Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

x-P Krzysiek przedstawił sytuację obrazu statycznego gdzie 1080i = 1080p ... :] Oj Bobcat, Bobcat.

Właśnie leci mi przed nosem film i akurat w tym filmie jest 80 procent scen statycznych. No ale ja mam prawie wszystkie filmy w 1080p24 i kilka w 720p24. W 1080i50 nie mam kompletnie nic. Trochę inaczej może być przy oglądaniu w HD z satelity. Ale tam oszukują, przynajmniej w Niemczech. Tam większość programów to PAL skalowany do HD. Jedyna zaleta to wyższy bitrate i nie ma takich artefaktów jak z DVB-T.

x-P Krzysiek przedstawił sytuację obrazu statycznego gdzie 1080i = 1080p ... :] Oj Bobcat, Bobcat.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Copyright © Audiostereo.pl

No i właśnie poprzednik podsumował :)))))

(chyba wszystko w tym temacie - na temat statycznych fotek)

Ukryta Zawartość

Trochę inaczej może być przy oglądaniu w HD z satelity. Ale tam oszukują, przynajmniej w Niemczech. Tam większość programów to PAL skalowany do HD.

Skąd masz takie rewelacje? To pachnie spiskową teorią dziejów :)

Bobcat a co się stanie jak nadawca puści np. 720 na 1080?

Pewnie będzie czarny ekran z powodu niestandardowych parametrów nadawania x-P Choć z drugiej strony widziałem PAL 480x576, 540x576, a nawet 352x576 i dekoder SAT sobie z tym radził.

Osobiście z "HD" widziałem z takich rzadkich przypadków 1440x1080i

Sam widziałem taką "rewelację" (i to nawet w Polsce) ... czyli SD przeskalowane u nadawcy do HD i tak nadawane.

Pisali o tym w jakimś czasopiśmie HDTV. Poza tym zaobserwowałem to osobiście w Saturnie. Mają tam stanowisko gdzie sprzedają HD+ i na ścianie wiszą dwa telewizory na których leci ARD w SD i w HD. Poza artefaktami żadnej różnicy. Być może filmy nadają w prawdziwym HD ale większość programów jest skalowana. Niemcy jeżeli chodzi o HD to trzeci świat. To już my wyjdziemy na tym lepiej bo będziemy mieli DVB-T z mpge4 i pojawią się programy w HD nadawane naziemnie. W Niemczech HD można odbierać tylko z satelity i tylko gdy za to zapłacisz.

W Niemczech HD można odbierać tylko z satelity i tylko gdy za to zapłacisz.

Ja mam na tunerze Sat FTA całe multum niemieckich programów HD. Powiadasz, że to wszystko skalowany PAL?

Ja mam na tunerze Sat FTA całe multum niemieckich programów HD. Powiadasz, że to wszystko skalowany PAL?

A jakie programy? Typowych niemieckich programów czyli ARD, ZDF, RTL, Pro7, SAT1 i Kabel1 bez karty HD+ w HD nie obejrzysz. Może masz programy z Austrii i Szwajcarii. Chyba że masz kablówkę.

Wszystko nie ale bardzo dużo.

O ile dobrze pamiętam to użyłem sformułowania "odniosłem wrażenie" czy też "wydaje mi się" (mówiąc, że 1080i jest lepsze od 720p). To chyba oczywiste że nie sposób ferować kategoryczne osądy gdy jedną rzecz widziało się gdzieś i kiedyś, a drugą widzi się tu i teraz.

Jednak nie pamiętasz. Jesli więc zapominasz o czym pisałeś to może przed każdym następnym wpisem proponuję cofnąć sie do własnej lektury .....

Użytkownik Bobcat dnia 13.09.2011 - 17:54 napisał dla mnie 1080i jest lepsze niż 720p.

Raczej 53:44 - na 3 opcję głosowały osoby bardziej nastawione na LCD, dostrzegające wady obu technologii.

