Skocz do zawartości
IGNORED

Zamach w Norwegii.

muls

Rekomendowane odpowiedzi

To jest groźny przykład, czym może się skończyć brak wolnego dostępu do broni dla każdego zdrowego na umyśle obywatela. Bandzior czy psychol zawsze sobie załatwi spluwę, więc w tych nowomodnych orwellowskich społeczeństwach ma nad zwykłym obywatelem przewagę.

I tu IMO masz rację. W Stanach zwolennicy swobodnego dostępu do broni już od dawna głoszą hasło:

"Jeśli broń znajdzie się poza prawem, to tylko ci, którzy już są poza prawem będą ją mieli".

Warto przemyśleć i w naszych realiach.

Winę za zamach nie ponosi wykonawca, a instytucje (partia) która indoktrynowała młodzież.Młodzież nie w pełbni przygotowaną na przyjecie ideologi im oferowanej.Głębszy program znają jedynie przywódcy,masom daje się extrakt. Podobnie jak religia KK ,operująca najważniejszymi działaniami duchowymi na psychikę dziecka w wieku gdy nie jest przygotowane na przyjecie wiary.Komunia podbudowana nie warstwa duchową a oczekiwaniem na materialne potwierdzenie tego aktu jest dowodem.Nawet "bracia starsi w wierze" ten akt mają przesunięty o kilka lat bliżej dojrzałosci.Szkoda Ofiar-Bohaterów którzy zgięli.Ale czasem rozwiązania ostateczne otwierają oczy Świata.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

zgoda z mało prawdopodobnym wyjątkiem.Szaleniec może przebrać się za ochroniarza i samemu uruchomić alarm.

Prezesowi powinni pistolecik odebrać.Omawiany szaleniec też pisał manifesty z podobnymi wnioskamiStopień fiksacji Tuskiem u prezesa wskazuje na poważne zaburzenia.

Stopień Twojej fiksacji Prezesem wskazuje na podobne zaburzenia.

buhahahahahaha :)

Ja skolei jestem przeciwny swobodnemu dostępowi do broni. O ile owszem, kryminalista może łatwo broń zdobyć, o tyle osoby z zaburzeniami psychicznymi mają trudniej. A takich w naszym kraju jest wielu.

W tym samym czasie co w Norwegii w Stanach facet zabił 6 osób i popełnił samobójstwo.To nie tędy droga.Należy ograniczyć do minimum możliwość posiadania broni przez cywili bo pomimo zabezpieczeń zawsze jakiś psychol może otrzymać zezwolenie.

W USA zabił 6, w Norwegii 68. Ciekawe też jest, że w USA tylko 2% przypadków użycia legalnej broni przez cywilów kończy się wyrokiem za nieprawidłowe jej użycie. W przypadku policji jest to już 11%. Oczywiście w niektórych sytuacjach cywil może uciec a policjant nie, więc ten drugi tak jakby działa pod presją, ale mimo to porównanie jest ciekawe.

Mocno zdeterminowany i inteligentny psychol broń sobie zawsze załatwi. Choćby myśliwską albo nielegalną. A zabranie broni wszystkim oznacza tylko i wyłącznie totalną bezbronność uczciwych ludzi przed takim psycholem. Największego świra na punkcie dostępności broni mają w Anglii - tam nie można mieć przy sobie śrubokrętu jeżeli nie ma się udokumentowanego powodu jego użycia. I jakoś Lądek Zdrój przoduje w statystykach ataków nożowniczych czy innych tego typu. Bezbronne, spacyfikowane bydło jest śmiesznie łatwym celem.

A zabranie broni wszystkim oznacza tylko i wyłącznie totalną bezbronność uczciwych ludzi przed takim psycholem.

mieć broń a potrafić ją użyć do obrony (zabić człowieka) to odrębne tematy

w przytaczanych Stanach, gdy bandzior ma podejrzenie, że masz przy sobie pukawkę, jesteś już trupem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mimo wszystko - w przytaczanych przeze mnie 98% przypadków broń amerykańskim cywilom bardzo się przydaje. BTW - większość przypadków jej użycia kończy się bez jednego strzału, wystarczy samo postraszenie. To trochę jak z bronią jądrową w relacjach międzypaństwowych - równowaga strachu zapewniła nam rzecz bez precedensu - 2/3 wieku bez dużej wojny.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Nielegalne kupno broni w Polsce nie jest żadnym problemem.

Problemem jest za to, jej nierespektowanie - choćby to, że jeżeli Amerykanin słyszy wystrzały daje nura w mysia dziure, a Polak spragniony sensacji bieży w kierunku kanonady.

Tak samo nie respektowanie własności prywatnej - słynny przypadek Jacka Fedorowicza w USA, chyba znacie?

