Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz+Heco

Luxman 1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Wlasnie zarejestrowalem sie bo mam problem :(

Moj wspollokator wlaczyl sobie moj sprzet stereo kiedy mnie nie bylo w domu.

Po wlaczeniu klockow tj:CD SA7003,PM8003(wzmacniacz)i MM7025(koncowka)(wszystko Marantz)+Kolumny HECO STATEMENT

Zrobil regulator glosnosci na calego bo mu nie gralo dopiero potem przelaczyl zrodlo dzwieku na CD.

Oczywiscie wzmak.zaraz odcial ale kolumny tak walnely jak laska dynamitu!Sasiad z pierwszego pietra przyszedl sie zapytac co sie stalo bo sie wystraszyl!!!

Moja pytanie do wszystkich , ktorzy wiedza o co chodzi.

Czy CEWKI w KOLUMNACH jesli nie SPALILY czy sie nadpalily ???

W domu bede dopiero za tydzien wiec nie wiecej nie moge napisac.

Wspollokator powiedzial , ze wszystko gra ale ja mam pewne obawy.

Kazda odpowiedz jest dla mnie bardzo cenna poniewaz nie mam zbyt wiele doswiadczenia od technicznej strony.

Dziekuje z gory i pozdrawiam wszystkich Audiofili

Luxman 1

https://www.audiostereo.pl/topic/85620-marantzheco/

Jeżeli trwało to tylko moment, to cewkom na pewno nic się nie powinno stać pod względem przegrzania. Mogły natomiast uderzyć o nabiegunniki jeżeli pozwoliło na to zawieszenie głośników, jednak czy nastąpiło odkształcenie cewek,jeżeli nie słychać obcierania i zniekształceń dźwięku można się jedynie przekonać rozbierając głośniki. Ocena ewentualnych uszkodzeń nie jest możliwa bez pomiarów przed i po zdarzeniu lub bez rozebrania głośników niskotonowych, bo pozostałe, jeżeli grają, to znaczy, że nic im się nie stało. Biorąc jednak pod uwagę moc kolumn (500W szczytowa),to prawdopodobnie nic im się nie stało.

Możesz sam jedynie spróbować przetestować sygnałem testowym od np. 30Hz do 500Hz, czy nie pojawiają się słyszalne obcieranie lub rezonanse słyszalne z głośników.

https://www.audiostereo.pl/topic/85620-marantzheco/#findComment-2246858

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.