Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

930 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchając w sklepie audio zauważałem wyraźny wpływ kabli zasilających na dźwięk. Po wypożyczeniu ich do domu różnica była pomijalnie mała. Więc mają wpływ czy nie?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bawią mnie te pseudo zdroworozsądkowe argumenty i analogie z d... wzięte. Prawda jest bardzo prosta i nie potrzeba wcale na to żadnych wywodów. Każdy kto słyszał w życiu zdecydowanie więcej niż tylko budżetówkę, kto poświęcił czas na zdobycie doświadczenia i faktycznie nieraz zmienił kabel sieciowy w naprawdę dobrym klocku wie że kable zasilające mają wpływ na dźwięk. I nie zmienią tego wywody miłośników manipulacji ABX ani leczenie kompleksów poprzez twierdzenia że różnicy nie ma więc po co przepłacać. Patrząc po tym kto głosował za a kto przeciw widać od razu że różnice dotyczą nie tylko osłuchania ale także jakości konfiguracji. Co oczywiście pokrywa się z rzeczywistością. Generalnie im lepszy klocek tym bardziej wrażliwy na odpowiedni kabel zasilający. Jednak kupując tanie dvd czy Denonka za kilka stówek (urządzenia które najczęściej nie mają nawet możliwości wymiany kabla zasilającego) lepiej jest tworzyć własne pseudo teorie ku pokrzepieniu serca.

Witam.

Głupawe docinki ani na jotę nie zrobią mądrzejszymi co poniektórych delikwentów.

Proponuję poczytać coś z metrologii elektrycznej przed zabraniem głosu.

Dzięki temu dowiedzą się co niektórzy o "chwili czasowej".

Raz jeszcze powtarzam. Z punktu widzenia metrologii , pomiary z opisywanego linka

są bez wartości.

Pozdr.

JacekPlacek

Jaki macie pogląd na słuchanie bez sieciówki? Tzn. kabel ze ściany (bez gniazdka) zakończony wtyczką wpinaną bezpośrednio w np. wzmacniacz (czyli kabel tak ze 2m dłuższy niż gdyby było gniazdko, by można było wygodnie podłączyć sprzęt bez jakichś sieciówek.przedłużaczy)? Próbował ktoś? Uważacie że zagra to lepiej niż sieciówka za np. 10 tys., gorzej, zupełnie nie zagra?

Jaki macie pogląd na słuchanie bez sieciówki? Tzn. kabel ze ściany (bez gniazdka) zakończony wtyczką wpinaną bezpośrednio w np. wzmacniacz (czyli kabel tak ze 2m dłuższy niż gdyby było gniazdko, by można było wygodnie podłączyć sprzęt bez jakichś sieciówek.przedłużaczy)? Próbował ktoś? Uważacie że zagra to lepiej niż sieciówka za np. 10 tys., gorzej, zupełnie nie zagra?

Kyle, pewnie nie pomogę, bo nie miałem nigdy drogiej sieciówki u siebie. Co jednak mogę napisać, to że mam właśnie taką instalację u siebie: dedykowany kabel 3Gx2,5mm2 prosto z tablicy do pokoju audio, wystający ze ściany, zakończony przykręconą do niego listwą (przystosowana do tego, nie przerabiana) --> do listwy wpięte mam sprzęty poprzez listwę z ochroną przepięciową (bezpieczniki). Nie wiem, czy to po audiofilsku, ale właśnie skońćzyłem przerabiać u siebie całą instalację, więc pomyślałem, że to niewiele więcej pracy, a mogę spać spokojnie, że zrobiłem max (?) by mieć dobre zasilanie. Dlatego też nie planuję kupowania drogiej sieciówki, bo wiem, że dalej, do tablicy mam już zwykły kabel miedziany bez żadnych wodotrysków. jedyne co mam zapewnione to w miarę stałe napięcie 236-37 V i brak zakłóceń na linii od innych odbiorników.

Powrót po dłuższej przerwie...

