Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Co to znaczy, że nie będziesz się rozpisywał?!! Ależ natychmiast mi tu wróć i zacznij się rozpisywać. Nie miałem nigdy kabli Jorma i jestem ich bardzo ciekaw. Jak wypadły Prime AC vs Acrolink i który Acrolink, albo vs Argento czy Harmonix? Coś czytałem, że Jorma ma jeszcze wyższą serię Statement.

A ktoś miał styczność z kablami JPS Labs, szczególnie seria Aluminata?

Od piątku mam wpięte Unity do Dac i Origo do końcówki mocy. Pogram jeszcze kilka dni i może odważę się skrobnąćkilka słów. Jak na razie słucham i słucham. Przeszukuję audiotekę aby odkrywać na nowo znane utwory.

Panowie, posiadam topowe (tylko proszę mnie nie piętnować za użycie tego słowa:)) kable zasilające Audionovy Grand Orpheus Master Series. Zważywszy, że kupiłem 3 takie sieciówki za nieco więcej niż 1000 zł za komplet (czyli za wszystkie trzy), to myślę, że nie było nad czym się zastanawiać, biorąc pod uwagę idealny stan oraz cenę katalogową (jakieś 4200 zł). Nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia z sieciówkami, porównywałem do tej pory 5 różnych sieciówek z przedziału od 1000 do 8000. W związku z tym chciałbym zapytać czy mieliście okazję słuchać w/w kable i z czym można byłoby je ewentualnie porównać w podobnej cenie katalogowej lub niższej, a jednocześnie brzmiałyby wyraźnie lepiej od Audionovy.

Już się stawiam do tablicy.

Jormy miałem możliwość porównywania z Harmonixem X-DC350M2R, Acrolinkami 7300, 9300, Argento Serenity, Flow, Mit'em ZIII

Ogólnie wszystkie Jormy to taka sama szkoła grania.

Ich główna cecha to piękna, ciepła średnica. Wszystkie grają bardzo równo, gładko.

Z każdym wyższym modelem jest po prostu lepiej tj. wzrasta rozdzielczość, dynamika, poprawia się stereofonia, kontrola basu, a całość nabiera dodatkowej masy, co osobiście bardzo mi się podoba.

Zaczynałem od Unity, następnie były Origo i dopóki nie podłączyłem Prime'a myślałem, że na nich zakończę.

Niestety, tak się nie stało.

LTJ Sonic - zamień kable miejscami - tj Unity do końcówki, Origo do dac'a. Powinno być jeszcze lepiej.

Pzdr

Jorma Statement jest i będzie tylko głośnikowy.

Niestety nie miałem możliwości bezpośredniego porównania Prime'a z Harmonix'em.

Harmonixa porównywałem bezpośrednio m.in. z Origo.

Oba są świetne, z tym, że barwa głosu, rozdzielczość i "pastelowość" Origo bardziej przypadła mi do gustu.

Pzdr

Kojrzo,

przepiąłem kable wg Twojego zalecenia ale stało się zbyt jasno. Eximus jest jasny, ma zaaplikowany bezpiecznik sr-20 (też w sumie dość jasny) i po podłączeniu Origo pojawiły się przejaskrawienia. Pewnie z nieco ciemniejszym źródłem byłoby OK. Po zmianie bezpiecznika na standardowy dźwięk się nieco poluzował.

Unity chętnie bym zostawił, a na Origo niestety mnie nie stać.

LTJ Sonic,

u mnie było inaczej, Origo poprawił dynamikę, rozdzielczość i wygładził wszystko.

Mój system gra ciepło i analogowo i dlatego zapewne Origo dobrze się wpasował.

Unity jest bardzo dobrym kablem.

Poza tym Jorma ma w sobie coś takiego, że przechodząc nawet na niższe modele bez problemu, po krótkim czasie przyzwyczajasz się i akceptujesz "trochę" gorsze granie.

Ostatnio przez kilka tygodni testowałem u siebie Red Eye'a.

I moje zdziwienie było bardzo duże.

Jeśli masz możliwość spróbuj wypożyczyć i posłuchać.

Warto.

Pzdr

Ciepłe i rozdzielcze?

To ja się podepnę pod pytanie sly30 :-)

Bo ja ostatnio "ćwiczę" Enerra Holograph Hybrid (do źródła) i za każdym razem jak podchodzę, żeby go wypiąć i wymienić na coś innego, to mam odruch "jeszcze chwilę posłucham" :-)

EDIT:

Jest świetny, choć jestem przyzwyczajony do MITa Magnum, który dodaje tyle "cielska", że Enerr wydaję się na początku zbyt "chudy"

Edytowane przez mrb

Magic Gate Hybrid ma więcej mięska a jednocześnie dobrą rozdzielczość.

