Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Witek czy zakładasz, że ktoś najpierw żmudnie dopieszczał i kalibrował obraz na każdym telewizorze (przypominam: w markecie), aby następnie to wszystko sfotografować? W dodatku, żeby było weselej: telefonem komórkowym (faktycznie, źródło zdjęć o jakości z najwyższych półek, nieprawdaż...). Nie. Wszedł, zastał to co zastał i pstrykał jak leci.

Chyba mój przypadek jest najlepszym dowodem jak mylące może być ocenianie na podstawie tego co widzę w markecie i tamtejsze, przypadkowe, nieraz byle jakie ustawienia. Dopiero gdy sobie sam, po swojemu, ustawiłem Panasonic-i - stanąłem w niemym zachwycie jak urzekająco piękny może być obraz na PDP.

Witek czy zakładasz, że ktoś najpierw żmudnie dopieszczał i kalibrował obraz na każdym telewizorze (przypominam: w markecie), aby następnie to wszystko sfotografować? W dodatku, żeby było weselej: telefonem komórkowym (faktycznie, źródło zdjęć o jakości z najwyższych półek, nieprawdaż...). Nie. Wszedł, zastał to co zastał i pstrykał jak leci.

Chyba mój przypadek jest najlepszym dowodem jak mylące może być ocenianie na podstawie tego co widzę w markecie i tamtejsze, przypadkowe, nieraz byle jakie ustawienia. Dopiero gdy sobie sam, po swojemu, ustawiłem Panasonic-i - stanąłem w niemym zachwycie jak urzekająco piękny może być obraz na PDP.

miałem to samo, fotki nie oddają tego co widzimy, jak złapałem za pilota samiego to obraz kilkama pstryknięciami był jak dla mnie bardzo dobry bez kalibracji czy tablic kontrolnych, fotki zrobiłem dla zabawy ale widać już na nich pewne cechy obrazu, każdemu polecam pobawić się pilotami w mm bo są dostępne i porównanie jak w tym wypadku obu dobrych tv obok siebie stojących jest naprawdę ciekawe,

co do robienia fotek bobcat nawet profi aparat i profesjonalista nie odda nigdy właściwego obrazu który my widzimy patrząc bezpośrednio na wybrany ekran, cóż też z tego sobie trzeba zdawać sprawę tak samo jak oglądanie co jest oczywistym najlepszych zrzutów ekranów np z pdp na ekranie laptopa itd, to tylko zabawa ale też próba udokumentowania różnic które właśnie najlepiej wychodzą i można je wyłapywać zestawiając różne ekrany obok siebie bo chyba o to tu głównie chodzi a nie o robienie fotek jednego tv który nie jest odnośnikiem do niczego chyba tylko do ściany czy zasłonki :)

Focal + Naim

Panowie malkontenci, rozumiem że nie skalaliście się kliknięciem na te fotki z komórki?

A jeśli jednak z obrzydzeniem, pogardą i grymasem mega-zniesmaczenia kliknęliście, to czy doznaliście z tego tytułu jakichś przykrości czy trwałego "absmaku"?

Wklejam dwa zdjęcia do marudzenia.

Tym razem rozdzielczość SD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-24211200-1320866238_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To było pytanie o Mczaja. Po co od razu strzelać z grubej rury (obrzydzenie, pogarda itd itp) gdy się poddaje w wątpliwość sens wyciągania daleko idących wniosków na podstawie zdjęć dokonanych w markecie za pomocą komórki. Równie dobrze można porównywać zalety dwóch samochodów sportowych poprzez jazdę w miejskich korkach w godzinie szczytu.

To było pytanie o Mczaja. Po co od razu strzelać z grubej rury (obrzydzenie, pogarda itd itp) gdy się poddaje w wątpliwość sens wyciągania daleko idących wniosków na podstawie zdjęć dokonanych w markecie za pomocą komórki. Równie dobrze można porównywać zalety dwóch samochodów sportowych poprzez jazdę w miejskich korkach w godzinie szczytu.

Dzięki za wyjaśnienie.

To było pytanie o Mczaja. Po co od razu strzelać z grubej rury (obrzydzenie, pogarda itd itp) gdy się poddaje w wątpliwość sens wyciągania daleko idących wniosków na podstawie zdjęć dokonanych w markecie za pomocą komórki.

Matko Boska, a kto tu wyciąga lub zamierza wyciagać te "daleko idące wnioski" ????

Jaką trzcionką trzeba pisać żebyś przyswoił w końcu, że to takie "testy" (W CUDZYSŁOWIU - CO OZNACZA ŻE TO TAKI TEST ... W CUDZYSŁOWIU WŁAŚNIE) z przymrużeniem oka (NIE CHODZI O PRZYMRUŻENIE OKA Z UWAGI NP. NA NADMIERNĄ JASNOŚĆ TYLKO O TZW. PRZYSŁOWIOWE PRZYMRUŻENIE OKA).

Jeśli wciąż coś pozostaje niejasne to już nic na to nie poradzę...

Matko Boska, a kto tu wyciąga lub zamierza wyciagać te "daleko idące wnioski" ????

Jaką trzcionką trzeba pisać żebyś przyswoił w końcu, że to takie "testy" (W CUDZYSŁOWIU - CO OZNACZA ŻE TO TAKI TEST ... W CUDZYSŁOWIU WŁAŚNIE) z przymrużeniem oka (NIE CHODZI O PRZYMRUŻENIE OKA Z UWAGI NP. NA NADMIERNĄ JASNOŚĆ TYLKO O TZW. PRZYSŁOWIOWE PRZYMRUŻENIE OKA).

Jeśli wciąż coś pozostaje niejasne to już nic na to nie poradzę...

