Skocz do zawartości
IGNORED

Jak polepszyć akustykę takiego pomieszczenia?

koko3339

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakładam ten temat, bo potrzebuje porady odnośnie akustyki tego pomieszczenia, w którym gram na perkusji. Szczególnie denerwuje mnie pogłos od talerzy, który jest strasznie długi. Zaznaczam że mam bardzo ograniczone środki finansowe, posiadam natomiast sporo wytłoczek po jajkach, oraz styropian, wełnę mineralną i dywany. Pomieszczenie w którym znajduje się perkusja jest duże, więc polecono mi żebym zrobił "pomieszczenie w pomieszczeniu". Po części się to udało, z jednej strony odgrodziłem kotarami, jak zobaczycie na zdjęciach, za perkusją jest ściana na którą nakleiłem wytłoczki, a obok ściana na której są wytłoczki i jakieś stare dywany/narzuty. Pod perkusją jest folia (ze względu na wilgoć podłogi w tamtym miejscu) i na to dywan. Przed perkusją ustawiłem kanapę (chłonie dźwięk).

Zamieszczam tu zdjęcia, w piwnicy tej jest sporo gratów, nie wszystkich będę mógł się pozbyć. Jak widać ściany są gołe, nieotynkowane, podobnie sufit.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głównie chodzi mi o to, żeby nie niósł się taki pogłos.

Ukryta Zawartość

Widzę, że masz przyzwolenie na poobklejanie pomieszczenia wytłoczkami do jajek. W takim wypadku ja bym poprzyklejał je również na suficie. Poza tym narzuć coś na tą lodówkę i zamrażarkę. Może być gruby materiał, dywanem/wykładzina dywanowa lub jakieś stare ubrania typu bluza, jeansy (oby nie kurtka ze śliskiego materiału). Narzuć to tak, aby materiał zakrywał w miarę możliwości całą powierzchnię metalową (ścianki boczne i góra). Jeśli masz więcej tych dywanów to porozwijaj je na całej podłodze.

Tak na marginesie to jakieś trochę małe wydaje mi się to "pomieszczenie w pomieszczeniu". Ile w ogóle metrów ma ten cały "pokój"?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Witam.

Z mojego doświadczenia, jeżeli nie będziesz nagrywał w tym pomieszczeniu tylko ćwiczył to lepiej będzie brzmiała "twarzą do ściany". Dobre rezultaty daje powieszenie za głową czegoś grubego np. koca. Zasadniczo musisz jednak pamiętać, że mimo wszystko dźwięk beczek, który dociera do uszu perkusisty jest daleki od doskonałości. Werbel czy hi-hat brzmią zupełnie inaczej metr od instrumentu niż z punktu słyszenia na tronie. Dlatego też umieszczenie instrumentu blisko ściany poprawia jego percepcję.

Możesz to zrobić np tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Z tych rzeczy ktore masz, ustawilbym grubsza welne w narozach pomieszczenia.

Na reszcie scian dalbym welne 10cm welna/przerwa welna/przerwa.

Na wełnę polozylbym wytłoczki wygięte w łuk.

W ten sposob w narozach mialbys pulapki basowe

na scianach absorbery polaczone z "dyfuzorami".

Pozdrawiam.

Cały pokój ma 21m2.

Czemu służą pułapki basowe, co one dają w ogóle? Pozatym wełny mi niestarczy na wszystkie ściany. I jak wełne przymocowac do takich scian?

Sprawy mają się teraz tak, wyniosłem z stamtąd dwie zamrażarki. Na podłodze rozscieliłem jeszcze jeden duży dywan od perkusji aż do ściany, i przywiesiłem jeszcze jeden koc jako przedłużenie tej sztucznej ściany którą robie. Pomimo tego dźwięk się nie poprawił, jak coś krzycze w tym pomieszczeniu:

Ukryta Zawartość

to ośmiele się powiedziec że jest większy pogłos niż w tym pomieszczeniu do którego przeniosłem wszystkie graty, i gdzie niema dywanów, a które wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Co najbardziej niszczy akustyke tego pomieszczenia? Może to ta stalowa podpora zawieszona pod sufitem:

