Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

To jest własnie to inżynierskie myślenie które w Twoich projektach lubię dobrze że przypomniałeś techniki znane już przed laty (np. Genesis, Vs Schweikert) a o których się dziś zapomniało.

Każda nasza kolumn jest zrobiona jak dla siebie.

Nie dam się sterroryzować parze frustratów i nie zaczniemy paprać akustycznie kolumn aby podobały się zewnętrznie miłośnikom "łuczków Karwowskiego" :)

Naprawdę dobrze zaprojektowana kolumna jest jak samochód formuły 1.

Wszystko w projekcie podporządkowane jest osiągom.

Nikt tam nie zrobi ładniejszego ale mniej skutecznego spojlera.

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Taki audio IPN?

No własnie to jest chore na wszystkich z SA zbieracie haki po prostu brzydzę się takim postępowaniem.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

harpia daje sie prowokowac tobie...

Bardzo proszę zwrócić uwagę, że ani raz nie odniosłem się do postu Szymona z Gałkówka.

Raczej wykorzystuję jego ślepe ataki i czuję się upoważniony do wyjaśnienia forumowiczom zawiłości naszych konstrukcji.

Czytający sami ocenią kto jest kim.

Czy istotniejsza jest dla nich opinia człowieka który prowadzi szanowany portal i kolumny miał ponad rok czy ktoś kto słyszał je tylko przez Youtube.

p.s.Wklejone zdjęcia obudowy Monk pochodzą z mojej nowej stolarni!!!

Ze względu na możliwości technologiczne (5-osiowe CNC) zostały znacząco poprawione w stosunku do tych robionych w poprzedniej firmie.

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Bardzo proszę zwrócić uwagę, że ani raz nie odniosłem się do postu Szymona z Gałkówka.

Raczej wykorzystuję jego ślepe ataki i czuję się upoważniony do wyjaśnienia forumowiczom zawiłości naszych konstrukcji.

Czytający sami ocenią kto jest kim.

Czy istotniejsza jest dla nich opinia człowieka który prowadzi szanowany portal i kolumny miał ponad rok czy ktoś kto słyszał je tylko przez Youtube.

p.s.Wklejone zdjęcia obudowy Monk pochodzą z mojej nowej stolarni!!!

Ze względu na możliwości technologiczne (5-osiowe CNC) zostały znacząco poprawione w stosunku do tych robionych w poprzedniej firmie.

Poprostu nie wdawaj sie w dyskusje które nic nie daja a Szymon ma polewke.

Jesli Szymon jest z Galkówka kolo Łodzi ,to mam 15min jazdy do niego,chetnie posłucham tego hienda,ostatnio bylem wparu miejscach ,gdzie staly systemy za kilkaset tys,blizej pół banki,i jak dla mnie delikatnie mowiac grało srednio...

Takze Szymon moge wpasc na recenzje:_))

Czuję się w obowiązku poinformować kolegów, że zgodnie z żądaniami jakie wysuwaliście w kierunku zmian w moderowanu, od teraz wszystkie zaskarżone, oraz wykryte przez nas wpisy uznane do usunięcia, będą jednoznacznie powiązane z ukaraniem ich autora.

Aby ta forma nie służyła jako oręż w zwalczaniu siebie nawzajem, osobiście będę sprawdzał cały kontekst zaistniałego wpisu i karał zarówno prowokującego jak i odpowiadającego niezgodnie z regulaminem użytkownika.

Proponuję poważnie zastanowić się nad dalszymi atakami personalnymi, oraz nad wpisami zgłaszanymi na panel.

Przed wakacjami zrobiłem bardzo ciekawy kabel sieciowy ale jako prototyp wymaga jeszcze pewnych zmian, był w testach i zapowiada się ciekawie. W zastosowaniach poza audio rewelka 5% więcej energii z gniazdka i nie jest to perpetum mobile! Elektrownie przy rozpowszechnieniu były by w plecy :)

Mógłbym jakimś zrozumiałym językiem uzyskać wytłumaczenie tych 5% ?

Mógłbym jakimś zrozumiałym językiem uzyskać wytłumaczenie tych 5% ?

Oczywiście, ale bez wchodzenie w szczegóły rozwiązania.Kabel odzyskuje straty które występują wcześniej w przesyle w sieci energetycznej i oddziaływuje do 30 max 40 metrów za nim. Oczywiście najsilniej na końcu kabla dalej następują straty.

Ucieczka energii w sieci nie jest bezpowrotnie tracona i z tej opcji korzysta moje rozwiązanie. W Dominatorze są wykorzystane pewne rozwiązania tego systemu i dla tego w opinii można przeczytać że jest to szybka sieciówka.

