Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Telewizor bez dobrej czerni wygląda jak zdjęcie prześwietlone, i tyle.

Prześwietlone zdjęcie wygląda jak TV z przepalonym kontrastem + ciemne miejsca są jaśniejsze, czyli oczywiście też m.in. podniesiona jasność czerni, ale jednak, moim zdaniem, to trochę inna inszość.

Oj chyba nie, prześwietlone zdjęcie ma mało kontrastu.

Przepalony kontrast nie oznacza że kontrast jest wysoki. Jeśli masz monitor LCD to ustaw kontrast i wagi RGB na max - zobaczysz co mam na myśli (zlewanie detali w jasnych miejscach w białą plamę)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wklejam parę obrazków do narzekania.

Rozdzielczość SD Zdjęcia robiłem z ręki.

No niestety chyba tutaj ten brak czerni widać. popatrz na ramkę szyby w otwartych drziach samochodu. Na pewno taka nie jest w naturze. Kolor garnituru faceta na trzecim zdjęciu tez chyba taki trochę sprany ale do końca trudno powiedzieć bo jakieś odbicie Ci się na szybie pojawiło.

Wieczorem zapodam jeszcze parę zdjęc 55VT30 i postaram się znaleźć obraz gdzie występują obok siebie różne intensywne kolory w tym czarny.

Napisałeś 0,26 - jeśli to candele to dosyć sporo. Nie miałeś na myśli 0,026cd?

zgadza się, thx

Kolejna sprawa - jasność czerni/głębokość, nie mówi absolutnie nic o możliwości oddawania detali w cieniach (raczej liczy się tu gradacja/brak bandingu + równa gamma 2.2, by przy pełnej gradacji nie było zbijania detali w cieniach).

Po prostu w praktyce to najczęściej idzie w parze (zauważ że praktycznie w każdym teście plazmy która schodzi nisko z czernią chwalona jest jednocześnie szczegółowość w ciemnych scenach), a dodatkowo zupełnie inaczej wygląda obraz, gdzie czerń schodzi do koloru czarnego niż ten, gdzie schodzi do ciemno-szarego czy ciemno-niebieskiego. Nawet jeśli są, to już nie są „te same” szczegóły tylko ich „wyblakła” wersja, przez co brakuje subiektywnie odbieranej soczystości, głębi i prawdziwości danej sceny. Inaczej wygląda facet w granatowym garniturze przy czarnym samochodzie, a inaczej gość w ciemnoszarym garniturze przy jeszcze bardziej ciemno-szarym samochodzie. A koniec końców liczy się efekt końcowy uzyskiwany w praktyce.

Chcesz powiedzieć, że Twoje oczy są na pozimie wysublimowanych, laboratoryjnych przyrządów pomiarowych?

Bo na mój gust to ów problem (rzekomo) niedostatecznej czerni w LCD stał się dla niektórych (jak to się ładnie w Chinach mówi) papierowym tygrysem. Z którym walczą.

nie tylko moje oczy to widzą ! pamiętaj o tym i to nie jest wysublimowany poziom widzenia jak to chcesz dziarsko określić

tylko naturalne widzenie różnicy pomiędzy czernią lcd a pdp w warunkach kina domowego a nie w dzień przy obiedzie u cioci krysi.

Focal + Naim

nie tylko moje oczy to widzą ! pamiętaj o tym i to nie jest wysublimowany poziom widzenia jak to chcesz dziarsko określić

tylko naturalne widzenie różnicy pomiędzy czernią lcd a pdp w warunkach kina domowego a nie w dzień przy obiedzie u cioci krysi.

Ja mam ten swój nowy TV w pokoju specjalnie dedykowanym (od samego początku) dla celów audio/video. Nie oglądam go więc podczas spożywania befsztyka bądź pierogów. W salonie jest inny telewizor.

