Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do wzmacniacza lampowego

23031970

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych oraz miłośników wzmacniaczy lampowych.Od 3 lat posiadam dwa wzmacniacze lampowe :Yaqin B 100 oraz Amplifona WT 40 II i noszę się z zamiarem zrobienia kolumn o dużej efektywności i 8 om-owej impedancji.Chcę sam wykonać kolumny ,ponieważ propozycje zachodnich jak i rodzimych producentów są bardzo wywindowane cenowo .Na przykład : WLM Diva ,para kosztuje ok. 16 000 zł. a przetworniki weń zastosowane kosztują (do dwóch kolumn) około 1000 zł.Są to estradowe Eminence Beta CX 10 (można je kupić w Polskim sklepie "Fabryka Dźwięku"-odsyłam do ich strony internetowej)oraz recenzji w HI-FI i Muzyka.

Mam parę głośników faworytów :Seas Exotic z racji ceny odpada(ok.3 000 zł. jeden przetwornik) myślę o seas-ie prestige (cena ok.420 zł.)lub Tang Band (cena ok.980 zł) lub ewentualnie Eminence 12 calowym (cena 243 zł.)Wszystkie w/w głośniki są szerokopasmowe i można je kupić u nas w Polsce.Do głośników Seasa znalazłem na stronie producenta schemat zwrotnicy oraz podany rozmiar obudowy.

Mam do Was pytanie czy robiliście już kolumny do wzm.lampowych i jeśli tak ,to proszę o wasze spostrzeżenia i wnioski lub rady za co z góry bardzo dziękuję!!!

Może wspólnymi siłami i doświadczeniem skonstruujemy dobre kolumny do wzmacniaczy lampowych z pożytkiem dla potencjalnych budowniczych - z poważaniem Piotrek

PS.Dodam jeszcze ,że mam kolumny firmy Akustyk 2,5 drożne skądinąd bardzo dobre aczkolwiek nie najlepiej zgrywające się ze słabymi wzmacniaczami lampowymi o mocy 2-18 wat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/85411-kolumny-do-wzmacniacza-lampowego/

Tutaj mam charakterystykę tuby średnio-wysokotonowej dostrojonej moimi filtrami 1 rzędu i jest całkiem prosto.

Tubowe podbarwienia to spora kwestia strojenia zwrotnicy. Sprawność ok 115db wiec trzeba tłumić.

Zależnie od tuby ale to niestety wydatek jak na ScanSpeaki.Ja mam drivery BMS 4538.

Monacor sp 30\200 neo pracuje w odgrodzie z tą tubą i 10 watt z lampy wysteruje dowolną głośność.Jak bedziesz blisko Bielska kiedyś to wpadnij.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są głośniki Monacor 10,12cali sprawność około 95db, fs około 30hz,nie za mocne około 100watt. jakby to dać na bas a na średnie dobry prodriver 8 cali może Eminence beta. Na wysokie tony mam pare moich pomysłów z tubami. Tylni bassrefleks. Taka kolumna byłaby w miare zgrabna bo szerokość na 30cm. Zastanawiam sie czy taka kolumna byłaby dość dobra jakościowo? efektywność wyszłaby 92db chyba spokojnie jak nie wiecej? Może by to było dobre do zasilania kilkuwatowcami w klasie A.?

Witam wszystkich zainteresowanych oraz miłośników wzmacniaczy lampowych.Od 3 lat posiadam dwa wzmacniacze lampowe :Yaqin B 100 oraz Amplifona WT 40 II i noszę się z zamiarem zrobienia kolumn o dużej efektywności i 8 om-owej impedancji.Chcę sam wykonać kolumny ,ponieważ propozycje zachodnich jak i rodzimych producentów są bardzo wywindowane cenowo .Na przykład : WLM Diva ,para kosztuje ok. 16 000 zł. a przetworniki weń zastosowane kosztują (do dwóch kolumn) około 1000 zł.Są to estradowe Eminence Beta CX 10 (można je kupić w Polskim sklepie "Fabryka Dźwięku"-odsyłam do ich strony internetowej)oraz recenzji w HI-FI i Muzyka.

