Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Czemy smiecisz w temacie LCD- PDP?

Ilu jeszcze do pomocy dojdzie moderatorów itp.

Rysunek jest podręcznikowy (podstawy TV)

Widzisz opis?

Załóż sobie temat bo już z podręcznikiem nie ma co dyskutować (rok wydania 1964).

Mam fotkę powtórzyć = proszę bardzo:

(ona dotyczy tematu LCD/PDP i dithteringu)

Jestem cierpliwy. Ok, przyjąłem do wiadomości że pisząc o sposobie działania plazmy, śmiecę w wątku porównującym plazmę z LCD. To już ustaliliśmy. Zgadzam się z Tobą.

Przyjąłem do wiadomości, "że doszedłem z pomocą", a nie staram się naprostować oczywistą nieprawdę To też już ustaliliśmy. Zgadzam się z Tobą.

Przyjąłem do wiadomości że zamieściłeś rysunek z jakimś podpisem. Zgadzam się z Tobą, że go zamieściłeś.

Z tym co wyżej napisałeś, zgadzam się z pokorą. Więc nie nawijaj o mnie, bo nie ja jestem przedmiotem wątku.

Po raz trzeci Cię więc proszę, możesz jeszcze odpowiedzieć na moje pytanie: co widać na filmie, z ekranem plazmowym Hitachi w roli głównej?

Dla ułatwienia, pytanie pomocnicze, podobno jesteś człowiekiem racjonalnym, przyjmującym metodę na szkiełko i oko i że jesteś w stanie uwierzyć w to co sam zobaczysz. Ok, czy jesteś w stanie uwierzyć, w to co widać na filmie? Czy może uważasz, że to fotomontaż.

Młodzi Polacy do szkół.

Podręcznikowe podstawy RTV (oparte o LCD) - tak wyszło (niezamierzone, z z takim komentarzem (cytuję):

Piksele RGB (czerwony-zielony-niebieski) w telewizorze typu LCD: po prawej – zbliżenie pokazujące kolory pomarańczowy i niebieski, po lewej – jeszcze większe zbliżenie pikseli tworzących te kolory.

Jak ktoś twierdzi że ten pomarańczowy nie powstał z dwóch osobnych pikseli , tylko z pomarańczowego (czyli zmieszania..., pokazanego encyklopedycznie niżej i nazwanego dithering) - mamy nowego konstruktora TV.

Polak potrafi.

Ps - @SławekR "zejdź ze mnie , wczoraj także poczytałem na "Waszym" forum jak użytkownika zbrukaliście (tego co do UOKiK pisal).

Masz swoje forum - tutaj Twoje wejście jest związane z komercyjnym "kalibratorem"

Pisałem - załóz nowy temat , rób co chcesz - nie śmiec tutaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Młodzi Polacy do szkół.

Podręcznikowe podstawy RTV (oparte o LCD) - tak wyszło (niezamierzone, z z takim komentarzem (cytuję):

Piksele RGB (czerwony-zielony-niebieski) w telewizorze typu LCD: po prawej – zbliżenie pokazujące kolory pomarańczowy i niebieski, po lewej – jeszcze większe zbliżenie pikseli tworzących te kolory.

Jak ktoś twierdzi że ten pomarańczowy nie powstał z dwóch osobnych pikseli , tylko z pomarańczowego (czyli zmieszania..., pokazanego encyklopedycznie niżej i nazwanego dithering) - mamy nowego konstruktora TV.

Polak potrafi.

... tylko co ma konkretnie metoda addytywnego mieszania barw wspólnego z ditheringiem? ... wklejona przez Ciebie ostatnia fotka to nie dithering. Jasno dajesz do zrozumienia że nie rozróżniasz jednego od drugiego ... i jeszcze "wysyłasz" innych do szkoły.
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Zasadnicza oś niezgodny nie dotyczy uzyskiwania kolorów pośrednich, z mieszania kolorów podstawowych, a metody uzyskania różnych poziomów jasności, tego samego koloru w matrycy plazmowej. Gdyby było inaczej, to byś wcześniej, tak długo nie rozprawiał o subfieldrivingu jako "jedynej" metodzie na ten proces. Oczywistym jest, że kolor pomarańczowy uzyskuje się przez mieszanie kolorów podstawowych, a efekt, różnej jasności kolorów podstawowych, przez subfieldriving i dithering.