I stwierdzam, że nie stwierdzam (tak celowo mi się napisało) żadnych braków w czerni.

zgadza się, thx

Po prostu w praktyce to najczęściej idzie w parze (zauważ że praktycznie w każdym teście plazmy która schodzi nisko z czernią chwalona jest jednocześnie szczegółowość w ciemnych scenach), a dodatkowo zupełnie inaczej wygląda obraz, gdzie czerń schodzi do koloru czarnego niż ten, gdzie schodzi do ciemno-szarego czy ciemno-niebieskiego. Nawet jeśli są, to już nie są „te same” szczegóły tylko ich „wyblakła” wersja, przez co brakuje subiektywnie odbieranej soczystości, głębi i prawdziwości danej sceny. Inaczej wygląda facet w granatowym garniturze przy czarnym samochodzie, a inaczej gość w ciemnoszarym garniturze przy jeszcze bardziej ciemno-szarym samochodzie. A koniec końców liczy się efekt końcowy uzyskiwany w praktyce.

dokładnie, lcd potrafią sztucznymi zabiegami zejść z czernią do poziomu pdp ale jak wygląda gradacja cieni i przejść tonalnych w obrębie takiego miejsca? z tego co widziałem traci się detaliczność i szczegóły się zaczynają gubić i tu znowu pdp wygrywa.

jest prosty demo test często może to nie jest najlepsze miejsce ale zachęcam w euro lub MM puszczają w kółko jakieś sceny z helikoptera ns górami jakieś tańce murzynów i jest jedna scena która pokazuje właśnie tę niedoskonałość lcd, mianowicie trzeba dobrze się przyjrzeć bo trwa to z 5sek żeby porównać z lcd najczęściej stojącymi wokoło pdp co już ustaliliśmy jest difultem u nas w polsce,, scena wygląda tak : facet siedzi przy ognisku i blask ogniska oświetla jego twarz na pdp widać pory skóry i piękne przejście tonalne po twarzy do ciemnej strony do czerni tam gdzie ma ona być, na lcd jest bardzo duże uproszczenie widać zamiast skóry raczej tworzywo sztuczne o dosyć ostrych krawędziach i jakiejś zarysowanej strukturze ale nie tak głębokiej jak twarz na pdp pory się zamazują , to właśnie takie momenty dobrze pokazują w czym jest rzecz o czym ogólnie my tu teraz mówimy, , na lcd twarz wychodzi bardziej płaska to za facetem nie ma czerni tylko szarość nazwijmy to głęboka pomijam rozjechane kolory bo oczywiście każdy lcd trzeba kalibrować żeby wg was dobrze świecił :) mnie nie interesują gamuty rgb i inne ustawienia jako osoby która ma dosyć wyczulone oko oraz sztuczne zabiegi cyfrowej obróbki obrazu ważny jest wynik tego co widać .

Ja mam ten swój nowy TV w pokoju specjalnie dedykowanym (od samego początku) dla celów audio/video. Nie oglądam go więc podczas spożywania befsztyka bądź pierogów. W salonie jest inny telewizor.

I stwierdzam, że nie stwierdzam (tak celowo mi się napisało) żadnych braków w czerni.

jeżeli nie widzisz tego to tzn że kupiłeś właściwy TV i gratuluję zadowolenia !

Focal + Naim

Bobcat. Pytasz po co taka mocna czern. Podam przyklad, wczoraj ogladalem lekki filmik Stardust, i tam jechal czarny jezdziec na czarnym koniu po zilelonej trawie, jechala tez czarna karoca zaprzegnieta w czarne konie. Nie wyobrazam sobie, zeby to mialo byc nawet super ciemno szare.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Bobcat. Pytasz po co taka mocna czern. Podam przyklad, wczoraj ogladalem lekki filmik Stardust, i tam jechal czarny jezdziec na czarnym koniu po zilelonej trawie, jechala tez czarna karoca zaprzegnieta w czarne konie. Nie wyobrazam sobie, zeby to mialo byc nawet super ciemno szare.

Jaki procent filmów ma tego typu efekty? To się fajnie ogląda, ale praktyczne zastosowanie tego jest mniej więcej takie, jak na różnych koncertach rockowych, kiedy to twarz raz staje się pomarańczowa, za chwilę fioletowa a kilka sekund trawiasto-zielona (bo tak ją podświetlają reflektory).

Buhahaha!

O jakich efektach mowisz?

To nie byly jakies specjalne efekty, poprostu jechal czarny jezdziec na czarnym koniu)

Skad sie wzielo Ci takie dziwne porownanie?

Jak czesto spotykasz sie z czernia w zyciu codziennym.