Ukryta Zawartość

Jak przymocować wytłoczki do sufitu, próbowałem klejem montażowym i butaprenem, ale się odlepiają zaraz po przyklejeniu??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pogłosu to nie powinno być w ogóle. Profesjonalne pułapki basowe ( służą do niwelowania wzbudzania się, dudnienia basu czyli z bębnów, stopy itp. ) to raczej droga zabawa. Ja bym sobie odpuścił takie zabawki, chociaż w rogach dobrze jakby coś było np. kawałek materaca, gąbki itp. Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że same wytłoczki po jajkach to za mało. Im grubszy materiał będziesz stosował tym lepiej. Ściany najlepiej by było wyłożyć jakąś matą bitumiczną i na to dopiero wełnę czy wytłoczki. Można by też pokombinować z przyklejeniem jakichś tapet ( u mnie dużo to zmieniło ). Jakbyś miał np. jakieś stare regały z pułkami i ustawił wzdłuż ścian to też by bardzo pomogło bo lepiej jak jakieś meble są ( z drewna najlepiej ) i się dźwięk rozprasza niż jak są gołe ściany i tylko jakiś tam kocyk zawieszony( mówisz że jak wyniosłeś zamrażarki to nie poprawiło się ).

Widzę też że z lewej strony jest goła ściana a dźwięk rozchodzi się po całym pomieszczeniu więc należałoby zadbać o wygłuszenie wszystkich ścian. Być może po prostu to pomieszczenie jest ciężkie do wygłuszenia bo np. to drugie pomieszczenie na zdjęciu może jest bardziej kwadratowe a to w którym ustawiłeś sprzęt bardziej wzdłużne, co nie sprzyja raczej poprawie akustyki.

Ukryta Zawartość

może tu coś znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Właśnie... ja mówiłem, żebyś nakrył te zamrażarki a nie wynosił. Teraz masz gołe ściany i dla tego jest lipa. Tak jak mówi Lesław, weź jakoś zagospodaruj te ściany, jeśli masz dywan/wykładzine, to możesz zwiniętą w rolkę postawić w rogu.

Ja w ogóle zastanawiam się, czy to zrobienie mniejszego pomieszczenia daje w praktyce coś dobrego czy tylko pogarsza. Możesz spróbować, jeśli masz czas i chęci, zdjąć te "kotary" i nimi poprzykrywać zamrażarki, porozrzucać je w pokoju.

Ogólnie musisz zrobić duży nieład w pokoju. Tak, ze jak ktoś tam wejdzie to się za glowę złapie. Wtedy akustyka bedzie najlepsza (nie żartuję)

Co do odlepiania się wytłoczek - a czy w tym pomieszczeniu jest wilgoć?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Właśnie... ja mówiłem, żebyś nakrył te zamrażarki a nie wynosił. Teraz masz gołe ściany i dla tego jest lipa. Tak jak mówi Lesław, weź jakoś zagospodaruj te ściany, jeśli masz dywan/wykładzine, to możesz zwiniętą w rolkę postawić w rogu.

Ja w ogóle zastanawiam się, czy to zrobienie mniejszego pomieszczenia daje w praktyce coś dobrego czy tylko pogarsza. Możesz spróbować, jeśli masz czas i chęci, zdjąć te "kotary" i nimi poprzykrywać zamrażarki, porozrzucać je w pokoju.

Ogólnie musisz zrobić duży nieład w pokoju. Tak, ze jak ktoś tam wejdzie to się za glowę złapie. Wtedy akustyka bedzie najlepsza (nie żartuję)

Co do odlepiania się wytłoczek - a czy w tym pomieszczeniu jest wilgoć?

Tak w pomieszczeniu jest niestety wilgoc przy jednej ze ścian, najprawdopodobniej słaba jest izolacja podłogi od podłoża w tym miejscu i przez to. Ale sufit nie jest wilgotny, jest poprostu nieotynkowany, ja wcześniej nawet go zagruntowałem. Zabieg ten zwiększa przyczepnosc kleju, niestety nie zwiększył jej wystarczająco, bo dalej się odlepiają po kilku sekundach jak z klejem je docisne do sufitu.

