Skocz do zawartości
IGNORED

X-Fi Titanium HD czy zewętrzny DAC ?

proplayer

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mam x-fi gamer, odpowiada mi ten charakter dźwięku. Chciałbym pójść w tym kierunku, tylko polepszyć jakość tego.

Czy wymienić obecną kartę na X-Fi Titanium HD, czy lepiej wydać te 600-800 stówek na jakiś DAC i podłączyć do obecnej karty ?

Jeśli DAC, to jaki gra podobnie do x-fi (lekko przyciemnione brzmienie) ?

Po pierwsze karty z serii Creative miały na stałe włączony resampling więc unikał bym tych kart to raz. Bo nie uzyskasz nigdy zgodności bitowej z materiałem który jest na komputerze.

Najlepiej sprzedać całość i kupić coś lepszego. Osobiście skłaniał bym się ku Matrixowi mini ale ze względu na funkcjonalność bo o dźwięku Ci nic nie powiem.

Pozdrawiam Arczi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Po pierwsze karty z serii Creative miały na stałe włączony resampling więc unikał bym tych kart to raz. Bo nie uzyskasz nigdy zgodności bitowej z materiałem który jest na komputerze.

Po pierwsze to że "miały", nie oznacza że mają. Bitperfect działa znakomicie, obsługuje KS, Asio i co by jeszcze sobie życzyć. O żadnym resamplingu nie ma mowy jeśli sobie tego nie życzymy.

Nie można wyciągać wniosków dotyczących jednego sprzętu na podstawie opinii na temat sprzętu innego. To jest z góry błędne założenie. A już w szczególności tyczy się to Titanium HD, które z wcześniejszymi kartami Creative to ma wspólną co najwyżej nazwę, bo już na pewno nie brzmienie. Creative nigdy wcześniej nie miał w ofercie karty stereofonicznej, skierowanej do grupy użytkowników bardziej wymagających pod względem jakości dźwięku. Zastosowanie PCM1794 i opampów na podstawkach już samo w sobie o czymś świadczy, że ma ta karta niewiele wspólnego z wcześniejszymi modelami.

Ten Titanum HD na tak przymulone brzmienie, że sobie lepiej podaruj. ta karta pasuję tylko do niektórych słuchawek.

Ta karta nie ma brzmienia przymulonego w żadnym wypadku. Problemem za to jest brak zrozumienia opisu i zabieg marketingowy na który niektórzy dają się złapać. Otóż Creative chwali się tym, że karta posiada osobne, dedykowane wyjście słuchawkowe. Niektórzy interpretują to tak, że karta ma pewnie wzmacniacz słuchawkowy i podłączają słuchawki bezpośrednio do tego wyjścia. A tam wzmacniacza nie ma i jak się podłączy bezpośrednio słuchawki, to wyjście to nie daje rady ich napędzić i muli jak jasny gwint.

A to tylko wydzielone wyjście na słuchawki, obok liniowego, przełączane z poziomu oprogramowanie, ale ono nadal wymaga wzmacniacza. Ot cała kwestia. A nie żadne przymulenie karty.

Przymulone ?

To ma być moje źródło do wzmacniacza i kolumn.

No i dobrze, za podobne pieniądze nie znajdziesz zewnętrznego DACa na równie dobrym przetworniku cyfrowo-analogowym. Możesz co najwyżej pokusić się o zakup Xonara STXa, który jest konstrukcją równorzędna do Titanium HD. Różnice między tymi kartami sprowadzają się do zastosowanego chipsetu DSP no i do tego, że STX ma wzmacniacz słuchawkowy dedykowany. Za to Titanium ma lepszą wirtualizację dźwięku wielokanałowego. Co komu potrzeba znaczy się :-).

proplayer, a skąd przekonanie, że to drugie zagra lepiej? Komputerowe sprzęty odsprzedaje się z większą stratą...

A z resztą w ogóle nie rozumiem twojego problemu - sam już znalazłeś coś, co Ci się podoba, ale zakładasz wątek bo chcesz więcej, więc jesteś gotów kupić coś w ciemno, o ile otrzymasz tutaj wystarczająco przekonującą odpowiedź?