Czy jezeli czarna koszulka wyblaknie Ci od prania i zrobi sie ciemno szara, nadal bedziesz w niej chodzil?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jaki procent filmów ma tego typu efekty? To się fajnie ogląda, ale praktyczne zastosowanie tego jest mniej więcej takie, jak na różnych koncertach rockowych, kiedy to twarz raz staje się pomarańczowa, za chwilę fioletowa a kilka sekund trawiasto-zielona (bo tak ją podświetlają reflektory).

to też dobry przykład, raz widziałem koncert live na pdp i lcd samsunga podobne przekątne obok stojące tylko te 2 tv w promocji w tamtym roku to było w euro, i faktycznie na pierwszy strzał obraz lcd był ciekawszy po dłuższej analizie pdp nie waliła tak po gałach , oczywiście podniosą się głosy brak kalibracji etc, tylko że to obok stojący pan kowalski do mnie sam zagadał że obraz na tym tv a było to lcd jest troszkę "podkoloryzowany i taki ostry" tak to ujął , nie wiem co chciał mi przekazać ale coś mu jednak w głowie zaświtało że jest nie poprawnie w pozytywnym aspekcie. i teraz taki sam setup włożyć do domu w warunkach kina domowego z minimalnym podświetleniem efekt by jeszcze bardziej się uwydatnił.

Buhahaha! Jak czesto spotykasz sie z czarnia w zyciu codziennym.

Czy jezeli czarna koszulka wyblaknie Ci od prania i zrobi sie ciemno szara, nadal bedziesz w niej chodzil?

wtedy będzie można zrobić na takiej koszulce prasowankę z napisem LCD i ją dumnie nosić :)

Focal + Naim

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Moim zdaniem znaczny procent obecnych produkcji filmowych jest bardzo wymagających względem odbiornika TV. Na pewno prawie wszystkie megaprodukcje. Jesli nie ma super nasycenia kolorów to jest przygnębiajacy ciemny klimat. Chyba nawet bardziej wymagający dla telewizora.

Tylko stare filmy są mniej wymagające. Włącz obojetne jaki film sprzed 20 lat chociażby i nową produkcję. Sam zobaczysz jak różne jest podejście filmowców do tematu. Owszem nie ma to przełożenia na ten sam obraz w naturze ale to film. A nawet jak włączysz Discowery HD to mamy do czynienia z obrazem z natury a ile tam kolorów. Też wiedzą że dokument trzeba sprzedać.To trochę jak z płytą CD sprzed 20lat o obecnie wydaną. I tu i tam muzyka a jak odmiennie nam klientom zaoferowana.

I dobrze by było żeby telewizor temu podołał.

Będę ja miał do pracy w ogródku przydomowym. A więc będę chodził. Może nie wszędzie, ale będę.

Czyli zgodzisz sie, ze taki czarny jest niewyjsciowy?)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mam propozycję. Pomysł ze zdjęciami jakiś tam jest.

Może by tak każdy z nas dyskutantów zapodał zdjęcia ze swojego TV z określeniem konkretnego modelu i ktoś sprytny by zrobił ogólne zestawienie tych zdjęć.

Wreszcie każdy by mógł sobie zobaczyć jak to naszych konkretnych modelach wygląda i nie trzeba by przez cały watek z pyskówką się przedzierać zeby naocznie coś zobaczyć.

Byłoby to, moim zdaniem, lepsze niż zamieszczanie jakichś porównań z netu.

i teraz taki sam setup włożyć do domu w warunkach kina domowego z minimalnym podświetleniem efekt by jeszcze bardziej się uwydatnił.

Nie wiem jak plazmy, ale LCD mają tryb sklepowy i domowy. Wierz mi: LCD nie musi być "oczojebne". Jest tak przeważnie ustawione w sklepie w celach marketingowych. Przecież skoro przedobrzony obraz przyciąga (jak widać: skutecznie) klientów - to chyba producenci plazm też chcieliby swoje produkty sprzedać i to jaknajwięcej? Czy też mozę olewają klientów na zasadzie "my jesteśmy Jaśnie Plazma, chcecie to nas bierzcie, a jak nie to mamy was w d.... "?

Zastanawiam się, dlaczego plazmy nie są tak ustawione? A może plazmy się po prostu nie da tak ustawić?

