Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Po co ta super-czerń? Sztuka dla sztuki?

.....Sorry, ale kult czerni jest dla mnie cały czas niezrozumiały.

Bobcast trzymaj poziom, nie poddawaj się, walcz!, przecież tak łatwo poddawać się nie wolno. To jest kompromitacja dla zwolennika obrazu dobrej jakości.

co to THX to dla mnie znaczy tyle co dodatkowy znaczek dla kowalskiego

Niedługo patrzeć jak THX powinna dostać Manta. Ot tak na zachętę.

Wklejam parę obrazków do narzekania.

Rozdzielczość SD Zdjęcia robiłem z ręki.

Przepraszam serdecznie, ale to ma być ten dynamit? to wunderwaffe LCD ? To jest ten osławiony doskonały obraz? Te zdjęcia są okropne. I naprawdę nie chodzi mi o zaczepki. Robienie takich zdjęć nie ma sensu. W rzeczywistości LCD daje jednak lepszy obraz, ale jak by nie patrzeć zawsze będzie taki cukierkowaty, pastelowo-rozświetlony i jakby przez szybę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

ta dyskusja nigdy się nie skończy :)

ja doszedłem do wniosku że obraz na plaźmie i na LCD jest po prostu inny, co jest lepsze - zależy co kto woli... LCD ma z pewnością lepsze efektowne obrazki czy pojedyncze ujęcia z ekstra ostrością, do tego ma mniej wad natury praktycznej... plazma ma bardziej naturalny całościowo, nasycony i szczegółowy obraz (nie chodzi o ostrość) choć mniej efektowny, jest też mniej praktyczna

co do THX to u Bobcata nie miałby racji bytu - widziałem ten tryb w LE8500, obraz ma największą liczbę odcieni, przejść tonalnych tak jak w trybie kinowym, wygląda na wyprany, zamglony czy jak go tam inaczej nazywają zwolennicy LCD opisujący zwykle plazmy :)

Przepraszam serdecznie, ale to ma być ten dynamit? to wunderwaffe LCD ? To jest ten osławiony doskonały obraz? Te zdjęcia są okropne. I naprawdę nie chodzi mi o zaczepki. Robienie takich zdjęć nie ma sensu. W rzeczywistości LCD daje jednak lepszy obraz, ale jak by nie patrzeć zawsze będzie taki cukierkowaty, pastelowo-rozświetlony i jakby przez szybę.

Radziłbym wziąć poprawkę na to że są to zdjęcia SD i to z nie najlepszym Bitrate z DVB-T.

Do tego robione z ręki przez co trudno zrobić ostre zdjęcie.

Dobre przyjdą tylko nie dzisiaj.

Przede wszystkim z materiału HD. Będę wklejał zrzut klatki z filmu i obok zdjęcie z ekranu telewizora a na telewizor będę puszczał nie film ale właśnie ten zrzut klatki. Unikniemy wtedy spekulacji na temat jakości materiału źródłowego.

A tak poza tym to jak na razie to jeżeli chodzi o kolor to chyba wkleiłem najlepsze.

Czemu nie komentujesz tego zdjęcia? Czarny miał po ciemku świecić. Przecież to LCD i to z krawędziowym podświetleniem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lewy górny róg odcina się minimalnie od ramki, jaka szkoda a tak się ładnie zapowiadało .... :) a to jest ten tester ultra czerni lcd? ;)

mam prośbę jak już robisz fotki, zrób bliskie zdjęcie tego lewego górnego rogu ale tak żeby była złapana ramka i jedynie te po bokach jasne kółko będzie wtedy w prawym dolnym rogu , daj to bez kompresji w bmp algo tiff jak przyjmie tu i zobaczymy wyraźniej linie odcięcia bo kompresja zamazuje minimalne ale występujące różnice na styku ekrany i ramki tv.

Focal + Naim

lewy górny róg odcina się minimalnie od ramki, jaka szkoda a tak się ładnie zapowiadało .... :) a to jest ten tester ultra czerni lcd? ;)

Nie, to jest obraz kontrolny wbudowany w telewizor. Ja tam nie widzę żeby się coś odcinało. Można zawsze wrzucić na Photoshopa i pobrać próbkę kolorów to się okaże czy się odcina.

KrzysiekA, trzeba docenić twoje wysiłki i upór, niemniej ten obraz miana kultowego się raczej nie doczeka, szczęki z podłogi nikt nie zbiera...