Może lepiej 53:144 albo nawet 53:244

Dzięki Krzyśku. No to mamy dowód, że jednak 1080i JEST lepsze od 720p. Nic mi się nie ubzdurało, jak niektórzy byli łaskawi imputować. Niedowiarki powinny teraz posypać głowę popiołem i powiedzieć jedno słowo: "sorry". Epitety pod moim adresem puszczam niniejszym w niepamięć.

No to jednak w końcu byłeś pewien a jeszcze nie dawno wycofywałeś się rakiem ( przykład j.w.) z tego stwierdzenia. Po co więc pierdzielić o tym, że mi sie wydawało skoro nie? Poza tym dowodzenie oparte było na obrazie statycznym, nie dynamicznym. Więc teoretycznie masz rację, ale praktycznie pitolisz jak zwykle głupoty.

ale 1080i z 720p. I tu różnicę na korzyść 1080i widać natychmiast.

No i znowu obsmarkany spadłem z fotela. Przepraszam, ale od tej pory cokolwiek napiszesz obśmieję z nieukrywaną radością. !!!!!

Bobcat naprawdę każdy kolejny twój mądry post przepełnia me serce miłością.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jednak nie pamiętasz. Jesli więc zapominasz o czym pisałeś to może przed każdym następnym wpisem proponuję cofnąć sie do własnej lektury .....

Użytkownik Bobcat dnia 13.09.2011 - 17:54 napisał dla mnie 1080i jest lepsze niż 720p. Może lepiej 53:144 albo nawet 53:244

No to jednak w końcu byłeś pewien a jeszcze nie dawno wycofywałeś się rakiem ( przykład j.w.) z tego stwierdzenia. Po co więc pierdzielić o tym, że mi sie wydawało skoro nie? Poza tym dowodzenie oparte było na obrazie statycznym, nie dynamicznym. Więc teoretycznie masz rację, ale praktycznie pitolisz jak zwykle głupoty.

Panowie ja jako założycie tego tematu prosiłbym żeby nie używać sformułowań obrażających współdyskutantów czyli nie używać sformułowań typu pierdzielić lub pitolisz głupoty. Zawsze można wyrazić swoją dezaprobatę w bardziej kulturalny sposób nawet gdy ktoś faktycznie pitoli głupoty.

A Ty jak zwykle nie znasz zasad kultury wysławiania się. Ni wypowiadaj się w stylu kolesia spod budki z piwem. Chyba stać Cię na elegancję, mimo że się ze mną nie zgadzasz?

Wydawało mi się. Jak Krzysiek udowodnił: dobrze mi się wydawało.

Słowo pierdzielić lub pitolić nie jest uznawane jako wulgarne i stosowanie ich w potocznej mowie nie podlega kodyfikacji. Wyrażają wyłącznie ekspresję adekwatną do przedstawianych treści.

Słowo pierdzielić lub pitolić nie jest uznawane jako wulgarne i stosowanie ich w potocznej mowie nie podlega kodyfikacji. Wyrażają wyłącznie ekspresję adekwatną do przedstawianych treści.

Mimo to mam nieodparte wrażenie że jedynym celem twojego wpisu było obrażenie kolegi Bobcata.

Może nie jest w towarzystwie, w którym Ty przebywasz. Generalnie jest. Powiesz tak prezesowi u siebie w pracy? Albo profesorowi na uczelni podczas egzaminu? Nie wszystko podlega kodyfikacji. Wypada jeszcze mieć coś takiego, co nazywa się ogłada. Np. żaden paragraf nie zabrania mi nażreć się czosnku, a następnie pójść do opery. A jednak jest to mało eleganckie.

Czy teraz, aby nie zostać zbanowanym, powinienem napisać, że tylko wydawało mi się, że cokolwiek napisze obśmieję z nieukrywaną radością ? Niestety zdania nie zmienię. Bo ja albo coś widzę albo nie widzę i nikt mnie w tym wspomagać nie musi.

