Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Yamahy RX-V671

robixx1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o opinię na temat zestawu 5.0 lub samych frontów do powyższego amplitunera. Na razie gra z zestawem wharfedale vardus 250 hcp.

Poszukuję kolumn, które dadzą sobie radę bez suba.

Będą grały w pokoju ok 18 m2. Muzyka różna głównie elektronika, pop, trip-hop. Klimaty w stylu faithless, moby, JM Jarre, morcheeba, massive attack.

Budżet max 1550 zł.

Na chwilę obecną zastanawiam się nad:

1. frontami Tonsil maestro II 180 - 1550 zł

2. Taga TPS-600 5.0 - 1100 zł

Proszę o wasze opinie

https://www.audiostereo.pl/topic/85877-kolumny-do-yamahy-rx-v671/

Witam

Proszę o opinię na temat zestawu 5.0 lub samych frontów do powyższego amplitunera. Na razie gra z zestawem wharfedale vardus 250 hcp.

Będą grały w pokoju ok 18 m2. Muzyka różna głównie elektronika, pop, trip-hop. Klimaty w stylu faithless, moby, JM Jarre, morcheeba, massive attack.

Budżet max 1550 zł.

Proszę o wasze opinie

Ja bym się nie zastanawiał , brał mayestro ( były jeszcze mayestro 180 II S , takie lepsze przetworniki )

Edytuję :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja się zastanawiam czy ten amplituner napędzi na tyle kolumny by obyło się bez suba. Wydaje mi się, że "efekt" może być poniżej zaplanowanych oczekiwań. Do filmów na pewno uwzględnił bym suba.

Ja się zastanawiam czy ten amplituner napędzi na tyle kolumny by obyło się bez suba. Wydaje mi się, że "efekt" może być poniżej zaplanowanych oczekiwań. Do filmów na pewno uwzględnił bym suba.

Do tego potrzebny jest wzmacniacz dwukanałowy , mam na myśli poprawny bas i resztę w stereo .

Witaj,

zdecydowanie polecam na początek konfigurację 2-kanałową a ewentualnie w przyszłości dokupisz sobie pozostałe głośniki. Zwróć uwagę na MISSION MX4 oraz Tannoy Mercury V4 (trochę przekracza budżet, ale warto).

Zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja też się zastanawiam czy amplituner da radę, ale w linku podanym przez czestera15.30 kolumny tonsila przymierzane były do pioneera 920, a to podobna półka co yamaha 671.

DO Q21 te tannoye mercury v4 fajne parametry mają ale nigdzie testów i opinii o nich nie mogę znaleźć. Jakby mógł Pan opisać ich brzmienie. Zależy mi na tym żeby uzyskać dobry bas bez suba i dobrej nie wycofanej średnicy.

Tannoy Mercury V4 maja konstrukcję dwudrożną. Cała skrzynia o pojemności 34 litrów pracuje na bas! W konstrukcjach 2,5- lub 3-drożnych zazwyczaj tylko połowa skrzyni obsługuje głośnik niskotonowy, druga zaś głośnik średnio-niskotonowy. Więc masz dwa głośniki grają równocześnie w całych 34 litrach! Bas-reflex jest z tyłu. Ustawienie bliżej ściany powinno dać aż za dużo basu. Mam kolumny o identycznej konstrukcji (nieco większe i mocniejsze HECO-400), żaden subwoofer nie jest potrzebny. Poza tym bas jest czysty, idealnie spasowany z pozostałym pasmem, bo tworzą go te same głośniki. Żadnych problemów z fazą, głośnością i barwą, tak powszechnych przy zastosowaniu subwoofera. Zazwyczaj jak słyszę system z subem, to od razu zwracam uwagę na to że dźwięk z suba jest sam sobie, oderwany od reszty. Przypuszczam, że Tannoy Mercury V4 spełni oczekiwania, ale poczytaj więcej opinii w necie.

Witam

Budżet max 1550 zł.

Proszę o wasze opinie

W tym segmencie cenowym zdecydowanie poleciłbym Tobie zestaw głośników marki KODA, które wyśmienicie wkomponowałyby się w Twoje preferencje muzyczne i zdecydowanie nie odczuwałbyś braku w dolnych częściach pasma. Serii 5300 zdecydowanie nie można zaliczyć do produktów słabych.

KODA K-5300

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ja też się zastanawiam czy amplituner da radę, ale w linku podanym przez czestera15.30 kolumny tonsila przymierzane były do pioneera 920, a to podobna półka co yamaha 671.