Odpowiesz w końcu na moje pytanie, co widać na filmie? Czemu unikasz odpowiedzi, prosto sformułowanej, na wyjątkowo proste pytanie? Skok w bok, to też unik.

Ale ż oczywiście że masz rację.

Plazma nie ma pikseli jak LCD , tam pomarańczowy powstanie np. przez farbę krasnoludków

Czyli Ciebie obrazek wyżej nie dotyczy i...tyle.

(masz rację)

:) ... ależ Ty jesteś niekumaty. Na plazmie też barwy powstają przez mieszanie addytywne z subpikseli, ... tylko że rozmawiamy o ditheringu, który jest czym innym.

Encyklopedycznie (angielski) zwrócić uwagę na wyraz "dithering" i polski odpowiednik.

Proszę nie regulować jasności bo zniknie wyraz dithering/filet/pomarańcz....

(to cytuję za poprzednikami)

No i oczywiście - młodzi Polacy do szkół. :))))))))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Prezentacja różnych metod ditheringu, mającego na celu uzyskanie różnych poziomów jasności tego samego koloru:

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Dithering_algorithms.png&filetimestamp=20060805115053

Dithering, stosowany w telewizorach plazmowych, jest najbardziej zbliżony do metody Jarvisa.

W szkole większość z nas już była, nie musisz nas tam wysyłać. Korzystanie z encyklopedii, też już z grubsza udało się nam opanować.

Za to po raz piąty proszę o odpowiedź: co widać na filmie prezentującym sposób wyświetlania obrazu na ekranie plazmowym Hitachi?

Gdybyś zagubił link, powtórzę:

http://www.youtube.com/watch?v=o55xrVBQwGI

EDIT

Dla ułatwienia, bo widzę że masz z tym problem: czy widać tam skutki działania ditheringu, czy może zachowanie Kaczora Donalda, albo Kota w butach? :-D Ewentualnie, czy może ten film, to wspólny spisek Masonów i cyklistów?

Sorry, ale ręce opadają już do samej ziemi. Ciężko się powstrzymać. Ale może chociaż jakimś ułatwieniem, będzie dla Ciebie tytuł filmu. Sam już nie wiem....

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

SławekR na filmie nie widać żadnego ditheringu bo nie są tworzone żadne pośrednie barwy, widać natomiast subfiled.

Pewnie że nie są tworzone pośrednie barwy, są za to tworzone różne poziomy jasności tego samego koloru, który, teoretycznie, powinien zmieniać się płynnie, a jako że brak jest wystarczających możliwości, z poziomu subfielddrivingu, ze względu na ciemną scenę, to i wykorzystywany jest dithering.

Naprawdę nie dostrzegasz nieciągłości w liniach pionowych, czy tylko sobie jaja robisz? To widać nawet na nieruchomym obrazie, na zajawce filmu, wklejonej na forum. Nie trzeba nawet filmu oglądać, żeby dostrzec efekt ditheringu, w postaci przerw w ciągłości linii. Dzięki temu, z odpowiedniej odległości, oczywiście nie z takiego zbliżenia jak na filmie, otrzymujemy uśredniający efekt płynnego przejścia koloru od jasnego, do poziomu coraz ciemniejszego.

@Witku - bo mi przyjemność z pisania odbierasz .

Tak nie wolno - otrzymujesz warna (a może warana) ...jeszcze nie doszedłem do tego.

Cieszy mnie to, że zabawiasz wszystkich rozmową, do tego nie na temat, szczególnie po tym jak to mi zarzuciłeś, że wątek zaśmiecam.

I to wszystko, zamiast przyznać się do ewidentnego błędu w rozumowaniu jakie prezentowałeś i prezentujesz i to pomimo tak oczywistych faktów. Naprawdę nie stać Cię na ten wysiłek, aby przyznać się do popełnionego błędu?

Skoro jest to zbyt duży wysiłek, to po prostu odpowiedz mi "prosto w oczy", że na tym filmie nie widać ditherinu na ekranie plazmowym Hitachi. Tak, żeby zostało to odnotowane dla tych, którzy w przyszłości przeczytają ten wątek. Napisz to wprost i bez cienia wątpliwości, uciekania w bok i dziwnych tekstów jak wyżej. A obiecuję, że przestanę Cię już męczyć o odpowiedź.To mi wystarczy i zapewnie nie tylko mi, do pełnego obrazu sytuacji.