Tak w pomieszczeniu jest niestety wilgoc przy jednej ze ścian, najprawdopodobniej słaba jest izolacja podłogi od podłoża w tym miejscu i przez to. Ale sufit nie jest wilgotny, jest poprostu nieotynkowany

To tylko niestety pogarsza sprawę. Tak mi przyszło do głowy że można by użyć styropianu budowlanego do wyłożenia sufitu i ewentualnie ścian. Na podłodze nawet mógłbyś położyć takie panele z gąbki jakie się kupuje pod panele podłogowe. Takie panele kosztują grosze a na pewno poprawią coś. Ten styropian też by dużo pomógł. Generalnie tak jak powiedział karczka musisz jeszcze coś tam poznosić bo gołe ściany nie sprzyjają warunkom akustycznym.

Jeśli zamierzasz tam jeszcze ćwiczyć jakiś czas to na pewno warto powalczyć. Dla przykładu jak wiele zmienia akustyka powiem Ci że ostatnio pomagałem bratu wynieść kanapę z pokoju bo sobie zmienił i od razu jak goła ściana powstała to się zrobił pogłos w pokoju. Z pozoru nieistotne rzeczy a jednak dużo zmieniają.

Akurat styropian wg mnie nie przyniesie pożądanego efektu. Chodzi o to, zeby powierzchnie były o nieregularnych kształtach, a styropian jest płaski. Co innego kasetony (może to na sufit jeśli budżet pozwoli). Ewentualnie pozostaje metoda (wytłoczki) na gwoździki ;) (ale starał bym się jakoś inaczej).

Najlepszy efekt da chyba wełna. Tylko byś musiał trochę grosza wydusić od ojca ;)

Akurat styropian wg mnie nie przyniesie pożądanego efektu. Chodzi o to, zeby powierzchnie były o nieregularnych kształtach, a styropian jest płaski.

Ale nie chodzi mi o właściowości rozpraszające dźwięk tylko o właściwości tłumiące styropianu a ten jako miękki materiał ( a na pewno miększy niż goła cegła ) mógłby spowodować większe przenikanie dźwięku a tym samym niwelowanie fal dźwiękowych.

Wg mnie to pomieszczenie trzeba rozproszyć nie wygłuszyć (to też ale dużo mniej).

Najlepsze właściwości tłumiące ma wełna. No i musi ona mieć te 10 cm grubości.

Co do styropianu to z gęstej mieszanki robi się rozpraszacze - myślę, że tłumienie styropianem nie uda się.

Koko, zaznaczyłeś, że masz bardzo ograniczone środki finansowe, więc powinieneś najpierw zrobić jak największy bałagan w tym pomieszczeniu. Jednak pamiętaj, żeby sięgał on pod sufit, a nie tylko na metr od podłogi.

Zdaj relację czy zrobiłeś coś i pomogło.

Wpadłem jeszcze na taki pomysł i jestem ciekaw co o nim sądzicie.

Chciałbym przedzielic to "pomieszczenie w pomieszczeniu jeszcze mniej więcej na pół. Będzie wtedy mnie podłużne a bardziej kwadratowe, no i łatwiej będzie zrobic w nim bałagan niż w całym DUŻYM pomieszczeniu...

Co o tym sądzicie?

No nie wiem 21 metrów wydaje się dobrym metrażem. Nie wiem czy jest sens przedzielać, bo efekt może być różny. Może być tak że pogłos się zmniejszy ale dudnienie basu powiększy itp. Kwadratowe pomieszczenie jest jeszcze gorsze chyba niż prostokątne. Ale możesz spróbować. W sumie dobrze wytłumione małe pomieszczenie też da pożądany efekt a będzie łatwiej je wytłumić. Tylko pytanie czym chcesz przedzielić.

Tak na prawdę, te Twoje pomieszczenie w pomieszczeniu to "pic na wodę, fotomontaż", i głównie działa na wysokie i średnie tony - a i tak działa do dupy. Ja również myślę, że te 21 metrów to fajne pomieszczenie i bym zlikwidował te kotary. Nie wiem kto Ci to poradził <myśli>.

