Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa czy DAC

mlatej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po zakupie mojego upragnionego sprzętu tj. Amplitunera Yamaha RS500 i kolumn Monitor Audio BX5 miałem w planach zakup odtwarzacza CD, jednak po dłuższych posiedzeniach okazało się że komputer tak czy tak mam non stop włączony, więc zakup CD okazuje się całkowicie zbędny, tym bardziej, że najmocniej zależy mi na słuchaniu plików FLAC i MP3.

Zrezygnowałem zatem z zakupu odtwarzacza CD i po wielu tygodniach lektury uznałem, że zakupię jakiegoś DACa. Teraz słucham muzyki z karty dźwiękowej Sound Blaster Audigy SE podłączonej zwykłym kablem Chinch/Jack. Chciałbym polepszyć jakość wydbywaną z głośników, bo zauważyłem że nawet niektóre stacje radiowe grają o niebo lepiej niż FLAC z mojej kart dźwiękowej.

Dodam że używam odtwarzacza Foobar bez żadnych wtyczek czy "polepszaczy" dźwięku, na Outpout jest ustawione Wasapi.

Z DACów wybrałem dwa urządzenia:

ARCAM rDAC, oraz NuForce uDAC-2, zależy mi na tym, żeby podłączyć je pod USB, a karta dźwiękowa służyła by tylko do odtwarzania filmów na głośnikach komputerowych i gier ze względu na to że siedząc przy komputerze głośniki z systemu stereo mam po swojej lewej stronie.

I teraz pytanie, czy opłaca mi się kupować ARCAM rDAC, czy różnice w jakości będą aż tak zauważalne w stosunku do mojej karty dźwiękowej lub wspomnianego uDAC? A może wybrać rozwiązanie po środku tzn. kupić kartę dźwiękową np. Asus Xonar Essence ST, podłączyć tak jak jest teraz i resztę pieniędzy zostawić sobie na kupno wygodnego fotela:)

Szczerze mówiąc chciałbym wydać jak najmniej, ale jeśli rDAC miałby być najlepszym rozwiązaniem to nie będę żałował pieniędzy.

Przeczytałem już wiele wątków ale w żadnym nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc w wyborze... Proszę o pomoc, bo chciałbym w końcu zakupiony sprzęt wykorzystać w 100%.

https://www.audiostereo.pl/topic/85771-karta-d%C5%BAwi%C4%99kowa-czy-dac/

Jeżeli radio fm brzmi lepiej od flac z komputera, to może po prostu ty lubisz taki zniekształcony dźwięk. Nic w tym dziwnego, płaski dźwięk jest mało atrakcyjny. Zakładając, że słuchasz w miarę cicho przekręć loudness na godzinę 10 :)

Audiophools - goo.gl/NJkF8

zauważyłem że nawet niektóre stacje radiowe grają o niebo lepiej niż FLAC z mojej kart dźwiękowej.

... czyli lubisz zniekształcony dźwięk z rozwalona przestrzenią. (chyba że te FLAC masz zrobione z nie wiadomo czego)

Nie nie panowie, nie chodzi mi o tego typu "lepszość":)

Miałem na myśli jakość a nie Podbijanie wysokich i niskich tonów jak zasugerował bmiara:)

Chodzi mi raczej o klarowność dźwięku, zlewanie się instrumentów, nie wiem jak to inaczej nazwać. Z tym "o niebo lepiej" może faktycznie przesadziłem:)

Najprościej tą różnicę widać było jak kiedyś zmieniłem kartę na soundblastera zamiast zintegrowanej, o taką "jakość" mi chodzi. Bas przestał być taki charczący, dźwięki były czystsze.