To ja mam nadzieję, że moja zabrzmi przekonująco - jak się x-fi gamer podoba, to piernicz zakupy na tą chwilę. A jak przyjdzie czas konsternacji można się np. z kolegą wymienić kartą dźwiękową.

X-fi titanium niekoniecznie (nie słyszałem), ale X-fi gamer jest nieco "mroczny" z resztą chyba nie bez powodu - creative liczy się z tym, że 80% tych kart będzie pracować z produktami creative bądź logitech.

Nie mam przekonania co zagra lepiej, po prostu liczę na opinię, poglądy. W końcu po to jest forum oraz różne testy, aby poskładać do kupy różne źródła na temat danego urządzenia i wtedy ewentualnie podjąć decyzje o zakupie, a jak się nie spodoba to oddać w ciągu 10 dni :)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

proplayer, a skąd przekonanie, że to drugie zagra lepiej? Komputerowe sprzęty odsprzedaje się z większą stratą...

A z resztą w ogóle nie rozumiem twojego problemu - sam już znalazłeś coś, co Ci się podoba, ale zakładasz wątek bo chcesz więcej, więc jesteś gotów kupić coś w ciemno, o ile otrzymasz tutaj wystarczająco przekonującą odpowiedź?

To ja mam nadzieję, że moja zabrzmi przekonująco - jak się x-fi gamer podoba, to piernicz zakupy na tą chwilę. A jak przyjdzie czas konsternacji można się np. z kolegą wymienić kartą dźwiękową.

X-fi titanium niekoniecznie (nie słyszałem), ale X-fi gamer jest nieco "mroczny" z resztą chyba nie bez powodu - creative liczy się z tym, że 80% tych kart będzie pracować z produktami creative bądź logitech.

Ale przecież nikt tu nie mówi nigdzie o X-Fi Titanium. Mowa jest o Titanium HD. X-Fi Gamer do tego dźwiękowo ma się jak picie w Szczawnicy do szczania w piwnicy :).

X-Fi Titanium wygląda tak:

czyli tak jak wszystkie inne modele klasy popularnej, produkowane przez tę firmę.

X-Fi Titnium HD tak:

Już choćby po wyjściach patrząc nie ma mowy o tym że Creative zakłada iż będzie ona podłączana do sprzętu tej firmy, czy też nawet Logitecha. Nie po to montuje się na karcie PCM1792/94 i wyjścia chinch, aby tak zakładać. To jest naprawdę zgoła odmienny ptodukt od wcześniejszych modeli tej firmy. Po raz wtóry Was proszę nie oceniajcie tej kart przez pryzmat wcześniejszych modeli. Tego naprawdę trzeba posłuchać, a nie teoretyzować. Miałem jednocześnie X-Fi Music po głębokim modzie i Titanium HD, porównywanie tych produktów jest pozbawione sensu i podstaw.

Naprawdę nie zniechęcajcie Kolegi na dzień dobry, szczególnie jeśli sami nie słuchaliście tej karty, podłączonej w warunkach optymalnych.

Nie mam przekonania co zagra lepiej, po prostu liczę na opinię, poglądy. W końcu po to jest forum oraz różne testy, aby poskładać do kupy różne źródła na temat danego urządzenia i wtedy ewentualnie podjąć decyzje o zakupie, a jak się nie spodoba to oddać w ciągu 10 dni :)

Oki, więc mój pogląd/opinia jest następująca:

X-Fi Titanium HD, jeśli chodzi o jakość dźwięku stereofonicznego, jest co najmniej o 3 klasy lepsza od X-Fi Gamera i oferuje bardzo rozsądny stosunek jakości dźwięku do ceny.

To jest mój pogląd, ukształtowany na podstawie porównań bezpośrednich, a nie wyteoretyzowany na podstawie innych modeli.

Dzięki za opinię.

