Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Zrzut jednej klatki z filmu do pliku JPG. Już chyba wierniej się nie da. Tylko nie wiem jaki odtwarzacz robi coś takiego.

to po co to robisz jak omijasz wyświetlanie matrycy LCD???? żeby nas rozśmieszyć ? jeszcze raz pytam ile dałeś za to cudo LCD?

Focal + Naim

to po co to robisz jak omijasz wyświetlanie matrycy LCD???? żeby nas rozśmieszyć ? jeszcze raz pytam ile dałeś za to cudo LCD?

Jeżeli zrobię zrzut jednej klatki i obok wstawię zdjęcie z ekranu telewizora to będzie można porównać oryginalną klatkę z tym co robi z tego telewizor. Mało tego mogę ten zrzut ekranu wyświetlić na telewizorze wtedy nie będzie żadnych wątpliwości.

A tu jakość SD z DVB-T

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mam 3 letnią plazmę Panasonic PY8 i topowego LEDa LG LX9500

za ledem przemawia lepsza ostrość i wyrazistość przy wolniejszych ujęciach, za plazmą lepsze kolory i płynność obrazu/ostrość przy szybkim ruchu

w LG można włączyć true motion, wtedy ruch jest idealnie płynny ale nie da się grać w gry akcji (input lag >100ms)

także do konsoli bardziej polecam plazmę, na nowych Panasonicach (GT30/VT30) z pewnością będzie jeszcze lepiej niż na moim modelu

dzięki za info. pozdrawiam

Jeżeli zrobię zrzut jednej klatki i obok wstawię zdjęcie z ekranu telewizora to będzie można porównać oryginalną klatkę z tym co robi z tego telewizor. Mało tego mogę ten zrzut ekranu wyświetlić na telewizorze wtedy nie będzie żadnych wątpliwości.

A tu jakość SD z DVB-T

co do jakości SD to tylko można przyczepić się do prętu metalowego i jego "nacięć" obrabianie sd jest też sztuką jak widać być może taki już był pręt.,

i co to da jak wyświetlisz zrzut na lcd? dla mnie to skazywanie się na porażkę bo różnice będą duże. ile kosztowało to cudo?

Focal + Naim

A tu zrzut ekranu klatki z filmu. Można porównać oryginał z obrazem z telewizora.

Ewentualnie można jedynie zastanowić się na ile VCL prawidłowo odtwarza kolory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu zrzut ekranu klatki z filmu. Można porównać oryginał z obrazem z telewizora.

Ewentualnie można jedynie zastanowić się na ile VCL prawidłowo odtwarza kolory.

w stosunku do mczaja zdjęcia , masz dalej problem z czernią, mimo iż zrobiłeś bardziej ostre zdjęcie to twarz dalej wydaje się płaska i poszarzała..

dodatkowo ramiączko od sukienki u mczaja wygląda jak jedwabne a u Ciebie jak plastykowe. moim zdaniem masz problem też z żółtym przez co czernie wychodzą też za bardzo brązowe.

masz tego cudaka lcd z dodatkowym Y?

Focal + Naim

w stosunku do mczaja zdjęcia , masz dalej problem z czernią, mimo iż zrobiłeś bardziej ostre zdjęcie to twarz dalej wydaje się płaska i poszarzała..

dodatkowo ramiączko od sukienki u mczaja wygląda jak jedwabne a u Ciebie jak plastykowe. moim zdaniem masz problem też z żółtym przez co czernie wychodzą też za bardzo brązowe.

masz tego cudaka lcd z dodatkowym Y?

Zrozum człowieku że to nie jest zdjęcie tylko zrzut klatki z filmu do pliku JPG przy pomocy klawisz print z odtwarzacza VCL.

Nie wiem jak mczaj zrobił to zdjęcie ale takiego kontrastu nie da się uzyskać robiąc po prostu ekran telewizora. Dlatego radziłbym przy wklejaniu zdjęcia robić nie tylko zdjęcie ekranu ale również otoczenia telewizora. Uniknie się wtedy manipulacji zdjęcia różnymi programami do obróbki.

Można również i tak. Ale nie bądźmy dziećmi.

Wystarczyła minuta zabawy programem do obróbki zdjęć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrozum człowieku że to nie jest zdjęcie tylko zrzut klatki z filmu do pliku JPG przy pomocy klawisz print z odtwarzacza VCL.

