Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio RX6 - dylematy

aymar

Rekomendowane odpowiedzi

Wg sprzedawcy moja Yamaha nie da rady tym RX8

Jak to nie da rady...

Ja od święta moje RX8 napędzam 15W wzmacniaczem i ciśnienia jest dosyć, zaś na RX6, które miałem (na szczęście sprzedałem) było cieniutko.

RX8 są pod każdym względem lepsze od RX6, a w pewnych pomieszczeniach nawet RX2 mogą być lepsze.

Odpuść sobie RX6 i celuj od razu na RX8, a na pewno nie będziesz żałował.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Jak to nie da rady...

Ja od święta moje RX8 napędzam 15W wzmacniaczem i ciśnienia jest dosyć, zaś na RX6, które miałem (na szczęście sprzedałem) było cieniutko.

RX8 są pod każdym względem lepsze od RX6, a w pewnych pomieszczeniach nawet RX2 mogą być lepsze.

Odpuść sobie RX6 i celuj od razu na RX8, a na pewno nie będziesz żałował.

Ok dzięki :)

Szukam, miejsca gdzie są oba modele do porównania

No to narobilem zamentu :)

Te MA, których słuchałem , to były BX6 a nie RX6 !

Koledzy przepraszam za pomyłkę.

Podpowiedzcie czy to zmienia Waszą opinię co do RX8 w stosunku do BX 6 ?

MA ogólnie charakteryzują sie tym, ze są dosyć uniwersalne, maja dobra gorę, rozsądnie zbalansowane pasmo. Ogólnie są jak to często piszą recenzenci bardzo muzykalne i o to chodzi. RX to wyzsza seria, a zwlaszcza RX8 beda graly troche lepiej ale BX6 to tez bardzo dobre kolumny. Przepaści miedzy nimi na pewno nie ma. Mam RX8 i nie zamieniłbym bym ich na inne :) ale kolega ma BX6 i graja tez bardzo fajnie. Sa nieźle wykonane, subtelne wzornictwo, bardzo mi to leży.

Tu masz recke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za info :)

Głównie chodzi mi o to, czy RX8 są dołem wyraźnie "większe" czy tylko kosmetycznie. Mam duże pomieszczenie i boję się żeby te BX6 mi nie znikły. Bo mocne rozkręcanie volume wiadomo do czego prowadzi.

• 2 lata później...

No to i ja odkurzę nieco wątek o MA. Mam właśnie takie MA BX5 i stoją w pomieszczeniu ok. 35m2. Po zakupie ampli Onkyo RZ-900 odkryłem na nowo przyjemność ze słuchania muzy :) Ale stwierdziłem, że przydałyby się kolumny nieco mocniejsze, dynamiczniejsze z większym basem. Czytam, oglądam, dyskutuje, rozważam różne propozycje, również od tutejszych forumowiczów. Mało mam czasu ale udało mi się gdzieś "w locie" posłuchać jakiś Quadrali z 180mm basami - to nie to. Wczoraj słuchałem 3-ech kolumn, o których czytałem pozytywne recenzje, Taga Coral f-80 - rozczarowanie, Coral f-120 - lepiej ale też to nie mój bas. Potem jeszcze sprzedawca podłączył Paradigmy monitor 11.7 ( czy jakoś tak ) - to też nie jest "moje" brzmienie. Wróciłem do domu i wrzuciłem płytki, z którymi byłem w sklepie na swój sprzęt i stwierdziłem, że MA BX5 to najlepsze kolumny z tych, których do tej pory słuchałem. Bas może nie wielki ale tak precyzyjny i sprężysty jak na żadnej z w.w. kolumn. I nawet jak ściszałem wzmacniacz do poziomu tła dla rozmowy z żoną to wciąż słyszałem stope i gitare basową. To jest właśnie ten typ brzmienia, który mnie zadawala i mi pasuje ( a kolumny kupiłem kiedyś "w ciemno" :). No więc tak się zastanawiam,.. skoro brzmienie MA mi pasuje, które modele MA będą mocniejsze, dynamiczniejsze z głębszym basem tak, żeby dać coś więcej niż BX5 ale nie odbiegając zbytnio od nich brzmieniowo ?

Jeśli podoba Ci się brzmienie BX5, ale brakuje basu to możesz po prostu przeskoczyć na większy model BX6. Chyba nowe już nie do kupienia. Teraz jest następca Bronze 6.

BX6 można jeszcze znaleźć ale właśnie czytam, że RX8 może być tym co tygryski lubią najbardziej :) Jedyna para na allegro w dobrej cenie ale biały połysk,.. w ogóle mi nie pasują takie.

Przyłączam się do pytania kolegi bo również jest dla mnie istotne - czy różnica w brzmieniu jest warta prawie 2 x różnicy w cenie.

Głównie chodzi mi o to, czy RX8 są dołem wyraźnie "większe" czy tylko kosmetycznie. Mam duże pomieszczenie i boję się żeby te BX6 mi nie znikły. Bo mocne rozkręcanie volume wiadomo do czego prowadzi.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Z rx8 ostrożnie. Znajomy kupił kiedyś i skończyło sie na tym ze męczył się z nadmiarem basu. To są głośniki do dużych pomieszczeń. Na przeciętny duzy pokój rx6 wystarcza (20-25m).

Tak brzmieniowo to RX6 mają tych basów więcej... to za sprawą wycofanej i przydymionej średnicy. To taki efekt jak starymi kolumnami Tonsilu. Nie miały basów, więc się podkręcało we wzmacniaczu. Jakie tego efekt to wszyscy wiemy.

RX8 wcale dużo basów nie mają... zresztą są zatyczki do otworów. Z tyłu, z przodu.

Uważam, że nie ma co się bać z zakupem RX8.

RX6 miałem... strasznie się z nimi męczyłem. Kompletnie pozbawiane średnicy i sceny.

Dużo lepsze były RX2, które też miałem.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Tak brzmieniowo to RX6 mają tych basów więcej... to za sprawą wycofanej i przydymionej średnicy. To taki efekt jak starymi kolumnami Tonsilu. Nie miały basów, więc się podkręcało we wzmacniaczu. Jakie tego efekt to wszyscy wiemy.

RX8 wcale dużo basów nie mają... zresztą są zatyczki do otworów. Z tyłu, z przodu.

Uważam, że nie ma co się bać z zakupem RX8.

RX6 miałem... strasznie się z nimi męczyłem. Kompletnie pozbawiane średnicy i sceny.

Dużo lepsze były RX2, które też miałem.

Ja sie teraz z nimi mecze, no ale wlasnie idzie na sprzedaz, moze ktos sie skusi na 5.1 ,bo to do filmow daje rade lepiej niz do muzyki ;] A stereo dopiero zaczelo jakos grac na dobry zrodle. Z ta srednica sie zgodze, dziura straszna jest.

• 2 tygodnie później...

A powiedzcie mi jeszcze jedno -

W tych moich BX5 podoba mi się to, że jak czasami późno ( w nocy ) słucham sobie cichutko muzyki w salonie ( rodzina śpi i muza nikogo nie budzi ) to słysze w zasadzie całe pasmo. Jest góra, średnica i nawet bas ( basik :). Czy jak zastosuje większe kolumny z większymi głośnikami to nadal jest szansa na takie ciche słuchanie czy raczej trzeba będzie dać więcej mocy, żeby większe głośniki zagrały i były słyszalne w całym zakresie ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.