Skocz do zawartości
IGNORED

Ambitna konstrukcja wzmacniacza.

Krzych600

Rekomendowane odpowiedzi

te dwa tranzystory połączone podobnie do darlingtona nie są chyba klasycznym darlingtonem, który wygląda tak, a może bredzę.. :-)

równoległe połączenie stopnia wejściowego nie jest wymysłem jaskiniowca tylko wystepuję w wielu Accuphasach np. E308, E408 , E550 i pewnie kilku innych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bogdan> Oba fragmenty, które pokazałeś to darlingtony

Krzych>Accu M60 to wzmacniacz Leatch-o podobny z japońskimi wariacjami.

U mnie chwilowo zastój we warsztacie, może jutro coś ruszę.

Narazie słucham i nadziwić się nie mogę. Odpaliłem Passa AX, mam jeszcze MS-1000A, obserwacje opisze niebawem.

Nie interesuję się tym od wczoraj tylko od kilkunastu lat i przez ten czas sporo zbudowałem. Tą kaskadę mam w moim wzmacniaczu i jest ona stosowana od dawana nie tylko przez Accu.

Bez diod symulowane THD jest ozubinkę większe niż bez kaskadowania w ogóle :)

Przestawi punkty pracy bo na tranzystorach VAS pojawi się pełne napięcie zasilania a i prąd przez nie płynący wzrośnie.

Po to m.in stosuje się tą kaskadę że by utrzymać stałe napięcie na tranzystorze VAS i pozbyć się efektu Early-ego.

To było pytanie do kolegi Jaskiniowca , bo napisał że pozbycie się diod nic nie zmienia, bo wiem jaki cel ma kaskoda Hawksforda.:]

Jak interesuje CFA zróbcie sobie Panowie cos takiego:

Ukryta Zawartość

Fajny, tylko podobno nie gra ;)

Ukryta Zawartość

Żurek, schemat który znalazłem to schemat tego Passa, którego masz? Konstrukcja prosta, lecz z racji klasy A jest duże tranzystorów i chciałbym wiedzieć,czy warto robić ten wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raven przestawi lekko punkt pracy , ale będzie działać .

i sprawdzałem szum własny na wyjściu - bo głownie o to poszło , tego mojego jak go nazwałem'' krogulec '' bez tych zenerek i można powiedzieć że wyniósł ok 7 mili volt

.

i po wlutowaniu tych zenerek .

.

Niczego to nie zmieniło .

I te wart są sprytnie dobrane , ja tego nie wymyśliłem .

Krzych> Aleph-X to ten:

Ukryta Zawartość

Warto go robić jak każdy inny zacny układ.

Jeśli masz ogrzewanie elektryczne w chacie to zimą jak znalazł :)

Ostatnio po włączeniu na dwie godziny w pokoju zrobiło się troche jak w tropiku.

post-33778-0-29712300-1315717435_thumb.jpg

AX wiadomo po radiatorach który to, z przodu czterokanałowy Leatch na wierzchu Ugoda, głębiej na dole dwa monobloki AX, preamp, Meyer MS1000, Minigig-mcs-cfb, a z prawej wkurzony symasym, że jemu nie dane było doznać pieszczot przepływu prądu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qrcze!! Postuluje do administracji forum i proszę o poparcie kolegów o scalenie włątków:

-Ambitna konstrukcja wzmacniacza

-Japońskie wzmacniacze DIY (większość tranzystorowych)

-Jak zbudować wzmacniacz HIend

-Uniamp by Irek czemu go tu niema.?

i przyklejenie podd wspólnym tematem "Wzmacniacz Mocy - poszukiwania i rozważania'

Ułatwi to znacznie czytanie oraz poszukiwanie i może nie będą już zakładane kolejne teamty o tym samym.

Qrcze!! Postuluje do administracji forum i proszę o poparcie kolegów o scalenie włątków:

-Ambitna konstrukcja wzmacniacza

-Japońskie wzmacniacze DIY (większość tranzystorowych)

-Jak zbudować wzmacniacz HIend

-Uniamp by Irek czemu go tu niema.?

i przyklejenie podd wspólnym tematem "Wzmacniacz Mocy - poszukiwania i rozważania'

Ułatwi to znacznie czytanie oraz poszukiwanie i może nie będą już zakładane kolejne teamty o tym samym.

Fajnie by było pod jednym mianownikiem wszystkie te tematy umieścić ale tak na zdrowy rozsądek nie jest to chyba możliwe. Wpisy ustawią się według daty i już nikt nie dojdzie sensu poszczególnych wpisów i dyskusji.