Sama Energia jest dostarczona na czas :)

"cały system ożył, brzmienie ewidentnie przyspieszyło i nabrało większego pazura. Przyznam szczerze, że wprawiło mnie to w dość spore zdziwienie, wręcz osłupienie. Zawsze zdawałem sobie sprawę, że Acoustic Zen Absolute nie jest mistrzem w dziedzinie szybkości, tym niemniej postęp w tej dziedzinie wniesiony przez sieciówkę Rafaella spowodował uczucie „audiofilia nervosa” czyli mówiąc wprost, poczucie iż być może system wymaga jednak dalszych zmian."

"Drugą wielką zaletą sieciówki jest zbliżona do liniowej charakterystyka przenoszenia. Kabel zdaje się nie mieć w ogóle własnego charakteru"

"Dominator zdaje się w ogóle nie ingerować w przekaz, jego równowaga tonalna sprawia wrażenie jakby bardziej naturalnej i oczywistej"

"Zaproponowane przez Rafaella zestrojenie basu jest zdecydowanie bardziej neutralne i jednocześnie naturalne."

Ogólnie jak widać dobrze wpiąć ją przed inne lepsze z wyższej półki sieciówki.

Edytowane przez ASURA

Oczywiście, ale bez wchodzenie w szczegóły rozwiązania.Kabel odzyskuje straty które występują wcześniej w przesyle w sieci energetycznej i oddziaływuje do 30 max 40 metrów za nim. Oczywiście najsilniej na końcu kabla dalej następują straty.

OK teraz popraw mnie jeżeli mi się somethink pojebałos. Biorę standardową sieciówkę 3 x 2,5mm i dwa skalibrowane amperomierze z odpowiednio grubymi próbnikami. Podłączam klocek audio który dla ułatwienia pobiera z sieci 100mA AC. Teraz daję jeden amperomierz przed moją sieciówką a drugi za nią przed klockiem. Na obu amperomierzach mam odczyt 100mA AC. Tak ???

Teraz wypinam swoją sieciówkę a wpinam Twoją i mam na pierwszym amperomierzu 95mA a na drugim 100mA AC. TAK ???

Czyli odzyskuję te 5% ??? Jeżeli tak nie będzie to dyplomatycznie na to opuszczę zasłonę milczenia ...

OK teraz popraw mnie jeżeli mi się somethink pojebałos. Biorę standardową sieciówkę 3 x 2,5mm i dwa skalibrowane amperomierze z odpowiednio grubymi próbnikami. Podłączam klocek audio który dla ułatwienia pobiera z sieci 100mA AC. Teraz daję jeden amperomierz przed moją sieciówką a drugi za nią przed klockiem. Na obu amperomierzach mam odczyt 100mA AC. Tak ???

Teraz wypinam swoją sieciówkę a wpinam Twoją i mam na pierwszym amperomierzu 95mA a na drugim 100mA AC. TAK ???

Czyli odzyskuję te 5% ??? Jeżeli tak nie będzie to dyplomatycznie na to opuszczę zasłonę milczenia ...

Watomierze tak będzie uczciwiej :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jakby producent przyłożył do wykonania obudowy to kostka staje się zbędna.

Ty faktycznie masz bardzo słabe pojęcie o audio... Nawet najcięższe i najbardziej stabilne kolumny zyskują na dodatkowym dociążeniu. Może w przypadku wynalazków a la Martin Logan jest inaczej... Mądrzyć na temat Loganów, które znam mniej więcej tak dobrze jak Ty Harpie się nie zamierzać, staram się być poważny...

Czuję się w obowiązku poinformować kolegów, że zgodnie z żądaniami jakie wysuwaliście w kierunku zmian w moderowanu, od teraz wszystkie zaskarżone, oraz wykryte przez nas wpisy uznane do usunięcia, będą jednoznacznie powiązane z ukaraniem ich autora.

Aby ta forma nie służyła jako oręż w zwalczaniu siebie nawzajem, osobiście będę sprawdzał cały kontekst zaistniałego wpisu i karał zarówno prowokującego jak i odpowiadającego niezgodnie z regulaminem użytkownika.

Proponuję poważnie zastanowić się nad dalszymi atakami personalnymi, oraz nad wpisami zgłaszanymi na panel.

Pełna zgoda...........kupię Ci loda

Takie upały a niektórzy sfiksowali

Topowe kable zasilające to bardzo ciekawy temat

Jednak tak jest że nie każdy dobry kabel zagra jak trzeba z każdym urządzeniem-co o tym myślicie?

Edytowane przez stary audiofil
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Topowe kable zasilające to bardzo ciekawy temat

Piotrze, naprawdę ciekawy temat i ten kabel który niedługo będę również posiadał w swoim systemie jest wart recenzji. Poza tym trafi w ręce doświadczonych userów, celem weryfikacji w ich systemach. Jeśli będziesz zainteresowany to też go dostaniesz;-) W systemie z CD ARC oraz pre Mc C1000 i monosami MC601 czyni świetną robotę.