Czyli zgodzisz sie, ze taki czarny jest niewyjsciowy?)

Dlaczego? Na grilla i piwko do sąsiada zza płotu mogę w tym jaknajbardziej iść.

Przeciez juz o tm pisalem. Poniewaz plazma na poczatku, mocno sie wypala i producenci nakazuja ustawienia jasnosci i kontrast raczej nisko, nie wiecej niz polowa.

Co do koszulki to Twoim tokiem rozumowania: i w smierdzacych skarpetach mozna chodzi w pewne miejsca.

Mam propozycję. Pomysł ze zdjęciami jakiś tam jest.

Może by tak każdy z nas dyskutantów zapodał zdjęcia ze swojego TV z określeniem konkretnego modelu i ktoś sprytny by zrobił ogólne zestawienie tych zdjęć.

Wreszcie każdy by mógł sobie zobaczyć jak to naszych konkretnych modelach wygląda i nie trzeba by przez cały watek z pyskówką się przedzierać zeby naocznie coś zobaczyć.

Byłoby to, moim zdaniem, lepsze niż zamieszczanie jakichś porównań z netu.

Bardzo chętnie bym tak zrobił, gdyby nie kilka drobnych szczegółów:

* Do fotografii mam dwie ręce lewe (w tym jedną krótszą).

* Moja wiedza fotograficzna jest maksymalnie na poziomie Idioten Kamera, a nawet i tego nie mam.

* A na codzień jedyne fotki, jakie zdarza mi się robić - to posiadanym telefonem komórkowym Nokia N8.

Co do koszulki to Twoim tokiem rozumowania: i w smierdzacych skarpetach mozna chodzi w pewne miejsca.

Nie nie. Skarpetek nigdy nie doprowadzam do takiego stanu.

HQ150 ze zdjeciami to sam widzisz jak jest. trzeba by porzadnego fotografa, zeby przyszedl do domu kazdego z forumowiczow co chca zamiescic fotki i pstrykal na ich odbiornikach.

Apropos ankiety na audiostereo. Wyczytalem dzisiaj w Audio/Video, ze wiekszosc czytelnikow ktorzy dzwonia do redakcji, jest jednak za plazma.

HQ150 ze zdjeciami to sam widzisz jak jest. trzeba by porzadnego fotografa, zeby przyszedl do domu kazdego z forumowiczow co chca zamiescic fotki i pstrykal na ich odbiornikach.

Jeśli kogoś takiego będziecie mieli - zapraszam do siebie. Grill i piwko zapewnione.

Apropos ankiety na audiostereo. Wyczytalem dzisiaj w Audio/Video, ze wiekszosc czytelnikow ktorzy dzwonia do redakcji, jest jednak za plazma.

Dzwonią w godzinach porad technicznych? Może dlatego, że sobie nie radzą? Bo przecież nie po to, aby się pochwalić.

moze dlatego, bo bardziej sa zainteresowani w temacie. To naogol nie sa przypadkowe ofiary doradcy/sprzedawcy z MM lub EuroAGD;)

Nie wiem jak plazmy, ale LCD mają tryb sklepowy i domowy. Wierz mi: LCD nie musi być "oczojebne". Jest tak przeważnie ustawione w sklepie w celach marketingowych. Przecież skoro przedobrzony obraz przyciąga (jak widać: skutecznie) klientów - to chyba producenci plazm też chcieliby swoje produkty sprzedać i to jaknajwięcej? Czy też mozę olewają klientów na zasadzie "my jesteśmy Jaśnie Plazma, chcecie to nas bierzcie, a jak nie to mamy was w d.... "?

Zastanawiam się, dlaczego plazmy nie są tak ustawione? A może plazmy się po prostu nie da tak ustawić?

też się zastanawiam dlaczego tego samego producenta praktycznie wtedy nowe modele pokazowo stojące obok siebie lcd i pdp tak bardzo różniły się obrazem,

pewnie nie były kalibrowane i ustawione pod kowalskiego ;) tak można zawsze tłumaczyć,

ale zgadzam się można nasycenie kolorów zmniejszyć ale czy zwiększy się przez to gradacja cieni i znikną głębokie szerości?

śmiem wątpić ale wszystko jest na dobrej drodze w ewolucji lcd. :)

Focal + Naim

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wojtek76.

