Skocz do zawartości
IGNORED

Ekran DIY do projektora

nsk

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega planuje zakup projektora i już ma upatrzony model Mitsu HC4000. Teraz pozostaje kwestia ekranu. Z początku chciał on zejść z ceny i kupić Epsona + do tego ekran za 1500 zł, ale ja go naciskałem na tego Mitsu, więc z takiej racji, że może lekko naciągnąć budżet potrzebny jest ekran DIY, a w przyszłości jak coś to sobie dokupi ekran firmowy.

1) jaki ekran do tego pj? Biały czy szary? Wiem teoretycznie kiedy powinno stosować się który, ale jeśli przykładowo z czasem lampa będzie słabnąć to może jednak biały nie będzie złym pomysłem? Pokój ma jasne kolory ścian, nie jest zaadaptowany do oglądania, zwykłe rolety na oknach są i raczej do oglądania tylko wieczorem.

2) Fajny projekt na biały DIY już mam, podoba się mi i jemu, ale nie mam pomysłu na szary DIY. S-I-L-V-E-R robi się żółty z czasem.

3) Jeśli nie zdecyduje się na DIY to proszę jeszcze o polecenie jakiś firmowych szarych ekranów do 1500 zł, zwijany ręcznie, napinacze.

https://www.audiostereo.pl/topic/85772-ekran-diy-do-projektora/

Przy tej wielkości ekranu osobiście użyłbym białej powierzchni, na szarej jasność może być zbyt mała.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Przy tej wielkości ekranu osobiście użyłbym białej powierzchni, na szarej jasność może być zbyt mała.

zdecydowanie nie.

jak najbardziej powierzchnia grey. mam hc4000 oglądam właśnie z 4 metrów na 104 calach. oglądam wszystkie filmy w trybie lampy LOW w ustawieniu CINEMA a przecież to minimalne ustawienia tego projektora! na 104 calach jasność jest w sam raz. trzeba brać pod uwage że hc4000 jest dość jasnym projektorem.

ekran jaki zakupiłen to adeo linear motorized o wspomnianej wyżej powierzchni szarej. taki też ekran polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gotowy szary ekran ma określony gain (zazwyczaj 0,8); ekran robiony samodzielnie może mieć ów parametr znacznie mniejszy i może być za ciemno... ;)

Chyba że zastosujemy np farby Screen Goo, które dają określone i powtarzalne wyniki.

Edit:

Poza tym, można zakupić samą "szmatę" o określonych parametrach, i zrobić ekran własnoręcznie. Wprawdzie nie zwijany a ramowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

pozwole sobie dodać dwa słowa od siebie, jak ja zrobiłem ekran DIY, na którym moim zdaniem jakość obrazu jest rewelacyjna.

Mianowicie zbiłem rame odpowiedniej wielkości, a na nią przykręciłem płyte PCV, idealnie gładką, którą okleiłem folią samoprzylepną białą matową, dookoła zrobiłem ramke z folii czarnej matowej. Powierzchnia ekranu jest idealnie gładka, nie odbija sie lampa. Obraz rzucany starym projektorem, nie mam porównania do markowych oryginalnych ekranów, chciałbym to porównać. Ale w porównaniu do ekranu z prześcieradła, ściany pomalowanej na biało jest rewelacyjnie :) No i tanio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.