Nie wiem jak mczaj zrobił to zdjęcie ale takiego kontrastu nie da się uzyskać robiąc po prostu ekran telewizora. Dlatego radziłbym przy wklejaniu zdjęcia robić nie tylko zdjęcie ekranu ale również otoczenia telewizora. Uniknie się wtedy manipulacji zdjęcia różnymi programami do obróbki.

dla mnie twarz na tym zrzucie i wyżej wygląda płasko, nie wiem może vlc ma problemy z poprawnym zapisem barw ale tam jest dla mnie za dużo żółtego widać to na twarzy i zieleni obok, to taki canon-owski sposób widzenia świata .

Focal + Naim

dla mnie twarz na tym zrzucie i wyżej wygląda płasko, nie wiem może vlc ma problemy z poprawnym zapisem barw ale tam jest dla mnie za dużo żółtego widać to na twarzy i zieleni obok, to taki canon-owski sposób widzenia świata .

Może znasz jakiś lepszy sposób zrzucenia jednej klatki do pliku. Ja robiłem to na szybko pierwszym sposobem jaki mi przyszedł do głowy. Na pewno nie idealny ale zadziałał. Trudno dyskutować co do jakości obrazu samego filmu. Nie wiem z czego robił zdjęcia mczaj. Ja robiłem to z pliku MKV. Jednak porównując oryginalny obraz z tym co wyświetla telewizor można jako tako ocenić jakość obrazu telewizora. Poza tym nie oceniajmy czerni na podstawie zdjęć. Wystarczy przesunięcie jednym suwakiem i mam najlepszą czerń świata. No i jeżeli chodzi o za dużo żółtego. No właśnie jeżeli przyczepiacie się do koloru skóry lub że jakiegoś koloru jest za dużo na zdjęciu lub jakiś kolor sfałszowany to porównanie ze zrzutem ekranu rozwieje wszelkie wątpliwości. Jeżeli czegoś jest za dużo w oryginale to nie należy się czepiać telewizora.

No jasne, zdjęcie z plazmy wygląda lepiej, to od razu dowiaduję się że pewnie manipulowałem z jakąś obróbką.

RĘCE O-PA-DA-JĄ!

KrzysiekA, nieładne stosujesz zagrywki. Oświadczam więc że nie było żadnej manipulacji, nie używam (nawet nie mam) żadnych programów do wyciągania grafiki.

Zdjęcie zrobione przy stop-klatce, źródło: płyta BR. Warunki: światło przyciemnione (mam punktowe oświetlenie ze ściemniaczem), zdjęcie robione przyzwoitym aparatem cyfrowym SONY (podam model jak wrócę do domu), w trybie zdjęcia przy słabym oświetleniu. Robi mi wtedy kilka ujęć jedno po drugim i składa czy wybiera najlepsze, nie wiem jak to działa.

Zdjęcie celowo obejmuje tylko ekran + czarne pasy, bo zauważyłem, że jak obejmuje cały TV + tło to jakość się pogarsza.

Pewna lekka nieostrość jest wynikiem tego że robiłem z ręki, poza tym ten tryb nocny ma ograniczoną rozdzielczość.

Niemniej jak na zdjęcie patrzy się z około 60 cm to oddaje wtedy mniej więcej to co mam na plaźmie.

Przy czym na plaźmie jest ostrzej i jeszcze lepiej widać efekt odcinania się twarzy od nieostrego drugiego planu, efekt prawie trójwymiarowy, którego nie mam na drugiej 50-calowej plaźmie Samsunga starszego typu.

Telewizor to Panasonic 58PY800

mam pytanie zrzut robiony jest z tv czy playera?

czy jeżeli jest robiony z tv to czy jest on sygnałem wejściowym czy po "przejściu" przez układy ustawienia RGB ? bo jeżeli tak to nie ma referencyjnego zrzutu tylko jest on traktowany jako wzorzec dla danego tv i to tylko pokazuje wtedy wynikową różnicę dla samej matrycy danego tv.

Focal + Naim

No jasne, zdjęcie z plazmy wygląda lepiej, to od razu dowiaduję się że pewnie manipulowałem z jakąś obróbką.

RĘCE O-PA-DA-JĄ!

KrzysiekA, nieładne stosujesz zagrywki. Oświadczam więc że nie było żadnej manipulacji, nie używam (nawet nie mam) żadnych programów do wyciągania grafiki.

Zdjęcie zrobione przy stop-klatce, źródło: płyta BR. Warunki: światło przyciemnione (mam punktowe oświetlenie ze ściemniaczem), zdjęcie robione przyzwoitym aparatem cyfrowym SONY (podam model jak wrócę do domu), w trybie zdjęcia przy słabym oświetleniu. Robi mi wtedy kilka ujęć jedno po drugim i składa czy wybiera najlepsze, nie wiem jak to działa.