A hoilo dalej trolluje na calego, ale Wy macie do niego cierpliwość.

A najlepsze jest to, że koleś tak naprawdę to się dopiero tu uczy od mądrzejszych, ale uparcie udaje tego uczącego innych.

żenada

Następna lekcja będzie o kolorach. :))))

Czy odmiany szarego to kolor, czy odcień.

(bo podobno już wątek nie o LCD/PDP , ale mieszaniu kolorów)

Zabawny temat, encyklopedycznie identyczny z tym:

Ukryta Zawartość

-----------------

@mczaj przepraszam że zakłócam błogi spokój.

Moich postów od 2005go roku jest ~~600, Twoich od 2007go ~~2500 , to czysta statystyka (też encyklopedycznie)

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

(bo podobno już wątek nie o LCD/PDP , ale mieszaniu kolorów)

...

Dobrze wiesz, czego tyczy się tutaj dyskusja. Gdyby tak nie było, to byś nie rozprawiał tak zawzięcie o subfield drivingu we wcześniejszych postach, jako opozycji do ditheringu. Dobrze też wiesz, że język potoczny, potrafi się różnić od pojęć encyklopedycznych, ale i tak wszyscy, którzy tylko tego zechcą, potrafią zrozumieć przekaz. Czepianie się słówek, to kolejny wybieg i skok w bok, aby nie udzielić odpowiedzi na pytanie zasadnicze, gdyż odpowiedź ta będzie niewygodna i zburzy cały misterny dotychczasowy pogląd na daną kwestię.

Wiem też, że jesteś na tyle obeznany z tematem, żeby rozpoznać występowanie ditheringu. Wiem, że masz problem, bo albo udając że go nie dostrzegasz, w przytoczonym przeze mnie materiale, poddasz pod wątpliwość swoje możliwości oceny sytuacji. Albo potwierdzisz, że dostrzegasz dithering, ale to zaprzeczy Twoim wcześniejszym twierdzeniom. Faktycznie iście patowa sytuacja i powodująca dyskomfort. Ja to rozumiem. Stąd te rozpaczliwe próby "skoków w bok" z tematem. Ale to się niestety nie uda. Proponuję mężnie spojrzeć prawdzie w oczy :-).

A żeby było merytorycznie, trochę historii i faktów.

W początkach techniki plazmowej w odbiornikach telewizyjnych, dithering był praktycznie jedyną metodą na wygenerowanie kolorów o różnej jasności i intensywności. Subfield driving, czyli szybkozmienne migotanie piksela, w obrębie jednej klatki obrazowej, było w powijakach. Stąd pierwsze matryce miały tak niską deklarowaną ilość kolorów, możliwych do wyświetlenia. Procesory w sterownikach matryc, były zbyt wolne, aby obsłużyć tak ogromne częstotliwości pracy, jakich wymaga rasowy subfield driving.

Z czasem, nastąpił postęp, procesory były coraz szybsze i wydajniejsze. Można było coraz powszechniej stosować subfield driving. W testach na tym polu królował Pioneer, a wiernie dotrzymywał mu kroku Panasonic. Nieco odstawały od peletonu Samsumg. LG i Hitachi. Obecnie wiele się nie zmieniło, tyle że obecnie króluje w tym Panasonic, który przejął tę technologię od Pioneera, a Samsung, LG i Hitachi poszły nieco do przodu, ale mniej niż lider.