Najwyraźniej Mczaj też nie zrozumiał poprzedniego wpisu bo się wk..... dopiero po wyjaśnieniu. Czyli problem polegał nie na moich ograniczonych możliwościach pojmowania ale na nieścisłości wypowiedzi.

Nie uważam się za jakąś alfę i omegę ale niezależnie od tych nastaw czyli dobrych lub złych od razu w czasie dwóch sekund (dosłownie) widzę różnicę na niekorzyść LCD i dlatego nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak można nie lubić a wręcz nienawidzieć plazmy by po paru redukcjach tego czy tamtego być w niebowziętym - to dla mnie niepojęte.

Nie uważam się za jakąś alfę i omegę ale niezależnie od tych nastaw czyli dobrych lub złych od razu w czasie dwóch sekund (dosłownie) widzę różnicę na niekorzyść LCD i dlatego nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak można nie lubić a wręcz nienawidzieć plazmy by po paru redukcjach tego czy tamtego być w niebowziętym - to dla mnie niepojęte.

Ale nikt tu nie nienawidzi plamy. Co najwyżej kilka osób nienawidzi LCD.

Pikne te fotki krzysiu tylko coś żółte, no i zmniejsz ostrość bo ci krawędziuje.

Może masz żółtaczkę.

Albo twój monitor ma. Mój na pewno nie bo jak kupiłem Spydera to pokalibrowałem wszystko w domu co da się skalibrować.

Może masz żółtaczkę.

Albo twój monitor ma. Mój na pewno nie bo jak kupiłem Spydera to pokalibrowałem wszystko w domu co da się skalibrować.

W mojej bańce biały wzorcowy jest - więc?

chyba że monitor dodaje żółtrgo koloru trochę, jutro sprawdzę na LCD.

Właśnie szukam gdzie ściągnąć Photoshopa(oczywiście demo). Próbka koloru wszystko wyjaśni.

Bardziej skomplikowane niż mi się zdawało. Trzeba się meldować. Chyba ściągnę Gimpa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Torentami nie ściągam. W Niemczech niebezpieczne. Ale właśnie instaluję Gimpa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak można nie lubić a wręcz nienawidzieć plazmy by po paru redukcjach tego czy tamtego być w niebowziętym - to dla mnie niepojęte.

Nie nadużywajmy wielkich słów. Tak jak napisał KrzysiekA: nie ma tu takich, którzy nienawidzą.

Owszem, nie lubiłem plazmy. I pisałem to, co pisałem. Niczego się nie wypieram. Wynikało to z faktu, że wszystkie plazmy które poprzednio widziałem były ustawione tak, ze dawały obraz który mnie się subiektywnie nie podoba. Nie będę polemizował: może to był obraz zgodny z regułami sztuki, spełniający wszystkie standardy i normy, właściwie według nich skalibrowany.

Ale moją specyfiką (nazwij to, jeśli chcesz: dziwactwem, zapewniam że się nie obrażę) jest upodobanie sobie obrazu od owych wzorcowych norm odbiegającego. Dlatego u mnie "gdzieś z tyłu głowy" zapisała się tożsamość: plazma to obraz mdły, nieostry, niekontrastowy i z bladymi, wyblakłymi kolorami. Trzeba było dopiero wziąć w łapę pilota, mieć czas i poustawiać sobie po swojemu. I wtedy naocznie przekonać się jak fałszywy (i krzywdzący) był mój poprzedni osąd na temat PDP.

Jak nie mam racji - nie wstydzę się do tego publicznie przyznać, co na-ten-tychmiast uczyniłem.

Ale moją specyfiką (nazwij to, jeśli chcesz: dziwactwem, zapewniam że się nie obrażę) jest upodobanie sobie obrazu od owych wzorcowych norm odbiegającego.

otóż to.

osobiście preferuję niebieską, zimną biel od żółtej i pc monitor ma podciągniętą temp. barwową. a w czasach zabawy z fotografią wolałem zimne fuji niż zółto-czerwonego kodaka.

ale to są moje preferencje i mam prawo je takie mieć. i nie mam parcia na głoszeie światu, że po mojemu jest najlepiej na świecie i że mający inne nie mają racji.

jak wcześniej pisałem, podczas doboru tv plazmy i lcd z szybą poległy na starcie - co nie oznacza, że jak ktoś zdecyduje się na plazmę, to mu powiem/napiszę, że głupio zrobił i się nie zna.

wzorcowe normy :) nawet widok za oknem nie jest wzorcowy jak pogoda jest do .... ;)

kil - za kilka-naście dni napisz czy jesteś zadowolony.

coś dla Miksona

Ukryta Zawartość

dwie interesujące go plazmy :)

Ukryta Zawartość

"Trole" to twoja ksywa? tak na ciebie wołają?

coś dla Miksona

Ukryta Zawartość

dwie interesujące go plazmy :)

don111 :) już prawie wybrałem tv :) nie rób mi tego! :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

mikson nie podniecaj się.

nie dostć że dużo kosztuje to zapewne choć wiele zostało poprawiane to nadal jest LCD a na dodatek 8 bit - skandal

do podniecania mi daleko :)

jednak zmierzam ku vt30 50" chyba że będzie promocja na 55" ale wątpię

Focal + Naim

ale 50 to mało dla Ciebie, kup G30 - musisz mieć 3D?

3d nie jest priorytetem absolutnie,

raczej jakość obrazu, g30 troszkę ma gorszy obraz od vt30 na moje oko

jeszcze gt30 wchodzi w grę, ale różnica jest teraz ok tysiaka a vt30 (poniżej 6tys można mieć) jednak też ciut lepszy obraz ma ale już nie jest to tak drastyczna róznica

zobaczcie jakie ceny gt30 65" :)

Ukryta Zawartość

60"gt30

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.