Piotrze, naprawdę ciekawy temat i ten kabel który niedługo będę również posiadał w swoim systemie jest wart recenzji. Poza tym trafi w ręce doświadczonych userów, celem weryfikacji w ich systemach. Jeśli będziesz zainteresowany to też go dostaniesz;-) W systemie z CD ARC oraz pre Mc C1000 i monosami MC601 czyni świetną robotę.

Ale ja nie mam kasy na takiego kabla.

Powaznie myslisz ,że jestem doświadczonym userem czy audiofilem?

Jeden kabel to za mało dla mnie.............potrzeba pięć sztuk.

Czy swietną czy nie bez prób się nie obędzie,a czy do lampy się nada też?

Ucieczka energii w sieci nie jest bezpowrotnie tracona i z tej opcji korzysta moje rozwiązanie. W Dominatorze są wykorzystane pewne rozwiązania tego systemu i dla tego w opinii można przeczytać że jest to szybka sieciówka.

Sama Energia jest dostarczona na czas :)

"cały system ożył, brzmienie ewidentnie przyspieszyło i nabrało większego pazura. Przyznam szczerze, że wprawiło mnie to w dość spore zdziwienie, wręcz osłupienie. Zawsze zdawałem sobie sprawę, że Acoustic Zen Absolute nie jest mistrzem w dziedzinie szybkości, tym niemniej postęp w tej dziedzinie wniesiony przez sieciówkę Rafaella spowodował uczucie „audiofilia nervosa” czyli mówiąc wprost, poczucie iż być może system wymaga jednak dalszych zmian."

"Drugą wielką zaletą sieciówki jest zbliżona do liniowej charakterystyka przenoszenia. Kabel zdaje się nie mieć w ogóle własnego charakteru"

"Dominator zdaje się w ogóle nie ingerować w przekaz, jego równowaga tonalna sprawia wrażenie jakby bardziej naturalnej i oczywistej"

"Zaproponowane przez Rafaella zestrojenie basu jest zdecydowanie bardziej neutralne i jednocześnie naturalne."

Ogólnie jak widać dobrze wpiąć ją przed inne lepsze z wyższej półki sieciówki.

Widzę że elegancko poszła przynęta mało że z haczykiem ale z całą wędką :)))

Sparton

Toz to zwykły zawad był................wiesz woda wszędzie niska jest)

Fajowe bajeczki

Kabel dominator a ja obserwator-segregator

Ty faktycznie masz bardzo słabe pojęcie o audio... Nawet najcięższe i najbardziej stabilne kolumny zyskują na dodatkowym dociążeniu. Może w przypadku wynalazków a la Martin Logan jest inaczej... Mądrzyć na temat Loganów, które znam mniej więcej tak dobrze jak Ty Harpie się nie zamierzać, staram się być poważny...

Tomkly,

Tylko źle zaprojektowane i wadliwie wykonane kolumny wymagają dociążenia. Powiedz Slayowi by dociążył Grande Utopie bo bidok nie wie ile może zyskać, wprawdzie modułowa budowa i pewne(wymagane lub nie) ich pochylenie może utrudnić to zadanie ale chłop jest inteligentny i poradzi sobie.

Kabel dominator a ja obserwator-segregator

Piotrek fakt lepiej poobserwuj gołębie i selekcjonuj okazy; tam więcej frajdy a mniej napinki zobacz ten hodowca jaki wyluzowany czego i Tobie życzę

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jeden kabel to za mało dla mnie.............potrzeba pięć sztuk.

Czy swietną czy nie bez prób się nie obędzie,a czy do lampy się nada też?

Kabel jest pomyślany do urządzeń o niskim poborze prądu, czyli źródeł oraz preampów. Tam jest mniej więcej połowa przekroju mojego Acoustic Zen Absolute. Czyli podłączenie nim MC601 czy MPW raczej odpada.

Spróbuj najpierw dociążyć swoje, a potem wrócimy do rozmowy;-)

Takie zabawy to ja mam dawno za sobą. Tomkly, dorośnij wreszcie:)

Mam pod Passem Alephem 4 jako podstawę płytę 10-cio centymetrową z granitu szwedzkiego 60 kilogramową i bawiłem się w dociążanie kolumny. Efekt mnie nie zadowolił. Mam jeszcze 340 kg w stolikach z granitu szwedzkiego pod pozostałe sprzęty. Może je wszystkie zapakować na kolumny i wtedy uzyskam satysfakcjonujący mnie efekt :)

Proszę wybaczyć śmiałość, ale czytając wpisy natknałem sie na wiedzę której jak się okazuje na starość nie posiadam. Mianowicie przeczytałem twierdzenie którego nie rozumiem i proszę autora o dokładniejsze wyjaśnienie.