DO Q21 te tannoye mercury v4 fajne parametry mają ale nigdzie testów i opinii o nich nie mogę znaleźć. Jakby mógł Pan opisać ich brzmienie. Zależy mi na tym żeby uzyskać dobry bas bez suba i dobrej nie wycofanej średnicy.

mocny amplituner przy odpowiednich ustawieniach z dobrych kolumn wydusi to co trzeba

sam mam Onkyo 609 i kolumny Visatona i przy odpowiednich ustawieniach amplitunera i przy wyłączonym subie basu jest wystarczająco w pokoju 30m2 ( słabszy amplituner niestety nie miał na tyle kopa aby dobrze zagrać w kinie bez suba ) jednak sub odciąży frontowe kolumny i przeniesie niższe pasmo

ten Pioneer 920 przy poborze mocy 245W z sieci też zapewne nie zasili odpowiednio kolumn w kinie bez suba , Yamaha już pewnie lepiej

W tym budżecie albo nowe słabe kolumny, które zaraz sprzedaż za połowe ceny lub jeszcze mniej, albo fajne używane lub powystawowe. Kombinuj, szkoda pieniędzy na nietrafne wybory.

Kolego mógłbyś zapodać te "fajne" używane lub "powystawowe" bo kombinuje i nie mogę znaleźć

Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi.

Co sądzicie o kolumnach wharfedale diamond 10.6, można je dostać w podobnej cenie co tonsil maestro II 180. Ciekawe jak się prezentują w porównaniu do maestro.

Kolego mógłbyś zapodać te "fajne" używane lub "powystawowe" bo kombinuje i nie mogę znaleźć

Kiedys kosztowały ,majątek dziś za grosze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na 90% jestem zdecydowany na maestro II 180. Za przemawia bas reflex z przodu, skuteczność 90db i dostępny kolor calvados. Niestety w moim regionie nie ma gdzie ich odsłuchać (Stargard Szczeciński)

Na 90% jestem zdecydowany na maestro II 180. Za przemawia bas reflex z przodu, skuteczność 90db i dostępny kolor calvados. Niestety w moim regionie nie ma gdzie ich odsłuchać (Stargard Szczeciński)

Odsłuchaj napjpierw bo zaraz będziesz chciał zmienić i stracisz na tym. Wielkiego budżetu nie masz ale i tak jak poszukasz starszych kolumn, lub z wyprzedaży za te pieniądze będziesz cieszył się conajmniej o klase lepszym dzwiękiem. Plecem Heco, lub Magnat Quantum kosztują niewiele a grają fajnie.

• 1 rok później...

Tannoy Mercury V4 maja konstrukcję dwudrożną. Cała skrzynia o pojemności 34 litrów pracuje na bas! W konstrukcjach 2,5- lub 3-drożnych zazwyczaj tylko połowa skrzyni obsługuje głośnik niskotonowy, druga zaś głośnik średnio-niskotonowy. Więc masz dwa głośniki grają równocześnie w całych 34 litrach! Bas-reflex jest z tyłu. Ustawienie bliżej ściany powinno dać aż za dużo basu. Mam kolumny o identycznej konstrukcji (nieco większe i mocniejsze HECO-400), żaden subwoofer nie jest potrzebny. Poza tym bas jest czysty, idealnie spasowany z pozostałym pasmem, bo tworzą go te same głośniki. Żadnych problemów z fazą, głośnością i barwą, tak powszechnych przy zastosowaniu subwoofera. Zazwyczaj jak słyszę system z subem, to od razu zwracam uwagę na to że dźwięk z suba jest sam sobie, oderwany od reszty. Przypuszczam, że Tannoy Mercury V4 spełni oczekiwania, ale poczytaj więcej opinii w necie.

Czołem,

czy spasują się z nowym Pionieerem (A-30 + PD 30 ) ?

Hegel H120 & KEF R3

Witam

Również polecam Tannoy Mercury V4 u mnie grają z ampli yamaha 771 i wzmacniaczem marantz pm 7000.

Porównywałem je z różnymi kolumnami i uważam, że graja bardzo dobrze, u mnie dają radę bez suba.

Grają dosyć szczegółowo z bardzo dobra górą i miękkim nisko schodzącym basem, który jest trochę gorzej kontrolowany niż góra. Generalnie dużo zależy od ustawienia samych kolumn w pomieszczeniu, mają bas-reflex z tyłu więc trzeba je odsunąć od ściany u mnie 30-40 cm bo jeśli stoją bliżej basu jest aż za dużo ale bez kontroli tzn. dudni/ rezonuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.