255 czy 445 mogą tylko pomarzyć. Cenowo też bajka, bo będzie to przecież egzemplarz używany. Trudno taki upolować, ale nie jest to niemożliwe, za to sprzęt na całe wieki.

zgadzam się, sam mam yamahę dsp ax2, kupiłem ją używaną rok temu za 1000+przesyłka, 10 lat temu jako jeden z topowych modeli kosztowała 10000zł i w stereo jak i w kinie czuć tę jakość, jestem strasznie z niej zadowolony, więc jesli chcesz kupić naprawdę dobrą maszyne zainwestuj w jakiegoś topowca z przed paru lat

Kurczę, liczyłem na to, że RX-V4600 albo AVR 445(645 jakby się trafił) to już wystarczająco wysokie modele. Niestety nie mogę wstawić do domu amplitunera gabarytów AVR7000 albo ax2, mieszkam w kawalerce z dzieckiem i żoną...

Co do gabarytow:

RX-V4600

Dimensions

Weight 17.98 kg

Width 43.5 cm

Height 17.1 cm

Depth 43.8 cm

Harman AVR7000

Dimensions (WxDxH) 44 cm x 51.9 cm x 19.3 cm

Arcam AVR350

Size – 430mm wide, 433mm deep, 145mm high

Przyjrzyj sie Arcamowi jesli gabaryty maja znaczenie.

Ok, już nie będę jęczał dlaczego Arcam z tymi wszystkimi małymi przyciskami z przodu nie może być i dlaczego prawie 10cm głębokośći AVR7000 też go eliminuje. Tych amplitunerów z resztą nie ma gdzie kupić, nie ma ich na aukcjach nigdzie gdzie szukałem więc jest ten sam problem co z AVR 445/645. Jakiś facet ma na aukcji harmana AVR 745 ale sobie ubzdurał że dostanie za niego ponad 3000zł a to znacznie, znacznie więcej niż mam.

Co jest nie tak z tą yamahą? To jest model za ponad 6000zł u nas i w klasie 2000$ za granicą. W przeciwieństwie do wspomnianych amplitunerów, V4600 stoi i czeka za mniej niż 2000zł komplet w idealnym stanie.

tajtus5, z 1500zł z jakimś małym marginesem. Denona 2808 pozbyłem się jakiś czas temu po kilku dniach bo nie mogłęm go słuchać, wróciłem do sporo tańszego harmana. Avc są zapewne nieporównywalnie lepsze, ale z tego co widzę za około 1500 są mocno archaiczne a te akceptowalne z wyglądu jak A11 XV to już 3000zł. Mam dodatkowo przeprawy z żoną o wielkość i wygląd a im mniej przycisków na panelu tym lepiej, syn 1,5 lat musi po prostu wszystko wcisnąć. Nie ma lekko...

Jesli moge cos podpowiedziec, a temat przerobilem na wlasnej skorze,- szukasz amplitunera kina domowego z naciskiem na dobre stereo? To 1)-o Denonie zapomnij.

2)-idz (jak slusznie niektorzy koledzy radza) w kierunku starszych ,jak najwyzszych modeli H&K.

3)- mnie osobiscie Yamacha nigdy w stereo nie przekonala za to H&K AVR 745 naprzyklad, zdecydowanie tak.W dobrej konfiguracji gra jesli nie lepiej, to napewno nie gorzej , za to przyjemniej i soczysciej niz Denon2000AE(tez mialem wiec wiem co pisze - bo zamiany zalowalem dlugo,wiec Denona tez sie pozbylem,wybralem - w sumie to niewazne,poprostu rasowe stereo.).Jesli masz przyzwoite zrodlo, bedzie lepiej niz sadzisz.Z tymi gabarytami tez nie jest tak zle.

P.S.przeczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

bartleby ciekawy nick - od razu kojarzy mi się z opowiadaniem Hermana Melville'a "Bartleby, the Scrivener".

Jak napisał Gummo, różnice gabarytowe nie są aż tak duże. Za to sprzęt dożywotni z gwarancją zadowolenia :)

Ja ze swojej strony chciałbym cię jednak przestrzec przed kupnem starych klocków nie wiadomego pochodzenia.Wystarczy że zacznie ci się wyłączac czy przestaną działać procesory cyfrowe co zrobisz zaniesiesz do serwisu i każą ci zapłacić 1500 pln.Wiem cos o tym bo sam sie wkopałem z Pioneerem.Należy unikać handlarzy i oszustów.Co do Harmana to faktycznie miałem kiedyś AVR-645 i strasznie żałuje ze go sprzedałem prawie nowego za 2000 pln.Minus to te straszne grzanie.Yamahy a1,a2 to już stare modele i przeważnie z Niemiec grzebane i nie polecam ich.Kto kupił taki klocek w Polsce za 14000 pln nie chce go sprzedawać za 1000pln,raczej będzie na wystawie,lub zostanie w rodzinie.