Mimo wszystko - w przytaczanych przeze mnie 98% przypadków broń amerykańskim cywilom bardzo się przydaje. BTW - większość przypadków jej użycia kończy się bez jednego strzału, wystarczy samo postraszenie. To trochę jak z bronią jądrową w relacjach międzypaństwowych - równowaga strachu zapewniła nam rzecz bez precedensu - 2/3 wieku bez dużej wojny.

niestety - Polak pojęcia nie ma jak to działa w realu i próbuje uruchamiać wyobraźnię

determinacja nie zapewnia powodzenia a brak doświadczenia bywa w takich przypadkach decydujący - poczytajcie/posłuchajcie wypowiedzi fachowców

nigdy nie wyjąłbym broni w celu "postraszenia" (człowiek próbujący sięgnąć do kieszeni momentalnie łapie kulkę)

a na gówniarstwo wystarczy dobra sztacheta (co tam pod ręką)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mocno zdeterminowany i inteligentny psychol broń sobie zawsze załatwi. Choćby myśliwską albo nielegalną. A zabranie broni wszystkim oznacza tylko i wyłącznie totalną bezbronność uczciwych ludzi przed takim psycholem. Największego świra na punkcie dostępności broni mają w Anglii - tam nie można mieć przy sobie śrubokrętu jeżeli nie ma się udokumentowanego powodu jego użycia. I jakoś Lądek Zdrój przoduje w statystykach ataków nożowniczych czy innych tego typu. Bezbronne, spacyfikowane bydło jest śmiesznie łatwym celem.

Lewactwo nie pojmuje, że swobodny dostęp do broni jest fundamentem WOLNOŚCI. Kiedyś pojmie ale będzie już za późno. Już w zasadzie jest za późno.

Lewactwo KAŻE mi zapinać pasy w MOIM WŁASNYM samochodzie. Dlaczego??? To mój samochód i moje życie! Lewactwo łypie na prawo i lewo: jakie jeszcze enklawy osobistej swobody i wolności pozostały i stara się za wszelką cenę je ograniczyć.

Chodzi o zastąpienie społeczeństwa wolnych ludzi masą bez idei, bez wartości, bez ducha indywidualizmu, bez edukacji... Taką masą łatwo jest sterować.

A o to lewakom chodzi. Oni będą rządzić a ciemna masa ma na nich harować i nie wychylać się. Lewacy ustalą co jest dobre a co złe. Kto myśli inaczej jest terrorystą, ekstremistą i w ogóle złem wcielonym oraz wodą na młyn odwetowców z Bonn.

Orwell był prorokiem. Tyle, że za komuny sądziłem, że jemu chodzi o komunę. Komuna też tak sądziła. I ja, i komuna myliliśmy się. Guzik prawda. Chodzi o każdą formę zniewolenia społeczeństwa. Komuna była tylko jedną z wielu takich form.

Jest na BBC taki fajny serial dokumentalny o rybakach. Okazuje się, że Unia wie lepiej od ludzi z wielopokoleniowym doświadczeniem, kiedy należy łowić ryby. Limity połowowe i okresy ochronne już nie wystarczają tym szaleńcom, wprowadzono więc w UE innowację. Otóż ekoterroryści wymyślili sobie, że będą limitować także CZAS spędzony przez trawler na morzu. Skutek jest taki, że rybacy muszą wypływać teraz także w sztormową pogodę aby skompensować ten limit czasowy. Normalnie ich aktywność w tym względzie ograniczała sama Natura - dziś robią to brukselscy biurokraci. Skutek jest taki, że od wprowadzenia limitów czasowych ginie na morzu 2x więcej rybaków, bo zamiast przeczekiwać sztorm w porcie, to niepotrzebnie ryzykują, by zarobić na chleb!!!

Kto powstrzyma tych chorych lewaków?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

il Dottore - zgadzam sie w całej rozciągłości.

No i media, które robią mulsom i władzom kisiel z mózgu.

Żadnych własnych przemyśleń, tylko zapieprzamy jak lemingi, na skraj przepaści, któr okresla Michnik, Pasent, Kuczyński, Lis, Żakowski i Hajka Paradowska.

Kaczyński - bandyta, Ziobro - jeszcze gorszy, samolot - spi... się bo pijany Prezydent nim sterował, Jaruzelski i Kiszczak - ludzie honoru itp itd

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Dziewulskiego najlepiej. W celach humorystycznych rzecz jasna. Jego "agresja nekrofilna" to był hit 10-lecia.

Dziewulski to największy fachowiec - w końcu załatwił z porucznikiem Borewiczem ppaskudną Lidię Korsakównę.

Zamach - Dziewulski. Dobrze, że nie mamy seryjnych morderców - TVN zaprosiłby Wirgiliusza Grynia (Anna i wampir)

a publika to łyka i łyka

O mój Boże....

