Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Matryce IPS mają znacznie szerszy niż PVA kąt widzenia bez pogorszenia jakości obrazu.

Jest znacznie lepiej z kolorami pod kątem w IPS (nawet czasem lepiej niż na niektórych plazmach, gdzie kolory się co prawda nie zmieniają, ale obraz bardziej ciemnieje), to fakt, jednak czarny pod katem na IPS już ulega znacznym zmianom.

Przyczepiam się do plazm ... jednym się nie podoba ... przyczepiam się do LCD ... innym się nie podoba - zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony :)

Swoją drogą odrobinę denerwują mnie kiepskie kąty na moim SONY PVA. Niby jak się siedzi na tyłku w jednym z ~2-3 miejsc siedzących najbardziej na wprost to jest zupełnie dobrze, ale jednak patrząc na dużą powierzchnię skóry aktora/prezentera (zbliżenie) się wstanie, to da się dostrzec pewną zmianę barwy. ... nadal dziwi mnie że na monitorze EIZO na PVA ten efekt jest wyraźnie mniejszy, wręcz do pominięcia. Nie wiem ... może za bardzo pojechali w zwiększenie kontrastu, co spowodowało pogorszenie charakterystyki kątowej. Ktoś niedawno pisał że na starszych plazmach widział lepsze kąty niż w tych najnowszych - czyli tam też się trochę zagalopowali.

Jeżeli chodzi o plazmy to w nowych Panasonikach jest tak faktycznie. Myślę że chodzi po porostu o szybę z przodu. Pod kątem światło musi się przebić się przez grubszą warstwę przyciemnianego szkła i obraz robi się trochę ciemniejszy. Ale nikt pod takimi kątami nie ogląda i moim osobistym zdaniem nie ma to najmniejszego znaczenia.

W PVA i MVA zmienia się gamma. Ja mam w telewizorze MVA i kąty są naprawdę nędzne. Już przy 30 stopniach czarny jest wyraźniej jaśniejszy a więc w niektórych przypadkach może to być problemem. U mnie akurat telewizor ustawiony jest tak że nie przeszkadza. Jednak przyglądałem się nowym telewizorom Toshiby 42 cale (dokładnie ten model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i tam kąty są faktycznie od deski do deski pełne 180 stopni. A wiec w LCD też można mieć dobre kąty i kontrast na oko wcale nie jest gorszy chociaż producent podaje gorszy. Najprawdopodobniej montują tam matryce IPS. Poza tym mam wrażenie że kolor jest zdecydowanie lepszy. Gdyby ten telewizor miał Resolution+ to zdecydowałbym się właśnie na ten telewizor z powodu matrycy. No ale niestety nie ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie - tyle wpisów i żaden producent sprzętu nie zareagował.

(to o czymś świadczy.....zapewne ktoś odkryje).

---------------------

Nie ma co dyskutować - mamy dwie (pozornie, bo efekt końcowy ten sam)technologie.

Nikt nie napisał jeszcze o zaletach.

LCD - "ciekły kryształ", większość zna (z filmów) tzw. "kryptonit".

Posiadacz takiego kryształu nie ma sobie równego (oprócz posiadacza kolejnego "kryptonitu').

Czy z drugiej strony posiadacz plazmy jest na straconej pozycji?

Uważam że nie - (znowu z filmu) ma dość spore złoże np. "ektoplazmy".

Sam widziałem jak stan skupienia potrafi zmienić ("Ghostbosters").

Proponuję remis.

(ustosunkuję się do innych wypowiedzi później - bo wkrótce chcę lewa rękę wyciągnąć, oczywiście kombinezon z litera "S" też znajdę i spróbuję z balkonu po "kryptonit" skoczyć)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Panowie - tyle wpisów i żaden producent sprzętu nie zareagował.

(to o czymś świadczy.....zapewne ktoś odkryje).

---------------------

Nie ma co dyskutować - mamy dwie (pozornie, bo efekt końcowy ten sam)technologie.

Nikt nie napisał jeszcze o zaletach.