AV miało rację, przeciętne LCD. A z twoich opowieści - pogromca Kuro i wszystkiego wokół :)

A jeszcze chciałbym wrzucić kamyczek do ogródka plazmowców. Czy to ca ja tam widzę na tych zdjęciach to nie jest przypadkiem banding?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeszcze chciałbym wrzucić kamyczek do ogródka plazmowców. Czy to ca ja tam widzę na tych zdjęciach to nie jest przypadkiem banding?

a masz większe i lepszej jakości te fotki będzie łatwiej ocenić a nie na wielkości znaczków pocztowych tam mało co widać na tej rozdzielczości

na twojej testowej tablicy to nawet składowe R G B C M Y na każdym polu mają inne odcienie :)

Focal + Naim

KrzysiekA, trzeba docenić twoje wysiłki i upór, niemniej ten obraz miana kultowego się raczej nie doczeka, szczęki z podłogi nikt nie zbiera...

AV miało rację, przeciętne LCD. A z twoich opowieści - pogromca Kuro i wszystkiego wokół :)

Widzisz problem polega na tym że ty sobie wyobrażasz że moją intencją jest uzyskanie kultowego obrazu i żeby wszyscy zbierali szczęki z podłogi. Gdybyś mniej wymyślał a po prostu czytał moje posty to może reagowałbyś mniej emocjonalnie. Jak na razie to z tych zdjęć które były wklejana najlepsze co widzieliśmy to fioletowy ślimak z bandingiem na V30. Musicie się chyba bardziej postarać.

Co do czerni i bieli (jednocześnie na jednym ekranie). Pomiary wg Flatpanelshd. Wszystkie TV skalibrowane.

Plazmy:

Panasonic G30 cz. 0,03cd/m2; b. 96cd/m2

Panasonic VT20 cz. 0,04cd/m2; b. 77cd/m2

Panasonic GT20 cz. 0,06cd/m2; b. 132cd/m2

Panasonic VT30 cz. 0,02cd/m2; b. 89cd/m2 - najlepszy obecnie TV na świecie

Samsung D8000 cz. 0,06cd/m2; b. 126cd/m2

LG PZ 950 cz. 0,09cd/m2; b. 130cd/m2

Pioneer 508XD cz. 0,02cd/m2; b. 70cd/m2

LCD:

Sharp LE835/830 cz. 0,04cd/m2; b. 120cd/m2

Samsung D8000 cz. 0,03cd/m2; b. 128cd/m2

Sony EX720 cz. 0,03cd/m2; b. 116cd/m2

Toshiba WX800/768 cz. 0,05cd/m2; b. 132cd/m2

Sony HX929 cz. 0,00cd/m2; b. 103cd/m2 L.D. (local dimming)

LG LW 6500 cz. 0,08cd/m2; b. 120cd/m2

LG LE 8500 cz. 0,00cd/m2; b. 118cd/m2 L.D.

Philips 6606 cz. 0,03cd/m2; b. 125cd/m2

Oczywiście dane te są na pewno sfałszowane ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

a masz większe i lepszej jakości te fotki będzie łatwiej ocenić a nie na wielkości znaczków pocztowych tam mało co widać na tej rozdzielczości

No tak może parę zdjęć które wkleiliście były duże ale jakoś mnie na kolana nie powaliły. Chyba nie chodzi tu o wielkość.

No tak może parę zdjęć które wkleiliście były duże ale jakoś mnie na kolana nie powaliły. Chyba nie chodzi tu o wielkość.

chodzi o rozdzielczość i bez kompresji dane obrazu w pliku wtedy lepiej można dostrzec niuanse jeżeli już robić i oceniać to w taki sposób

Focal + Naim

Widzisz problem polega na tym że ty sobie wyobrażasz że moją intencją jest uzyskanie kultowego obrazu i żeby wszyscy zbierali szczęki z podłogi. Gdybyś mniej wymyślał a po prostu czytał moje posty to może reagowałbyś mniej emocjonalnie. Jak na razie to z tych zdjęć które były wklejana najlepsze co widzieliśmy widzieliśmy to fioletowy ślimak z bandingiem na V30. Musicie się chyba bardziej postarać.