A jakie są Twoje "zdroworozsądkowe argumenty" świadczące o tym, że kable sieciowe słychać?

Słuchać, słuchać, słuchać, słuchać, słuchać, słuchać, słuchać... Zamiast gadać. Czy jak chcecie się dowiedzieć, np. jaką kochanką jest jakaś dziewczyna lub jak smakuje jakaś potrawa, to też tylko gadacie, przytaczacie testy i wykresy? "zdroworozsądkowe argumenty"? Zajmuję się tym jakieś 30 lat i już kilkadziesiąt razy musiałem zmienić zdanie, wcześniejsze przekonania pod wpływem empirii.

Ostatnio zrobiłem sobie kabelki z Neotecha, wtyczki EIC też Neotecha i podróbki Oyaide schucko. Sprawdzają się w źródłach, ale do zasilania końcówki już nie. Jest gładziej, ale wyraźnie mniejsza dynamika i słabszy bas. To słyszę. Po co miałbym sam siebie oszukiwać? Nie zachodzi problem poprawy samopoczucia. I Neotech i Lapp są moje własne, mogę korzystać z obu. Po prostu, wolę Neotechy na Dacu i pre a Lappy na końcówce. Mam się więc oszukiwać? Bo wykresy pokazują co innego? Bo Wam się „w pale nie mieści” że mogą być różnice? Mam nagle nie słyszeć?

Wkurza mnie same pytanie wyjściowe. Nie słucham kabli, tylko MUZYKI NA SWOIM SYSTEMIE. Nie stawiajcie na wyjściu tezy, jakoby istotą mojego zainteresewania były kable. Że niby co? Ci co różnic nie słyszą mają lepszy wgląd w serce muzyki?

Jezeli pomiedzy gniazdko i topowy kabel sieciowy wepniemy zwykły przedluzacz to bedzie słychać?Na obraz plazmy i projektora też ma wpływ kabel sieciowy?Czy jakosc drutu w transformatorach i cewkach też wpływa na jakosc brzmienia?Stary sprzet audio np. Mcintosch ktory mial kabel sieciowy na stałe to dziadostwo z ograniczonym basem i dynamiką?Nikt nigdy nie udowodnił ze slyszy rożnice miedzy kablami tak jak nikt nie udowodnił działania lekow homeopatycznych a kupuje je miliony ludzi.

Bawią mnie te pseudo zdroworozsądkowe argumenty i analogie z d... wzięte. Prawda jest bardzo prosta i nie potrzeba wcale na to żadnych wywodów. Każdy kto słyszał w życiu zdecydowanie więcej niż tylko budżetówkę, kto poświęcił czas na zdobycie doświadczenia i faktycznie nieraz zmienił kabel sieciowy w naprawdę dobrym klocku wie że kable zasilające mają wpływ na dźwięk. I nie zmienią tego wywody miłośników manipulacji ABX ani leczenie kompleksów poprzez twierdzenia że różnicy nie ma więc po co przepłacać. Patrząc po tym kto głosował za a kto przeciw widać od razu że różnice dotyczą nie tylko osłuchania ale także jakości konfiguracji. Co oczywiście pokrywa się z rzeczywistością. Generalnie im lepszy klocek tym bardziej wrażliwy na odpowiedni kabel zasilający. Jednak kupując tanie dvd czy Denonka za kilka stówek (urządzenia które najczęściej nie mają nawet możliwości wymiany kabla zasilającego) lepiej jest tworzyć własne pseudo teorie ku pokrzepieniu serca.