Na obecnym etapie, subfield driving, odpowiada ze wygenerowanie różnych poziomów jasności każdego koloru podstawowego, mniej więcej w 70-80% w przypadku Panasonica i z 60-70% w przypadku reszty stawki. Jeśli chodzi o niskie poziomy jasności, nadal króluje dithering, jako podstawowa metoda uzyskania kolorów podstawowych, o niskiej jasności. Żeby od razu być dokładnym, bo Kolega wyżej usiłuje uciec w nazewnictwo, zarówno Subfield driving jak i dithering, powodują uzyskanie kolorów podstawowych o różnym stopniu jasności. Następnie kolory te są mieszane i dzięki temu można uzyskać barwy pośrednie, o różnych odcieniach. Kolor szary to klasyczny przykład koloru pośredniego, który uzyskiwany jest ze wszystkich kolorów podstawowych, o odpowiednio dobranej jasności, w celu uzyskania pożądanego odcienia. Tylko zmiksowanie obu metod, daje gwarancję uzyskania odpowiedniej palety barw. Wszelkie te operacje, wykonywane są "w locie" w czasie rzeczywistym, na poziomie sterownika matrycy i z użyciem algorytmów zapisanych w firmware tego sterownika.

W każdym przypadku, dithering jest nieodłączną częścią obrazu wyświetlanego przez matrycę plazmową. Czy się to komuś podoba, czy nie. Producenci oczywiście się tym nie chwalą, bo i nie jest to marketingowo nośny temat, że coś jest generowane z wykorzystywaniem techniki oszukiwania oka ludzkiego. Subfield driving udało im się wykorzystać marketingowo, przez sprytne pomnożenie częstotliwości sygnału na wejściu sterownika matrycy, przez ilość impulsów subfield. I wyszły im z tego niebotyczne wartości, które marketingowo nazywają "częstotliwością odświeżania matrycy". Co oczywiście nie ma związku ze zdolnością do wyświetlenia odpowiedniej ilości, różniących się od siebie, klatek obrazowych, w ciągu sekundy. Ale za to ładnie wygląda w folderach reklamowych.

Dla porządku należy dodać, że obecnie stosuje się także reverse subfield driving, który jest niezbędny, przy wyświetlaniu obrazu 3D, ale nie niestety nieco pogarsza wyświetlanie obrazu 2D. Stąd telewizory Panasonica z literką T, czyli modele GT, ST, VT dają gorszy obraz, niż ich starsze odpowiedniki bez "T".

O czym by tu jeszcze warto wspomnieć... zarówno dithering jak i subfield driving dają skutki uboczne. Różni ludzie, różnie na nie reagują. Więc przez zakupem warto przekonać się na własne oczy, co nam bardziej pasuje, czy większy udział ditheringu (Samsung, LG), czy subfield drivingu (Panasonic), Dithering daje "robaczki" jeśli przyglądamy się wystarczająco blisko. Subfield driving, daje odczucie lekkiego migotania, czy też subtelnego braku stabilności, jednolitego jasnego obrazu wyświetlanego na dużych powierzchniach.

Kolejna rzecz, o której warto wspomnieć. Oprogramowanie sterowników matryc jest optymalizowane pod warunki amerykańskie, czyli pod sygnał wejściowy 60Hz. Skutkiem tego jest coś, co jest nazywane efektem tęczy, podczas szybko przemieszczającego się jednolitego obrazu na ekranie. Jednolity kolor, podczas szybkiego ruchu, na ułamek sekundy, rozdziela się na kolory składowe. Co nie wygląda za fajnie, na przykład na twarzach, albo podczas meczu. I jeśli ktoś będzie wrażliwy na to zjawisko, to może mu to mocno przeszkadzać. Europejskie modele, są niestety przez to poszkodowane.

Warto wspomnieć jeszcze o jednym zjawisku, jakim jest, a w zasadzie był, green ghosting. Był, bo zjawisko to zostało bardzo mocno ograniczone, a w nowych modelach wręcz wyeliminowane. A objawiało się zieloną poświatą za poruszającym się szybko obiektem. Szczególnie łatwo było to dostrzec przy poruszaniu się ciemnych obiektów na jasnym tle. Zjawisko wynikało z wolniejszego wygaszania luminoforu odpowiedzialnego za wyświetlanie koloru zielonego.

To tyle. Pogadanka co prawda bardziej pasuje na moje forum macierzyste :), ale chciałem wnieść nieco merytoryki, żeby nie było że się tylko przekomarzam z Kolegą, przedmówcą.

Ale pewnie i tu się może komuś przydać, szczególnie jeśli stoi przed dylematem wyboru, LCD czy plazma. To warto aby miał świadomość zjawisk przynależnych do danej technologii.