Oj, to chyba ty trochę jesteś tym razem podenerwowany :))

i już wymyślasz, tym razem banding, od jutra pewnie będziesz głosił: miganie, pompowanie + banding

koledzy z obozu LCD dyplomatycznie milczą ale coś mi się wydaje, że jak widzą te twoje fotki to też zachodzą w głowę co cię tak zauroczyło...

chodzi o rozdzielczość i bez kompresji dane obrazu w pliku wtedy lepiej można dostrzec niuanse jeżeli już robić i oceniać to w taki sposób

Nie uda ci się wkleić tak dużego zdjęcia jako bitmap na audiostereo. Plik jest za duży

Oj, to chyba ty trochę jesteś tym razem podenerwowany :))

i już wymyślasz, tym razem banding, od jutra pewnie będziesz głosił: miganie, pompowanie + banding

koledzy z obozu LCD dyplomatycznie milczą ale coś mi się wydaje, że jak widzą te twoje fotki to też zachodzą w głowę co cię tak zauroczyło...

Wkleiłem zdjęcia. Ja tam wyraźnie widzę banding. A fioletowego ślimaka po raz pierwszy w życiu.

Zresztą jak i turkusowe liście palmy.

Wkleiłem zdjęcia. Ja tam wyraźnie widzę banding.

widzisz wyraźnie banding na zdjęciu po powiększeniu... plazmy mają banding ale jak bardzo to widać ? bardzo rzadko albo wcale.... kolejny argument na zaczepkę i karuzela się kręci dalej...

kurde -mega slimak z tego bandinga;)))

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No to jeszcze parę próbek możliwości VT30 i niestety kiepskiego kompaktu

I jak się uda to może jeszcze dwa

Nie nie jest. W naturze ani w telewizorze nie występuje. Ale jak zrobię zdjęcia to już na zdjęciach się pojawia. Do tego ja je zmniejszam żeby tu się zmieściły a Ty je znowu powiększasz żeby się doszukać wad. Tak na każdym skompresowanym i później powiększonym materiale znajdziesz błędy.

P1010945.bmp

post-27264-0-00368400-1314815563_thumb.jpg

post-27264-0-61545800-1314815795_thumb.jpg

P1010935.bmp

Skoro sie nadal bawimy;)

Ta kobieta to czarownica ktora gra MP, wiec musi byc blada.

Jezelio te beda wygladaly dobrze to wkleje wiecej, bo mam wrazenie, ze powoli dochodze co jest co w tym aparacie.

Ukryta Zawartość

post-25735-0-96711300-1314820443_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Skoro sie nadal bawimy;)

Ta kobieta to czarownica ktora gra MP, wiec musi byc blada.

Jezelio te beda wygladaly dobrze to wkleje wiecej, bo mam wrazenie, ze powoli dochodze co jest co w tym aparacie.

pstrykasz z łapy czy z regalu? :)

lustrzanka by się przydała lepiej by detale wyszły

Focal + Naim

z reki. Mam taki minimalistyczny pokoj;)

NIe ma pustego regalu w nim.

Ostrosc moze w koncu wypracuje;)

Taki prosty aparat, a tyle ma funkcji szokowa!

z reki. Mam taki minimalistyczny pokoj;)

NIe ma pustego regalu w nim.

Ostrosc moze w koncu wypracuje;)

Taki prosty aparat, a tyle ma funkcji szokowa!

Chciałbym tylko panowie zauważyć że nie ma sensu wklejać zdjęć z pełną rozdzielczością aparatu skoro sygnał w HD ma szerokość 1920 pikseli. A więc wypadałoby zmniejszyć rozdzielczość przynajmniej do tej szerokości. Proponował bym 1200 pikseli. Taka szerokość będzie się mieściła na większości monitorów a rozdzielczość będzie wystarczająca żeby ocenić jakość.

"Zauważcie ze zawsze zdjęcia muszą coś zobrazować"

czyli ustawiamy parametry tak, żeby uzyskac konkretny efekt - plazma ma mrugać - czas 1/10e6, smugi na lcd - 1/10 na dynamicznym obrazie.

tyle, że to trąci manipulacją

"Na jednej fotce np. przedstawiono "ruch"."

:D

2 zdjęcie - pierwsze? w tym wątku, na którym coś widać.

szkoda, ze nie raw, ale bardziej szkoda, że balans bieli manual.

jak masz obraz testowy w postaci pliku - daj namiar.

w niektórych miejscach było widać chyba niedoskonałości raczej aparatu niż tv ;), ale są dość charakterystyczne.

Ukryta Zawartość

mczaj to twoja pani? ładny ma łańcuszek :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.