Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

KrzysiekA cały czas zastanawiam się co tobą chłopie kieruje pisząc takie rzeczy i nie wiem? Jakaś trauma? Trudne przeżycie? Zawód miłosny?

kieruje nim chyba kierownik z działu promocji toshiba.de

dyskusja z nim to jak kopanie się z koniem albo rozmowa z talibem na tematy światopoglądowe.

Ponieważ plazma tego nie potrzebuje. Jeśli ktoś kalibruje plazmy robi to tylko dla swojej przyjemności a nie aby uzyskać normalny obraz.

Jeśli np. nienaturalnie ciepłe kolory uważasz za "normalny obraz" to faktycznie "plazma tego nie potrzebuje". Sami wklejaliście testy dowodzące że bredzisz jak fanatyk. Jest trochę modeli LCD które domyślnie mają bardziej naturalny obraz po wyjęciu z pudełka od niejednej plazmy.

Niestety, ale to zwolennicy PDP muszą bez przerwy udowadniać, że nie są wielbłądami. Wystarcza jedna, za to dłuższa i dokładna, wizyta i oględziny w tak niekorzystnym otoczeniu, jakim jest market MM - aby się przekonać, że zarzuty przeciw plaźmie to są dęte farmazony. Obraz można sobie nawet tam ustawić tak, że dla mnie, miłośnika trybów dynamicznych i trochę przedobrzonych kolorów - był już nieakceptowalny. A to wcale nie były ustawienia na maksa. Owszem jest trochę inny niż obraz na LCD, ale tu już wkraczamy w przestrzeń pytań co się komu bardziej podoba. O tym trudno dyskutować.

Dyskutujmy więc przy użyciu rzetelnych argumentów, a nie jakichś wydumanych fantasmagorii.

KrzysiekA, czemu Bobcat tak podle kłamie?

Sami wklejaliście testy dowodzące że bredzisz jak fanatyk

Kolejny znerwicowany maniak testów i tabelek. Ja wiem, że dla takich jak ty bredzę. Ale generalnie mi to tito.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jeśli np. nienaturalnie ciepłe kolory uważasz za "normalny obraz" to faktycznie "plazma tego nie potrzebuje". Sami wklejaliście testy dowodzące że bredzisz jak fanatyk. Jest trochę modeli LCD które domyślnie mają bardziej naturalny obraz po wyjęciu z pudełka od niejednej plazmy.

troszkę przesadzasz że pdp to ciepłe kluchy polane miodem :)

a lcd to źródło najdoskonalszej wierności :)

taaaa

Focal + Naim

troszkę przesadzasz że pdp to ciepłe kluchy polane miodem :)

a lcd to źródło najdoskonalszej wierności :)

taaaa

To co napisałem jest żadną przesadą w porównaniu do tego co Ty napisałeś wyżej. :)

Sittek po prostu bredzi głupoty twierdząc że "plazma kalibracji nie potrzebuje" ... jak ktoś szuka na prawdę neutralnego obrazu to plazma potrzebuje kalibracji tak samo jak LCD.

To co napisałem jest żadną przesadą w porównaniu do tego co Ty napisałeś wyżej. :)

Sittek po prostu bredzi głupoty twierdząc że "plazma kalibracji nie potrzebuje" ... jak ktoś szuka na prawdę neutralnego obrazu to plazma potrzebuje kalibracji tak samo jak LCD.

twoja racja jest najracjesza! i masz zawsze o jeden więcej!

Focal + Naim

Sittek po prostu bredzi głupoty twierdząc że "plazma kalibracji nie potrzebuje" ...

Kyle - jeśli ktoś potrzebuje kalibracji to chyba ty.

Masz w tym interes to łap łosi i sobie kalibruj co tylko zechcesz. Tylko nie oszukuj i nie naciągaj innych bo to nie etyczne. Są już sklepy audio, które żądają opłat za odsłuchy. Kolejnym krokiem jest usilne wmawianie ludziom, że kalibracja plazm jest niezbędna.

Kyle - jeśli ktoś potrzebuje kalibracji to chyba ty.

Masz w tym interes to łap łosi i sobie kalibruj co tylko zechcesz. Tylko nie oszukuj i nie naciągaj innych bo to nie etyczne. Są już sklepy audio, które żądają opłat za odsłuchy. Kolejnym krokiem jest usilne wmawianie ludziom, że kalibracja plazm jest niezbędna.

Kalibracja plazm jest tak samo niezbędna jak kalibracja LCD = dla wielu zbędna, bo olewają neutralność. Nie bredź że plazma po wyjęciu z pudła to wzór neutralności.

Co do reszty się nie wypowiem bo śmiać mi się z ciebie chce.

Nie bredź ....

Ile wyciągasz za jedną kalibrację? Podaj adres, link ....

Co do reszty się nie wypowiem bo śmiać mi się z ciebie chce.

Nie przeginaj !

Ponieważ plazma tego nie potrzebuje. Jeśli ktoś kalibruje plazmy robi to tylko dla swojej przyjemności a nie aby uzyskać normalny obraz.