@SławekR - zachowam się podobnie , jak Ty jako moderator na "swoim forum"

1. Z wiekiem/doświadczeniem zrozumiesz że tematem wątku jest:"Plazma vs LCD" (patrz na tytuł i nie kłam na wejściu)

2. Z wiekiem zrozumiesz że elektronika między tymi sprzętami jest prawie identyczna a różnica jest tylko w rodzaju wyświetlacza czyli matrycy i związanego z tym końcowego sterowanie (nie obróbki sygnału).

3 Z wiekiem zrozumiesz że ja jestem człowiekiem i na finał siedzę przed Ekranem (matryca) i odbieram finałowy efekt analogowo.

(wiem że jestem wyjątkiem bo jestem człowiekiem).

4 W takim układzie nie interesują mnie elementy wspólne LCD/PDP gdyż znam tytuł wątku (Ty nie)

5. Opisując PDP opisuje matrycę (czyli to co dostarcza mi obraz do oczu....).

6 Z wiekiem zrozumiesz dlaczego opisuję tylko matrycę , bo zagadnienie na które "się rzuciliście" jest wspólne i nie dotyczy matrycy ale innych wspólnych układów dla obu typów wyświetlacza.

7. Jak doczytasz i zrozumiesz że opieram się na podręcznikach i podstawach, *Wasze wpisy nic nie zmienią w działaniu) to wreszcie zrozumiesz że "Wasza" wiedza (nadludzi, co siedzą w środku TV) oparta na "kopij/wklej" największych bzdur z zachodnich for użytkowników podobnych do"cyborgów" nie ma sensu.

8. Jak nie zrozumiałeś , to masz tysiące linków odwrotnych do Waszych rewelacji (czyli prawdziwe na Waszej zasadzie , ale dotyczące wyłącznie LCD).

Ukryta Zawartość

9 Jak nadal nie rozumiesz to potraktuj siebie że jesteś strofowany , jako użytkownik @SławekR , przez "moderatera @Sławekr" za to że nie rozumiesz tematu (pkt.1) i nie bruźdź tutaj , jak nie rozumiesz.

(zasada przyjęta na "Waszym" forum , gdzie moderator zamiast moderatora wszędzie głos zabiera z prędkością karabinu maszynowego)

------------------

Wracając do tematu (i niewiedzy pewnych osób) przypominam:

Ukryta Zawartość

3 Z wiekiem zrozumiesz że ja jestem człowiekiem i na finał siedzę przed Ekranem (matryca) i odbieram finałowy efekt analogowo.

(wiem że jestem wyjątkiem bo jestem człowiekiem).

5. Opisując PDP opisuje matrycę (czyli to co dostarcza mi obraz do oczu....).

Wygląd końcowy obrazu jest tym co interesuje nas, widzów, zwykłych ludzi. Na niego składa się nie tylko sama matryca (jako obiekt fizyczny), ale też sterownik matrycy i algorytmy obróbki sygnału wideo. Jeżeli podciągasz pod pojęcie matrycy także jej sterownik, to w przypadku telewizora plazmowego nierozerwalnie wiąże się z tym zjawisko ditheringu. Fakt, że padły pytania (i nie tylko w tym wątku) czy śnieżenie na plazmie widziane z bliskiej odległości jest normalne świadczy tylko o tym, że jest to zjawisko zauważalne dla "zwykłego kowalskiego", tym bardziej na ST50 i 3 z 5 trybów.

Sprowadzenie pojęcia telewizor do pojęcia matrycy (i to jeszcze bez sterownika) wydaje mi się wyjątkowo nieadekwatne.

Pewnie że nie są tworzone pośrednie barwy, są za to tworzone różne poziomy jasności tego samego koloru, który, teoretycznie, powinien zmieniać się płynnie, a jako że brak jest wystarczających możliwości, z poziomu subfielddrivingu, ze względu na ciemną scenę, to i wykorzystywany jest dithering.

Sławek z którego kapelusza wyskoczyłeś?