LCD - "ciekły kryształ", większość zna (z filmów) tzw. "kryptonit".

Posiadacz takiego kryształu nie ma sobie równego (oprócz posiadacza kolejnego "kryptonitu').

Czy z drugiej strony posiadacz plazmy jest na straconej pozycji?

Uważam że nie - (znowu z filmu) ma dość spore złoże np. "ektoplazmy".

Sam widziałem jak stan skupienia potrafi zmienić ("Ghostbosters").

Proponuję remis.

(ustosunkuję się do innych wypowiedzi później - bo wkrótce chcę lewa rękę wyciągnąć, oczywiście kombinezon z litera "S" też znajdę i spróbuję z balkonu po "kryptonit" skoczyć)

A to akurat bardzo rzeczowy i merytoryczny wpis. Dużo wnosi do tego tematu.

Gdzie i kiedy pisałem, że dziadostwo? Po prostu Kuro nigdy nie było i nie jest dla mnie bożkiem. Dlatego nie otaczam go kultem. A te pewną różnica, zgodzisz się chyba?

Kuro ten Twój telewizorek rozjechałby jak walec mrówkę.

Kuro ten Twój telewizorek rozjechałby jak walec mrówkę.

Następny merytoryczny wpis.

W stylu a mój tata to jest fajniejszy niż twój i twojemu to by pokazał. Temat chyba powinienem przemianować z Plazma vs LCD na przedszkole audiostereo.

W stylu a mój tata to jest fajniejszy niż twój i twojemu to by pokazał. Temat chyba powinienem przemianować z Plazma vs LCD na przedszkole audiostereo.

Tak, ze wszech miar merytoryczny.

HQ150 - dzięki za dobre słowo.

--------------------------------

Okazuje się że balkon był ...na parterze (nie wiem co mam w ustach.....kombinezon zawiódł, albo nie tę rękę wystawiłem).

Piszę dlatego (i cytuję) bo jestem ciekaw kto ten temat założył?

(nie przewidział konsekwencji....)

Co do merytoryki..... jak myślicie że do czego to jest link(?):

Ukryta Zawartość

(i za 1/2 roku znowu jakiś "nawiedzony" się znajdzie....)

Ps.

Jak kostium zdejmę = za statystykę się zabiorę, czyli ile kto wpisał w tym temacie.....trochę potrwa, ale efekt będzie ciekawy, bo nikt z ilości swoich spisów się nie wycofa.

(jeszcze ciekawsze są pory wpisów - część userów wł. tylko na chwilę TV , by już podzielić się "rewelacjami" z tych "migawek" na forum)

Ukryta Zawartość

Witek, Twoje ostatnie wpisy to albo żart, albo wygłupiłeś się. Nie znam się na rozjeżdżaniu niczym walec. Wiem tylko, że nie jestem kustoszem w Muzeum Telewizorów, więc nie interesują mnie modele już dawno wycofane z produkcji, jak np. Kuro.

Skoro mamy używać argumentacji na poziomie przedszkola, to mogę w napisać, że LaserVue to całe Wasze Kuro w pół sekundy sprowadza do parteru. Wiem co piszę, gdzyż miałem okazję oglądać w akcji zarówno Kuro, jaki i (w Japonii) LaserVue. Podczas gdy Ty i większość żarliwych obrońców z tego Forum widzieliście z tej dwójki wyłącznie Kuro.

Witek, Twoje ostatnie wpisy to albo żart, albo wygłupiłeś się. Nie znam się na rozjeżdżaniu niczym walec. Wiem tylko, że nie jestem kustoszem w Muzeum Telewizorów, więc nie interesują mnie modele już dawno wycofane z produkcji, jak np. Kuro.

Skoro mamy używać argumentacji na poziomie przedszkola, to mogę w napisać, że LaserVue to całe Wasze Kuro w pół sekundy sprowadza do parteru. Wiem co piszę, gdzyż miałem okazję oglądać w akcji zarówno Kuro, jaki i (w Japonii) LaserVue. Podczas gdy Ty i większość żarliwych obrońców z tego Forum widzieliście z tej dwójki wyłącznie Kuro.