Z tego co panowie piszecie, można wywnioskować, że nie opłaca się ani zmieniać karty dźwiękowej, ani kupować DACa... Widać Soundblaster plus kabelek chinch/jack, to maksimum jakości dźwięku jaką mogę uzyskać na moim sprzęcie z komputera:)

Essence (+np OPA 2604) możesz brać, bo to jedna z najlepszych kart i DACów w tym przedziale cenowym. Możesz pomyśleć o Audinst, ale on gra nieco inaczej i słabej. NuForce uDAC-2 nie brałbym pod uwagę, bo w sumie nic ciekawego nie prezentuje lepiej już dołożyć na powyższe wymieniowe.

Essence (+np OPA 2604) możesz brać, bo to jedna z najlepszych kart i DACów w tym przedziale cenowym. Możesz pomyśleć o Audinst, ale on gra nieco inaczej i słabej. NuForce uDAC-2 nie brałbym pod uwagę, bo w sumie nic ciekawego nie prezentuje lepiej już dołożyć na powyższe wymieniowe.

Czyli wydanie ponad 1500zł na rDAC w porównianiu z ok. 600zł na Xonara to w moim wypadku przerost formy nad treścią?

Nie no co ty :) Jeśli masz odpowiednie środki i chęć to RDAC, który jest lepszy i nawet nie ma co polemizować. Chciałem tylko napisać że Xonar to bardzo dobry wybór w tej cenie. Ja osobiście swoje audio ulepszam stopniowo, (więcej radości daje) nie chcę od razu kupować dobrego DACAa.

Nie no co ty :) Jeśli masz odpowiednie środki i chęć to RDAC, który jest lepszy i nawet nie ma co polemizować. Chciałem tylko napisać że Xonar to bardzo dobry wybór w tej cenie. Ja osobiście swoje audio ulepszam stopniowo, (więcej radości daje) nie chcę od razu kupować dobrego DACAa.

Hehe, no ja właśnie miałem taki sam plan, czyli stopniowo, straciłem na tym więcej niż gdybym kupił od razu to co mam.

Dlatego właśnie zastanawiam się czy znowu oszczędzać i być zadowolonym (albo nie) czy kupić od razu konkretny sprzęt oczywiście jak na moje skromne możliwości finansowe. Tylko teraz właśnie mam obawę że kupię coś na wyrost:) Bo jeżeli nie odczułbym różnicy nad rDAC uDAC i Xonarem, to po co przepłacać:)

• 1 miesiąc później...

No i kupiłem uDACa, do tego kabel Wireworld Ultraviolet. Gra lepiej. Acha i nie radziłbym nikomu myśleć o DACu jako o "polepszaczu" dźwięku, w moim przypadku wyeliminował wady sprzętu, nic nie polepszył. Jeśli taki Arcam rDAC miałby zrobić coś więcej hmmm... na krawędzi mojej percepcji, to uznałbym że 1500zł zostało by wyrzucone w błoto.

Najpierw piszesz że gra lepiej, że wyeliminował wady sprzętu (choć według mnie uDAC po prostu wykorzystał sprzęt lepiej niż SB) a następnie że nic nie polepszył - co się zatem według Ciebie zmieniło? DAC to nie ma być żaden polepszacz dźwięku tylko jego źródło, tak czy inaczej uważam że inwestowanie w rDAC w celu podłączenia go do amplitunera to faktycznie wyrzucenie kasy w błoto

No i kupiłem uDACa, do tego kabel Wireworld Ultraviolet. Gra lepiej. Acha i nie radziłbym nikomu myśleć o DACu jako o "polepszaczu" dźwięku, w moim przypadku wyeliminował wady sprzętu, nic nie polepszył. Jeśli taki Arcam rDAC miałby zrobić coś więcej hmmm... na krawędzi mojej percepcji, to uznałbym że 1500zł zostało by wyrzucone w błoto.

Ile wydałeś na kabel Wireworld ?