To nieprawda co piszesz, np. w TX-P42GT30 czytamy że: Liczba odcieni gradacji koloru - Odpowiednik 6,144 stopni gradacji, napisz w takim razie co się dzieje w TV jeśli wyświetlimy czarno-białe stopnie szarości (płynne), co będzie tworzyć te stopnie ?(no bo przecież koloru nie ma więc nie działa dithering)

Dla porządku należy dodać, że obecnie stosuje się także reverse subfield driving, który jest niezbędny, przy wyświetlaniu obrazu 3D, ale nie niestety nieco pogarsza wyświetlanie obrazu 2D. Stąd telewizory Panasonica z literką T, czyli modele GT, ST, VT dają gorszy obraz, niż ich starsze odpowiedniki bez "T".

No patrzcie Państwo. Gdy napisałem kiedyś, że obraz na modelu G30 wydał mi się jeszcze lepszy niż (2D) na GT30 (G nie jest starszym modelem, to ta sama generacja) - zostałem ofuknięty, a następnie pozwolono sobie ze mnie dworować, imputując mi że "każda sroczka swój ogonek chwali", więc ja też wychwalam G30, gdyż taki sobie kupiłem. A tu się okazuje, że przypadkiem miałem rację.

Oprogramowanie sterowników matryc jest optymalizowane pod warunki amerykańskie, czyli pod sygnał wejściowy 60Hz. Skutkiem tego jest coś, co jest nazywane efektem tęczy, podczas szybko przemieszczającego się jednolitego obrazu na ekranie. Jednolity kolor, podczas szybkiego ruchu, na ułamek sekundy, rozdziela się na kolory składowe. Co nie wygląda za fajnie, na przykład na twarzach, albo podczas meczu. I jeśli ktoś będzie wrażliwy na to zjawisko, to może mu to mocno przeszkadzać. Europejskie modele, są niestety przez to poszkodowane.

Skąd ta pewność, że oprogramowanie na Europę nie jest optymalizowane pod 50 Hz? To jakaś filozofia zmienić software? Na dzisiejszym szczeblu rozwoju elektroniki?

To nieprawda co piszesz, np. w TX-P42GT30 czytamy że: Liczba odcieni gradacji koloru - Odpowiednik 6,144 stopni gradacji, napisz w takim razie co się dzieje w TV jeśli wyświetlimy czarno-białe stopnie szarości (płynne), co będzie tworzyć te stopnie ?(no bo przecież koloru nie ma więc nie działa dithering)

Dobre pytanie @witku_z, odpowiem Ci na nie zanim dotrze tu @SławekR

Szarość jest barwą niekolorową (achromatyczną), innymi słowy jest to barwa... nie posiadająca żadnego zabarwienia. Aby wygenerować ją musimy zmieszać wszystkie 3 kolory podstawowe (RGB) w odpowiednich proporcjach. W rzeczywistości nie ma żadnej różnicy pomiędzy czymś co nazywamy potocznie kolorem szarym, a kolorem białym (oba są bezbarwne). Jedyna różnica między szarością o bielą to właśnie jasność, którą na TV plazmowych uzyskuje się między innymi za pomocą ditheringu.

W przytoczonej przez Ciebie specyfikacji kluczowym słowem jest "odpowiednik", bowiem gdy na TV plazmowym wyświetlimy płynne stopnie szarości (gradient) zostaną one uzyskane przy użyciu techniki ditheringu, wobec tego z bliskiej odległości nie będą płynne, ale z typowej odległości oglądania jak najbardziej tak.

Odpowiedź na nurtujące Ciebie pytanie uchwyciłem na zdjęciach w

Ukryta Zawartość

Tak wygląda płynny 8 bitowy gradient (255 stopni szarości) z bliska (około 30 cm od ekranu):

Ukryta Zawartość

Na pozostałych zdjęciach znajdziesz widok z dalszej odległości, a także gradient 10 bitowy (4096 stopni szarości), który wygląda... prawie tak samo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sławek z którego kapelusza wyskoczyłeś?