Mam parę głośników faworytów :Seas Exotic z racji ceny odpada(ok.3 000 zł. jeden przetwornik) myślę o seas-ie prestige (cena ok.420 zł.)lub Tang Band (cena ok.980 zł) lub ewentualnie Eminence 12 calowym (cena 243 zł.)Wszystkie w/w głośniki są szerokopasmowe i można je kupić u nas w Polsce.Do głośników Seasa znalazłem na stronie producenta schemat zwrotnicy oraz podany rozmiar obudowy.

Mam do Was pytanie czy robiliście już kolumny do wzm.lampowych i jeśli tak ,to proszę o wasze spostrzeżenia i wnioski lub rady za co z góry bardzo dziękuję!!!

Może wspólnymi siłami i doświadczeniem skonstruujemy dobre kolumny do wzmacniaczy lampowych z pożytkiem dla potencjalnych budowniczych - z poważaniem Piotrek

PS.Dodam jeszcze ,że mam kolumny firmy Akustyk 2,5 drożne skądinąd bardzo dobre aczkolwiek nie najlepiej zgrywające się ze słabymi wzmacniaczami lampowymi o mocy 2-18 wat.

witam sam kolumn nie skonstruowalem ale mam wzmacniacz lampowy i mam do niego podlaczone kolumny DIY a mowa o Wejherowskim producencie-kostruktorze itp. kolumn Akkus V4 ktore mam , sluchalem na swym wzmacniaczu tez V1 oraz V2 oraz modeli X i jak na moja opinie i ucho sa dobrym partnerem dla wzmacniaczy lampowych , swego czasu nawet w sieci byly schematy konstrukcyjne w/w kolumn pozdrawiam

Witam,

Bardzo fajnie zapowiadający się temat.

Kolumny Akkus serii V i X są to gotowe kolumny, i raczej nie do kupienia jako DIY. Ale myslę że warte zainteresowania.

Mailem okazję posluchać V4 z 8 W wzmacniaczem lampowym i brzmiało to bardzo dobrze. Sam w tej chwili jestem posiadaczem Akkus V1.

Części do kolumn oraz głośników możesz poszukać na loudspeakershop.eu .

Napisz jeszcze jakiego dźwięku poszukujesz, oraz jakie masz oczekiwania. I dobrze było by znać zakładany budżet.

Są też firmy które zajmują się wykonywaniem kolumn na zamówienie lub wykonują pomiary i projekty zwrotnic - Akkus czy Sonus Oliva.

Kolumny ,które mam ,tj. 2,5 drożne Akustyki na głośnikach Scan-speakach RR2D grają , brzmią bardzo dobrze z Luxmanem L 550A oraz z Yaqinem B100 natomiast z Amplifonem WT 40 II jest piękna barwa ,stereofonia ale brakuje dynamiki i w sumie do Amplifona chcę zrobić dobre i o dużej efektywności kolumny .Nie chcę pozbywać się Akustyków tylko dlatego ,że Amplifon słabo je wysterowywuje i nie chcę wydawać kolejnych 10 - 15 tyś. na kolumny np.:Harpia Acoustic lub WLM Diva bądź Xindaki tubowe MS1202 (te ostatnie są korzystniejsze cenowo ale jak grają????).

Ponadto nie ma w Polsce Salonu Audio gdzie można posłuchać jednocześnie w/w kolumn ,trza by zjechać całą Polskę.

Piotr

Kolumny ,które mam ,tj. 2,5 drożne Akustyki na głośnikach Scan-speakach RR2D grają , brzmią bardzo dobrze z Luxmanem L 550A oraz z Yaqinem B100 natomiast z Amplifonem WT 40 II jest piękna barwa ,stereofonia ale brakuje dynamiki i w sumie do Amplifona chcę zrobić dobre i o dużej efektywności kolumny .Nie chcę pozbywać się Akustyków tylko dlatego ,że Amplifon słabo je wysterowywuje i nie chcę wydawać kolejnych 10 - 15 tyś. na kolumny np.:Harpia Acoustic lub WLM Diva bądź Xindaki tubowe MS1202 (te ostatnie są korzystniejsze cenowo ale jak grają????).