Przepraszam, ale to co widujesz w MM i Saturnie to gówno nie obraz. Juz to tłukliśmy wiele razy, a ty te same przykłady. Podziękuj za to obsłudze; widocznie mającej takie same priorytety jak i ty.

To dlaczego w każdej plazmie biały miał inny kolor?

twoja racja jest najracjesza! i masz zawsze o jeden więcej!

Dobre, dobre. Muszę zapamiętać.

To dlaczego w każdej plazmie biały miał inny kolor?

Ja w swoim domu w pokoju mam jeden telewizor który służy mi do oglądania programów telewizyjnych oraz filmów fabularnych. Robię to gdy jest włączony. Nie mam do niego podłączonego oscyloskopu ani nie kalibruję go co dwa dni. Nie męczą mnie koszmary odnośnie wahań bieli czy setnych procentów utraty czerni. Jestem normalny. Dotrze to kiedyś do was oszołomy?

Nie odbieraj tego mojego wpisu jako zaczepnego.

Ciekawe czy w końcu skorzystałeś z plansz, piszę to dlatego że przy włączonym kolorze nikt nie jest w stanie patrząc na obraz stwierdzić czy jakiś kolor dominuje oraz czy faktycznie obraz jast biało-czarny tam gdzie powinien być

czytałem gdzieś że ta automatyka nie działa dobrze i kalibruje w/g jakiegoś schematu ustalonego znów przez producenta

Ale zaprzecza to twierdzeniu kolegi Sittka jakoby "producenci LCD w imię coraz większych zysków zrobią wszystko aby wycisnąć z klienta i zarobić więcej" pieniędzy.

Przepraszam że tak nieskładnie ale to słowa kolegi Sittka.

Dotrze to kiedyś do was oszołomy?

Już komuś parę postów wyżej napisałem. Nie podniecaj się tak bo ci żyłka pęknie.

A co do drugiego to owszem gdyby jeszcze plazma miała poza naturalnością resztę parametrów mniej gównianych. Zresztą ostanie modele Panasonika mają obraz tak samo nienaturalny jak LCD. Starsze modele podobały mi się o wiele bardziej.

Czyli, ze nowe plazmy i LCD maja nienaturalny obraz wedlug Ciebie, czyli Twoja Toshiba i Toshiba ZL1 rowniez a takze VT30 i w zasadzie wszystko inne obecne w tej chwili na rynku?

Wrocimy do pierwszego zdania, czyli jednak plazma ma naturalny obraz....a skoro wyglada naturalnie to jak moze reszta parametrow byc kopana? Przeciez zeby osiagnac naturalny obraz parametry musza byc bardzo dobre. Czyz nie brzmi to logicznie?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

kieruje nim chyba kierownik z działu promocji toshiba.de

dyskusja z nim to jak kopanie się z koniem albo rozmowa z talibem na tematy światopoglądowe.

Właśnie żona pyta dlaczego się śmieje sam do siebie. To z koniem było dobre.

Czyli, ze nowe plazmy i LCD maja nienaturalny obraz wedlug Ciebie, czyli Twoja Toshiba i Toshiba ZL1 rowniez a takze VT30 i w zasadzie wszystko inne obecne w tej chwili na rynku?

Wrocimy do pierwszego zdania, czyli jednak plazma ma naturalny obraz....a skoro wyglada naturalnie to jak moze reszta parametrow byc kopana? Przeciez zeby osiagnac naturalny obraz parametry musza byc bardzo dobre. Czyz nie brzmi to logicznie?

Może być. Już tyle razy pisałem jakie że naprawdę nie chce mi się tego powtarzać.

Oczywiście że producenci każdego sprzętu żadnymi sposobami nie chcą zwiększać swoich zysków i sprzedaży. Ponadto systematycznie dążą do obniżania cen swoich produktów, zatrudniania coraz większej liczby pracowników, systematycznie podnoszą im pensje i wspierają programy charytatywne. Nie wymyślają żadnych nowych sposobów na dodatkowe zyski a LCD to technologia czysto stworzona do oglądania telewizji.

KrzysiekA

Twoja odpowiedz nie brzmi przekonywujaco....

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Mozna zrobic piekne naturalne zdjecia syfiastym aparatem fotograficznym? Mozna uzyskac naturalne brzmienie z syfiastego sprzetu stereo? Naturalnosc przekazu to cecha do ktorej wiekszosc producentow AV czy np kart graficznych probuje sie zblizyc. Jezeli osiaga sie taki przekaz to znaczy, ze parametry sprzetu musza byc w wiekszosci bardzo dobre. Koniec i kropka.

Mozna zrobic piekne naturalne zdjecia syfiastym aparatem fotograficznym? Mozna uzyskac naturalne brzmienie z syfiastego sprzetu stereo? Naturalnosc przekazu to cecha do ktorej wiekszosc producentow AV czy np kart graficznych probuje sie zblizyc. Jezeli osiaga sie taki przekaz to znaczy, ze parametry sprzetu musza byc w wiekszosci bardzo dobre. Koniec i kropka.