Ale ja piszę o telewizorach a nie o projektorach. Napiszesz zapewne że laser nie jest projektorem - a czym do cholery.

Ale ja piszę o telewizorach a nie o projektorach. Napiszesz zapewne że laser nie jest projektorem - a czym do cholery.

Brnij dalej. A tak naprawdę to nie ośmieszaj się. Jaki projektor??? LaserVue to jest jaknajbardziej telewizor:

Ukryta Zawartość

Tyle, że obraz kreślą tam trzy lasery: R, G, B. Na tej zasadzie może powiesz, że CRT to też jest projektor?

post-24909-0-91028600-1315565378_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brnij dalej. A tak naprawdę to nie ośmieszaj się. Jaki projektor??? LaserVue to jest jaknajbardziej telewizor:

Ukryta Zawartość

Tyle, że obraz kreślą tam trzy lasery: R, G, B. Na tej zasadzie może powiesz, że CRT to też jest projektor?

Sam sie ośmieszasz i to na dodatek nie pierwszy raz.

To jest tzw. telewizor tylno-projekcyjny, żródłem światła są faktycznie lasery ale układem wykonawczym który "produkuje" obraz jest układ DLP firmy Texas Instruments.

Ukryta Zawartość

Sam sie ośmieszasz i to na dodatek nie pierwszy raz.

To jest tzw. telewizor tylno-projekcyjny, żródłem światła są faktycznie lasery ale układem wykonawczym który "produkuje" obraz jest układ DLP firmy Texas Instruments.

Nerwy puszczają? Tym razem Ty się ośmieszasz. Również nie pierwszy raz. Co to ma wspólnego z PROJEKTOREM??? Projektor to jest np. coś takiego, jak poniżej. Rzuca obraz na ekran. Tu mamy to czynienia z najprawdziwszym telewizorem. A że tylnoprojekcyjny? Co to zmienia? Nie przypominam sobie abyśmy takie wyłaczyli z rozważań.

To jest właśnie Wasz, plazmowców, styl prowadzenia dyskusji. Stawiacie tezę: Kuro jest najlepszy ze wszystkich dotychczasowych telewizorów. Odpowiadam (za Wiatrakiem) że nieprawda, bo jest coś jeszcze lepszego: LaserVue. Na co w odpowiedzi otrzymuję, że tego nie bierzemy pod uwagę pod jakimś śmiesznym i wymyślonym na poczekaniu pretekstem.

To tak, jakby na zawodach lekkoatletycznych nie dopuścić do biegu zawodnika, który jest faworytem, a potem mówić że to było uczciwe współzawodnictwo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Życie weryfikuje wszelkie poglądy.

LCD górą - takiej awantury o sprzęt już dawno nie słyszałem...., "znajomy" poszedł i kupił....LCD (chybia miał kupić gazetę)

Zaprosił mnie do "powieszenia"...... , ale tylko TV....., nie wiedziałem ze chyba inne ustalenia były.

(mam nadzieje ze już kłótnia ucichła - PDP na tym uchwycie raczej by nie wytrzymał.... - choć nie znam finału)

LCD górą ....ponad 2m wisi (chyba jeszcze). :)))))))

Nerwy puszczają? Tym razem Ty się ośmieszasz. Również nie pierwszy raz. Co to ma wspólnego z PROJEKTOREM??? Projektor to jest np. coś takiego, jak poniżej. Rzuca obraz na ekran. Tu mamy to czynienia z najprawdziwszym telewizorem. A że tylnoprojekcyjny? Co to zmienia? Nie przypominam sobie abyśmy takie wyłaczyli z rozważań.

To jest właśnie Wasz, plazmowców, styl prowadzenia dyskusji. Stawiacie tezę: Kuro jest najlepszy ze wszystkich dotychczasowych telewizorów. Odpowiadam (za Wiatrakiem) że nieprawda, bo jest coś jeszcze lepszego: LaserVue. Na co w odpowiedzi otrzymuję, że tego nie bierzemy pod uwagę pod jakimś śmiesznym i wymyślonym na poczekaniu pretekstem.