Przy okazji - możesz "zaszaleć" i kupić jeszcze konwerter USB/SPDIF - ostatnio bardzo modny.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Najpierw piszesz że gra lepiej, że wyeliminował wady sprzętu (choć według mnie uDAC po prostu wykorzystał sprzęt lepiej niż SB) a następnie że nic nie polepszył - co się zatem według Ciebie zmieniło? DAC to nie ma być żaden polepszacz dźwięku tylko jego źródło, tak czy inaczej uważam że inwestowanie w rDAC w celu podłączenia go do amplitunera to faktycznie wyrzucenie kasy w błoto

Może źle się wyraziłem, polepszył o tyle że wyeliminował wady SB i najtańszego kabelka.

Nie zauważyłem jednak żadnego "polepszenia basu, poszerzenia sceny" itd.

Po prostu, nic nie strzyka, instrumenty np. w metalu nie zlewają się ze sobą jak wcześniej, to najbardziej zauważalne różnice dźwięk jest minimalnie bardziej szczegółowy.

Acha, no i gra trochę głośniej niż z karta, co na samym początku odebrałem jako "polepszenie" właśnie:)

@Lord Rayden Dałem za wszystko 850zł razem z przesyłką, dodam że błyskawiczną od czasu podjęcia decyzji o zakupie:) Nie potrzebny mi chyba konwerter, wydaje mi się że więcej się zrobić nie da jeśli chodzi o źródło. Jak dorobię się lepszego wzmacniacza i kolumn, nie mówiąc już o mieszkaniu, to może zacznę przygodę ze źródłem od nowa, póki co, zostaje uDAC na 5m kabelku.

JA jakoś mam dziwne doświadczenia z SPDiF`em z komputera. Mam kartę Focusrite pro14, zewnętrzna, firmowa pro karta, i SPDiF wcale nie jest taki fajny... wątpię żeby z SB był lepszy. Dlatego ja mam Squeezeboxa który daje naprawdę dobry sygnał cyfrowy z siebie. Bez porównania z Focusrite`em.

Co do DAC - możesz kupić najlepszy , ale jak nie dostanie dobrego sygnału cyfrowego to i tak będzie kupa.

Co do DAC - możesz kupić najlepszy , ale jak nie dostanie dobrego sygnału cyfrowego to i tak będzie kupa.

Chodzi Ci o wyjście cyfrowe z różnym poziomem jittera jak sądzę? ... jedne DAC eliminują jitter lepiej, a inne gorzej.

Może źle się wyraziłem, polepszył o tyle że wyeliminował wady SB i najtańszego kabelka.

Nie zauważyłem jednak żadnego "polepszenia basu, poszerzenia sceny" itd.

Po prostu, nic nie strzyka, instrumenty np. w metalu nie zlewają się ze sobą jak wcześniej, to najbardziej zauważalne różnice dźwięk jest minimalnie bardziej szczegółowy.

Acha, no i gra trochę głośniej niż z karta, co na samym początku odebrałem jako "polepszenie" właśnie:)

@Lord Rayden Dałem za wszystko 850zł razem z przesyłką, dodam że błyskawiczną od czasu podjęcia decyzji o zakupie:) Nie potrzebny mi chyba konwerter, wydaje mi się że więcej się zrobić nie da jeśli chodzi o źródło. Jak dorobię się lepszego wzmacniacza i kolumn, nie mówiąc już o mieszkaniu, to może zacznę przygodę ze źródłem od nowa, póki co, zostaje uDAC na 5m kabelku.

Jeżeli masz możliwość zwrotu do 10 dni (zakup w necie) - zrób to. Te 850 zł wydane na daca + śmiesznie drogi kabel, byłyby o wiele lepiej spożytkowane na zakup lepszych kolumn.

Tak to jest, jak się czyta audiofilskie forum, gdzie wg piszących różnice między dacami są ogromne, kablami reguluje się barwę, a słucha się na małych monitorach :)

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Kabel potrzebowałem solidny, do teogo 5m, za samego daca 499 to normalna cena.