Z prostowanie to całe MCS+ jednak zwykłe równoległe połączenie dwóch wzmacniaczy (w integrach tylko stopni wejściowych). Oprócz mniejszego szumu zalet więcej nie widzę. Widzę natomiast pewien problem bo te układy wejściowe nie są przecież identyczne.

Myślałem że jest to różnicowy wzmacniacz CFA a droższych modelach jest w pełni symetryczny - mostkowy a tu zonk ???

Tak są budowane nowe Levinsony w pełni symetryczny CFA. Skutkuje to rekordowym stosunkiem S/N 105dB (w odniesieniu do 1W a nie jak Acuu podaje do pełnej mocy ) i dynamiką 130dB (niezależne pomiary w audio i sterophile).

W nowszych konstrukcjach tak jest. Chyba we wszystkich końcówkach Accuphase. Na wejścia głównego wzmacniacza są założone bufory (nie wiem czy na opampach czy na np. fetach) i jest to skonfigurowane w wzmacniacz instrumentacyjny. Czyli jeden bufor na wejście + drugi na - i same połączone. Można nawet zmieniać wzmocnienie. Sam układ końcówki z CFA jest dla wszystkich modeli taki sam (topologia). Mógłbyś Jaskiniowiec dopiąć te opampy bufory na przód i sprawdzić jak to wpływa parametry. Ja przesymulowałem ta E-550 i jest to zaskakująco dobra konstrukcja. Stabilna, ładne wyniki symulacji. Poza tym do 30W gra w A klasie, a do prawie 60W w AB. Tłumaczy to wyniki pomiarów w Audio, jak zachwycali się tym, że Japończycy podają moc znamionową 30W a u nich w laboratorium wyszło 60W przy znamionowym THD. Ale pewnie, nie zauważyli, że wzmak przeszedł w AB. Kolejna zaleta jest taka, że po podniesieniu napięć, dodaniu kolejnych mosfetów na wyjście i zmianie kilku rezystorów od prądu, można ten sam układ podkręcić spokojnie do 60W w A klasie (np. Accuphase A-65) a pewnie i wyżej...

System gra dobrze, albo nie....

na diyaudio.com znalazłem taki schemacik jak poniżej, jak przerobić układ żeby chodził na zasilaniu + - 45V ? czy zastosowanie dobrych tranzystorów nie zapewniło by prawidłowej pracy, a przede wszystkim dobrego brzmienia ? Ja mam kręćka na punkcie wydajności prądowej i dlatego zwielokrotniłbym ilość tranzystorów wyjściowych i może miało by sens zastosowanie darlingtona jak w ACCU zamiast pojedynczego predrivera, ale czy taki stopień napięciowy wart jest zainteresowania, czy raczej jest ślepym zaukiem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie by było pod jednym mianownikiem wszystkie te tematy umieścić ale tak na zdrowy rozsądek nie jest to chyba możliwe. Wpisy ustawią się według daty i już nikt nie dojdzie sensu poszczególnych wpisów i dyskusji.

'Uniamp' jest bardzo starą dyskusją (IMHO bardzo ciekawą), do której przyszły tylko 3 posty w tym roku (można by je zoutdatować aby się nizmieszały i temat się chonologicznie zmknął), potem pojawiła się 'Jak zbudować wzmacniacz Hiend' powoli gasnąc pojawiły się 'Japońskie', które znów gasną i pojawiła się 'Ambitna' więc jakoś się to pomieści bez wielszego pomieszania. Myślę że zainteresowani sobie poradzą z treścią.

Barmanekm> jeśli w E-550 ustawia się bias 60mV na Re=0.22Oma to łączny prąd spoczynkowy wynosi 800mA i to już daje potężene grzanie radiatora około 45W. Moc w klasie A na 8omach wynosi: 0,8A^2 x 8om /2 = 2,56W, chyba że coś źle zrozumiałem albo policzyłem.

Gdyby miała pracować w A klasie do 30W to prąd spoczynkowy powinien wynosić: sqtr (2 x 30 / 8) = 2,74A, co dałoby moc w radiatorze: 164W nagrzewając taki mały grzebień do 300C.

