Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie pasjonuje mnie jak można nie widzieć błędu 50Hz, albo juddera, ale jak widać każdy z nas ma inną wrażliwość.

Może nie szukają problemu , tam gdzie go nie ma.

Ostatnio bylem na "Avatarze 2" dla dorosłych w "Cinema City" Poznań.

I na wielkim ekranie (chwała za jasność lampy) ewidentnie na niektórych ujęciach było widać i tzw. "judder" i "50Hz".

Co na to rodzina (jak wspomniałempo filmie...)?

Stwierdziła że ...marudzę.

A to był naprawdę sporych rozmiarów ekran. :)

-------------------------

A mnie ciekawi:

Trochę śniegu zawsze będzie, bo tak działa plazma (tworzy odcienie przez dithering przestrzenny).

Ja tam omylny jestem , ale tzw. "dithering przestrzenny" to nie jest domena plazmy , ale wszystkich procesorów graficznych nawet tych komputerowych.

Można rozwinąć o co tu chodzi (w PDP)?

I na wielkim ekranie (chwała za jasność lampy) ewidentnie na niektórych ujęciach było widać i tzw. "judder" i "50Hz".

Nie słyszałem o projektorze, którzy cierpi na bug 50Hz. Ten problem dotyczy wyłącznie plazm panasonic'a, więc raczej nie mówimy o tym samym.

Co do juddera to jest bardzo duży w kinach, ale nie dziwie się, że Twoja rodzina nie zauważa, skoro od dziecka każdy ogląda film właśnie w takim wydaniu. Jeżeli przywykniesz do czegoś to przestaje Ci to przeszkadzać do momentu... w którym zobaczysz coś lepszego. Tak jest właśnie w przypadku płynności i juddera. Philips jako pionier systemów poprawy płynności ma takie demo na którym drastycznie widać efekt juddera gdy postawimy jeden wyświetlacz obok drugiego i na jednym wyłączymy wspomaganie płynności. Widziałem jak reagowali na to "zwykli" ludzie, każdy zbierał szczękę z podłogi :)

Osobiście uważam, że jeżeli ktoś nie zauważa lub nie zwraca uwagi na bug 50hz, czy judder to równie dobrze mógł kupić tańszy PDP, bo różnicy i tak by nie zauważył ;)

Ja tam omylny jestem , ale tzw. "dithering przestrzenny" to nie jest domena plazmy , ale wszystkich procesorów graficznych nawet tych komputerowych.

Można rozwinąć o co tu chodzi (w PDP)?

Dithering to jest technika graficzna nie związana z niczym. Możesz ją stosować nawet podczas rysowania ołówkiem na kartce. Plazma ma z nią związek od samego początku, bo sam TV plazmowy jest w stanie sam z siebie wyświetlić bardzo niewielką ilość odcieni. Nadrabia się to właśnie ditheringiem przestrzennym i czasowym, w przypadku tego pierwszego wygląda to tak:

293790d1329516342-panasonic-plasma-great-picture-produced-heavy-dithering-dithering.jpg

Każdy zobaczy coś takiego na plazmie jak podejdzie blisko, ale jak napisałem jak odejdziemy to w naszych oczach ta kasza zlewa się w jedno i jest OK wszystko.

Gorzej, jeżeli na ekranie jest prawie sama czerń i odcienie bliskie czerni, wtedy dithering jest b.duży i może wyglądać tak:

cf742d09_vbattach219348.jpeg

No i jak poprzednio z odpowiedniej odległości to nie będzie widoczne, ale z bliższej i nie koniecznie już z nosem w ekranie widać tą kaszę, a czy przeszkadza to zależy od wrażliwości widza. Na obrazku widać też wyraźnie zielone kropki - a to dlatego, że są one najjaśniejsze i punktowo łatwiej je zauważyć, z daleka jak zmieszają się z czerwienią i błękitem dają szarość.

Ale przecież napisałeś że plazma odcienie odtwarza przez "dithering przestrzenny"(?).

Podstawy działania plazmy przeczą temu (odpowiada za to tylko "subfield" - "dithering przestrzenny" procesora może być wyłączony).

Tzw. "dithering przestrzenny" to w gruncie rzeczy poprawiacz obrazu , a nie podstawa działania.