A czytać to i można, jak widać na moim przykładzie nie jestem zbyt podatny na sugestie;)

No i nie przesadzajmy, czasem można dowiedzieć się czegoś pożytecznego.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pomijam fakt kiepskiego amplitunera i kolumn ale mając 1500 PLN w zasadzie nie ma wątpliwości co kupić:

http://allegro.pl/denon-dcd-3000-i1840499907.html odtwarzacz który może robić za DAC, po modyfikacjach miodzio

http://allegro.pl/denon-dcd-3520-i1846409237.html problemy z laserem ale to potrafi zagrać

http://allegro.pl/marantz-cd10-i1848608287.html nie wiem jaki musiałby być DAC żeby dorównać temu

http://allegro.pl/marantz-cd-17-k-i-signature-i1850042178.html cena zakupu 8.000 PLN (Top-HiFi)

ten wątek to świetny przykład jak 1500 PLN wyrzucić w błoto. Ciekaw jestem jak długo jeszcze utrzyma się to pitolenie o pseudo gęstych formatach i plikach z sieci.

Jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) linka zapomniałeś podać... :)

Tu się rozmawia o nowoczesnych rozwiązaniach, o których nie masz niestety zielonego pojęcia, skoro sądzisz, że cokolwiek z tego złomowiska ma choćby cień szansy, żeby zagrać lepiej, niż przyzwoity DAC + asynchroniczny konwerter.

Wake up! Mamy XXI wiek! Technika cyfrowa poszła do przodu, pora się obudzić!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jeszcze TEGO linka zapomniałeś podać... :)

Tu się rozmawia o nowoczesnych rozwiązaniach, o których nie masz niestety zielonego pojęcia, skoro sądzisz, że cokolwiek z tego złomowiska ma choćby cień szansy, żeby zagrać lepiej, niż przyzwoity DAC + asynchroniczny konwerter.

Wake up! Mamy XXI wiek! Technika cyfrowa poszła do przodu, pora się obudzić!

Wszyscy już znają Twoją wybujałą fantazję i przesadną pewność siebie połączoną z kompletnym brakiem orientacji w tematach audio. Byłeś upominany wielokrotnie, byłeś też wyśmiewany i jak widać nie poskutkowało. Z kompletnego dyletanta niemal z dnia na dzień przerodziłeś się w eksperta (w swoich oczach). Jak możesz mieć pojęcie jak grają podane wyżej klocki jak widziałeś je jedynie na obrazkach w sieci?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Moim zdaniem tor audio powinien być jak najprostszy. Dlatego wolałbym kupić jeden z odtwarzaczy cd, które proponuje discomaniac71, niż kupować jakikolwiek odtwarzacz cd/dvd jako napęd i do tego dac.

Do gęstych formatów najlepszy jest komputer z odpowiednio dobraną karta dźwiękową.

Pomijam fakt kiepskiego amplitunera i kolumn ale mając 1500 PLN w zasadzie nie ma wątpliwości co kupić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) odtwarzacz który może robić za DAC, po modyfikacjach miodzio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) problemy z laserem ale to potrafi zagrać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wiem jaki musiałby być DAC żeby dorównać temu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena zakupu 8.000 PLN (Top-HiFi)

ten wątek to świetny przykład jak 1500 PLN wyrzucić w błoto. Ciekaw jestem jak długo jeszcze utrzyma się to pitolenie o pseudo gęstych formatach i plikach z sieci.

Rozumiem Twoje podejście, jednak wydaje mi się że wybrałem najbardziej budżetową opcję jeśli chodzi o moje wymagania. A wymagania są bardzo proste, odtwarzanie muzyki z komputera oddalonego 5 metrów od systemu. Wszystkie płyty które mam skonwertowałem na FLAC i kupno odtwarzacza CD jest dla mnie chybione. Nie ma dla mnie większej wygody niż odgrywanie muzyki z komputera. A DAC miał mi to umożliwić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rozumiem Twoje podejście, jednak wydaje mi się że wybrałem najbardziej budżetową opcję jeśli chodzi o moje wymagania. A wymagania są bardzo proste, odtwarzanie muzyki z komputera oddalonego 5 metrów od systemu. Wszystkie płyty które mam skonwertowałem na FLAC i kupno odtwarzacza CD jest dla mnie chybione. Nie ma dla mnie większej wygody niż odgrywanie muzyki z komputera. A DAC miał mi to umożliwić.