Ponadto nie ma w Polsce Salonu Audio gdzie można posłuchać jednocześnie w/w kolumn ,trza by zjechać całą Polskę.

W Twoich sugestiach co do odsłuchu piszesz o swoich propozycjach.Wypada\łoby je skorygować bezwzględnie,bo co to za konstrukcja jest......gdy jej

autor pisze tak-zalecana wysokość odsłuchu to os głosnika wysokotonowego w zakresie +- 20 cm!!

Nigdy nie spotkałem sie z takim kuriozum jesli chodzi o ustawienie kolumn,bo dla mnie to znaczy,że jak stoisz to już żle słychać..co Ty na to??

W Twoich sugestiach co do odsłuchu piszesz o swoich propozycjach.Wypada\łoby je skorygować bezwzględnie,bo co to za konstrukcja jest......gdy jej

autor pisze tak-zalecana wysokość odsłuchu to os głosnika wysokotonowego w zakresie +- 20 cm!!

Nigdy nie spotkałem sie z takim kuriozum jesli chodzi o ustawienie kolumn,bo dla mnie to znaczy,że jak stoisz to już żle słychać..co Ty na to??

Masz rację.Generalnie kolumny lub głośniki o dużej efektywności ,lekkich membranach , 8 omowej impedancji są lepszym czy też łatwiejszym partnerem dla słabych ,kilku watowych wzmacniaczy lampowych ,tyle oczywiście teoria -dopiero życie ,odsłuch weryfikuje jak jest na prawdę.

Pewnym rozwiązaniem byłoby zmienić wzmacniacz ,który mam na inny wzm.lampowy ale na jaki i za ile ??????

Piotr

zmieniając kolumny na szerokopasmowe, nie osiągniesz tego o czym piszesz, przynajmniej nie w połączeniu w amplifonem

można uzyskać Twoje oczekiwania nawet na lampie 6c33, wystarczy zmiana wzmacniacza.masz generalnie bardzo dobre głośniki, toteż nie ma sensu wydawać $ na nowe

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

W piątek zupełnie przypadkowo miałem niewątpliwą przyjemność posłuchać pewnego rozwiązania, które nakazało mi zrewidować swoje poglądy na temat głośników szerokopasmowych w OB. Uff - jak wymyślę jak przesłać fotki z telefonu na komputer to pokażę o co chodzi.

W piątek zupełnie przypadkowo miałem niewątpliwą przyjemność posłuchać pewnego rozwiązania, które nakazało mi zrewidować swoje poglądy na temat głośników szerokopasmowych w OB. Uff - jak wymyślę jak przesłać fotki z telefonu na komputer to pokażę o co chodzi.

No i udało się - laptop żony z bluetoothem rozwiązał problem ze zdjęciami. Jakość niestety słabiutka.

Nie można tego powiedzieć o jakości muzyki która popłynęła z głośników. Obudowa otwarta z zaaplikowanym szerokopasmowym Goodmansem (chyba axiom 301) wspomaganym na górze papierowym wysokotonowym (też goodmans - ale nie wiem jaki). Oczywiście DIY.

Ukryta Zawartość

Napędzane to było ze wzamcniacza DIY na 300B/6SN7. 2W - ale na kolumny szło tak z 1W. Myślę że przy tej skuteczności napędziłaby to nawet EL84 w SE. Bajka.

post-4633-0-71944700-1312111915_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego. Jakie kuriozum?

Wąskie właściwości kopułek wysokotonowych są powszechnie znane i typowe dla wszystkich bez względu na producenta.

Załączony pomiar pokazuje sygnał ( czarny ) w osi,

( zielony) pod kątem 30 stopni i ( czerwony) pod kątem 45 stopni.

Inne głośniki mogą być jeszcze bardziej kierunkowe.

Im siedzisz bliżej tym problem jest większy.

Przykładowo: siedząc metr od kolumny wstaniesz i masz ucho metr powyżej głośnika to odpowiada to kątowi 45 stopni czyli spadek wysokich począwszy od 3kHz do 20kHz ponad 15dB.