Zdjęcie celowo obejmuje tylko ekran + czarne pasy, bo zauważyłem, że jak obejmuje cały TV + tło to jakość się pogarsza.

Pewna lekka nieostrość jest wynikiem tego że robiłem z ręki, poza tym ten tryb nocny ma ograniczoną rozdzielczość.

Niemniej jak na zdjęcie patrzy się z około 60 cm to oddaje wtedy mniej więcej to co mam na plaźmie.

Przy czym na plaźmie jest ostrzej i jeszcze lepiej widać efekt odcinania się twarzy od nieostrego drugiego planu, efekt prawie trójwymiarowy, którego nie mam na drugiej 50-calowej plaźmie Samsunga starszego typu.

Telewizor to Panasonic 58PY800

To przepraszam za pomówienia. Być moze masz podbity kontrast w aparacie.

Najlepiej zrób zdjęcie gdzie widać otoczenie dookoła telewizora. Wtedy będzie widać na ile naturalne zdjęcia robi aparat fotograficzny.

A prawdę powiedziawszy to mi się twoje zdjęcie nie podoba. Światła przepalone co szczególnie widać na policzkach i obojczyku i brak szczegółów włosów. Po prostu podbita czerń. Poza tym widać że kolor ma już nie wiele współnego z oryginałem. Owszem na pierwszy żut oka atrakcyjny ale cukierkowy. (a podobno to cecha LCD). Na drugi żut oka dosyć nienaturalny.

mam pytanie zrzut robiony jest z tv czy playera?

czy jeżeli jest robiony z tv to czy jest on sygnałem wejściowym czy po "przejściu" przez układy ustawienia RGB ? bo jeżeli tak to nie ma referencyjnego zrzutu tylko jest on traktowany jako wzorzec dla danego tv i to tylko pokazuje wtedy wynikową różnicę dla samej matrycy danego tv.

Zrzut jest zrobiony na laptopie. Włączyłem VCL player, zrobiłem pauzę, nacisnąłem przycisk print a następnie zawartość schowka skopiowałem do Irfan View po czym zapisałem na dysk w postaci pliku JPG który wkleiłem na forum. Drugie zdjęcie dodatkowo obrobiłem Irfan View.

To przepraszam za pomówienia. Być moze masz podbity kontrast w aparacie.

Najlepiej zrób zdjęcie gdzie widać otoczenie dookoła telewizora. Wtedy będzie widać na ile naturalne zdjęcia robi aparat fotograficzny.

A prawdę powiedziawszy to mi się twoje zdjęcie nie podoba. Światła przepalone co szczególnie widać na policzkach i obojczyku i brak szczegółów włosów. Po prostu podbita czerń. Poza tym widać że kolor ma już nie wiele współnego z oryginałem. Owszem na pierwszy żut oka atrakcyjny ale cukierkowy. (a podobno to cecha LCD). Na drugi żut oka dosyć nienaturalny.

Zrzut jest zrobiony na laptopie. Włączyłem VCL player, zrobiłem pauzę, nacisnąłem przycisk print a następnie zawartość schowka skopiowałem do Irfan View po czym zapisałem na dysk w postaci pliku JPG który wkleiłem na forum. Drugie zdjęcie dodatkowo obrobiłem Irfan View.

po pierwsze sam jpeg dokonuje kompresji , po drugie czy sygnał do zrzutu wyciągany z tv jest po obróbce korekcji etc? czy przed tym etapem?

dodatkowo nie zgadzam się że na zdjęciu mczaja jest przepalony obojczyk!!!!! to bzdura jest bardzo ładne rozjaśnienie przez co postać jest bardziej zarysowana i widać głębię twarzy nie jest płaska, do przepalenia jest jeszcze dużo!!! co do kolorów to właśnie lepiej są różnicowane na mczaja fotce tam jest zieleń i w tle niebieskie punkty a nie wszystko zielono żółte, dodatkowo skóra ma bardzo naturalny odcień ta kobieta a kojarzę ją z filmu :) ma ciemne brązowe włosy wpadające w czerń włosy a nie typowo brązowe, fakt może jest ciut za mocny kontrast ma mczaja zdjęciu minimalnie bym go złagodził i lekko zdjął jasność i minimalnie zdjął B żeby leciutko ocieplić ale i tak skóra wygląda bardzo dobrze,

Focal + Naim

po pierwsze sam jpeg dokonuje kompresji , po drugie czy sygnał do zrzutu wyciągany z tv jest po obróbce korekcji etc? czy przed tym etapem?