A mnie bawi, jak robicie z kabla sieciowego equalizer. ABX nie jest manipulacją, tylko usunięciem czynnika sugestii, dlatego jest czymś wiarygodnym. Przecież to oczywiste. Każdy czuje się lepiej mając garnitur od Armaniego niż ten z Tesco. Manipulacją jest to co pisesz Ty. Leczenie kompleksów poprzez twierdzenia że różnicy nie ma? Naprawdę są sporo lepsze metody leczenia kompleksów. To samo można powiedzieć o ludziach, którzy twierdzą że słychać. Ten, kto nie kupił, bo nie słyszy, nic nie traci, to Wam zależy na udowodnieniu czegoś, bo to Wy wybuliliście ciężką kasę na drut. Motyw posiadacza kabla jest więc mocniejszy. A w życiu już tak jest, jeden lubi szkiełko i oko a drugi kiwa się nad Koranem. Logika kontra wiara.... to nigdy nie miało wspólnego mianownika. Dobrze, że słyszysz, masz szersze pole do popisu na tym hobbystycznym polu, tylko uszanuj opinie innych, inaczej nastaną czasy świętej inkwizycji i jedni zaczną palić drugich na stosie. Tam gdzie percepcja ociera się o wiarę zaczyna się smród. A odnośnie osłuchania....... jest w tym tyle samo prawdy, co w stwierdzeniu, że kierowca z 20 letnim stażem, to świetny kierowca. Niech będzie pochwalony...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Stary sprzet audio np. Mcintosch ktory mial kabel sieciowy na stałe to dziadostwo z ograniczonym basem i dynamiką?Nikt nigdy nie udowodnił ze slyszy rożnice miedzy kablami tak jak nikt nie udowodnił działania lekow homeopatycznych a kupuje je miliony ludzi.

Spróbuj w tym Macu wstawić gniazdo IEC i wrzucić oddzielny kabel zasilający, nie musi być wysokiej jakości. Już będzie poprawa w jakości dźwięku. Może nie spektakularna ale będzie.

Są rzeczy w audio których udowadniać nie trzeba. Wystarczy przyzwoitej klasy system którego brzmienie w jakimś tam stopniu można modelować między innymi poprzez kable sieciowe. Tyle że kiepskich komponentów modelować się nie da. Stąd niewiara wielu z uczestników tego wątku albo założenie z góry absurdalnych tez że wszystko gra tak samo po wyrównaniu głośności (jak ja kocham te nawiedzone teksty bmiary że wszystkie współczesne wzmacniacze grają tak samo albo że tanie dvd bije na łeb dobrego cdeka), kable nie mają wpływu na dźwięk bo to voodoo i manipulacja, a najbardziej lubię tych od gęstych plików co to mają wzmacniacz i kolumny że pożal się Boże ale trąbią o śmierci CD. Na tym forum wypisano już tyle idiotyzmów że aż czasem żal że jeszcze tutaj piszę.

A mnie bawi, jak robicie z kabla sieciowego equalizer. ABX nie jest manipulacją, tylko usunięciem czynnika sugestii, dlatego jest czymś wiarygodnym. Przecież to oczywiste. Każdy czuje się lepiej mając garnitur od Armaniego niż ten z Tesco. Manipulacją jest to co pisesz Ty. Leczenie kompleksów poprzez twierdzenia że różnicy nie ma? Naprawdę są sporo lepsze metody leczenia kompleksów. To samo można powiedzieć o ludziach, którzy twierdzą że słychać. Ten, kto nie kupił, bo nie słyszy, nic nie traci, to Wam zależy na udowodnieniu czegoś, bo to Wy wybuliliście ciężką kasę na drut. Motyw posiadacza kabla jest więc mocniejszy. A w życiu już tak jest, jeden lubi szkiełko i oko a drugi kiwa się nad Koranem. Logika kontra wiara.... to nigdy nie miało wspólnego mianownika. Dobrze, że słyszysz, masz szersze pole do popisu na tym hobbystycznym polu, tylko uszanuj opinie innych, inaczej nastaną czasy świętej inkwizycji i jedni zaczną palić drugich na stosie. Tam gdzie percepcja ociera się o wiarę zaczyna się smród. A odnośnie osłuchania....... jest w tym tyle samo prawdy, co w stwierdzeniu, że kierowca z 20 letnim stażem, to świetny kierowca. Niech będzie pochwalony...