Na guru3d podali, że warto wsadzić OPA2111AM, tylko, że te kostki są baardzo drogie (sztuka chyba z 200zł?) oraz zamienić LME49710HA na ten sam model, tylko z metalową obudową (to już są mniejsze pieniądze, tylko czy warto, no niby zmniejsza przydźwięk itp.)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Dzięki za opinię.

Na guru3d podali, że warto wsadzić OPA2111AM, tylko, że te kostki są baardzo drogie (sztuka chyba z 200zł?) oraz zamienić LME49710HA na ten sam model, tylko z metalową obudową (to już są mniejsze pieniądze, tylko czy warto, no niby zmniejsza przydźwięk itp.)

Z moich doświadczeń wynika, że warto wymienić w stopniu I/V JRC 2114 na LME 49720. Koszt nie jest wysoki, a zmiana zauważalna na plus. Taką modyfikację poczyniłbym na dzień dobry i z definicji.

LME49710 nie wymieniałbym.Koszt nieadekwatny do potencjalnej poprawy. A że zmniejsza przydźwięk? Jaki przydźwięk?

Tu jest druga pokutująca błędna opinia. Ludziska naśmiewają się z tej osłony, że to plastikowy marketingowy bajer, który nic nie daje.

A to nie jest prawda, bo cała rama to metalowy odlew, przykręcany do masy, a ta przeźroczysta część, owszem jest z grubego tworzywa, ale ono jest pokryte metalizowaną folią przewodzącą prąd, połączoną z tą metalową ramą i z masą. Dlatego to tworzywo jest takie ciemne, ze względu na warstwę folii. Więc jest to realny ekran przeciwzakłóceniowy, a nie ozdóbka.

Zaznaczam, że powyższa opinia odnośnie wymiana opampów jest moją własną i ktoś inny może to inaczej odbierać i mieć inne zdanie w tej kwestii.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

No to jak w końcu-lepiej brać kostki w tych metalowych (TO-99) osłonach czy nie trzeba ?

Nie obraź się ale wydaje mi się, że podchodzisz do zagadnienia cośkolwiek od tyłka strony, żeby nie napisać bardziej dosadnie :-)

Najpierw kupujesz kartę, słuchasz na konfiguracji domyślnej, później ewentualnie dokupujesz tanie zamienniki dla tych 2114 z przerzutki prąd napięcie, bo je faktycznie warto wymienić z definicji. Znowu słuchasz co się zmieniło, czy w ogóle słyszysz jakieś zmiany w konfiguracji sprzętowej której używasz. No i ostatecznie czy to co słyszysz to już jest to co trzeba, czy jeszcze nie. I dopiero wtedy przyjdzie czas na dalsze rozważania. Ale nie wcześniej.

A ty zaczynasz od wymiany opampów na najdroższą opcję, w karcie której nie posiadasz i jeszcze nie słyszałeś. To chyba nie jest właściwa kolejność postępowania, czyli patrz zdanie pierwsze.

I co kupił kartę i dziś wystawił na sprzedaż. Pisząc jeszcze ze gra przyjemniej aniżeli Essence, a nawet na oczy jej nie widział , kolejny noob nie wie czego chce. Nauczka na przyszłość.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Nie wiem dlaczego tak piszesz. To jest co najmniej niewłaściwe. Każdy ma prawo do poszukiwań optymalnych dla siebie rozwiązań. A już szczególnie jeśli wydaje na to swoje pieniądze, to nam nic do tego, co z nimi robi :-).

Można co najwyżej mieć delikatną wątpliwość co do ceny proponowanej, szczególnie patrząc po cenach detalicznych choćby z Ceneo. Ale tego z kolei też nie wypada komentować i te wątpliwości należy zachować dla siebie. Rynek to naprostuje w sposób naturalny, jak nie znajdzie się nikt chętny w danej cenie, to będzie trzeba "zmięknąć" z ceną.

I co kupił kartę i dziś wystawił na sprzedaż. Pisząc jeszcze ze gra przyjemniej aniżeli Essence, a nawet na oczy jej nie widział , kolejny noob nie wie czego chce. Nauczka na przyszłość.

Trochę głupio pisać takie rzeczy na forum ludzi, którzy co chwila coś kupują i sprzedają ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.