Bez niego plazma odtworzy odcienie, właśnie przez subfield.

Bez subfield nie zadziała wcale.

Ale przecież napisałeś że plazma odcienie odtwarza przez "dithering przestrzenny"(?).

Każda plazma używa ditheringu (polski termin: "roztrząsanie") + steruje ilością impulsów (rozświetleń piksela, nazywane "subfield") w czasie by uzyskać odpowiednią gradację odcieni. Siatka ditheringu (ustawienie rozświetlanych pikseli) zmienia się w czasie, by dodatkowo negatywne efekty były mniej dostrzegalne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tzw. "dithering przestrzenny" to w gruncie rzeczy poprawiacz obrazu , a nie podstawa działania.

Plazma bez "poprawiaczy" jak to nazwałeś w postaci ditheringu + subfield, wyświetla kilka kolorów/gradacja jest tragiczna.

Procesor graficzny może sobie liczyć kolor na kilkunastu bitach/kanał ... a to oznacza że nie procesor jest powodem stosowania ditheringu, tylko fizyczne działanie samej matrycy. Np. tanie LCD (TN) z matrycą 6 bit/kanał (18 bit) też używają ditheringu z FrameRateControl (FRC). Gdyby były "prawdziwie" 8 bit, jak droższe modele, to nie było by takiej konieczności. W plazmach nie ma wyboru i dithering + subfield trzeba stosować (by mieć sensowną gradację widzianą z pewnej odległości), bo tak działa plazma.

Ukryta Zawartość

Proponuję podstawy, bo są to tak odrębne zagadnienia że aż wstyd.

Jak można ilość impulsów na ekranie utożsamiać z ditheringiem.

Jasno to np w 1wszym linku opisano (co to jest):

1. dithering:

Ukryta Zawartość

2...a tu podstawy impulsowego wyświetlania odcieni w PDP (z podstaw PDP, czyli subfield):

Ukryta Zawartość

czyli podstawy działania każdej plazmy (zdjęcie na dole).

Jak można te dwie sprawy równoważyć?!

By bylo ciekawiej , to tzw. "zielone kropki" są domena Panasonica(i to nie wszystkich modeli) , a już się pojawiają teorie że tak wszystkie plazmy maja i to dithering.

post-8228-0-47134900-1352476127_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście uważam, że jeżeli ktoś nie zauważa lub nie zwraca uwagi na bug 50hz, czy judder to równie dobrze mógł kupić tańszy PDP, bo różnicy i tak by nie zauważył ;)

Dlatego właśnie w modelu ST nie widzę takich wad które zmusiłyby mnie do wydania prawie dwukrotnej ceny za TV. Może gdyby postawić oba modele obok siebie różnica byłaby widoczna. Jednakże przeważnie każdy z nas w jednym pokoju ma jeden telewizor i potrzebę wydatków na coś innego niż ten telewizor.

Philips jako pionier systemów poprawy płynności ma takie demo na którym drastycznie widać efekt juddera gdy postawimy jeden wyświetlacz obok drugiego i na jednym wyłączymy wspomaganie płynności. Widziałem jak reagowali na to "zwykli" ludzie, każdy zbierał szczękę z podłogi :)

Tylko co z tego, skoro porównując całościowo obraz z innymi modelami- nie wygląda najciekawiej. Może i w poszczególnych funkcjach każda marka ma jakieś swoje niezaprzeczalne zalety i sukcesy. Niestety dla nich liczy się ogólne wrażenie całości jako obrazu a nie poszczególnych funkcji.

Dlatego mnie, to co teoretycznie powinno przeszkadzać - nie zauważam ( nie zwracam uwagi), a tego co jest techniczną rewelacją- w normalnym oglądaniu zwyczajnie nie zauważam.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Proponuję podstawy, bo są to tak odrębne zagadnienia że aż wstyd.

... ale stosowane są razem ... proponuję więc podstawy, bo aż wstyd :]

Jak można ilość impulsów na ekranie utożsamiać z ditheringiem.

Nikt poza Tobą tego nie zrobił ... :]

2...a tu podstawy impulsowego wyświetlania odcieni w PDP (z podstaw PDP, czyli subfield):.