Ja symulowałem bias na około 0.6A. Wartość prądu spoczynkowego dobrałem na podstawie poboru mocy wzmacniacza bez sygnału muzycznego (wziąłem je z danych technicznych wzmacniacza). I do 30W (ok 15V RMS na wyjściu) wzmak gra w klasie A. Przy tym prądzie spoczynkowym wzmacniacz oddaje ok. 125-130W na kanał. I tak też jest podane w jego instrukcji. Do symulacji użyłem innych modeli MOSFETów, bo te co mam dla właściwych są nieprawidłowe moim zdaniem. E-550 do A-35 z dodanym zaawansowanym przedwzmacniaczem AAVA...

Te radiatory mają około 0.33-035K/W co są w Accu. Ja mam w E-406 takie 0.38-0.4K/W nie pamiętam dokładnie. I nawet przy ostrym graniu, są co najwyżej ciepłe. Ale to klasa AB. Grzałyby się więc jakieś 40 stopni...

To było pytanie do kolegi Jaskiniowca , bo napisał że pozbycie się diod nic nie zmienia, bo wiem jaki cel ma kaskoda Hawksforda.:]

Wiem że ty wiesz :)

Jak interesuje CFA zróbcie sobie Panowie cos takiego:

Ukryta Zawartość

Fajny, tylko podobno nie gra ;)

Fajny. A plotki jako by nie grał oficjalnie dementuje :) Trzeba się jednak przyłożyć i nie każdy WO się nadaje do tego układu.

Myślę że to będzie najlepsza opcja dla kolegi zamieni sobie IGBT na FET wsadzi ich tam ile będzie chciał. Zasilanie +-80V bez zmian jest możliwe po zamianie tranzystorów na wysokonapięciowe MPSA, MJE można zasilać i +-100V ciągnąc z tego KW :) WO AD825 działa w tym układzie bez problemu :)

Żurek, schemat który znalazłem to schemat tego Passa, którego masz? Konstrukcja prosta, lecz z racji klasy A jest duże tranzystorów i chciałbym wiedzieć,czy warto robić ten wzmacniacz?

Porywanie się z motyką na księżyc. Odprowadzenie ponad 1KW mocy z dwóch kanałów to nie lada wyczyn. Do przenoszenia tej kupy żelastwa będzie potrzebna kopania wojska albo jakiś dźwig :)

Raven przestawi lekko punkt pracy , ale będzie działać .

i sprawdzałem szum własny na wyjściu - bo głownie o to poszło , tego mojego jak go nazwałem'' krogulec '' bez tych zenerek i można powiedzieć że wyniósł ok 7 mili volt

Czy lekko to bym nie powiedział. Działać wzmacniacz będzie tylko te 2 tranzystory nic sensownego robić nie będą :)

Szumu się tak nie mierzy. Nie wiem w jaki sposób zostały uzyskane te oscylogramy ale 7mV to sporo i wygląda mi to na jakieś oscylacje.

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Barmanekm>No tak ale pobór mocy wzmacniacza to Ibias x Ucc (całe czyli 60V jeśli mamy +-30V) I tu rzeczywiście wychodzi 36W. Jednakże - o ile dobrze rozumiem istotę działania stopnia mocy - jeśli prąd w obciażeniu przekroczy owe 0,6A to przeciwległa gałąź się zamknie, czyli moc (rms dla sygnału sinusoidalnego) w klasie A jest utrzymana do Pwy = Ibias ^2 x Robc /2. Czyli 1,44W dla biasu 0,6A. OK, Raven kilka wpisów niżej wyjaśnił sprawę.

Krzych> odprowadzenie 500W ciepła wymaga użycia 4 profili RF wysokości 300-400mm zależy jaką temperaturę powierzchni radiatora sobie życzysz. O takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popieram.

Wpisy ustawią się według daty i już nikt nie dojdzie sensu poszczególnych wpisów i dyskusji.

Wszystko da się zrobić jeśli się chce administracja ma odpowiednie narzędzia do tego. Coś o tym wiem :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Barmanekm> jeśli w E-550 ustawia się bias 60mV na Re=0.22Oma to łączny prąd spoczynkowy wynosi 800mA i to już daje potężene grzanie radiatora około 45W. Moc w klasie A na 8omach wynosi: 0,8A^2 x 8om /2 = 2,56W, chyba że coś źle zrozumiałem albo policzyłem.

Stopień push-pull w klasie A może oddać 2krotną wartość prądu spoczynkowego czyli brzy biasie 0.8A przy 8Ohm mamy 1.6A^2 x 8Ohm/2 = 10.3W

na diyaudio.com znalazłem taki schemacik jak poniżej,

Wydaję mi się wklejanie tutaj coraz bardziej egzotycznych schematów do niczego nas nie zaprowadzi.