To nieprawda co piszesz, np. w TX-P42GT30 czytamy że: Liczba odcieni gradacji koloru - Odpowiednik 6,144 stopni gradacji,

... i zupełnie Ci się nie wydaje dziwne że plazma ma problem z wyświetleniem nawet 256 odcieni prawidłowo (nie wyświetla 256 odcieni gradacji), pomimo że producent namalował 6144 odcienie? (występuje banding i/lub dithering = pojedynczy piksel/subpiksel na plazmie nie może przyjąć 256 różnych odcieni). Nie wydaje Ci się też dziwne że producent plazm pisze że czas reakcji wynosi 0,001 ms, podczas gdy czas wygaszania luminoforu jest np. ponad 1000x dłuższy (więc nie może być ten czas niższy nawet od 0,1 ms)? Nie wydaje Ci się dziwne podawanie kontrastu na LCD rzędu 100 000 :1 (nawet w modelach bez wygaszania lokalnego), podczas gdy nie ma matryc LCD mających kontrast nawet 10 000:1 ? Nie wydaje Ci się dziwne podawanie na głośniczkach komputerowych wielkości pięści że mają moc kilkudziesięciu-kilkuset WAT? Czy każdy kit łykasz jak niemądra* małpka?

*- takie bardzo delikatne określenie

Skąd ta pewność, że oprogramowanie na Europę nie jest optymalizowane pod 50 Hz? To jakaś filozofia zmienić software? Na dzisiejszym szczeblu rozwoju elektroniki?

Wynika to z faktu, że przy sygnale video 50Hz jaki jest standardem w telewizji europejskiej, na ekranie występują wzmożone zjawiska fałszywych konturów i rozwarstwiania się ich na tęczowe kolory co jest popularnie zwane "błędem 50Hz" lub "50Hz bug". Przyczyną problemu jest inna modulacja impulsów technologii subfield drive gdy matryca dostaje sygnał 50Hz (wyświetlany jako 100Hz), a inny gdy otrzyma wejściowo 60Hz (i z takim odświeżaniem wtedy też działa). Trudno powiedzieć, czy jest to kwestia optymalizacji oprogramowania pod któryś z formatów, czy po prostu pracując z wyższą częstotliwością odświeżania stają na drodze ograniczenia technologiczne. Faktem jest jednak, że aby pozbyć się "problemu 50Hz" wystarczy ustawić funkcję IFC na max co wymusza 60Hz odświeżanie matrycy. Niestety skutkuje też irytującą nadpłynnością i artefaktami przy szybkich ruchach.

Na szczęście problem nie każdy zauważa ;)

@Witek , @bobcat - dajcie sobie spokój .

Lemingi czasu potrzebują (już i tak zmieniają)

--------------

Zamiast odpuścić to mamy np kolor szary (nie pada kolor, ale barwa , bo przecież leming, a dithering to mieszanie kolorów) nie ma odcieni (Encyklopedycznie ma - leming tego nie zmieni)

Encyklopedycznie szary jest kolorem , a jego odcienie , to odcienie.

(nowomowa nic nie zmieni)

Teraz Encyklopedycznie/podrecznikowo (z nowości) o LCD i PDP:

"Telewizory

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wyświetlają 12 bitów na kolor, czyli paletę 36-bitową. Nieliczni producenci, jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w 2011 r., wprowadzili na rynek modele posiadające 48-bitową głębię koloru, niwelując niekorzystne zjawisko."
- to jest fragment, chodzi o matryce , bo co dostaną na wejściu to już inna sprawa

-------------

Chipy "z ditheringiem" używają wszyscy producenci (jak nie używa , to nie kupować).

Dlaczego (i tu zaskoczenie dla lemingów)

Gdyż dithering jest procesem pożądanym do usuwania określonych błędów sygnału.

(czyli mamy coś pożądanego , i stosowane w określonej sytuacji a.....lemingi swoje).

To tyle z danych podręcznikowych.

A to zę lemingi cytują zachodnie fora bez sensu = ich problem , jak tam npisze tzw"dithering bug" (często nie wiedząc o co chodzi) , dla " naszych radosnych" twórców już wyraz "bug" znika.

Tak to się plecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

inna modulacja impulsów technologii subfield drive gdy matryca dostaje sygnał 50Hz (wyświetlany jako 100Hz), a inny gdy otrzyma wejściowo 60Hz (i z takim odświeżaniem wtedy też działa).

60 Hz chyba działa z odświeżaniem 120 Hz, czyż nie?

Trudno powiedzieć, czy jest to kwestia optymalizacji oprogramowania pod któryś z formatów, czy po prostu pracując z wyższą częstotliwością odświeżania stają na drodze ograniczenia technologiczne.