Czemu więc nie znasz podstawowych podstaw, które są tak podstawowe, że w podstawówce powinni ich uczyć ? ( :)) - wybacz nie mogłem się powstrzymać

@Kyle - czemu chcesz wprowadzać innych w błąd co do plazmy.

Nie wnikam w powody takich "zagrań".

Opisane o ditheringu i zastosowaniu.... (wystarczy doczytać)

----------------

Jaki dithering jest podstawą działania PDP?

(też przecież opisane po co jest i dithering i subfield, czytać wystarczy)

Wytłumaczę innym (bo dział odpowiedni):

Puszczamy na szarą planszę (cała szara, równomiernie, więc nie ma co "rozsiewać/dihterować), czy kilka plansz o różnej jasności.

I jadąc np. np jasnością "w górę" będziemy mieli: b.ciemną ->szarą-> jasno szarą.

Tak działa subfield (czyli ilość impulsów działających na luminofor zwiększa jasność obrazu)

Zauważcie że plansza jest szara, więc gdzie tu ma zastosowanie "dithering" jak obraz jest jednobarwny?

(zaprzeczenie ditheringu).

A że TV (każdy) to także elektronika , więc poprawiaczy obrazu mnóstwo (wspólnych dla LCD/PDP itp...) - jednak to nie podstawa działania ekranu PDP.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Holjo Twoje teorie mimo iż brzmią mądrze i niektóre z nich są poparte faktami to niestety wyciągasz z nich błędne wnioski.

Jeżeli nadal chcesz upierać się, że jest inaczej to przejdź się do sklepu i pokaż nam TV plazmowy, który wyświetla obraz bez ditheringu. Może być na jednolitej planszy, bo jak napisał Kyle powyżej ona też jest "ditherowana".

Żebyś nie oskarżał mnie znów o nowomowę to oryginalne nazwy tych zjawisk to spatial dithering i temporal dithering. To pierwsze pokazałem na zdjęciach powyżej i to nie jest żadna dodatkowa funkcja. Bez tego plazma byłaby w stanie wyświetlić co najwyżej kilkadziesiąt odcieni koloru i wyglądała by tragicznie, jak już napisał Kyle.

To co nazwałem ditheringiem czasowym to właśnie to o czym piszesz, czyli subfield drive, sterowanie polowe (ze strony panasonica), lub poprawnie modulacja impulsów światła. Zjawisko można zarejestrować aparatem.

293787d1329515251-panasonic-plasma-great-picture-produced-heavy-dithering-t50_24_rgb_small.jpg

Powyższa grafika przedstawia modulację impulsów, czyli "subfield"ów w funkcji czasu podczas wyświetlania gradientu na ekranie. Tak działa system subfield drive 600Hz w ubiegłorocznych PDP Panasonic.

Najważniejsze jest jednak to, że oba zjawiska stosowane są jednocześnie i nie ma na to wpływu. Więc proszę, nie upieraj się dalej, że tak nie jest bo wprowadzasz ludzi w błąd.

A tak w ramach ciekawostki - luminofory czerwone i zielone ciągną za sobą ogon, ponieważ mają znacznie dłuższy czas reakcji od niebieskiego. Stąd się biorą żółte ogony ("smużenie fosforu", "smużenie plazmy"), które można zauważyć podczas ruchu wysoko kontrastujących obiektów.

Tylko co z tego, skoro porównując całościowo obraz z innymi modelami- nie wygląda najciekawiej. Może i w poszczególnych funkcjach każda marka ma jakieś swoje niezaprzeczalne zalety i sukcesy. Niestety dla nich liczy się ogólne wrażenie całości jako obrazu a nie poszczególnych funkcji.

Philipsa dałem tylko jako przykład, bo kładą na to duży nacisk, natomiast poprawę płynności ruchu stosuje teraz każdy producent. Niektórym wychodzi to lepiej niektórym gorzej. Często wynika z tego niekorzystny efekt teatru telewizji. W tej materii bardzo dobry jest Sony ich motionflow robi to bez irytującej nadpłynności.

Hoilo, założyłeś zdaje się osobny wątek do snucia i rozwijania teorii, możesz tam przenieść te niekończące się dywagacje?