To tak, jakby na zawodach lekkoatletycznych nie dopuścić do biegu zawodnika, który jest faworytem, a potem mówić że to było uczciwe współzawodnictwo.

A ja myślałem że Ty jesteś inteligentny.

A ja myślałem że Ty jesteś inteligentny.

Pozory mylą.

A co Twoja odpowiedź ma wspólnego z meritum rozmowy?

LCD górą ....ponad 2m wisi (chyba jeszcze). :)))))))

Nie lubię wiszących telewizorów. Mój po prostu stoi. Jak należy.

a porównywałeś kuro z laserview? że twierdzisz że najlepszy?

ja osobiście kilka razy widziałem kuro w akcji i byłem pod wrażeniem ale wtedy faktycznie nic nie miało startu do kuro i do tej pory mało co ma patrząc po testach i pomiarach kolorów czerni etc,

laserview jest ciekawą technologią ale ja słyszałem o niej właśnie odwrotnie potrafi dawać duże przekątne ale obraz pozostawia sporo do życzenia

Focal + Naim

a porównywałeś kuro z laserview? że twierdzisz że najlepszy?

ja osobiście kilka razy widziałem kuro w akcji i byłem pod wrażeniem ale wtedy faktycznie nic nie miało startu do kuro i do tej pory mało co ma patrząc po testach i pomiarach kolorów czerni etc,

laserview jest ciekawą technologią ale ja słyszałem o niej właśnie odwrotnie potrafi dawać duże przekątne ale obraz pozostawia sporo do życzenia

Oglądalem jedno, oglądałem drugie. LaserVue daje obraz nieporównywalny z niczym. To jest inna czasoprzestrzeń.

Wiesz, poczytaj może więcej co to jest ten mitsubishi i nie zawracaj "gitary" bredniami.

Czytałem. Powiem więcej: widziałem. To jest TELEWIZOR. Żaden projektor. Projektor to BenQ zamieszczony powyżej.

Epitety i obrażanie rozmówcy zamiast argumentów. Typowe dla miłośników PDP. Nie mogą ścierpieć, że istnieje coś lepszego od Kuro. Możemy wrócić do rozmowy, gdy zechcesz prowadzić ją na poziomie godnym ludzi z klasą i kulturalnych. Na zaproponowanym obecnie przez Ciebie poziomie nie widzę takiej możliwości.

Jest jeszcze Runco, proponuje troche poczytac. Ceny z kosmosu, ale skoro mowimy o najlepszych. No i lapie sie w tytul temat....lcd vs plasma.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Zasada działania tego mitsubishi jest taka sama jak projektor ponieważ obraz jest wyświetlany na ekranie a nie jak w przypadku LCD czy plazm świeci panel.

Czyli CRT to jest (Twoim zdaniem) również projektor? Żart miesiąca.

Zasada działania jest prosta:

- stoisz tyłem do ekranu i masz "tylna projekcję"

- stoisz przodem ...masz "przednia projekcję"

-jesz w trakcie oglądania i smakuje....masz przednią, przednią projekcję

- jesz tyłem do ekranu masz przednią, tylną projekcję....(tu nie ma błędu)

- jeż .....masz problem z projekcją (chyba że "śniadanie na trawie...")

- 2 jeże .... koniec pisania....

Jest jeszcze Runco, proponuje troche poczytac. Ceny z kosmosu, ale skoro mowimy o najlepszych. No i lapie sie w tytul temat....lcd vs plasma.

Ceny: zgoda. Z kosmosu. Niestety.

Celowo pruszyłem temat LaserVue aby odbrązowić bożka Kuro. No to widzisz sam jakie nieuczciwe zabiegi i wygibasy intelektualne się robi: nie dopuszczamy do zawodów. Za czas jakiś pojawi się (mam nadzieję) OLED, okaże się że daje obraz lepszy niż Kuro. więc też zostanie zdyskwalifikowany w eliminacjach.