ABX opiera się na pewnej ułomności ludzkiego zmysłu i jest szalenie popularny wśród posiadaczy śmieciowych konfiguracji. To oni biją się żeby udowodnić że wszystko gra tak samo wykorzystując naiwność i nieświadomość innych. I to oni leczą swoje kompleksy. Uwielbiam czytać peany pochwalne wzmacniaczyków za grosze z USB czy łączem internetowym ale z końcówką mocy wykonaną na kolanie w laboratorium u szwagra ;-) Albo ten zachwyt nad Tonsilem, zwłaszcza Siesta cieszy się wielką estymą;-) Bo przecież kolumny są podstawą dobrego systemu, nieważne co do nich podłączymy.

Discomaniac, wszyscy jesteśmy ułomni, wszystkie nasze zmysły takie są. Doskonale słyszę głośniki, różnicę między odtwarzaczami, wzmacniaczami. Chodzi o to, że teksty o kablach zasilających pisane są tak, że delikwent posiadający przeciętny sprzęt i czytający forum, dowiaduje się, że jego malutkie głośniczki w pokoju 30 metrowym dostaną tyle basu (tudzież innych rewelacji) z kabla sieciowego, że będzie zachwycony. Przecenia się efekty, dodaje splendoru, zwyczajnie koloryzuje pewne fakty, żeby nie powiedzieć kłamie. Kabel jest ekskluzywnym wykończeniem sprzętu, kropką nad "i" a nie panaceum na nędzne brzmienie i z tym ja osobiście dywaguje. Nie znajduję prawidłowości, korelacji między uwielbieniem do testów ABX a śmieciowymi konfiguracjami. To oczywiste, że bardzo dobry sprzęt jest znacznie bardziej czuły, ta prawidłowość dotyczy każdej aparatury.Przykładając ucho do torów nie wychwycisz pociągu tak szybko jak narzędzie pomiarowe. Nie można napisać prostej zależności między posiadaną konfiguracją a odczuciami związanymi z zastosowanego kabla. A Ty próbujesz grupować ludzi na posiadającyh w domu złom i do tego głuchych i na tych drugich, ekskluzywnych wyjadaczy o słuchu nietoperza. O umiar tylko chodzi i pewną kulturę dyskusji. A to, że właściciel Maca, Accuphase nie podłączy do nich kabla z Media Marktu jest jasne. Wydziałeś kiedyś Mercedesa S500 na felgach od dużego Fiata... Umiar, rozsądek, kultura, tylko i aż tyle. A ja chętnie poczytam o Twoich doświadczeniach i dowiem się w jakich konfiguracjach usłyszałeś zmiany i jaki miały charakter. Być może odkryje nowe rzeczy, wtedy wrócę tu i powiem, że się myliłem. Jestem w stanie to zrobić. Tylko krowa nie zmienia zdania.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Discomaniac, wszyscy jesteśmy ułomni, wszystkie nasze zmysły takie są. Doskonale słyszę głośniki, różnicę między odtwarzaczami, wzmacniaczami. Chodzi o to, że teksty o kablach zasilających pisane są tak, że delikwent posiadający przeciętny sprzęt i czytający forum, dowiaduje się, że jego malutkie głośniczki w pokoju 30 metrowym dostaną tyle basu (tudzież innych rewelacji) z kabla sieciowego, że będzie zachwycony. Przecenia się efekty, dodaje splendoru, zwyczajnie koloryzuje pewne fakty, żeby nie powiedzieć kłamie. Kabel jest ekskluzywnym wykończeniem sprzętu, kropką nad "i" a nie panaceum na nędzne brzmienie i z tym ja osobiście dywaguje. Nie znajduję prawidłowości, korelacji między uwielbieniem do testów ABX a śmieciowymi konfiguracjami. To oczywiste, że bardzo dobry sprzęt jest znacznie bardziej czuły, ta prawidłowość dotyczy każdej aparatury.Przykładając ucho do torów nie wychwycisz pociągu tak szybko jak narzędzie pomiarowe. Nie można napisać prostej zależności między posiadaną konfiguracją a odczuciami związanymi z zastosowanego kabla. A Ty próbujesz grupować ludzi na posiadającyh w domu złom i do tego głuchych i na tych drugich, ekskluzywnych wyjadaczy o słuchu nietoperza. O umiar tylko chodzi i pewną kulturę dyskusji. A to, że właściciel Maca, Accuphase nie podłączy do nich kabla z Media Marktu jest jasne. Wydziałeś kiedyś Mercedesa S500 na felgach od dużego Fiata... Umiar, rozsądek, kultura, tylko i aż tyle. A ja chętnie poczytam o Twoich doświadczeniach i dowiem się w jakich konfiguracjach usłyszałeś zmiany i jaki miały charakter. Być może odkryje nowe rzeczy, wtedy wrócę tu i powiem, że się myliłem. Jestem w stanie to zrobić. Tylko krowa nie zmienia zdania.