To nie może grać tak samo.

Konstruktor dla danej kolumny założył sugerowaną odległość słuchania i aby znaleźć się we "wiązce dźwięku" głośnika wysokotonowego należy spełnić podaną wysokość aby słyszeć wyrównane pasmo.

Dziwię się, że dla kogoś o kto podpisuje się "stary audiofil" to jest nieoczywiste.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomant, jakie trafo obciążyło 300B że miałeś tylko 2W, względnie jakie napięcie miałeś na anodzie 300B ?

Te 2W to tylko zasłyszane z rozmowy. Co do parametrów elektrycznych to nie wyciągałem takich informacji. To takie intymne pytania, a człowieka spotkałem pierwszy raz w życiu ;). Ale nie ma co offtopować o wzmacniaczu w wątku o kolumnach. Jeśli uzyskam więcej informacji to się podzielę. Szkoda tylko, że te głośniczki są takie drogie.

Ukryta Zawartość

Ciekawe za ile te pójdą.

Ukryta Zawartość

Czy przeczytałeś instrukcję swoich własnych kolumn?

Czy przeczytałeś instrukcję swoich własnych kolumn?

Panowie nie zarzynajcie znów wątku - dodam tylko że każdy autor ma możliwoś rozdawania banów.

znów znana wszystkim nagonka na Pana Starego, przep Pana "Nowego" z dwoma postami na koncie.

Znów czuś tu rękę szatana lub kogoś komu zależy na zabiciu tego forum.

Listości !!!

Ja ,autor wątku nikogo nie będę banować ,każdą opinię i sugestię przyjmę z pokorą i nie dam się sprowokować .

To forum uważam za Hyde Park i każdy niech z niego korzysta tak oponenci jak i zagorzali adwersarze a przede wszystkim ci ,którzy mają coś mądrego do powiedzenia

Piotr

Myślę że powinieneś napisać gdzie mieszkasz. Wówczas mógłbyś z wpisów j.w wybrać bliskie lokalizację osób i jeśli ktoś posiada dobre głośniki podjechać i posłuchać. Jednak ani amplifon ani chińczyk nie wykażą jakości dobrego dźwięku płynącego z dobrych kolumn. W konstrukcji kolumn zasada jest podstawowa skąpa zwrotnica dobry głośnik. Ja szukając głośników woziłem się ze wzmakiem 47kg! I wreszcie znalazłem:) Więcej szczegółów na priv

pozdrawiam

Parę zdjęć

Parę zdjęć

Te kolumny na Seas-ie Exotic F 8 produkuje polak w Skandynawii i para kosztuje 16 000 zł.(same głośniki kosztują 6 000 zł)

Tańszą alternatywą są pełnopasmowe seas-y prestige ,jeden głośnik kosztuje 420 zł.i tym się różni od swego brata ,że posiada magnez ferrytowy a nie alnico ,co się przekłada na mniejszą płynność , aksamitność dźwięku

I jeszcze po głowie chodzą mi te głośniki TANG BAND można je kupić w ZAP AUDIO oraz u dystrybutora Seasa w POLLINK-u. Jeden głośnik kosztuje 980 zł. ma magnez neodymowy i według opinii dystrybutorów tego głośnika jest lepszy od Seasa Prestige

Ukryta Zawartość

post-19955-0-74282600-1312218026_thumb.jpg

post-19955-0-48986400-1312218056_thumb.jpg

post-19955-0-70939500-1312219202_thumb.png

post-19955-0-63836500-1312219216_thumb.jpg

post-19955-0-36006700-1312219233_thumb.jpg

post-19955-0-07398400-1312219247_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Przykładowo: siedząc metr od kolumny wstaniesz i masz ucho metr powyżej głośnika to odpowiada to kątowi 45 stopni czyli spadek wysokich począwszy od 3kHz do 20kHz ponad 15dB.

To nie może grać tak samo.

Konstruktor dla danej kolumny założył sugerowaną odległość słuchania i aby znaleźć się we "wiązce dźwięku" głośnika wysokotonowego należy spełnić podaną wysokość aby słyszeć wyrównane pasmo.