Problem w tym, że zjada czerń w zależności od zawartości ekranu, więc jak podciągniesz suwak jasności to w danej chwili może być OK, a w następnej już nie bo np. zje kolejne odcienie, albo odwrotnie czerń będzie mrowiła i świeciła.

rozumiem że winne są dynamicznie zmieniane: kontrast i gamma w tych trybach.dlatego też uważam, że tryby, gdzie te parametry są "inteligentnie" regulowane przez soft nie za bardzo nadają się do oglądania TV.

Jeśli chodzi o ten tv to masz 100% racji.

Widocznie w tym modelu owe układy (wbrew nazwie) tak bardzo inteligentne nie są. Raczej wprost przeciwnie. W innych modelach natomiast są układy, które radzą sobie znakomicie.

Dobra - nie zabieram głosu, bo widzę że plazma została sprowadzona do Panasonica.

I wypada że jak Panasonic coś skopał w danym modelu , to oznacza że wszystkie plazmy tak mają.

Ja jednak wierzę szkiełku i oku i nadal twierdzę że nie wszystkie tak mają.

Faktycznie jest jak w ankietach (i tutaj) i np przy kalibracji - życie , czyli postrzeganie weryfikuje teorie.(zepsutych plazm z zielonymi kropkami)

Na dole fotka ze sprawnej plazmy (można powiększać ile się da) fragmentu ekranu z szarą planszą zrobione z paru cm.

Znajdziecie wyładowania (jak powiększycie) , ale zielonych kropek brak (już o ditheringu nie wspomnę):

Druga fotka (po prawej) to specjalnie odcień szarości (malejący) i też szukać "zielonych kropek"/ ditheringu...itp)

Widać tylko wyładowania (bezbarwne) i to znowu aparat z kilku cm.

Ukryta Zawartość

post-8228-0-80279600-1352498199_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na dole fotka ze sprawnej plazmy (można powiększać ile się da) fragmentu ekranu z szarą planszą zrobione z paru cm.

Znajdziecie wyładowania (jak powiększycie) , ale zielonych kropek brak (już o ditheringu nie wspomnę):

Druga fotka (po prawej) to specjalnie odcień szarości (malejący) i też szukać "zielonych kropek"/ ditheringu...itp)

Widać tylko wyładowania (bezbarwne) i to znowu aparat z kilku cm.

Nie widać na tych fotkach pojedynczych pikseli = nie zobaczysz ditheringu. Jak to są foto z kilku cm, to ten aparat nie nadaje się do robienia tego typu fotografii (albo nieprawidłowo został ustawiony), bo jest plama (normalnie byłoby widać piksele).

No to mamy nową teorię - nie widać, ale widać.

Co to za oko u poprzednika i odległość oglądania TV?

(cudaczne tłumaczenie)

Równoznaczne (w treści) jak to LCD lepszy (w zestawieniu z ankietą) czy potrzebą profesjonalnej kalibracji (w zestawieniu z ankietą).

Wnioski widoczne w ankiecie, bo glosują ludzie.

--------------

Różnica jest tak że to ja jestem odbiorcą treści z ekranu i dużo mniej nawet widzę niż aparat foto.

No ale i są nadludzie, co twierdzą że "nie widać" (patrz fotki) , "ale widać".

Różniąca miedzy mną a nimi jest taka że jak np twierdzone jest że w Panasonicu (ST) widać błędy - to im wierzę, ale jak na innym modelu tego nie mogę dojrzeć...to znaczy że ich nie ma.

No ale ja nie jestem nadczłowiekiem i widocznie TV produkowane są tylko pode mnie (i mnie podobnych).

A ze czasami coś się nie uda?

(amerykański dowcip w twierdzeniach z forum nie dawno - Polka zezowata, to Polacy, naród zezowatych)

----------------------

Co ditheringu to dam wykładnie słownikową:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) {rzecz.} [komp.]

Ukryta Zawartość

Więc chyba jasne że wszystko (nie tylko PDP, ale wszystkie wyświetlacze, drukarki itp.... , nawet na upartego i oko ludzkie korzysta z mieszania kolorów.

Ale co to ma do rzeczy?

To podstawa ogólnie pojętej optyki.