Za młodych czasów chodziliśmy popić do garażu kolegi. Miał tam perkusje i gitary elektryczne i czasami coś tam pobrzękiwaliśmy. Może nie do końca pobrzękiwaliśmy bo ja jako jedyny nie :] ponieważ wtedy jako jedyny miałem lutownicę objąłem fuchę serwisanta. Ba tą pierwszą lutownicę jeszcze do tej pory mam :]

Pamiętam, że dobrze wyciszały powieszone ubrania na gwoździach na ścianach bocznych. Były tam jeszcze poukładane na ziemi po rogach jakieś stare materace na środku dywan jakieś krzesła i powypalane fotele. Były jeszcze jakieś słomianki z plakatami. A i jeszcze na suficie wisiały na sznurkach puszki po browarkach, po prostu bajzel ale chyba te ubrania na gwoździach najlepiej niwelowały pogłos. My mieliśmy tylko jeden rząd gwoździ ale pewnie dwa rzędy lepiej by pomogły. Jeden przy suficie a drugi w połowie ściany i na każdym ze dwa ciuchy powieś, zapewne czym grubsze tym leprze (oczywiście ciuchy).

No brawo za kreatywność. To może być klucz do sukcesu, maksymalnie minimalizując koszty. Wg mnie można by co 70-100cm (w zależności od ubrań - jaką szerokość zajmują na ścianie po powieszeniu) porobić te "wieszaki". Tym sposobem można pod sam sufit zagospodarować ściany. Ja bym zrobił to na przemian, żeby ubrania po powieszeniu były w połowie odległości dolnych.

Tzn zaczynając 0,5m od rogu co metr, górny rząd a dolny zaczynając metr od rogu, też co metr.

• 2 miesiące później...

Witajcie kochani:) Od razu dziękuje wszystkim wam za wypowiedzi, te lepsze czy gorsze pomysły. Ale metodą prób i błędów, próbując te wasze patenty oraz wykorzystując nutkę mojej kreatywności, sprawa wygląda następująco.

Zrezygnowałem z "pomieszczenia w pomieszczeniu", tak jak mówiliście, to był do zły pomysł. Następnie, poprzyklejałem wytłoczki na wszystkich ścianach, tak że jest ich teraz mnóstwo w porównaniu z tym co widzieliście na początku:) Zauważyłem że wytłoczki się sprawdzają kiedy obkleiłem nimi jedną ścianę, zmniejszył się pogłos, poza tym fajnie wyglądają:D Teraz w kwestii wytłoczek zostały mi tylko jeszcze wykończenia, chce żeby były w KAŻDYM możliwym miejscu na ścianie:) No i poza tym chce oddzielić to 21m2 od drugiego pomieszczenia, drzwiami lub materiałem, (mam nadzieje że znajdę drzwi pasujące jakieś:D).

Słyszałem że powinna być jakaś powierzchnia odbijająca zostawiona, myślicie, że powinienem zostawić sufit tak jak jest - goły?

No i jeszcze pytanie do Lesław01 (ale jak ktoś inny wie o co chodzi to nie pogardzę wyjaśnieniem):

Na podłodze nawet mógłbyś położyć takie panele z gąbki jakie się kupuje pod panele podłogowe. Takie panele kosztują grosze a na pewno poprawią coś.

No więc jak to się nazywa dokładnie gdzie coś takiego dostać, może jakiś link?

Na podłodze mam już kilka dywanów, ale to są cienkie rzeczy raczej.

Spytam o jeszcze jedno zagadnienie, jeśli ewentualnie w dalszym ciągu bym chciał rozwijać akustykę pomieszczenia, to czy opłaca się "na" te wytłoczki jeszcze powiesić kotary jakieś? A jeśli tak , to powinny swobodnie zwisać, czy przypiąć je raczej napięte z dwóch stron?Nie znam się świetnie na tym, ale w filmie co pokazałem na górze to chyba przeważa pogłos z wysokich i średnich częstotliwości, momentami nawet bardzo wysokich. Więc chyba lepiej inwestować w kotary, które jak wyczytałem zbierają właśnie te pasma, niż w pułapki basowe, które zbierają najniższe pasma.

ja ustawiłem kwiaty plakaty itd i pomogło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziobek, a co ma wiatrak do piernika? Po co to wrzuciłeś? Wydaje mi się, że nie chciało Ci się przeczytac tematu i nie masz pojęcia o czym mówimy.

koko3339 - dałeś jakieś gwoździe z ubraniami na ścianach?

Te panele z gąbki na podłogę dostaniesz w sklepie z panelami tylko jest mały problem, że są cienkie i nie przykryte panelami strasznie się rwą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.