Przeciętnej jakości sprzęt czyli podstawowe modele dużych producentów rzadko mają gniazda IEC. Kabel jest kropką nad "i" to akurat prawda. Pomiary w audio można sobie darować, dwa niemal identyczne wzmacniacze w pomiarach zagrają zwykle zupełnie inaczej. Nikogo nie grupuję, znajduję tylko pewne analogie. Po prostu śledzę wpisy na forum choć wolnego czasu coraz mniej. Ale nickami operował nie będę - wybacz.

Zachęcony pozytywnymi zmianami, jakie wniosła prosta listwa z filtrem symetrycznym, zastosowałem podobne filtry w DACu i transporcie - szok po prostu! Mam w ten sposób odseparowane od siebie wszystkie urządzenia. W oryginale w transporcie było zero filtracji, a w DACu jakiś ferryt i kondensator. W takim stanie rzeczy wpięcie najprostszego zestawu filtr+kabel powinno przynieść poprawę i rzeczywiście przyniosło.

Zapodaj dla potomnych linka do tej listwy.

To moja produkcja, w środku to samo co w innych listwach - filtr symetryczny i gniazda elektryczne instalacyjne - identyczne jak te montowane w domach.

aha, a myślicie o listwach/filtrach filtercon:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam zdaje się model D.

Ukryta Zawartość

ABX opiera się na pewnej ułomności ludzkiego zmysłu i jest szalenie popularny wśród posiadaczy śmieciowych konfiguracji. To oni biją się żeby udowodnić że wszystko gra tak samo wykorzystując naiwność i nieświadomość innych. I to oni leczą swoje kompleksy. Uwielbiam czytać peany pochwalne wzmacniaczyków za grosze z USB czy łączem internetowym ale z końcówką mocy wykonaną na kolanie w laboratorium u szwagra ;-) Albo ten zachwyt nad Tonsilem, zwłaszcza Siesta cieszy się wielką estymą;-) Bo przecież kolumny są podstawą dobrego systemu, nieważne co do nich podłączymy.

Niestety, ale to prawda co piszesz. Najśmieszniejsze jest to że miłośnicy ABX będą ci wciskać tani sprzęt jako całkowitą audo-nirvanę a u większości na drugim końcu pokoju stoi hi-endowy zestaw za powiedzmy 20-30tyś. złotych.

Przez 2 lata siedziałem na takim forum, tam tanie plastikowe Soniaki (370) były wychwalane pod niebiosa i nachalnie polecane nawet osobom szukającym wzmacniacza za 5tyś złotych.

W końcu nie wytrzymałem i powiedziałem im co o tym myślę.

Uff...tyle dobrego że u mnie nie da się wymienić kabli na audiofilskie bo Quady mają wtyczki jak od prodiża (też niebezpieczne bo łatwo się zsuwają) :D

Pytanie do użytkowików filtrów: nie odbiera wam taki filtr dynamiki?

Sam się zastanawiam nad filtrem bo wszystko w pokoju idzie obecnie na jednej linii.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

aha, a myślicie o listwach/filtrach filtercon:

Ukryta Zawartość

mam zdaje się model D.