Tak sam mogę odkryć (już w zagadnieniach technicznych, a nie słownikowych) że jak wyłączę wtyczkę z prądu od TV to przestaje mi grać.

Odkrywcze?

(co na to tzw "lemingi"? - ostatnio modny zwrot w internecie, tez się ...uczę)

Na koniec fotka z ekranu (oczywiście aparat foto) widzi to lepiej , ale i oko rejestruje że coś nie tak z konturami...

Czy to dithering (mieszanie barw)?

Jest w stanie ktoś odpowiedzieć?

post-8228-0-67129900-1352534677_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to mamy nową teorię - nie widać, ale widać.

Jak kupa złomu którą fotografowałeś ekran tak wszystko rozmazała że nic nie widać, to dithering na ekranie jest, ale na twojej spapranej "fotce" tego nie będzie się dało zobaczyć - sorry ale prościej już nie mogę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) {rzecz.} [komp.]

Ukryta Zawartość

Więc chyba jasne że wszystko (nie tylko PDP, ale wszystkie wyświetlacze, drukarki itp.... , nawet na upartego i oko ludzkie korzysta z mieszania kolorów.

Nie rozumiesz nadal co to jest dithering. Jak masz fizycznie mniej odcieni od potrzebnych (np. fizycznie 32 ... lub wręcz 2) a chcesz "zasymulować" więcej, np. 256 to używasz ditheringu (w plazmach do generowania odcieni używa się dwóch "sposobów": subfield i dithering ... w tym momencie rozmawiamy o tym drugim). Drukarki laserowe praktycznie muszą używać ditheringu do generowania odcieni (widać to jako tzw. raster), natomiast np. LCD nie muszą, bo fizycznie są w stanie wyświetlić 256 odcieni jednego subpiksela (nie liczę najtańszych modeli z 18 bit matrycami (6bit/kanał), co daje 64 odcienie na kanał).

Dokształć się, zanim zaczniesz bredzić o "nadludziach" i "lemingach".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ależ oczywiście że nie masz racji.

Opisujesz opcję mieszania kolorów, czyli jak stworzyć więcej barw z mniej przez tzw. "rozsiewanie'.

Czyli tzw dithering znany z grafiki komputerowej, gdy np mniej barw

Tak będzie działać to działać - co w tym nowego?

Sporo LCD miało tzw. "dithering tymczasowy".

Jednak wszystko to encyklopedycznie i tak "mieszanie kolorów".

Rozumiem że obrazek który dałem wcześniej (szarości) nie odpowiada , bo nie ma zielonych pikseli.

Mam je domalować do grafiki (jak nie występują)?

Jakaś paranoja - zróbcie zdjęcia plazm z zielonymi pikselami, co stoi na przeszkodzie?

No i czekam dalej na to (czy widać) mieszanie barw po angielsku zwane dithering z obrazka powyżej/poniżej

Na koniec fotka z ekranu (oczywiście aparat foto) widzi to lepiej , ale i oko rejestruje że coś nie tak z konturami...

Czy to dithering (mieszanie barw)?

Jest w stanie ktoś odpowiedzieć?

I nie pytam się czy to jest efekt pożądany, czy nie , ale tylko czy widać mieszanie kolorów (dithering)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem że obrazek który dałem wcześniej (szarości) nie odpowiada , bo nie ma zielonych pikseli.

Nie odpowiada bo nie ma jakichkolwiek pikseli. Jest jednolita plama + ew. szum matrycy światłoczułej aparatu.

Ale przecież zrobiłem go bliżej by już wszystko było (zielone piksele powinny urosnać do gigantycznych rozmiarów).

Ogląda się obraz i tak by nie było widać struktury piksela, więc jak nie ma z kilku centymetrów to i nie będzie z 2 metrów.

Widzę że ostatniego obrazka nikt nie chce skomentować(?)

(poczekam)

-----------------------

Generalnie nie spotkałem plazmy co by pracowała mniej niż 8bit (to wystarczy), spotkałem za to parę TV LCD 6bit + dithering by udawały 8bit.

(ktoś ma inne informacje = proszę podać).

Przy 8bit i sygnale cyfrowym i wejściu 8bit 1:1 nie ma zastosowania dithering by barwy rozszerzyć (bo nie ma co).

Jednak Panasonic stosuje wyłącznie swoje poprawiacze (IFC itp) , których nie stosują inni producenci.

Taka obróbka zapewne wiąże się ze stratami przy DC/AC/DC i może tracic częsć informacji (jaką... to wie Panasonic).

Stąd na zasadzie programowej (bo scalaka w matrycę nie zmieścisz, a i po co jak ma 8bit) dithering (ale opisywany przez poprzednika , czyli dorabianie czegoś).

Jak widac w Panasonicu chyba to nie bardzo się udało.

Wyłączenie IFC itp też nie oznacza wyłączenia scalaka (ale tylko zablokowanie tej funkcji) stąd moze w modelu ST są kropki na czarnym tle (zielone)

Jadnak:

- Jak "to" można odnosić do wszystkich plazm (poczytać innych użytkowników)?

- Dlaczego zielone kropki interpretowane są jak błąd ditheringu a nie np błąd wygaszania itp (przecież one nie dają nowego koloru. a na tym polega dithering)?

- itp. itd.

Ale przecież zrobiłem go bliżej by już wszystko było (zielone piksele powinny urosnać do gigantycznych rozmiarów).

Nie liczy się to co powinno być, tylko to co jest ... a jest rozmyty obraz tak, że nie widać pikseli matrycy.

Ogląda się obraz i tak by nie było widać struktury piksela, więc jak nie ma z kilku centymetrów to i nie będzie z 2 metrów.

Nie rozmawiamy teraz nt. "odległości z jakiej się ogląda", tylko na temat tego czy w plazmie ma miejsce użycie ditheringu

Generalnie nie spotkałem plazmy co by pracowała mniej niż 8bit (to wystarczy),

Plazma to właściwie ma poniekąd 1 bit - piksel albo świeci labo nie. Gdyby plazma miała możliwość ustawiania intensywności świecenia w 256 stopniach (8 bit) to nie byłoby potrzeby stosować nie tylko ditheringu, ale też subfield (tam pomijam ew. korekcję barw, bo do tego nadmiarowość się przydaje, ale nie rozwijajmy tego, skoro nie zostały wyjaśnione podstawy).

Panowie po tych waszych technicznych kłótnio-dywagacjach marzy mi się tylko jedno: wywalić, jakikolwiek bym miał telewizor i bezstresowo siąść sobie gdzieś na górce i z radością podziwiać jakiś naturalny krajobrazik.

Ależ @sittek. :)))))

Ja usiłuje uzmysłowić (a reprezentuje tych "zdrowo" ankietowych, co myślą) źe TV jest dla mnie.

Mam TV: 1PDP , 1LCD , 3CRT i do tego 5 komputerów z monitorami LCD/CRT.

To tylko w domu, na chodzie i moje (obecnie mam tego więcej i w domu i w piwnicy....), a dzieci już usamodzielnione ..kilkaset kilometrów dalej... .

Ze wszystkiego jestem zadowolony (znajomi też przy wspólnych zakupach, jak ustalaliśmy o co chodzi)

Potrafię w połowie Film HD przełączyć do sypialni na CRT (już SD) i też mi pasuje, bo leżę (a to priorytet).

Różnica jest taka - ja jestem człowiekiem i TV kupiłem dla przyjemności oglądania.

Jak nie miałem przyjemności =zmieniałem , wyrzucałem.

I naprawdę opieram się na tym co oczy widzą nie tabelki.

Oczy nie widzą kropek więc nikt mi nie weprze że są.

(nie przeczę że w tym modelu Panasonica są)

/korekcja/

Przepraszam ...4 CRT (o piwnicy nie wspomnę). :)))))))))

Panowie po tych waszych technicznych kłótnio-dywagacjach marzy mi się tylko jedno: wywalić, jakikolwiek bym miał telewizor i bezstresowo siąść sobie gdzieś na górce i z radością podziwiać jakiś naturalny krajobrazik.

nic dodać nic ująć, jak się czyta te kalambury na poziomie molekularnym, to można dojść do wniosku, że TV to nie takie coś do oglądania filmów i innych programów, tylko jakiś ekran laboratoryjny do śledzenia wojen pikseli ...