To byłby ideał. Ale przecież mamy juz na forum kolekcję naszych zestawów stereo, czy kina domowego i nikt po fotografa nie gonił. Każdy robi jak umie a efekt jakiś tam jest. Chodzi o to żeby tych zdjęć było jak najwięcej to wtedy da to jakieś rozeznanie.

Byłaby po prostu ładna galeria. Przecież już trochę zdjęć w tym wątku mamy.

Z tego co do tej pory widze, to plazma ma zdecydowanie lepsza czern, juz nawet po zdjeciach, a robimy przeciez zdjecia odbiornikom ktore "mrugaja".

Wiec wyobrazcie sobie uzytkownicy LCD, jak pieknie musi byc w rzeczywistosci. Plazme az chce sie ogladac!

Co do fotografa to musi byc nie pijacy bo widze, ze Bobvcat juz chce go spoic i przekupic;)))

No niestety chyba tutaj ten brak czerni widać. popatrz na ramkę szyby w otwartych drziach samochodu. Na pewno taka nie jest w naturze. Kolor garnituru faceta na trzecim zdjęciu tez chyba taki trochę sprany ale do końca trudno powiedzieć bo jakieś odbicie Ci się na szybie pojawiło.

Wieczorem zapodam jeszcze parę zdjęc 55VT30 i postaram się znaleźć obraz gdzie występują obok siebie różne intensywne kolory w tym czarny.

A nie pomyślałeś że tak jasno nadaje nadawca? Zobacz na trzecie zdjęcie lewa ręka (od mojej strony) jest tak samo czarna jak ramka telewizora. Niestety odbicie powoduje że czarny robi się jaśniejszy widać to na zdjęciu wyłączonego telewizora. Dołączam też zdjęcie tablicy kontrolnej przy zgaszonym świetle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-12606300-1314803011_thumb.jpg

post-13669-0-42129800-1314803028_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co do tej pory widze, to plazma ma zdecydowanie lepsza czern, juz nawet po zdjeciach, a robimy przeciez zdjecia odbiornikom ktore "mrugaja".

Wiec wyobrazcie sobie uzytkownicy LCD, jak pieknie musi byc w rzeczywistosci. Plazme az chce sie ogladac!

Co do fotografa to musi byc nie pijacy bo widze, ze Bobvcat juz chce go spoic i przekupic;)))

To chyba skreślę to piwko... Abyście mnie nie posądzali o niecne sprawy. Grill może zostać czy też stanowi formę nacisku?

Wojtek76.

To byłby ideał. Ale przecież mamy juz na forum kolekcję naszych zestawów stereo, czy kina domowego i nikt po fotografa nie gonił. Każdy robi jak umie a efekt jakiś tam jest. Chodzi o to żeby tych zdjęć było jak najwięcej to wtedy da to jakieś rozeznanie.

Byłaby po prostu ładna galeria. Przecież już trochę zdjęć w tym wątku mamy.

Ale w przypadku zestawu stereo czy kina domowego chodzi tylkko o to, aby pokazać co mamy. Pokazać lepiej lub gorzej - ma to w tym kontekście relatywnie małe znaczenie. Aby było cośtam widać.

Tutaj natomiast chodzi o bardzo subtelne sprawy, o drobne niuanse oddawania kolorów, cienie i półcienie, odwzorowanie szczegółów w scenach ciemnych. Te zdjęcia MUSZĄ być robione na wysokim poziomie profesjonalizmu. Powiem więcej: na bardzo wysokim poziomie.

Myślę że już rozgryzłem mój aparat fotograficzny. Przynajmniej jeżeli chodzi o kolory.

Jest idealnie to samo co na telewizorze. Oczywiście na każdym monitorze będzie co wyglądało zupełnie inaczej. Sprawdzałem na Philipsie podłączonym do blaszaka i jest inaczej ale na laptopie bardzo zbliżone do tego co na telewizorze.

I jeszcze parę zdjęć na szybko.

I żeby uniknąć komentarzy na temat czerni. Jasność mam podbitą na 12 bo tak lubię. Dla mnie tak wygląda najbardziej naturalnie.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-35513100-1314805512_thumb.jpg

post-13669-0-39434700-1314805526_thumb.jpg

post-13669-0-85073000-1314805923_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.