Naturalność to jeden z wielu aspektów jakości obrazu. Wystarczy żeby osiągnął pewien poziom nie koniecznie najwyższy możliwy i jeżeli inne aspekty są wybitne w porównaniu do innych telewizorów to jestem w stanie wybaczyć pewne braki w naturalności.

Podobnie jest z dźwiękiem. Głóśniki wstęgowe lub wysokotonowe aluminiowe nie koniecznie grzeszą naturalnością ale wielu ludzi dałoby sobie za nie małego ogolić.

Porównanie nawet trafione. Jedni lubią miękko brzmiącą kopułkę jedwabną a inni bardzo szczegółowe wysokotonowce z kopułkami metalowymi które nie koniecznie grzeszą naturalnością.

Naturalność to jeden z wielu aspektów jakości obrazu. Wystarczy żeby osiągnął pewien poziom nie koniecznie najwyższy możliwy i jeżeli inne aspekty są wybitne w porównaniu do innych telewizorów to jestem w stanie wybaczyć pewne braki w naturalności.

Podobnie jest z dźwiękiem. Głóśniki wstęgowe lub wysokotonowe aluminiowe nie koniecznie grzeszą naturalnością ale wielu ludzi dałoby sobie za nie małego ogolić.

Porównanie nawet trafione. Jedni lubią miękko brzmiącą kopułkę jedwabną a inni bardzo szczegółowe wysokotonowce z kopułkami metalowymi które nie koniecznie grzeszą naturalnością.

Sa takie aplikacje kopulek, ze nie jestes wskazac ktora gra, czasami jedwabna gra ostro a aluminiowa lagodnie. Ale nie o tym mowa. Twoja odpowiedz jest zupelnie odwrocona i nieiwle ma wspolnego z odpowiedzia na pytanie. Wiec zadam jeszcze raz.

Uwazasz, ze mazna osiagnac naturalny przekaz na slabych parametrach?

Sa takie aplikacje kopulek, ze nie jestes wskazac ktora gra, czasami jedwabna gra ostro a aluminiowa lagodnie.

Dokładnie tak jest i zależy to głównie od zawieszenia a nie materiału membrany. Membrana im sztywniejsza tym lepsza. Przepraszam że nie na temat.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Sa takie aplikacje kopulek, ze nie jestes wskazac ktora gra, czasami jedwabna gra ostro a aluminiowa lagodnie. Ale nie o tym mowa. Twoja odpowiedz jest zupelnie odwrocona i nieiwle ma wspolnego z odpowiedzia na pytanie. Wiec zadam jeszcze raz.

To zależy o jakie parametry ci chodzi. Z budowy kolumn mam doświadczenie że jakość brzmienia i charakter brzmienia ma naprawdę niewiele wspólnego z parametrami samych głośników.

Przypominam, ze mowimy o urzadzeniach elektronicznych z natury nienaturalnych) ktore maja wytworzyc naturalny przekaz. Nie mysl sobie, ze to taka prosta sprawa.

Fani wzmacniaczy lampowych uważają, że tak ;-) (kurcze znowu nie na temat).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

KrzysiekA

Czyli kolumna moze miec jak to napisales gowniane parametry i nadal odtwarzac dzwiek naturalnie?

Lech

Sam lubie lampe, niemniej ja sobie folguje w tej kwestii i stawiam na cieplo kosztem naturalnosci neutralnosci. Wzmacniacze lampowe ktore daja naturalny przekaz z pewnoscia nie maja gownianych parametrow, jezeli natomiast chodzi o moc to wystarczy dobrac wysoce efektywne kolumny. Z tv jest troche inna sprawa.

Przypominam, ze mowimy o urzadzeniach elektronicznych z natury nienaturalnych) ktore maja wytworzyc naturalny przekaz. Nie mysl sobie, ze to taka prosta sprawa.

Wiem że to nie jest prosta sprawa. Ale powtórzę swoje. Jeżeli coś jest efektowne w sposób atrakcyjny mimo że nie do końca naturalne to taki sposób przekazu mogę polubić. Bardziej mi zależy na tym żeby coś było wybitne w pewnym aspekcie kosztem innych niż dobre we wszystkim po trochu bo wtedy jest to po prostu nijakie. Dotyczy to również naturalności. Jeżeli coś jest wybitnie naturalne to jak najbardziej to polubię chociaż reszta aspektów jakości jest jedynie dobra a niektóre nawet przeciętne.

KrzysiekA

Czyli kolumna moze miec jak to napisales gowniane parametry i nadal odtwarzac dzwiek naturalnie?

Lech

Sam lubie lampe, niemniej ja sobie folguje w tej kwestii i stawiam na cieplo kosztem naturalnosci neutralnosci. Wzmacniacze lampowe ktore daja naturalny przekaz z pewnoscia nie maja gownianych parametrow, jezeli natomiast chodzi o moc to wystarczy dobrac wysoce efektywne kolumny. Z tv jest troche inna sprawa.

Nie ja tylko napisałem że kolumna A może mieć gorsze parametry od kolumny B a mimo to może brzmieć lepiej.

Taki ekstremista z Ciebie widze. A wiesz co jest najlepsze w naturze? Balans?)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.