Pewnie masz rację. Kiedyś dojrzejesz;-) Pozdrawiam.

Patrzac po sprzecie towarzyszacym kupilbym na Twoim miejscu jakas dobra dzwiekowke ( Xonar, ewentualnie tanszy Audiotrak prodigy HD2 + do tego kilka opampow do testow ) A za reszte zaoszczedzonej kasy wymien ten amplituner na cos lepszego.....

Patrzac po sprzecie towarzyszacym kupilbym na Twoim miejscu jakas dobra dzwiekowke ( Xonar, ewentualnie tanszy Audiotrak prodigy HD2 + do tego kilka opampow do testow ) A za reszte zaoszczedzonej kasy wymien ten amplituner na cos lepszego.....

Nie rozumiem, naprawdę w tej klasie ten amplituner jest taki zły?

Oczywiście wiesz wszystko najlepiej;-) Gratuluję!

Tym razem Cię nie rozumiem, w mojej wypowiedzi nie było ani grama złośliwości.

Po prostu chciałem byś rozwinął swoją myśl, nie miałem nic negatywnego na myśli.

Większość Kolegów jest tu zwolennikami wzmacniacza stereo. Dlatego brak zachwytów z ich strony nad amplitunerem. Co do awantur i polecania starych CDków jako DACki - jest to jakaś droga ale DAC zwykle jest mniejszy, zgrabniejszy, ma czesto więcej wejść różnego rodzaju. Jakbym miał polecać vintage to prędzej Cambridge Audio DAC3. Rozmiar "wieżowy" ;) .

Jak Ci dobrze gra to co masz i jak Cię zadowala to OK. Jak uważasz,ze źle gra, opyl DACa i pożycz do przesłuchania inny.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Większość Kolegów jest tu zwolennikami wzmacniacza stereo. Dlatego brak zachwytów z ich strony nad amplitunerem. Co do awantur i polecania starych CDków jako DACki - jest to jakaś droga ale DAC zwykle jest mniejszy, zgrabniejszy, ma czesto więcej wejść różnego rodzaju. Jakbym miał polecać vintage to prędzej Cambridge Audio DAC3. Rozmiar "wieżowy" ;) .

Jak Ci dobrze gra to co masz i jak Cię zadowala to OK. Jak uważasz,ze źle gra, opyl DACa i pożycz do przesłuchania inny.

No wydaje mi się że dobrze gra:) Ale po czytaniu zachwytów nad ogromną różnicą w dźwięku po podłączeniu tego uDACa zwątpiłem troszkę w to, że wydając dwa razy więcej usłyszę dwukrotne polepszenie tego co płynie z moich głośników. Zgadzam się zatem z ludźmi którzy mówią, że przy takim sprzęcie jak mój aby uzyskać "lepsze" brzmienie należało by tą podwójną kwotę przeznaczyć na kolumny.

Kupując to co mam zastanawiałem się bardzo długo, czytałem, ale nie omieszkałem POSŁUCHAĆ, posłuchałem tego co było w moim zasięgu i jestem zadowolony. Wydając dla mnie nie małą kwotę musiałem zobaczyć jak to gra, mówię teraz o amplitunerze i kolumnach. Przy DACu nie miałem takiej potrzeby, bo nie wierzę, że np. taki Arkam rDAC zrobi z mojego sprzętu system 2 klasy lepszy.

Niestety przy sprzęcie audio, od pewnego poziomu wzrost jakości dźwięku nie jest wprost proporcjonalny do wzrostu ceny sprzętu - zatem rDAC z całą pewnością nie gra 100% lepiej od uDAC, musiałby wtedy grać zupełnie inaczej - tymczasem różnice w brzmieniu są stosunkowo niewielkie (moim zdaniem głównie detaliczność, na przewagę rDAC)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.