Już to kiedyś pisałeś i wymieniliśmy się uwagami na ten temat, ale boję się, że one są jednak podobne w charakterystyce brzmienia do poprzedniej serii (nie-Hybrid), czyli: Holograph był świetny do źródła (rozdzielczy), a Magic Gate do wzmaka (z mięchem i dynamiką). Boję się, że w źródle może nie zdać egzaminu - sprawdzałeś?

W integrze mam Oracle, więc nie trzeba mi więcej dynamiki :-)

Edytowane przez mrb
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Miałem wszystkie topowe ENERRy począwszy od Black Deep poprzez Holograph na Magic Gate skończywszy. To są naprawdę bardzo dobre kable, przy czym wymagają przemyślanej aplikacji. Jeśli cenicie maksymalną neutralność, akustyczną przezroczystość i nieograniczoną dynamikę to są kable dla Was;-) Tak właśnie powinien brzmieć slogan reklamowy. Wg mnie najlepiej wypadają z lampowymi wzmacniaczami. Jest w tych kablach słyszalna przemyślana koncepcja, podobnie zresztą jak w łączówkach i głośnikówkach Equilibrium.

Edytowane przez tomkly

Miałem wszystkie topowe ENERRy począwszy od Black Deep poprzez Holograph na Magic Gate skończywszy. To są naprawdę bardzo dobre kable, przy czym wymagają przemyślanej aplikacji. Jeśli cenicie maksymalną neutralność, akustyczną przezroczystość i nieograniczoną dynamikę to są kable dla Was;-) Tak właśnie powinien brzmieć slogan reklamowy. Wg mnie najlepiej wypadają z lampowymi wzmacniaczami.

Ja z kolei, mając u siebie wszystkie nowe Enerry "od dołu" (blue, violet, symbol, holograph) podpiszę się głównie pod przezroczystością. Określenie "dynamika" (wg moich oczekiwań/upodobań) nie dotyczy Violet'a. Natomiast Holograph ma i dynamikę, i bas i scenę...

Próbowałem Magic Gate i do źrodła i do wzmacniaczy i do listwy. U mnie wszędzie wypadł bardzo dobrze. Mam kilka w obu systemach i jestem z nich zadowolony.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Określenie "dynamika" (wg moich oczekiwań/upodobań) nie dotyczy Violet'a.

Tego akurat nie znam. Zawsze pożyczałem od Karola z Hi-Fi Studio aktualnie najwyższe modele ENERRa. A oni często zmieniają ofertę, więc było tego kilka. Największe wrażenie zrobił na mnie jakieś 8 lat temu Deep Black podłączony do końcówki na EL84. Późniejsze modele oceniałem jako bardzo zbliżone klasą, dokładnie mówiąc Holograph to rozwinięcie koncepcji Deep Black, z kolei Magic Gate jest trochę cieplejszy. Obiektywnie chyba najlepszy jest Magic Gate, ale różnice pomiędzy nimi są subtelne.

Próbowałem Magic Gate i do źrodła i do wzmacniaczy i do listwy. U mnie wszędzie wypadł bardzo dobrze. Mam kilka w obu systemach i jestem z nich zadowolony.

Kup jeszcze sobie na zapas ze dwie sieciówki do systemu analogowego...........będziesz też zadowolony.

Kto ma enerra ma granie jak chollerra

Holograph to rozwinięcie koncepcji Deep Black

Zgadzam się; miałem mozność bezpośredniego porównania i zostawiłem Holograph (Hybrid).

Zobaczę, może sobie podepnę na próbę Magic Gate

• 1 miesiąc później...

A u mnie choć czasu mało, to przykuły mnie do fotela dwa nowe druty w systemie: EpiphanyX.3 do transportu i Gengis Khan do końcówki (cud, że dało się to coś wpiąć - w kwestii możliwości ułożenia - masakra)

W tym komplecie nad wyraz pozytywne, miło słuchać. W dużej mierze zgadzam się z Twoimi ocenami tych drutów, jednak na końcówce tranzystorowej bas jest b. dobry, zwłaszcza akustyczny, elektryczny troszkę powiększony i nie rozciągnięty najlepiej. Ale gładkość góry, przestrzeń (zwłaszcza głębia) i namacalność dźwięku w moim systemiku baaardzo fajna.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

ARC Ref. 150 ma te parametry jeszcze lepsze niż Octave 290, aczkolwiek i tak przegrywa z kretesem z topowymi konstrukcjami tranzystorowymi. Nie da się przeskoczyć bariery technicznej. Mam oczywiście na myśli porównanie z konstrukcjami tranzystorowymi klasy Spectrala, Rowlanda i to tymi mocniejszymi.

Edytowane przez tomkly
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Chociażby z tymi monoblokami, które miał Sylwester, one grają w klasie D. Nie mam oczywiście na myśli integry Concentra, choć to skądinąd świetny wzmacniacz;-)

Edytowane przez tomkly
  • Pokaż nowe odpowiedzi