A plazmowcy będą mogli cały czas dąć w surmy tryumfalne: Kuro is tbe best.

Operetka.

Mnie nie interesuje czy to świeci sam panel, czy też obraz jest kreślony (CRT, Laser). Może tam siedzieć diabeł i rysować obraz pędzelkiem albo ogonem.

Telewizor to jest urządzenie samoistne, które można postawić na stole i oglądać program/BD. LaserVue ten warunek spełnia. Projektor jest to coś do wyświetlania na odrębnym ekranie.

Operetka.

I na tym powinieneś zakończyć.

Zgodnie z zaleceniami młodszych użytkowników wpisywałem w: Google/Bing..."bożek Kuro" i tylko bzdury wyskakiwały.

Ps - terasz ja mam trochę czasu (i pieniędzy) i ....nudno , jak nie ma co w realu robić

gdzie można to kupić czy w europie są dostępne i ile kosztuje taki tv laserview?

Ukryta Zawartość

troszkę można poczytać o problemach produkcyjnych nie wiem czy je pokonali

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Bobcat zarozumiały jesteś jak mało kto, zbij tą pleksę w tym mitsubishi i zobaczysz jak pięknie na ścianie wyświetla się obraz... jak z projektora.

Pomiędzy mitsubishi a projektorem jest taka różnica że żródło światła w mitsubishi jest rozdzielone na trzy kanały czyli RGB a w zwykłym projektorze jest żarówka halogenowa, i jeden i drugi ma DLP i nie pitol głupot.

w sumie tylko 2 osoby podtrzymały moją propozycję krytykowania tego, co się ma, więc pomysł nie wypalił :(

nie sztuka chwalić to, co się ma, co się lubi albo już prawie kupiło (trochę takie autowsparcie - to był dobry/genialny wybór)

liczyłem na szerszy odzew i troszkę więcej krytyki WŁASNEGO sprzętu

nic nie jest idealne, nawet widok za oknem, bo pogoda się położyła :(

podziwiam entuzjazm w porównywaniu jakości wyświetlania filmów, które z samego założenia są niedoskonałe - kompresja stratna. i chwała tym (o ile tacy są), którzy potrafią stwierdzić:

- to zagubienie w cieniach to materiał źródłowy, a to matryca, a tamto postprocesing tv

- to wypchnięcie z cienia to j.w.

- nierówne przejścia półtonów

i można by tak pisać i pisać.

żeby było łatwiej :) to wszystko na RUCHOMYM obrazie

obie technologie mają zalety i wady, obie się rozwijają,

kiedyś (chociaż teraz być może też) jednym z kryteriów wyboru była przekątna:powyżej iluś - plazma, poniżej - lcd. technologia produkcji lcd się rozwinęła i granica się podniosła.

z innej beczki - często pojawia się argument jasnej(złej) i głębokiej czerni - komu przeszkadzała szara czerń w kinie? tylko mi nie tłumaczcie, że białe nieoświetlone części ekranu są czarne. kino to nie żarówka, próżni nie ma więc jest i rozpraszanie w ośrodku.

Bobcat: jak ustawię m.in. max podświelania, wysoki kontrast dynamiczny to na "liście płac" filmu ;) na czarnym tle (a nawet na małych okienkach menu, na pustym wejściu) w poprzek ekranu pojawia się taki ciut jaśniejszy pas. przynajmniej ja go widzę - najlepiej w nocy, bez światła w pomieszczeniu lub na mocno przygaszonych światłach - oko musi się dopasować.

problem(?) mnie nie rusza, bo ja nie oglądam na takich wariackich ustawieniach - słyszałem o zjawisku i zrobiłem, co mogłem/potrafiłem, żeby je uzyskać i chyba się udało (czyli jak się uprę, mogę zepsuć komfort oglądania i wyświetlany obraz).

z halo też musiałem pokombinować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.