Mam taką listwę i jest super... do telewizora. W audio zamula dźwięk - góra wycięta, dół rozwlekły. W systemie audio zdecydowałem się na zrobienie listwy z filtrami Shaffnera i gniazdami Furutecha - efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Ukryta Zawartość

Nie używam filtercona ze wzmacniaczem.

U Ciebie filtr schaffnera nie muli wzmacniacza? Co Ci się poprawiało w brzmieniu?

Piszesz o tym modelu?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już nie pamiętam jakich konkretnie filtrów użyłem (musiałbym rozkręcić listwę). Dla źródła mam filtr 6- lub 8-amperowy, a do wzmacniacza 12- lub 16-amperowy. Poprawiły się barwy dźwięku, ogólnie dźwięk stał się gładszy.

• 1 miesiąc później...

Pytanie do użytkowików filtrów: nie odbiera wam taki filtr dynamiki?

Przy odtwarzaczu nie zauważyłem, a we wzmacniaczu może być, że odbiera. Mam wzmacniacz z zasilaczem stabilizowanym, więc filtrowanie nie przeszkadza. W innym przypadku byłby to jakiś kompromis.

Zachęcony pozytywnymi zmianami, jakie wniosła prosta listwa z filtrem symetrycznym, zastosowałem podobne filtry w DACu i transporcie - szok po prostu! Mam w ten sposób odseparowane od siebie wszystkie urządzenia. W oryginale w transporcie było zero filtracji, a w DACu jakiś ferryt i kondensator. W takim stanie rzeczy wpięcie najprostszego zestawu filtr+kabel powinno przynieść poprawę i rzeczywiście przyniosło.

Minęło trochę czasu i wywaliłem te filtry z odtwarzaczy i zainstalowałem jeszcze bardziej zaawansowane, no i zainstalowałem podobny we wzmacniaczu. Wymieniłem też sieciówki przy okazji (wtyczki standardowe), a listwa została po staremu. Razem dało to bardzo dobre efekty, więc wszystkim polecam wypróbować, czyli pożyczyć zestaw kondycjoner/listwę z niezależnym filtrowaniem gniazd + komplet sieciówek. Można też użyć jednej listwy z filtrem i podpinać na próbę pod sam odtwarzacz, potem pod sam wzmacniacz i to samo z sieciówkami. Nie martwcie się, czy usłyszycie, bo ja mam sprzęt jak widać i działa, a w ciemno nie kupujcie (pożyczajcie ze sklepu). Wystarczyło wysłuchać jeden utwór, aby się przekonać, że zmiana jest pozytywna, a różnica występuje na większości moich płyt (zwykle pozytywna). Nie piszę więcej o wrażeniach, ponieważ i tak się nie da ich w żaden sposób zweryfikować, a jedynie piszę o swoich doświadczeniach z sieciówkami i filtrami, które są zaskakującą pozytywne.

• 3 tygodnie później...
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Jerry, postawiłem tobie drinka bo,... lepiej poćwiczyć, niż kupić i płakać, tak jak ja z transparentem, kupiłem cały system za.....i totalna suchśc, nic,... to nie organizm, że po smyrasz językiem i zrobi się wilgotny i mięsisty, jak .... i za aplikowałem przewody o wiele tańsze przy pomocy konstruktorów forumowych, a mojego przewodu ninfo-menskiego,... jak moja końcówka zacznie przetwarzać, dzięki Marek..(dla zrozumienia, Marek nie przetwarza mojej końcówki)..

W sprzęcie warto zacząć od ..tego filtra Schaffnera......ostatnio bardzo podrożały ...bo warto kupić...

Albo inaczej od czegoś trzeba zacząć...ja użyłem Shaffnera, bo akurat innego nie miałem, mógłby to być równie dobrze Filtercon.

Azus, co mogę powiedzieć? W końcu musi się udać, inaczej to by nie miało sensu, nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.