Proszę o poprawienie moich błędów rozumienia tego wpisu. Ja rozumiem, że sieciówką w tym zdaniu autor nazywa kabel zasilający, ten od gniazda w ścianie do przyłącza dowolnego urządzenia audio?

Jeśli jednak dobrze rozumiem, to proszę o dokładne wyjaśnienie. Liniową charakterystyką przenoszenia czego ten kabel się charakteryzuje? Jaki parametr elektryczny autor tego zdania ma na myśli?

W.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Proszę wybaczyć śmiałość, ale czytając wpisy natknałem sie na wiedzę której jak się okazuje na starość nie posiadam. Mianowicie przeczytałem twierdzenie którego nie rozumiem i proszę autora o dokładniejsze wyjaśnienie.

Vlado, niestety muszę Cię zmartwić gdyż gdybyś zadał sobie więcej trudu na czytanie wpisów Rafaella to okazałoby się, że pomimo Twojego dojrzałego wieku to niestety Twoje zasoby wiedzy są doprawdy znikome :-((

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja rozumiem, że sieciówką w tym zdaniu autor nazywa kabel zasilający, ten od gniazda w ścianie do przyłącza dowolnego urządzenia audio? Jeśli jednak dobrze rozumiem, to proszę o dokładne wyjaśnienie. Liniową charakterystyką przenoszenia czego ten kabel się charakteryzuje? Jaki parametr elektryczny autor tego zdania ma na myśli?

Poczułem się wywołany do tablicy jako domniemany autor tych sformułowań;-)

Tak, dokładnie o ten kabel chodzi. A jak chodzi o sens tej liniowej charakterystyki przenoszenia to mówiąc kolokwialnie brak własnej farby, wąskopasmowych zakolorowań, w efekcie których np człowiek śpiewa ustami wieloryba, itp;-)

Edytowane przez tomkly
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

No cóż, na przyszłość będę pisać krócej, charakterystyka tonalna płaska jak stół. Ale ktoś może zrozumieć, że kabel grał płasko... ;-)

Edytowane przez tomkly

Poczułem się wywołany do tablicy jako domniemany autor tych sformułowań;-)

Tak, dokładnie o ten kabel chodzi. A jak chodzi o sens tej liniowej charakterystyki przenoszenia to mówiąc kolokwialnie brak własnej farby, wąskopasmowych zakolorowań, w efekcie których np człowiek śpiewa ustami wieloryba, itp;-)

Mój Boże! To ja jestem zapóźnionym starym idiotą niestety. Z Twojego wyjaśnienia wnioskuję, że teraz kablem zasilającym przekazywany jest sygnał audio do urządzeń, przez co mają one wpływ na charakterystyke częstotliwościową owego sygnału. Super, znaczy połączenia IC są już zbędne? Gdzie zatem mam źródło/źródła owego sygnału i jak to może działać??? Jak się te media wybiera smartfonem???

Bardzo proszę bo aż wstyd być tak niedouczonym laikiem.

W.

Proszę o poprawienie moich błędów rozumienia tego wpisu. Ja rozumiem, że sieciówką w tym zdaniu autor nazywa kabel zasilający, ten od gniazda w ścianie do przyłącza dowolnego urządzenia audio?

Jeśli jednak dobrze rozumiem, to proszę o dokładne wyjaśnienie. Liniową charakterystyką przenoszenia czego ten kabel się charakteryzuje? Jaki parametr elektryczny autor tego zdania ma na myśli?

Skoro Moderacja pyta należało by odpowiedzieć. Oryginalny tekst jest tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ponieważ to pisała osoba go recenzująca na podstawie odsłuchu a nie pomiaru (bardzo chętnie obejrzę takie recenzje z pomiarami elektrycznymi sieciówek, Moderacji za to z góry dziękuję) wnioskuje z jej opisów jak i mojej styczności z tym kablem że nie ingeruje on w sprzęt powodując w nim np cudowny dopływ basu którego w realu nie nagrano z takim natężeniem lub inne góry i doliny które potrafią zrobić inne sieciówki z odtwarzającym materiałem, choćby "cudowne" podbicie na średnicy.

Oczywiście

Pozdrawiam Moderację oby miała jak najmniej roboty z kasowaniem i punktowaniem userów :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Vlado, niestety muszę Cię zmartwić gdyż gdybyś zadał sobie więcej trudu na czytanie wpisów Rafaella to okazałoby się, że pomimo Twojego dojrzałego wieku to niestety Twoje zasoby wiedzy są doprawdy znikome :-((

Nie pocieszyłeś mnie drogi Witku :-( Cóż za słowa prawdy również należy podziękować, co czynię.

Serdecznie jak zawsze.

Włodek.

Mój Boże! To ja jestem zapóźnionym starym idiotą niestety.

Mimo że Moderacja ma zawsze rację to tym razem lekko oponuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi