Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

"no bo przecież koloru nie ma więc nie działa dithering"

Nie no, jasne. Wnioski jak z dowcipu o rosyjskich naukowcach. "Po wyrwaniu wszystkich nóg, mucha traci słuch".

A przeczytałeś moje wcześniejsze posty? Podawałem tam linka do różnych metod ditheringu. Pisałem nawet która metoda odpowiada plaźmie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu na myśl przychodzi kolejny dowcip: "Czy czarny to kolor, czy biały to kolor? No popatrz, nie wiedziałem, że mam kolorowy telewizor."

Naprawdę, proszę Was, zadajcie sobie przynajmniej trud przeczytania tego co wcześniej napisałem. Jeśli chcecie wdawać się polemikę.

No to dowcipkuj sobie dalej

W takim razie napisz jaka jest różnica pomiędzy szarym a białym poza jasnością.

"Jedyna różnica między szarością o bielą to właśnie jasność, którą na TV plazmowych uzyskuje się między innymi za pomocą ditheringu." - pierwsza część pytania jest prawdziwa a druga nie

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

No patrzcie Państwo. Gdy napisałem kiedyś, że obraz na modelu G30 wydał mi się jeszcze lepszy niż (2D) na GT30 (G nie jest starszym modelem, to ta sama generacja) - zostałem ofuknięty, a następnie pozwolono sobie ze mnie dworować, imputując mi że "każda sroczka swój ogonek chwali", więc ja też wychwalam G30, gdyż taki sobie kupiłem. A tu się okazuje, że przypadkiem miałem rację.

Oczywiście, że obraz 2D z modelu G30 jest lepszy niż z GT30. To jest cecha znana nie od dziś. Jeśli ktoś Ci wpierał, że to nie może być prawda, bo GT30 jest "lepciejszy" bo 3D, to się mylił. Właśnie dostosowanie matrycy do 3D, nieco pogorszyło jej możliwości w 2D. Ot przymus marketingowy, wszechobecnej trójwymiarowości.

A z G20, jest jeszcze lepszy jak z G30, to tak na marginesie. Ale to z innych powodów :).

Skąd ta pewność, że oprogramowanie na Europę nie jest optymalizowane pod 50 Hz? To jakaś filozofia zmienić software? Na dzisiejszym szczeblu rozwoju elektroniki?

Pewność stąd, że Panasonic się do tego przyznał, pod naciskiem pytań wkurzonych użytkowników. Podczas wyświetlania materiału 60 i 24Hz, wszystko jest ok. Przy 50Hz, występuje efekt jak opisany wcześniej. Ale nie jest to aż tak upierdliwe, jakby mogło wynikać z opisu. W G20 mi to nie przeszkadza. Zresztą zależy to w sporej mierze od indywidualnej wrażliwości człowieka na tę konkretną cechę-wadę. Każdy to odbiera inaczej. Podobnie, jak różna jest wrażliwość ludzi na artefakty ditheringu, co widać po niektórych dyskusjach :-).

No to dowcipkuj sobie dalej

"Jedyna różnica między szarością o bielą to właśnie jasność, którą na TV plazmowych uzyskuje się między innymi za pomocą ditheringu." - pierwsza część pytania jest prawdziwa a druga nie

Czyli co, dithering, jest jedną z metod uzyskiwania różnych poziomów jasność w matrycach plazmowych? Czy ja dobrze przeczytałem, stwierdzenie niepodważalnego faktu, o który toczy się dyskusja od kilku stron z Kolegą Hojlo? Nie no, jestem w szoku.

Co do dowcipkowania to nie ja zacząłem. Zaczął Kolega Hojlo, po Twojej pierwszej wypowiedzi, tak że wybacz. Ale przy pewnych, hmm, dyskusjach, trudno zachować powagę.

------------------------

@Bobcat

Tylko nie daj z siebie cyborga zrobić:

No więc na szczęście ja się zaliczam do tych, którzy nie zauważają. IFC mam ustawione na maxa.

to jest tylko poprawiacz (procesor IFC)- inni producenci tego nie stosują..

Czyli Panasonic PDP to plazma , jednak nie każda plazma to Panasonic (więc problem ifc ich nie dotyczy).

z G20, jest jeszcze lepszy jak z G30

Chyba gdzieś czytałem, że matryce 14 generacji (seria 30) są lepsze i mają głębszą czerń oraz lepsze kolory niż 13 generacji (seria 20). Nie wiem, nie widziałem, nie wypowiadam się.

Podczas wyświetlania materiału 60 i 24Hz, wszystko jest ok. Przy 50Hz, występuje efekt jak opisany wcześniej. Ale nie jest to aż tak upierdliwe, jakby mogło wynikać z opisu.

A czy wielkim problemem jest wgranie podwójnego software, jednego dla obsługi 60 Hz, drugiego dla obsługi 50 Hz?

@Bobcat

Tylko nie daj z siebie cyborga zrobić:

Staram się jak mogę :)

Kyle ile przeciętnie bitów obsłuży procesor w plaźmie na kanał i ile jest w takim razie tych stopni? (tylko 256?)

Liczy się efekt końcowy ... a to co wyświetla plazma to nie jest nawet pełny 8 bit/kanał kolor, bo przejścia/odcienie nie są w pełni gładkie/czyste (jest mieszanie ditheringiem ... bo musi być ten dithering by maskować banding, czyli właśnie mniejszą ilość odcieni niż jest wymagana - a sygnał TV wymaga jakoś ponad 200 odcieni, czyli nawet niecałych 256 i nawet z tym są problemy)
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

.....

9 Jak nadal nie rozumiesz to potraktuj siebie że jesteś strofowany , jako użytkownik @SławekR , przez "moderatera @Sławekr" za to że nie rozumiesz tematu (pkt.1) i nie bruźdź tutaj , jak nie rozumiesz.

(zasada przyjęta na "Waszym" forum , gdzie moderator zamiast moderatora wszędzie głos zabiera z prędkością karabinu maszynowego)

------------------

Wracając do tematu (i niewiedzy pewnych osób) przypominam:

Drogi Kolego, przypuszczałem, że wreszcie przejdziesz do ataków personalnych. Zazwyczaj, gdy brak argumentów natury merytorycznej, to tak się dzieje. Tak się stało i tym razem. Próba ośmieszenia adwersarza, to metoda dobra jak każda inna. Ale nie dam się wciągnąć na ten "poziom" dyskusji. Jeśli chodzi o mój wiek, to jest on podany w profilu. O moim doświadczeniu nie zamierzam się rozpisywać, tak jak wspomniałem, nie dam się wciągnąć na ten poziom dyskusji. I to nie jest dyskusja o mnie, a o technice plazmowej w opozycji do LCD.

3 Z wiekiem zrozumiesz że ja jestem człowiekiem i na finał siedzę przed Ekranem (matryca) i odbieram finałowy efekt analogowo.

(wiem że jestem wyjątkiem bo jestem człowiekiem).

Ale za to cieszy mnie to, że pojawiło się światełko w tunelu. Wreszcie przyznałeś że jesteś człowiekiem i odbierasz świat analogowo. Pojawiła się zatem jakaś ryska w pewności, co do określonych twierdzeń. To co wyżej napisałeś, odbieram jako pewną metodę, na przyznanie się, że jednak możesz się mylić i że masz świadomość, iż każdy człowiek odbiera obraz po swojemu i przez to może pewnych cech nie dostrzegać. No, to jest jakiś postęp.

A propos, odpowiesz wreszcie na moje pytanie: czy na filmie podlinkowanym, prezentującym pracę matrycy plazmowej Hitachi, widać efekt działania ditheringu, czy go nie widać? W przerwach między wysyłaniem mnie do nauki, mógłbyś się zdobyć na ten wysiłek i odpowiedzieć. A co Ci szkodzi odpowiedzieć, czego się kurcze obawiasz.

Odpowiedź wymaga raptem trzech, albo czterech słów. "Tak, widać dithering", albo "nie, nie widać ditheringu" . Co wybierasz, odpowiedź nr 1, czy odpowiedź nr 2. Już bardziej Ci tego ułatwić nie mogę :-).

@witek daj spokój lemingom.

Dobrze rozumujesz - do ditheringu potrzebne są min 2 kolory.

Szary kolor nadal będzie szary (jaśniej, mniej) no chyba że: czarny i biały subpikesel już wymyślili i mieszają wyłączając 3 pozostałe subpiksele.

Oj nie znam tych modeli - zaraz poszukam.:))))

A wiesz dlaczego w plaźmie piksele mrugają bez sygnalu?

Bo właśnie nie ma czarnego subpiksela, a tych trzech nie można całkiem wyłączyć.

(Samsung próbował w jednym modelu wył. te 3 i....wycofał z produkcji)

-------------------------

@Witek

Już jeden przyznał że dithering jest zjawiskiem pożądanym, więc masz wybór:

- te mruganie to dithering i jest pożądane

- jest niepożądane, więc zaprzecza ditheringowi

(z definicji ditheringu).

Ale to logika - dziedzina nieznana pewnym osobom. :))))))

--------------

Pisać, pisać..... :))))))

A zatem czym jest zjawisko, które zarejestrowałem na zdjęciach wstawionych w posta którego cytujesz? Wyświetlany był płynny gradient. Abyś nie musiał szukać podaję Ci jeszcze raz link

Ukryta Zawartość

Chyba nie zamierzasz imputować nam, że nie widzisz na tym zdjęciu czegoś co każdy widzi?

Zamiast odpuścić to mamy np kolor szary (nie pada kolor, ale barwa , bo przecież leming, a dithering to mieszanie kolorów) nie ma odcieni (Encyklopedycznie ma - leming tego nie zmieni)

Encyklopedycznie szary jest kolorem , a jego odcienie , to odcienie.

(nowomowa nic nie zmieni)

Robienie sztucznego zamieszania lawiną pojęć, a także pisanie wypowiedzi w pejoratywnym tonie jest zbędne.

Kolor i barwa to synonimy. Kolor można opisać za pomocą trzech cech - odcienia, nasycenia i jasności.

Jeżeli jeden kolor od drugiego odróżnia chociażby jedna z cech to już śmiało można powiedzieć, że to inny kolor. Nie zmienia to jednak faktu, że szary od białego odróżnia tylko jedna cecha - jasność. Bardzo intuicyjnie działa tu system barw Munsell'a, którego schemat dołączam do posta.

post-44104-0-73097800-1352884017_thumb.png

60 Hz chyba działa z odświeżaniem 120 Hz, czyż nie?

Nie, przy sygnale wejściowym 60Hz matryca pracuje także na 60Hz.

Nie chcę się mądrzyć, gdyż moja wiedza w przedmiotowych kwestiach jest zbyt uboga. Na logikę (lub tzw. "chłopski rozum"): skoro jakiś podzespół jest dostosowany do pracy z częstotliwością 60 Hz a zasilany sygnałem 50 Hz powoduje zjawiska niepożądane - to umieszczenie w jego miejsce podzespołu dostosowanego do pracy z częstotliwością 50 Hz powinno problem wyeliminować. Dobrze to sobie wyrozum(k)owałem?

Cóż, pewnie masz rację. Wszak u innych producentów (Samsung, LG) ruch jest lepiej odwzorowany przy sygnale 50Hz. Producent (panasonic) stwierdził jednak, że rozwiązanie jakie zastosował będzie wystarczające. Czy jest? Jak widać dla niektórych tak (nie widzą problemu), dla innych zdecydowanie nie. Ty jako użytkownik który włączył IFC na max nie masz się czym przejmować, bo problem omijasz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Chyba gdzieś czytałem, że matryce 14 generacji (seria 30) są lepsze i mają głębszą czerń oraz lepsze kolory niż 13 generacji (seria 20). Nie wiem, nie widziałem, nie wypowiadam się.

Wiesz, trudno oczekiwać, żeby producent deklarował, że nowy model może mieć niektóre cechy obrazowe gorsze od poprzednika. Zawsze nowy jest lepszy. Marketing nie dopuszcza innej możliwości.

A czy wielkim problemem jest wgranie podwójnego software, jednego dla obsługi 60 Hz, drugiego dla obsługi 50 Hz?

No widać wystarczająco wielkim, skoro tak nie robią. Zresztą to pytanie do producenta, nie do mnie :). Jedyne co mogę przypuszczać, że być może będzie to "fundamentalna" aktualizacja i poprawa w telewizorach "nowej generacji". Wiekompomna i warta banerów reklamowych w stylu "zoptymalizowaliśmy algorytny, obraz jest jeszcze lepszy". Coś przecież trzeba sobie zostawić na przyszłe "ulepszenia" i jakoś tzw. postęp uzasadnić.

Wiesz, trudno oczekiwać, żeby producent deklarował, że nowy model może mieć niektóre cechy obrazowe gorsze od poprzednika. Zawsze nowy jest lepszy. Marketing nie dopuszcza innej możliwości.

Rzecz w tym, że źródłem przywołanej przeze mnie wiadomości nie były materiały producenta.

być może będzie to "fundamentalna" aktualizacja i poprawa w telewizorach "nowej generacji". Wiekompomna i warta banerów reklamowych w stylu "zoptymalizowaliśmy algorytny, obraz jest jeszcze lepszy". Coś przecież trzeba sobie zostawić na przyszłe "ulepszenia" i jakoś tzw. postęp uzasadnić.

Jest duże prawdopodobieństwo, że masz rację.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ale to logika - dziedzina nieznana pewnym osobom. :))))))

--------------

Pisać, pisać..... :))))))

Bardzo Cię po raz kolejny, uniżenie wręcz, proszę o odpowiedź na moje pytanie zadanie już sześciokrotnie. Już godzę się na prostą odpowiedź, zgodnie z tym co napisałem wcześniej, czyli wybór pomiędzy 1 albo 2.

Pytanie nie zawiera błędu logicznego, ani odpowiedzi przeczących sobie nawzajem. Więc nie może powodować Twojego wstrętu za nielogiczność.

Jeśli nie możesz udzielić odpowiedzi, to napisz chociaż, dlaczego jej nie możesz udzielić. Nie widzisz, nie wiesz, wiesz ale nie powiesz, nie chcesz się zniżyć do odpowiedzi na tak "chamskie" pytanie? Normalnie sam już nie wiem, jak się doprosić odpowiedzi.

Nie muszę na nic odpowiadać

Metoda @Kyle - będę miał ochotę to coś zrobię (napisał w tym stylu) - ja na odpowiedź nie doczekałem się od kilkunastu stron(zanim tutaj wlazłeś).

Mnie np interesuje tak odpowiedz (fundamentalna do "rozdmuchanego problemu"), która w praktyce by zakończyła dyskusję (poboczną):

Czy w palzmie bez sygnalu:

???
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Rzecz w tym, że źródłem przywołanej przeze mnie wiadomości nie były materiały producenta.

Ok, rozumiem. Widzisz, problem polega na tym, że dla różnych ludzi, różne cechy obrazowe stanowią o jego "lepszości". Jeśli dla kogoś absolutnym priorytetem i jedynym wyznacznikiem, będzie, bezwzględny, możliwy do osiągnięcia poziom czerni. To jestem w stanie zrozumieć jego twierdzenie że ekran B będzie lepszy od ekranu A.

Ale niektórzy postrzegają obraz bardziej kompleksowo i dla nich zwiększone i dość wszechobecne "mrowienie" obrazu podczas ruchu, może być cechą na tyle negatywną, że bezwzględny poziom czerni jej nie zrównoważy . Oczywiście producenci zawsze podkreślają to co się zmieniło in plus. Niekoniecznie lubią wspominać o tym co mogło się przy okazji zepsuć. Jeśli ktoś się tego naczyta i tylko na to zwraca uwagę później, to i potwierdza hasła reklamowe, nieświadomie nawet. Ale w końcu o to chodzi producentom, aby wywołać określone wrażenie ogólne.

...

Mnie np interesuje tak odpowiedz (fundamentalna do "rozdmuchanego problemu"), która w praktyce by zakończyła dyskusję (poboczną):

Cytat:

Czy w palzmie bez sygnalu:

???

Bardzo chętnie odpowiem Ci na to fundamentalne pytanie, na które odpowiedź Cię tak interesuje. Ale liczę na wzajemność.

Odpowiedz na moje pytanie, ja odpowiem na Twoje. Chyba to dość rozsądne podejście, nieprawdaż?

Adwokat?

(cholerka zaraz całe "tamto" forum się przeniesie i nikt odpowiedzi nie da...:)))) )

Już wiem że nie odpowiecie - pasuje?

------------------

Czy w plaźmie bez sygnału:

Cytat

???

Może ktoś inny?

A zatem czym jest zjawisko, które zarejestrowałem na zdjęciach wstawionych w posta którego cytujesz? Wyświetlany był płynny gradient. Abyś nie musiał szukać podaję Ci jeszcze raz link

Ukryta Zawartość

Chyba nie zamierzasz imputować nam, że nie widzisz na tym zdjęciu czegoś co każdy widzi?

Masz racje widzę dithering, mało tego on jest ditheringiem popychany dodatkowo :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Ukryta Zawartość

Ok, rozumiem. Widzisz, problem polega na tym, że dla różnych ludzi, różne cechy obrazowe stanowią o jego "lepszości".

To był (jeśli dobrze pamiętam) angielski test i recenzja autorstwa gości z jakiejś organizacji konsumenckiej. Chyba można uznać ich za niezależnych od producenta, a jednocześnie kompetentnych

Cytat"Telewizory LCD oraz PDP (plazmowe), wyświetlają 12 bitów na kolor, czyli paletę 36-bitową. Nieliczni producenci, jak Toshiba i Samsung w 2011 r., wprowadzili na rynek modele posiadające 48-bitową głębię koloru, niwelując niekorzystne zjawisko."- to jest fragment, chodzi o matryce , bo co dostaną na wejściu to już inna sprawa

-------------

Chipy "z ditheringiem" używają wszyscy producenci (jak nie używa , to nie kupować).

Dlaczego (i tu zaskoczenie dla lemingów)

Gdyż dithering jest procesem pożądanym do usuwania określonych błędów sygnału.

(czyli mamy coś pożądanego , i stosowane w określonej sytuacji a.....lemingi swoje).

Nie wdając się w te dywagacje, chciałem tylko zauważyć, że sam sobie zaprzeczasz (wytłuszczony druk). Cytat wyrwany z Wikipedii (intenetowej encyklopedii która nie zawsze opisuje rzeczy zgodnie z rzeczywistością) o bandingu. To że niektóre firmy podają niesmowite parametry to żadna nowość. Parę lat temu kiedy LCD nie była tak dopracowana jak teraz, głośno było o podawaniu (np. w telefonach) zawyżonej ilości wyświetlanej kolorów którą uzyskiwano właśnie za pomocą ditheringu. O ile w TV oglądanych z normalnej odległości miało to korzystny wpływ, to w telefonach, czy w monitorach gdzie patrzyło się z bliska nie za bardzo. Po prostu firmy ukrywały w opisie jaką metodą dany wyswietlacz uzyskuje daną liczbę barw.

Ponieważ nie mam Plazmy, więc nie wiem czy posługuje się tą techniką czy nie, ale z materiałów w tym wątku podanych jestem skłonny wierzyć, że sam subfield to za mało by oddać pełną paletę barw bez bandingu, szczególnie w ciemnych partiach materiału.

I to jest różnica pomiędzy LCD a PDP, ale różnica która nie czyni PDP gorszej od LCD. No chyba, że trzyma się nos w ekranie. Tyle z tej dyskusji zrozumiałem.

P.S.

Może ktoś ma (z tego co wiem np.Bobcat) i PDP, i LCD, więc mógłby zrobić (ale dobre jakościowo, czyli lustrzanka, statyw itp.) zdjęcia takich samych przejść barw z obu TV celem porównania. Wykorzystać można by to:

Ukryta Zawartość

post-23718-0-93271800-1352888424_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może ktoś ma (z tego co wiem np.Bobcat) i PDP, i LCD, więc mógłby zrobić (ale dobre jakościowo, czyli lustrzanka, statyw itp.) zdjęcia takich samych przejść barw z obu TV celem porównania.

Tak, mam PDP i LCD. Dam Ci na PRIV adres e-mail, podeślij mi takie plansze testowe jak na obrazkach powyżej. Odtworzę z USB i poproszę syna, aby pstryknął ekrany zgodnie z regułami sztuki, tylko poproszę o te reguły (odległość, etc.). Fotografia to jego hobby, ma dobry sprzęt i sam jest w tym dobry. Ja tam do fotografii mam dwie ręce lewe (w tym jedną krótszą) i szczyt moich umiejętności to full-automatyczne pstrykadełko (typu Idioten-Kamera), a najczęściej robię zdjęcia komórką Nokia N8.

@majkeljot - mimo że nie serwisuje już sprzętu to nie znaczy że nie mam dojścia do materiałów serwisowych .

Proszę (źródła nie podam , bo by kłopot był i to u znajomego, że coś daje).

To "na dole" z 2008go roku (było w konkretnej serwisówce PDP).

Choć w przy tym procesorze (400) slowo dithering nie pada jednak w innej części jest jasno podane że sluży ten procek właśnie do tego w PDP 12bit (nowy procek).

Przypominam = 2008ty rok!!!

(choć chyba serwisówka dużo pózniej do firmy znajomego trafiła)

Chyba rozwiewa ewentualne,Twoje problemy z 12 bit PDP i gdzie to się odbywa?

Ja mając tę wiedzę po prostu opieram sie na samym ekranie (czyli może i to spokojnie wyświetlić)

Ukryta Zawartość

post-8228-0-95798000-1352890760_thumb.jpg

post-8228-0-38827500-1352890769_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Adwokat?

(cholerka zaraz całe "tamto" forum się przeniesie i nikt odpowiedzi nie da...:)))) )

Już wiem że nie odpowiecie - pasuje?

------------------

Może ktoś inny?

A dlaczego ktoś inny? Tylko dlatego, że chcesz się wykręcić od odpowiedzi na moje pytanie?

A może dlatego, że zdajesz sobie sprawę, że znam odpowiedź na Twoje pytanie. Mogę przedstawić odpowiedź prawidłową, wystarczająco wyczerpującą i merytorycznie podpartą. A co najgorsze, nijak ona nie potwierdzi Twoich teorii odnośnie ditheringu, a dokładniej teorii dotyczących jego braku. Bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego, jeśli brak jest na wejściu sygnału niosącego jakąkolwiek informację o obrazie..

Cóż, tak też można, rozumiem to :)

Adwokata nie potrzebuję, radzę sobie sam. A Twoje docinki i krzywienie się na oczywiste fakty i rzeczywistość, faktów tych nie zmienią w żaden magiczny sposób. Tak samo ataki personalne na mnie, czy też skoki z tematem w bok. Swoje lata mam, doświadczenie również, więc nie dam się wkręcić w taką grę.

I żeby była jasność, napiszę to jeszcze raz, chętnie Ci odpowiem i na ten temat podyskutuję, gdyż faktycznie zagadnienie dotyczy plazmy, więc mieści się w tematyce wątku. Ale oczekuję wzajemności. Nic więcej, nic mniej.

To był (jeśli dobrze pamiętam) angielski test i recenzja autorstwa gości z jakiejś organizacji konsumenckiej. Chyba można uznać ich za niezależnych od producenta, a jednocześnie kompetentnych

Organizacje konsumenckie, tak samo jak wszelkiej innej maści stowarzyszenia dziennikarskie, mają swoje priorytety i swój pogląd na świat. Tak działa na przykład EISA i jej nagrody. Na tej zasadzie Fiat Panda, stał się swojego czasu "samochodem roku". Ale można też przytoczyć recenzje gości, którzy na co dzień zawodowo tym się zajmują, na przykład z Flatpanels i okazuje się że mają "ciut" odmienne wnioski i zdanie. Ani jednym, ani drugim, nie można zarzucić braku niezależności czy też obiektywizmu. Ot zwykła różnica w podejściu i priorytetach podczas testów.