Może porucznik Jaszczuk (bratanek Zubka) rozwiąże sprawę?

mysle ze juz czAS zebyscie wreszscie dostali te zabawki i wreszcie powystrzelali sie nawzajem.Posiadanie broni gwarancja wolnosci.Faktycznie niektorym tylko tego trzeba .I wlasciwie im wystarczy.

jasne ze im wieksza, tym wolnosc wieksza.Jasnym jezd ze w koncu szanse mialby ten ktory ma wiekszego i szybszego.Jak na razie zadnej masakrze w stanach ani nigdzie nie zapobiegly ofiary posiadajace bron.

il Dottore - zgadzam sie w całej rozciągłości.

No i media, które robią mulsom i władzom kisiel z mózgu.

Żadnych własnych przemyśleń, tylko zapieprzamy jak lemingi, na skraj przepaści, któr okresla Michnik, Pasent, Kuczyński, Lis, Żakowski i Hajka Paradowska.

Kaczyński - bandyta, Ziobro - jeszcze gorszy, samolot - spi... się bo pijany Prezydent nim sterował, Jaruzelski i Kiszczak - ludzie honoru itp itd

mnie podobne idiotyzm niewiele obchodzą,fajne było kilka lat temu.Podobne do waszych wpisy przypominają o zlocie starych Trabantów

mnie podobne idiotyzm niewiele obchodzą,fajne było kilka lat temu.Podobne do waszych wpisy przypominają o zlocie starych Trabantów

mnie osobiscie PRZEMYSLENIA dottore czy skynka korespondujom z przemysleniami numerka.tyle ze on to przynajmniej moze zwalic na zone.

Jak na razie zadnej masakrze w stanach ani nigdzie nie zapobiegly ofiary posiadajace bron.

Nie byłbym taki pewny. Widziałem kiedyś zestawienie stanów USA wg. dostępności broni (jakiś system punktowy) i przestępczości z użyciem przemocy. Korelacja była b. silna - łatwiejsza dostępność broni równała się zmniejszonej przestępczości tego rodzaju. W Europie też obserwujemy coś podobnego - porównując choćby Irlandię (łatwy dostęp, jest w miarę spokojnie) z Anglią (plus Walia i Szkocja) - przodującą w inwigilacji, z zakazami posuniętymi do absurdu a jednak bijącą rekordy przestępczości.

O zapobieżonych masakrach zresztą dużo się nie słyszy - wchodzi bandzior do baru, zaczyna strzelać, dostaje kulkę z shotguna normalnie leżącego za barem, wynoszą go nogami do przodu i może pojawia się artykulik w lokalnej gazetce.

Lewactwo KAŻE mi zapinać pasy w MOIM WŁASNYM samochodzie. Dlaczego??? To mój samochód i moje życie!

Jeżeli jeździsz zarejestrowanym samochodem to nie jest to już Twój samochód, chociaż z grubsza wygląda on na Twoją własność. Jeżeli płacisz jakiekolwiek opłaty lub podatki lub inne składki za jakąś rzecz którą użytkujesz to nie jesteś jej właścicielem.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Jeżeli jeździsz zarejestrowanym samochodem to nie jest to już Twój samochód, chociaż z grubsza wygląda on na Twoją własność. Jeżeli płacisz jakiekolwiek opłaty lub podatki lub inne składki za jakąś rzecz którą użytkujesz to nie jesteś jej właścicielem.

Fajna teoria - podatek od nieruchomości oznaczałby zatem, że właścicielem wszystkich domów jest państwo.

PS. Kto jest zatem właścicielem "mojego" samochodu? Podatku drogowego w PL nie ma. Czyżby zatem firma w której mam ubezpieczenie? A co jak je wypowiem i przeniosę do innej firmy?

Bo tak właśnie jest. I nie jest to teoria. Spróbuj tego podatku nie płacić a dowiesz się kto jest właścicielem:)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Nie byłbym taki pewny. Widziałem kiedyś zestawienie stanów USA wg. dostępności broni (jakiś system punktowy) i przestępczości z użyciem przemocy. Korelacja była b. silna - łatwiejsza dostępność broni równała się zmniejszonej przestępczości tego rodzaju. W Europie też obserwujemy coś podobnego - porównując choćby Irlandię (łatwy dostęp, jest w miarę spokojnie) z Anglią (plus Walia i Szkocja) - przodującą w inwigilacji, z zakazami posuniętymi do absurdu a jednak bijącą rekordy przestępczości.

O zapobieżonych masakrach zresztą dużo się nie słyszy - wchodzi bandzior do baru, zaczyna strzelać, dostaje kulkę z shotguna normalnie leżącego za barem, wynoszą go nogami do przodu i może pojawia się artykulik w lokalnej gazetce.

oni w historii mają kowboi i strzelanie w samoobronie to farmerska tradycja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.