Mój folder ze schematami waży już chyba ponad 1GB tysiące plików mogę zacząć wklejać :)

W nowszych konstrukcjach tak jest. Chyba we wszystkich końcówkach Accuphase

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja widzę tutaj równoległe połączenie. Bufory są potrzebne bo wejście odwracające CFA jest nisko impedancyjne.

Mając na myśli symetryczny CFA mam na myśli funkcjonalny odpowiednik OPA1632.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Barmanekm>No tak ale pobór mocy wzmacniacza to Ibias x Ucc (całe czyli 60V jeśli mamy +-30V) I tu rzeczywiście wychodzi 36W. Jednakże - o ile dobrze rozumiem istotę działania stopnia mocy - jeśli prąd w obciażeniu przekroczy owe 0,6A to przeciwległa gałąź się zamknie, czyli moc (rms dla sygnału sinusoidalnego) w klasie A jest utrzymana do Pwy = Ibias ^2 x Robc /2. Czyli 1,44W dla biasu 0,6A.

Morris już odpowiedział. Nieco się walnąłem bo akurat w Accu A-35 bias jest nieco niższy... ale w E-550 już wyższy. Zresztą wszystkie te modele różnią się tylko napięciami i prądem spoczynkowym (no i odpowiednimi rezystorami w źródłach prądowych etc.)

Tyle ze są tam 3 pary wyjściowych. Czyli jak to policzył morris będzie 10.2W x 3, więc ponad 30W.

Stopień push-pull w klasie A może oddać 2krotną wartość prądu spoczynkowego czyli brzy biasie 0.8A przy 8Ohm mamy 1.6A^2 x 8Ohm/2 = 10.3W

Zgadza się :)

Wie ktoś może co się stało z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Dobra podsumuję: 60mV na Re=0,22om => 272mA x 3 trany =>0,82A. Pwy(rms sin w kl.A) = (2 x 0,82A)^2 x 8 /2 = 10,76W; coś daleko do tych niby 30W w klasie A ??? Moc strat w radiator 60V x 0.82A = 49,2W; grzeje się toto jak diabli bo to jednak mały radiator wewnątrz obudowy i wszyscy wierzą w magię papieru...

No nie wiem jak Wy to liczycie ale źle. Przy biase 0.6A na parę (no ciut ponad) i napięciu zasilanie +/-36V przy 30W cały czas tranzystory pracują i żaden się nie zamyka.

Podstawiacie cały czas Ibias w swoich wyliczeniach, a nie wartość skuteczną, która w tym przypadku będzie wynosić ok 0.7A RMS. Prąd na tych tranach to sinusoida od ok 15-20mA (pik dolny) do ok 1060mA (pik górny).

Albo sie mylę, albo przemyślcie sprawę a najalepiej pomierzcie/posymulujcie.

Dobra podsumuję: 60mV na Re=0,22om => 272mA x 3 trany =>0,82A. Pwy(rms sin w kl.A) = (2 x 0,82A)^2 x 8 /2 = 10,76W; coś daleko do tych niby 30W w klasie A ??? Moc strat w radiator 60V x 0.82A = 49,2W; grzeje się toto jak diabli bo to jednak mały radiator wewnątrz obudowy i wszyscy wierzą w magię papieru...

A tak przy okazji to skąd wziąłeś ten bias (60mV)? Ma być ok 0.6A na tran. I nie wiem jaki to mały radiator, ale mój w taką obudowę wpakować radiator 0 współczynniku 0.33K/W to żaden problem. Nawet 0.3 się zmieszczą. Chyba, że np. Fischer kłamie w swoich prospektach. A +40-45 (do otoczenia) stopni to co prawda ciepło, ale tylko w najgorętsze dni lata przekroczy 70 stopni dajmy na to. W środku obudowy to żaden problem. Zwłaszcza jak te wzmacniacze są stabilne termicznie. Od A-45 w górę radiatory są już na zewnątrz, ale są już duuuże. Nie wiem czy się nie mylę, ale są chyba jakieś przepisy odnośnie maksymalnej temperatury elementów nieosłoniętych. Chyba 60 albo 65 stopni...

No to od drugiej strony:

Ile biasu potrzeba żeby mieć 30 W w klasie A na 8 omach ?