Jedynym problemem obecnej dyskusji jest użytkownik holjo1, który usilnie brnie w swoje błędne teorie i chyba celowo stara się nie zrozumieć tego co napisane. Śmietnik się robi, bo przecież odpisywać mu trzeba, inaczej wchodzący tu użytkownicy mogliby uwierzyć w jego absurdalne posty, bo co najgorsze brzmią one "mądrze". Szkoda, że nie ma możliwości minusowania postów na forum i ukrywania tych z ujemną oceną.

Absurdem było sprowadzenie tematu do poziomu pojedynczych elektronów. Na przyszłość stwórzcie sobie może jakiś bardzo mądry temat dla ekspertów i tam twórzcie podwaliny nowoczesnej atomowej fizyki. Nie zauważyliście, że skutecznie przegnaliście stąd potencjalnych posiadaczy pdp czy lcd?

Sorry, ja tylko chciałem wytłumaczyć dlaczego z bliska widać zielone subpiksele i dlaczego to nie przeszkadza podczas robienia normalnego użytku z TV (oprócz ST50 i trzech felernych trybów, gdzie jest gorzej). Trzeba czasem zgłębić się trochę w temat, nie wszystko jest łatwe do wytłumaczenia, a niewiedza jest jeszcze gorsza.

Minusowanie kiedyś było i dobrze, że go zaniechano. Nota bene na wniosek Forumowiczów. Nie służyło bowiem do merytorycznej oceny wpisów, lecz stało się narzędziem osobistych rozgrywek i porachunków. Gdy ktoś kogoś nie lubił - to mu dawał minusa ot tak, dla zasady, bez względu na to, co gość napisał

Na cóż , zamiast rzeczowej odpowiedzi "ekspertów" , co widać na fotkach z kwadratami...otrzymuję zarzuty.

Eksperci marni, jak 100% real foto nie potrafią opisać.....,, poczekam dalej.

-----------------------------------------------------------

Obejrzałem walkę Wacha, a tu widzę kolejna.....

No cóż.

@Macieju Koper znowu brniesz za daleko (a lemingi wtórują).

Piszesz mocne słowa , których nie rozumiesz.

Na mocny i nietrafny zarzut masz mocną odpowiedź.

Jak oszustwem były Twoje wyniki kalibracji (zapewniam że nie jedynym),gdzie klientom kit wciskałeś w postaci bzdurnego "trójkąta" tak i tutaj oszustwo stosujesz.

Mnie się zarzuca np w 100% prawdziwe fotki z pokazanym ekranem PDP (pikselami) i wnioski jako bzdury, samemu buduje się teorie oparte na oszustwie.

Przypomnę zdjęcie "poprzednika" na dole ale z dopiskiem (potem powiększone, dla tych co prawdy oczekują, a nie TKM) i porównajcie z moimi fotkami(wyżej) czy prawdziwym układem pikseli.

Oszustwo poprzednika i tyle (buduj z lemingami teorie, to oszustwa nie zmieni)

-----

Na niby prawdziwej fotce w dziwny sposób piksele kolorów na dole zaczęły zmieniać położenie.

Jeszcze nie widziałem takie ekranu , by kolorowe piksele grupowana parami (np czerwone razem, czy zamieniane w pionie).

Nie ma na to tłumaczenia, gdyż akuratnie wyżej widać je prawidłowo ułożone na ostatniej fotce (i moich , przez lemingow nazwanych "błędnymi").

Jak ktoś nie rozumie o co chodzi (lemingów i oszustów to nie dotyczy) to druga fotka jest powiększeniem oszusta/oszustwa, a trzecia jak ekran jest zbudowany (realny).

To juz kolejny raz jak dopasowuje sie fikcje , byle tylko TKM.:)))))))

Ps - @Macieju , jak nie ogarniasz prawdy i podstaw, chwytasz się znowu oszustwa..... to faktycznie droga do np. certyfikatu IFC będzie długa.

(a to oszustwo wskazała mi osoba, która takowy papier posiada, i nie tylko to wskazała... :))) )

Ukryta Zawartość

post-8228-0-02293700-1352596002_thumb.jpg

post-8228-0-02990600-1352596297_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.