dodatkowo nie zgadzam się że na zdjęciu mczaja jest przepalony obojczyk!!!!! to bzdura jest bardzo ładne rozjaśnienie przez co postać jest bardziej zarysowana i widać głębię twarzy nie jest płaska, do przepalenia jest jeszcze dużo!!! co do kolorów to właśnie lepiej są różnicowane na mczaja fotce tam jest zieleń i w tle niebieskie punkty a nie wszystko zielono żółte, dodatkowo skóra ma bardzo naturalny odcień ta kobieta a kojarzę ją z filmu :) ma ciemne brązowe włosy wpadające w czerń włosy a nie typowo brązowe, fakt może jest ciut za mocny kontrast ma mczaja zdjęciu minimalnie bym go złagodził i lekko zdjął jasność i minimalnie zdjął B żeby leciutko ocieplić ale i tak skóra wygląda bardzo dobrze,

Mogę ci zapisać jako bitmap jak bardzo chcesz. Zresztą poszukam jakiegoś programu który wciąga klatki z filmu jako dane bez ingerowania. To że zielony jest w wielu miejscach turkusowy to chyba widzisz? Mi ten obraz wygląda tak jakby ktoś włączył tryb sklepowy albo dynamiczny.

Mam inną propozycję. Poszukajmy jakiejś dobrej planszy kontrolnej i przeskalujmy ja na szerokość 1080 pikseli a później puśćmy to na telewizor. I wtedy można porównywać zdjęcie.

Tu jeszcze raz zdjęcie z telewizora i zrzut klatki z filmu bez żadnej obróbki. Szum na zdjęciu to szum aparatu. Chciałbym zauważyć że w filmie niebo też nie jest zupełnie czarne.

I jeszcze raz obcięte jak na telewizorze.

Mogę dalej wklejać

Ukryta Zawartość

post-13669-0-06857800-1314616213_thumb.jpg

post-13669-0-55985800-1314616437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tej pory nie doczekałem się zdjęć z plazmy ani zwykłych ani tym bardziej zaczarowanych.

Idź do znajomych i zobacz na własne oczy. Robienie zdjęć obrazów TV i oglądanie ich w 99% na LCD jest bezsensem. Jest to zakłamanie rzeczywistości. Przepraszam, ale te wasze porównania, dyskusja i argumentacja brzmi prawie jakbyście robili sobie zdjęcia swojego przyrodniego osobistego sprzętu i je porównywali !!.

To jest bez sensu panowie eksperci, dociera to do was czy nie?

Wyobraźcie sobie jak gówniany musiał być Panasonic skoro Toshiba ma lepszy obraz.

Gówniany to miałeś wyłącznie swój egzemplarz. Albo nie potrafiłeś go porządnie ustawić.

Jesli piszemy o gównie. Jak na razie po oglądnięciu iluś tam lepszych lub gorszych egzemplarzy uważam, że LCD jest gównem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jesli piszemy o gównie. Jak na razie po oglądnięciu iluś tam lepszych lub gorszych egzemplarzy uważam, że LCD jest gównem.

Przestańmy używać tego typu "argumentacji" please. Zarówno dotyczy to epitetów kierowanych pod adresem PDP, jak i LCD.

Idź do znajomych i zobacz na własne oczy. Robienie zdjęć obrazów TV i oglądanie ich w 99% na LCD jest bezsensem. Jest to zakłamanie rzeczywistości. Przepraszam, ale te wasze porównania, dyskusja i argumentacja brzmi prawie jakbyście robili sobie zdjęcia swojego przyrodniego osobistego sprzętu i je porównywali !!.

To jest bez sensu panowie eksperci, dociera to do was czy nie?

Gówniany to miałeś wyłącznie swój egzemplarz. Albo nie potrafiłeś go porządnie ustawić.

Tylko się nie zakrztuś. Bo kto cię będzie reanimował.

No dobrze sprobujmy, narazie w dzien w jasnym pokoju, ustawienia, bez ceregieli na kinowy.

Niestety troche zdjecia nie ostre, ale robie z reki a do tego aparat za 300zl)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Albo nie potrafiłeś go porządnie ustawić.

Chciałbym tylko zauważyć że swojego LCD ustawiłem tak że ma kolory prawie idealnie takie same jak klatka z filmu.

No dobrze sprobujmy, narazie w dzien w jasnym pokoju, ustawienia, bez ceregieli na kinowy.

Niestety troche zdjecia nie ostre, ale robie z reki a do tego aparat za 300zl)

Panowie wklejacie za duże zdjęcia które nie mieszczą się na ekranie.