Czy teraz, aby nie zostać zbanowanym, powinienem napisać, że tylko wydawało mi się, że cokolwiek napisze obśmieję z nieukrywaną radością ? Niestety zdania nie zmienię. Bo ja albo coś widzę albo nie widzę i nikt mnie w tym wspomagać nie musi.

Żeby zmienić zdanie trzeba je najpierw mieć.

Co do tych fotek - wyraźnie widać że 480p odstaje od 720p i 1080i

Natomiast biorąc pod uwagę rozmazane zdjęcie 720p, wykonane na dodatek z innej pozycji, nie można stwierdzić czy lepsze jest 720p czy 1080i

....właśnie problem w tym (oj dajecie się złapać po raz kolejny....)

Bo to nie jest TV HD. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

(podziwiam błyskawiczne wyciąganie wniosków - nawet utratę rozdzielczości wychwycono..... i przypisano już teorie...) :))))))))))))))))))))

-------------

Proponuje (nie pierwszy raz) archiwalne tematy z for HD - bo odkrywacie coś, co juz dawno istnieje (dojdzie "nowe" pokolenie = znowu zacznie odkrywać). :))))))

(podziwiam błyskawiczne wyciąganie wniosków - nawet utratę rozdzielczości wychwycono..... i przypisano już teorie...) :))))))))))))))))))))

No to po co wklejasz takie zdjęcia i co chcesz tym udowodnić?

-------------

Proponuje (nie pierwszy raz) archiwalne tematy z for HD - bo odkrywacie coś, co juz dawno istnieje (dojdzie "nowe" pokolenie = znowu zacznie odkrywać). :))))))

Jeszcze raz wklejam zdjęcia z dedykacją dla hojlo1.

Chciałbym zauważyć że moje zdjęcia jednak coś pokazują i mój poprzedni post miał jakąś treść. Jaką treść miął twój post poza robieniem zamieszania? Czy ktoś z twojego postu czegoś nowego się dowie? Na przyszłość radziłbym czytać wszystkie posty a nie tylko swoje własne i odpowiedzi na nie.

Kolejność zdjęć PAL, 720p, 1080i, 1080p

Ukryta Zawartość

post-13669-0-64122800-1316088505_thumb.jpg

post-13669-0-17991000-1316088514_thumb.jpg

post-13669-0-87706800-1316088521_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to po co wklejasz takie zdjęcia i co chcesz tym udowodnić?

Jakie w sumie już teorie fantastyczne snujecie.....

I to na temat ankiety , którą TY np. założyłeś.... .

Masz wynik i się pogódź (jak w wyborach - ja chętnie się zgodzę z każdym wynikiem...)

Jakie w sumie już teorie fantastyczne snujecie.....

I to na temat ankiety , którą TY np. założyłeś.... .

Ale czego nie widzisz na powyższych zdjęciach? Na tablicy do sprawdzania ostrości obrazu widać różnicę przy poszczególnych sygnałach. Nawet specjalnie nie starałem się interpretować wyników. Tu nie ma żadnych teorii tylko zwykłe zdjęcia.

Ty za to wklejasz jakieś zdjęcia które potem fałszywie opisujesz. Czy myślisz że ci ktoś jeszcze raz przy następnym poście uwierzy w to co piszesz? Udowodniłeś jedynie że twoich wpisów nie należy brać poważnie. Nic innego.

Nie rozumiem wpisów podważających zdjęcia umieszczone przez Krzyśka. Czynione są zarzuty, że to obraz statyczny. Przecież to chyba oczywiste, że skoro statyczny jest zauważalnie lepszy - to i dynamiczny też będzie lepszy. Podobnie: jeśli silnik A jest na hamowni lepszy od silnika B to i w pojeździe w ruchu drogowym też będzie lepszy. Nie przefilozofujmy każdej prostej sprawy.

@KrzysiekA - jestes śmieszny....(i wtórny do kwadratu).

Masz fotke do której ktoś się przyłożył i co...oznacza.

NIC !!!!!!!