Nie chcę się mądrzyć, gdyż moja wiedza w przedmiotowych kwestiach jest zbyt uboga. Na logikę (lub tzw. "chłopski rozum"): skoro jakiś podzespół jest dostosowany do pracy z częstotliwością 60 Hz a zasilany sygnałem 50 Hz powoduje zjawiska niepożądane - to umieszczenie w jego miejsce podzespołu dostosowanego do pracy z częstotliwością 50 Hz powinno problem wyeliminować. Dobrze to sobie wyrozum(k)owałem?

Faktem jest jednak, że aby pozbyć się "problemu 50Hz" wystarczy ustawić funkcję IFC na max co wymusza 60Hz odświeżanie matrycy. Niestety skutkuje też irytującą nadpłynnością i artefaktami przy szybkich ruchach. Na szczęście problem nie każdy zauważa ;)

No więc na szczęście ja się zaliczam do tych, którzy nie zauważają. IFC mam ustawione na maxa.

Chipy "z ditheringiem" używają wszyscy producenci (jak nie używa , to nie kupować).

Dlaczego (i tu zaskoczenie dla lemingów)

Gdyż dithering jest procesem pożądanym do usuwania określonych błędów sygnału.

(czyli mamy coś pożądanego , i stosowane w określonej sytuacji a.....lemingi swoje).

Nikt nie mówi że dithering w plazmach jest "niepożądany". Dithering w plazmach jest potrzebny do minimalizacji bandingu. - wyryj to sobie lamo.
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

.............

co będzie tworzyć te stopnie ?(no bo przecież koloru nie ma więc nie działa dithering)

"no bo przecież koloru nie ma więc nie działa dithering"

Nie no, jasne. Wnioski jak z dowcipu o rosyjskich naukowcach. "Po wyrwaniu wszystkich nóg, mucha traci słuch".

A przeczytałeś moje wcześniejsze posty? Podawałem tam linka do różnych metod ditheringu. Pisałem nawet która metoda odpowiada plaźmie.

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Dithering_algorithms.png&filetimestamp=20060805115053

Tu na myśl przychodzi kolejny dowcip: "Czy czarny to kolor, czy biały to kolor? No popatrz, nie wiedziałem, że mam kolorowy telewizor."

Naprawdę, proszę Was, zadajcie sobie przynajmniej trud przeczytania tego co wcześniej napisałem. Jeśli chcecie wdawać się polemikę.

... i zupełnie Ci się nie wydaje dziwne że plazma ma problem z wyświetleniem nawet 256 odcieni prawidłowo (nie wyświetla 256 odcieni gradacji), pomimo że producent namalował 6144 odcienie? (występuje banding i/lub dithering = pojedynczy piksel/subpiksel na plazmie nie może przyjąć 256 różnych odcieni). Nie wydaje Ci się też dziwne że producent plazm pisze że czas reakcji wynosi 0,001 ms, podczas gdy czas wygaszania luminoforu jest np. ponad 1000x dłuższy (więc nie może być ten czas niższy nawet od 0,1 ms)? Nie wydaje Ci się dziwne podawanie kontrastu na LCD rzędu 100 000 :1 (nawet w modelach bez wygaszania lokalnego), podczas gdy nie ma matryc LCD mających kontrast nawet 10 000:1 ? Nie wydaje Ci się dziwne podawanie na głośniczkach komputerowych wielkości pięści że mają moc kilkudziesięciu-kilkuset WAT? Czy każdy kit łykasz jak niemądra* małpka?

*- takie bardzo delikatne określenie

nie łykam

Masz rację:

Nikt nie mówi że dithering w plazmach jest "niepożądany". Dithering w plazmach jest potrzebny do minimalizacji bandingu. - wyryj to sobie lamo.

Masz rację:

Nikt nie mówi że dithering w plazmach jest "niepożądany". Dithering w LCD jest potrzebny do minimalizacji bandingu. - wyryj to sobie lamo.

To w oparciu o dane podręcznikowe.

Czytać , czytać.... :)))))

nie łykam

Przed chwilą dałeś do zrozumienia że łykasz (pisałeś:
To nieprawda co piszesz, np. w TX-P42GT30 czytamy że: Liczba odcieni gradacji koloru - Odpowiednik 6,144 stopni gradacji

) ... czyli twierdzisz że nie łykasz, choć łykasz - dobre, dobre

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.