Dziwię się, że dla kogoś o kto podpisuje się "stary audiofil" to jest nieoczywiste.

dawno takich pierduł nie czytałem

- grać będzie tak samo tylko słychać inaczej

najlepiej przywiązać się powrozem do poprawnie ustawionej audiofilskiej kanapy na czas odsłuchu by z pasma nic nie uronić

paranoja

ale oparcie otomany za uszami już "audiofilowi" nie zniekształca odsłuchu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Panowie "trenował" ktoś z Was kity z audionota ?

Ukryta Zawartość

98dB

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

sam posiadam taką lampkę i do sypialni jest rewelacyjna

Ukryta Zawartość

zmieniłem lampy na ruskie 6f5p troszkę cieplej się zrobiło z lepszym basem,

kiedyś złożyłem takie diy ct193 i teraz żałuję że je sprzedałem

Ukryta Zawartość

bo mogły by zagrać razem ciekawie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

23031970. Ciekawe pytanie ale niestety bez szans na wiarygodną odpowiedź. Stosowanie wszystkich z wymienionych głośników wiąże eksperymentami pełną gębą. Oprócz stosowanych środków finansowych na zakup głośników (driverów) trzeba przewidzieć ileś tam $$$ na eksperymenty oraz dużo czasu i wiedzy. A na końcu i tak nie ma gwarancji, że efekt końcowy spełni oczekiwania.

Pytanie czy pomimo wspólnego wysiłku projektowego ktoś zaryzykuje zakup i wykonania głośników według takiego projektu ;-)

Witam jestem tego samego zdania dobre drivery sporo kosztują a ile trzeba włożyć pracy w budowę skrzynek i stresu to chyba tylko ja wiem i mój stolarz.Padło pytanie odnośnie kitu AN 98 db i tak się składa ,że jestem posiadaczem takich kolumn.Finalnie kosztują dużo mniej niż fabryczne ale żeby zagrały jak wyżej wymienione potrzebne są informacje te poza załączonym pdf-m do budowy skrzynek:)Cholernie ciężko dobrać sklejkę a do niej fornir nie wspomnę o kilkunastu warstwach lakieru bo ładny fornir pije lakier jak na kacu :)Kolejna sprawa w przypadku kolumn Audio Nota to idealne zestrojenie zwrotnicy do przetworników i w przypadku kitu jest to robione mniej dokładnie.Moje głośniki niskotonowe były parowane z 12 kpl. a i tak jeden przetwornik miał odciągane dolne zawieszenie ponieważ nierówno pracował przy 5-7 hz .Ktoś zada pytanie dlaczego tak się robi ale w przypadku tej kolumny -głośniki,obudowa,br oraz zwrotnica muszą być idealnie dobrane coś na zasadzie pudła gitary.Kolumna prawie pusta w środku postawiona w rogu mieszkania prawie dotykając do ścian gra tak ,że już trzeci dzień nie mogę się nacieszyć.Każde uderzenie w strunę jest jak gdyby z wibracją a wokale nawet na najgorszych płytach jak nagrane w kościele z takim pogłosem.Kolejnym plusem jest skuteczność 98db .Wzmacniacz 18W SE gra na 7 godzinie jak inne kolumny z potężnymi monoblokami-dynamika z marszu !!!W końcu znalazłem kolumny które mnie w 100% zadowalają i już teraz wiem ,że nie ma grania pod lampą z plastikiem i niską skutecznością nawet jeżeli chodzi o herbatniki te też się męczą i mają butelkowy bas !!!!Z kolumn które polecam poza AN to coś na fostexach ale te potrzebują mega skrzyń lub Tannoye z przed 20-30 lat.A tak wyszły moje wypociny :)pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Mój Kolega zrobił kolumny na szerokopasmowych przetwornikach Sonido(Węgry).Grają fenomenalnie podłączone do samych "drutów"i oczywiście wzmacniacza. Mały koszt przedsięwzięcia a efekt przerastający oczekiwania.