------------

@Bobcat - już nie dopisuj się do wątków których nie rozumiesz... .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem wpisów podważających zdjęcia umieszczone przez Krzyśka. Czynione są zarzuty, że to obraz statyczny. Przecież to chyba oczywiste, że skoro statyczny jest zauważalnie lepszy - to i dynamiczny też będzie lepszy. Podobnie: jeśli silnik A jest na hamowni lepszy od silnika B to i w pojeździe w ruchu drogowym też będzie lepszy. Nie przefilozofujmy każdej prostej sprawy.

W sygnale z przeplotem może być troszeczkę inaczej. W ruchu obraz może tracić rozdzielczość w najgorszym przypadku do połowy rozdzielczości statycznej. Zależy od tego jak telewizor radzi sobie z usuwaniem przeplotu.

@KrzysiekA - jestes śmieszny....(i wtórny do kwadratu).

Masz fotke do której ktoś się przyłożył i co...oznacza.

NIC !!!!!!!

Bardzo się cieszę że cię ubawiłem. Śmiech to zdrowie. Nie będę komentował twoich fotek. Dlaczego wyjaśniłem już w poprzednim poście.

Przecież to chyba oczywiste, że skoro statyczny jest zauważalnie lepszy - to i dynamiczny też będzie lepszy.

Tylko czy oko ludzkie to wyłapie?

I znowu mi zaimponowałeś dowodzeniem teorii.

No to podstaw ciąg dalszy (i odkrywania czegoś, co juz dawno odkryte).

Fotka na dole z innego forum (znowu moja).

Uważnie obserwatorzy - spójrzcie na transfer.

Pytanie!

To ile ma mieć transfer przy tzw 1080i (już o "p") nie wspominam by poprzednia jakość zachować?

(można zmienić na mpg4 i np obniżyć wynik ~2x...chyba w tym kodeku już więcej się nie wyciśnie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba by zrobić ślepe testy. Tylko że do tego trzeba by mieć próbkę wideo tego samego nagraną w dwóch formatach. Myślę że inaczej tego nie da się sprawdzić. Jeżeli chodzi o obraz statyczny to tu nie ma żadnych wątpliwości. 1080i jest ostrzejsze niż 720p i to widać z dużej odległości.

No to podstaw ciąg dalszy (i odkrywania czegoś, co juz dawno odkryte).

Fotka na dole z innego forum (znowu moja).

Uważnie obserwatorzy - spójrzcie na transfer.

Pytanie!

To ile ma mieć transfer przy tzw 1080i (już o "p") nie wspominam by poprzednia jakość zachować?

(można zmienić na mpg4 i np obniżyć wynik ~2x...chyba w tym kodeku już więcej się nie wyciśnie)

Hojlo oszczędź sobie pracy. Ja twoich postów nie czytam.

I znowu mi zaimponowałeś dowodzeniem teorii.

Masz jakieś dowody? Czy tylko niczym niezmącone przeświadczenie o własnej nieomylności?

Hojlo oszczędź sobie pracy. Ja twoich postów nie czytam.

Tu jest właśnie problem Twój!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;))))))))))))))))))))

Nadal nie decydujesz co w tym wątku się pojawi - nawet wyniku własnej ankiety nie umiesz zaakceptować. ;)))))

Tu jest właśnie problem Twój!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;))))))))))))))))))))

Nadal nie decydujesz co w tym wątku się pojawi - nawet wyniku własnej ankiety nie umiesz zaakceptować. ;)))))

Twoich wpisów nie czytam już od dłuższego czasu, jak zacząłeś pisać o kryptonicie z bardzo prostego powodu: dużo słów zero treści. Do tego doszedł brak wiarygodności tego co piszesz.

Widzisz ja muszę zaakceptować to że ty się w tym temacie dopisujesz a ty to że ja tego nie będę czytał.

Ja od tego że ty się dopisujesz nie będę nieszczęśliwy. Na pytanie czy ty nie będziesz nieszczęśliwy od tego że ja twoich postów nie czytam sam musisz sobie opowiedzieć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.