Cholera. To teraz muszę tego 30 kilowego klocka przynieść z piwnicy. Już miałem nadzieję że mnie to ominie.

Njalepsze jest to, ze moge wklejac zdjecia ale ich nie widze,

Robert-Palton ratunku!)))

Tutaj, jezeli dobrze pamietam to Normalny tryb.

To kup wiekjszy ekran hehe

Poczekaj, wieczorem wkleje nocne zdjecia

Zebys sie nie przedziwgal chlopaku;) Dwa razy bedziesz nosil?

No i game mode.

Ukryta Zawartość

post-25735-0-60711700-1314631132_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

No i z kata;) Kinowy

Jednak kinowy zdecydowanie najlepiej wyglada w nocy:)

Nie mozesz pobrac? to zaledwie 1.7MB

Ponniej po osiagnalem narazie limit zdjec hehe

No ten jest z kata.

Daj mail na priv, jak chcesz obejrzec.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przestańmy używać tego typu "argumentacji" please. Zarówno dotyczy to epitetów kierowanych pod adresem PDP, jak i LCD.

Przepraszam, takiego sformułowania pierwszy użył Krzyś i aby sie dowartościować od czasu do czasu je sobie powtarza.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No ja wlasnie wlaczylem IE, zdjecia wygladaja paskudnie, nie ostro zupelnie inaczej niz te same poprzez program WFV

sittek, ja wiem,, ze bez sensu, ale nie wkleje to bedzie, ze niby sie cykam;)

Pozatym KrzysiekA przyniesie IBM'owski monitor CRT.

Niemniej zanim zaczne wklejac w nocy musze cos zrobic, zeby te zdjecia takie wielki i nieostre nie ukazywaly sie w przegladarce.

Jakies sugestie?

Wiem najlepiej wogole nie wklejac.

Apropos przy okazji, cyknalem zdjecie wzmakowi, jest drewniany z zewnatrz , stoi pod plazma, wiec latwo mozna porownac, no i kolory w zasadzie niemalze identyczne.

Tak zdjecia.

Filmy wieczorem, bo musze poszukac scen;)

No ja wlasnie wlaczylem IE, zdjecia wygladaja paskudnie, nie ostro zupelnie inaczej niz te same poprzez program WFV

sittek, ja wiem,, ze bez sensu, ale nie wkleje to bedzie, ze niby sie cykam;)

Pozatym KrzysiekA przyniesie IBM'owski monitor CRT.

Niemniej zanim zaczne wklejac w nocy musze cos zrobic, zeby te zdjecia takie wielki i nieostre nie ukazywaly sie w przegladarce.

Jakies sugestie?

Wiem najlepiej wogole nie wklejac.

Apropos przy okazji, cyknalem zdjecie wzmakowi, jest drewniany z zewnatrz , stoi pod plazma, wiec latwo mozna porownac, no i kolory w zasadzie niemalze identyczne.

Tak zdjecia.

Filmy wieczorem, bo musze poszukac scen;)

zbij rozdzielczość do np 1400 w podstawie będzie lepiej, ostrość - zamiast ręki zrób z regału :)

Focal + Naim

Najbardziej sie boje, ze Krzychowi si espodobaja, a On ma t<aki dziewny gust, ze wyjdzie, ze i moja plazma jakas dziwna.

Nie pomyslalem o tym wczesniej;)

wojtuś. nie cykaj. wklejaj. koledzy z partii LCD i tak do nich dorobią jakaś własną teorię. :)

Nie sądzę. Jeżeli miałbym marudzić to bym powiedział że gamma rozjechana ale nie na telewizorze tylko na zdjęciach. Ale doceniam odwagę cywilną. Mimo że zdjęcia nie wyszły to Wojtek je i tak wkleił. Mam nadzieję tylko że jeden z drugim zrozumie jak trudno zrobić dobre zdjęcie. I po to było to wklejanie a nie po to żeby oceniać jakość. Ale na pewno da się lepiej.

Sorrki ale ja o fotografowaniu mam takie pojecie....no co tu duzo mowic to widac i sam aparat mowi za siebie;)

Niemniej sprobuje pozniej pokombinowac, w ciemnym, z mniejsza rozdzielczoscia, spojrzalem na menu aparatu, nie, no , najchetniej to wszysko na auto bym dal;)))

Niemniej jednak przyznaj Krzysztofie, ze jakos da sie ogladac plazme w oswietlonym pokoju i to nawet na kinowym ustawieniu;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.