Zamieszczam w formacie pdf gotowy projekt z wykorzystaniem głośnika Seas Exotic F 8 -obudowa + zwrotnica

Zamieszczam w formacie pdf gotowy projekt z wykorzystaniem głośnika Seas Exotic F 8 -obudowa + zwrotnica

Zamieszczam gotowy projekt (obudowa + schemat zwrotnicy) w formacie pdf dla głośnika Seas Exotic F 8. Ze względu na podobne parametry mozna zrealizować projekt w oparciu o głosnik tego samego producenta Seas Prestige (też szerokopasmówka)koszt jednego głośnika 420 zł. Wszystkie przedstawione przeze mnie głośniki można kupić u nas w Polsce. Seas Exotic F 8 -3000 zł.za 1 szt. Seas Prestige - 420 zł. za 1 szt. Tang Band - 980 zł.za 1 szt. Wspólną cechą w/w głośników jest : 8 omowa impedancja ,94 dB efektywność ,szerokie pasmo przenoszenia (od 30 hz do 20 khz) ,lekka membrana (od 11 do 16 gramów) gumowe zawieszenie oraz liniowa praca głośników aż do 6 mm gdzie maxymalne wychylenie jest dopuszczalne aż do 12 mm. Różnice pomiędzy poszczególnymi głośnikami polegają na zastosowanych układach magnetycznych . I tak Seas Exotic posiada magnez Alnico , Seas Prestige magnez ferrytowy a Tang Band magnez neodymowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

I drugi projekt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Zamieszczam gotowy projekt (obudowa + schemat zwrotnicy) w formacie pdf dla głośnika Seas Exotic F 8. Ze względu na podobne parametry mozna zrealizować projekt w oparciu o głosnik tego samego producenta Seas Prestige (też szerokopasmówka)koszt jednego głośnika 420 zł. Wszystkie przedstawione przeze mnie głośniki można kupić u nas w Polsce. Seas Exotic F 8 -3000 zł.za 1 szt. Seas Prestige - 420 zł. za 1 szt. Tang Band - 980 zł.za 1 szt. Wspólną cechą w/w głośników jest : 8 omowa impedancja ,94 dB efektywność ,szerokie pasmo przenoszenia (od 30 hz do 20 khz) ,lekka membrana (od 11 do 16 gramów) gumowe zawieszenie oraz liniowa praca głośników aż do 6 mm gdzie maxymalne wychylenie jest dopuszczalne aż do 12 mm. Różnice pomiędzy poszczególnymi głośnikami polegają na zastosowanych układach magnetycznych . I tak Seas Exotic posiada magnez Alnico , Seas Prestige magnez ferrytowy a Tang Band magnez neodymowy.

Ten projekt jest dopalany lampowym equalizerem, fizykę ciężko przeskoczyć, a obudowa zamknięta nie schodzi niżej, niż b-r (aczkolwiek gra imho szybciej i lepiej). Świadczy to o skąości dołu i wyciągnięcie max'a to dodatkowy koszt na aktywną equalizację, którą należy/warto uwzględnić w całokształcie projektu.

Sam mam pod diabłami odgrody Thorens HP360 i polecam

Ukryta Zawartość

post-14480-0-13425300-1312786632_thumb.jpg

post-14480-0-28412700-1312786654_thumb.jpg

post-14480-0-56775100-1312786671_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zalaczeniu znajdziecie fajny projekt odgrod na estradowych eminencach, ma wysoka skuteczność i wysoką impedancje, co dobrze rokuje jeśli idzie o współgranie z lampa. Koszt wykonania nie wiekszy niż 1000 zlotych, wiec raczej niewielki i można zaryzykowac nawet dla samego eksperymentu. Sorry za jakość tego pdfa, ale mimo wszystko cos można z tego odczytac. Na podobnym szerokopasmowym głośniku eminenca tyle, ze 8 ohmowym i ponoc lekko modyfikowanym pod względem parametrow TS były oparte kolumny Hammer Dynamics. Na podstawie tego co jest dostępne w sieci (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz biorac pod uwage pomiary z zalaczonego pliku można by się pokusic o probe klonowania Hammerów, koszt znowu nie bylby jakis kosmiczny, choc skrzynie wyglądają na potężne.

Pozdro

Janek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.