Na wyjściu będziemy mieć 21.909 Vp czyli prąd Ip = Vp/8 ~ 2.74A (wartość skuteczna bo to sinus / sqrt(2))

2.74/1.41 = 1.93A P = I^2 * R = 30W wszystko się zgadza :) ) Mamy stopień PP czyli mamy do dyspozycji 2*Ibias - Ibias z górnego i jeszcze raz Ibias zanim zatka się dolny :) - i 3 pary czyli 2.74/2 = 1.37 i to przez 3 = 0.456A :)

Podstawiając do wzorku moriis-a wszystko się zgadza :)

Ja się opieram o informacje przeczytane z tematu E-550: 60mV spadku napiecia na Re 0,22oma. 600mA na tranzystor, to Re=0,1oma?? Wtedy straty w radiator 1,8A x 60V = 108W, niemożliwe jak na taki mały radiator i to w obudowie. Używałem kiedyś Ciufoliego Power Follower, 120W w radiatorze (o porównywalnej wiielkości), który wisiał w powietrzu bez obudowy i miał 95C (laminat pobrązowiał przy nogach tranzystorów).

Rawen> wierzę że Twoje wyjaśnienie jest OK, ale jeszcze mi się logicznie nie ułożyło w głowie :)

No to od drugiej strony:

Ile biasu potrzeba żeby mieć 30 W w klasie A na 8 omach ?

Na wyjściu będziemy mieć 21.909 Vp czyli prąd Ip = Vp/8 ~ 2.74A (wartość skuteczna bo to sinus / sqrt(2))

2.74/1.41 = 1.93A P = I^2 * R = 30W wszystko się zgadza :) ) Mamy stopień PP czyli mamy do dyspozycji 2*Ibias - Ibias z górnego i jeszcze raz Ibias zanim zatka się dolny :) - i 3 pary czyli 2.74/2 = 1.37 i to przez 3 = 0.456A :)

Podstawiając do wzorku moriis-a wszystko się zgadza :)

P[W] = (Urms[V]^2)/8[ohm]

Urms = (P[W]*8[ohm])^0.5

Urms = 15.5[V]

wzmcniacz traktujemy jako źródło NAPIĘCIOWE a nie prądowe). Sygnał ma być stały, a wraz ze zmianą obciążenia, ma się zmieniać tylko prąd.

P[W] = Irms * Urms (pominmy współczynnik mocy bo będzie bliski 1)

Irms = P[W] / Urms[V]

Irms = 1.93 [A]

Mamy trzy pary wyjściowe. Czyli na każdej parze wystarczy: 1.93[A]/3 = 0.64[A]

Potrzebujemy więc 0.64[A] rms na parę. A mamy ponad 0.7[A]. Wzór na Irms = Imax/2^(0.5) ma sens przy sinusoidzie symetrycznej względem 0. Tutaj jest ona symetryczna względem Ibias, czyli 0.6[A]. Tutaj muisz policzyć całkę oznaczoną. Wychodzi właśnie 0.7[A]

Wykładacie się na prostych rzeczach?

P[W] = (Urms[V]^2)/8[ohm]

Urms = (P[W]*8[ohm])^0.5

Urms = 15.5[V]

wzmcniacz traktujemy jako źródło NAPIĘCIOWE a nie prądowe). Sygnał ma być stały, a wraz ze zmianą obciążenia, ma się zmieniać tylko prąd.

P[W] = Irms * Urms (pominmy współczynnik mocy bo będzie bliski 1)

Irms = P[W] / Urms[V]

Irms = 1.93 [A]

Do tego momentu jesteśmy zgodni :)

Mamy trzy pary wyjściowe. Czyli na każdej parze wystarczy: 1.93[A]/3 = 0.64[A]

Potrzebujemy więc 0.64[A] rms na parę. A mamy ponad 0.7[A]. Wzór na Irms = Imax/2^(0.5) ma sens przy sinusoidzie symetrycznej względem 0. Tutaj jest ona symetryczna względem Ibias, czyli 0.6[A]. Tutaj muisz policzyć całkę oznaczoną. Wychodzi właśnie 0.7[A]

Z Irms na parę też się zgadzamy :)

Ale nie trzeba całki liczyć :)

Zauważ że przy układzie PP masz do dyspozycji 2*Ibias :) Czyli 0.646/2 = 0.323A to razy 1.41 :) jeszcze :)

Pomiar biasu w fabrycznych modelach odbywa się w punktach pomiarowych i dla tych punktów są określone te 60mli volt . W układzie przesteru .

Można liczyć dalej :)

:) no tak... ale wtedy wyjdzie z klasy A...

Ściślej wartość przy której wychodzi :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.