Ja po swojej ax2 widzę że jest z anglii (angielska wtyczka), podobno miala 2 właścicieli przede mną no ale tego się nie da sprawdzić, cieszy mnie przynajmniej to że nie widać śladów otwierania, mimo wieku wszystkie przyciski na pilocie jak i na panelu działają, od listopada 2010 jest grana każdego dnia i sprawuje się świetnie. Jaka z tego rada? Zanim się zdecydujesz najlepiej było by pojechać do sprzedawcy jesli jest w miare blisko i samemu wszystko sprawdzić, ja nie miałem takiej okazji ale udało się trafić, Tobie tez tego życzę. A jesli chodzi o Denona to nic nie odzwierciedli lepiej różnicy w brzmieniu między avc a 2808 jak odsłuch. Możesz się też zastanowić nad nieco niższym denonem, chwalonym 3805, dłuuugo o nim myslałem ale w końcu wybrałem inaczej, za to kupił go w kwietniu mój brat cioteczny i po odsłuchu na prawdę miło grał w stereo...a cena...około 1200. Dobra...kończę o tych denonach.... :)

Ja po swojej ax2 widzę że jest z anglii (angielska wtyczka), podobno miala 2 właścicieli przede mną no ale tego się nie da sprawdzić, cieszy mnie przynajmniej to że nie widać śladów otwierania, mimo wieku wszystkie przyciski na pilocie jak i na panelu działają, od listopada 2010 jest grana każdego dnia i sprawuje się świetnie. Jaka z tego rada? Zanim się zdecydujesz najlepiej było by pojechać do sprzedawcy jesli jest w miare blisko i samemu wszystko sprawdzić, ja nie miałem takiej okazji ale udało się trafić, Tobie tez tego życzę. A jesli chodzi o Denona to nic nie odzwierciedli lepiej różnicy w brzmieniu między avc a 2808 jak odsłuch. Możesz się też zastanowić nad nieco niższym denonem, chwalonym 3805, dłuuugo o nim myslałem ale w końcu wybrałem inaczej, za to kupił go w kwietniu mój brat cioteczny i po odsłuchu na prawdę miło grał w stereo...a cena...około 1200. Dobra...kończę o tych denonach.... :)

Dobre stereo za kilka złoty a może za darmo?? Poco w kółko te same pytania. Amplitunery są do filmów.

Dobre stereo za kilka złoty a może za darmo?? Poco w kółko te same pytania. Amplitunery są do filmów.

Faktycznie tak jest choć, na flagowcach (nie mylić z amplitunerami typu Yamaha RX-V 4600 czy Denon AVC 3805) mamy już jakość tanich wzmacniaczy stereo więc biorąc pod uwagę, że zakupimy używkę za ułamek kwoty początkowej może się to opłacić.

Malo przyciskow, akceptacja zony, male wymiary, super stereo... tylko w Erze:)

Na powaznie to moze starszy Marantz SR7x00. Zwroc uwage na starsze amplitunery firm robiacych dobre wzmacniacze stereo. Ewentualnie kup Harmana, ktorego miales poprzednio i byles zadowolony albo w/w Yamahe. W Twoim przypadku duzego wyboru nie masz;).

No rzeczywiście, wyszło trochę "malkontencko".

Zdecydowałem wziąć lekcję cierpliwości i zaczekać aż pojawi się na aukcjach jakiś wysoki model H\K z serii X35/X45.

Sattik, muszę rozczarować, Bartleby z filmu "Dogma" Kevina Smitha z 1999r.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i pozdrawiam.

Sattik, muszę rozczarować, Bartleby z filmu "Dogma" Kevina Smitha z 1999r.

Haaa wiedziałem, od razu skojarzyłem, chciałem napisać, ale mnie ubiegłeś :D

dogma_02_bartleby.jpg

W temacie: masz ciężki orzech do zgryzienia, kiedyś też miałem mały lokal i KD. Problem się rozwiązał wraz z powiększeniem możliwości lokalowych :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Zdecydowałem wziąć lekcję cierpliwości i zaczekać aż pojawi się na aukcjach jakiś wysoki model H\K z serii X35/X45.

jesli celujesz w minimum avr 445 jednego spotkałem dziś na kończącej się aukcji- 1600+ przesyłka

jesli celujesz w minimum avr 445 jednego spotkałem dziś na kończącej się aukcji- 1600+ przesyłka

Jestem w kontakcie ze sprzedawcą i zastanawiam się, niestety ten egzemplarz ma uszkodzoną klapkę. Mówi że walnął kantem o coś przy pakowaniu na aukcję...

Arcamy AVR300 widze na aukcjach ostatnio w super cenach, warto przemyśleć te małe przyciski, które Ci nie leżą ...

AVR350 miał niewielkie zmiany porównując z AVR300 (w tym HDMI) a ceny osiąga nadal wyższe o ponad 50%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) recenzja obiecująca....

Ukryta Zawartość

W załączniku ciekawsza recenzja - porównanie z Rotelem, który był wówczas jedyną sensowną alternatywą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ponizej2 tys zl

arcam avr 300, onkyo 803 - 804 - 805, marantz 7xxx , 8xxx

Miałem A1 i 805 skoro to jest dobre stereo to chyba nikt nie słuchał dobrego zestawu. Dajcie na wstrzymanie. ja bym powiedział ze gra to tak ze przy prasowaniu lub pod prysznicem można tego słuchać.

No i mam harmana 435, miał być 445, ale trafił mi się za zawrotnie niską cenę 435 komplet i do tego jeszcze dłuuuuugo z fabryczną gwarancją.

Oderwałem się tylko na chwilę, siedzę od 4 godzin z bananem na gębie, dokładnie o to mi chodziło! Z jbl l880 to chyba ożeniłbym się gdyby miały piersi ;)

Doszedłem do wniosku, że z h\k jest jak z jbl, im wyższy model tym mniej narwany i chaotyczny. Po zmianie northridge ma l880 miałem dokładnie to samo odczucie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.