Generalnie dobra zasada jest taka, żeby wszelkie maści opinie uśrednić, najlepiej pomnożyć przez dwa i podzielić przez cztery :-D.

@SławekR - naprawdę nie czytasz nawet siebie.

-------------

Nie chcę się wdawać w polemikę, zauważ jedno (tylko z ostatniego akapitu)

Opisujesz: organizacje/ nagrody zarzucając jakiś subiektywizm.

Niech będzie że się z tym zgadzam.

Jednak im przeciwstawiasz fora (flatpanel itp).

Gdzie jest konsekwencja?

Z jednej strony fachowcy z drugiej fora (z fachowcami i mnóstwo bzdur)

Jednak nadal będe ugodowy.

Określmy na początek tylko krajowe fora i załóżmy że 3 obracające się wokół techniki HD (jest ich więcej)

Które forum ma monopol na wiedzę?

Ugodowy jestem - więc zasugeruję że żadne.

Jednak dlaczego te 3 fora mają tak skrajne opinie w stosunku do siebie, techniki?

Jednak dlaczego te 3 fora preferują inny sprzęt , itp.

............... Tak można mnożyć...............

Dlaczego Twoja opinia o Pandzie ma być słuszna a nie ekspertów użytkowników ?

(to retorycznie - bo już coś sugerowane).

Ja to widzę - choć może nie to było Twoim zamiarem i tak to właśnie jest....

Pozdrawiam.

Organizacje konsumenckie, tak samo jak wszelkiej innej maści stowarzyszenia dziennikarskie, mają swoje priorytety i swój pogląd na świat.

Generalnie dobra zasada jest taka, żeby wszelkie maści opinie uśrednić, najlepiej pomnożyć przez dwa i podzielić przez cztery :-D.

W całej rozciągłości się z Tobą zgadzam. Jednak mimo wszystko testy robione przez organizacje konsumenckie wydają mi się (może niesłusznie) bardziej wiarygodne, niż te autorstwa redakcji pism będących na garnuszku producentów i dystrybutorów.

No i zanim to poniżej dopisalem , już @Bobcat wszedł.

------------TO MIALO BYĆ W POPRZEDNIM POŚCIE!

I to było życzliwie celem ukończenia tych wpisów nie na temat, z mojej strony też.

(choćby dlatego ze wolno piszę= wiek, i zanim to wyślę , to mam info że juz 5 postów poszło).::::))))

Pozdrawiam jeszcze raz.

:)))))))

Dziwne pytanie (masz mnóstwo moich odpowiedzi).

Nie czytasz odpowiedzi?

Odpowiem ponownie - Tak, dithering (jako układ poprawy) jest stosowany w PDP i LCD itp., wszędzie tam gdzie dąży się do poprawy jakości obrazu.

Wynika to z natury tego terminu.

To teraz Ty

:

Czy w plazmie bez sygnału:

????

Dziwne pytanie (masz mnóstwo moich odpowiedzi).

Nie czytasz odpowiedzi?

Odpowiem ponownie - Tak, dithering (jako układ poprawy) jest stosowany w PDP i LCD itp.,

Tak, tylko byłem ciekaw, bo wcześniej twierdziłeś że w plazmach ditheringu nie ma, lub ew. jest tylko w Panasonic i innych producentów to nie dotyczy.

Czy w plazmie bez sygnału:

Nie widziałem osobiście tej sytuacji (plazma bez sygnału) więc nie wiem czy to w ogóle jest dithering, czy po prostu jakieś "śmieciowe" wyładowania.

Jaka jest odpowiedź na moje pytanie?

(nie mogę rozszyfrować).

/edytowaleś/ - Czy dobrze rozumiem że nie znasz odpowiedzi na zadane pytanie?

Dla równowagi (dział dobry) czy zgadzasz się z moją odpowiedź w całości na zadane przez Ciebie pytanie.?

Czyli że dithering jako układ poprawy jest stosowany w LCD/PDP..., wszędzie tam gdzie dąży się do poprawy jakości obrazu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.