Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie- pada konkretne pytanie i co? Odpowiedzi typu ja nie wiem, ja się nie znam, zapytaj kogoś, poszukaj...

Moje zainteresowanie pochodzi z czasów, kiedy w dziedzinie audio "rządzili" inżynierowie, nie szarlatani i spece od pisania chwytliwych i mądrze na pierwszy rzut oka brzmiących tekstów, z których nic nie wynika i jako człowiek z technicznym wykształceniem, lubię też znać konkrety na temat swojego hobby.

Wiem, że czasem wiara czyni cuda, ale kabel to tylko łącznik pomiędzy urządzeniami audio i wciskanie weń magii pozbawione jest sensu. Oczywiście, jak każdy element techniczny ma określone parametry, które w jakimś stopniu mogą mieć wpływ na dźwięk, odpowiednia jakość materiałów, wtyków i wykonania całości też jest potrzebna, choćby dla zapewnienia ciągłości i niskich strat połączenia, ale ideologia, którą obecnie dopisują do okablowania, to kpina z nauki.

Jakich znowu kwadratach??

Zaproponowałem koledze żeby spróbował swoje kable odróżnić zza parawanu, tak żeby nie widział który w danej chwili jest podłączony. Poprosić kogoś z domowników o wpięcie kabla a my tylko siedzimy, słuchamy, nie ruszamy się i nawet głową nie kręcimy bo takie właśnie rzeczy jak pozycja głowy mogą mieć realny wpływ na zmiany brzmienia.

Nadprzyrodzone zdolności słuchowe nagle znikną i okaże się bardzo szybko że nawet kabel od lampki nocnej zagra tak samo jak ten najdroższy pyton.

Ostatnio robiłem taki test interkonektów bratu. Fakt miał problem odróżnić mojego proteusa od chorda ale zwykły kabel za 20pln wyłapywał bez problemu.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

ludziska

forum jest dla wszystkich ,takich i siakich. Można pisać (prawie) co się chce.

Tylko proszę wytłumaczyć --

Nie miałeś czegoś u siebie, nie sprawdziłeś, nie słuchałeś ,nie ...,nie.... i nie.

To na h.. piszesz jeden z drugim , jakieś domysły itp.

Właśnie. Możemy różnić się poglądami ale szanujmy się i piszmy o swoich doświadczeniach.

Ile razy słyszałem że mój Nad jest zepsuty po po modzie, że po co to robić i to głupota itd. itp. Najlepsze że piszą to ludzie którzy go nie słuchali. Na szczęście są też osoby które pomimo sceptycznego nastawienia do takich rzeczy potrafią uszanować mój wybór. Życzę sobie i Wam aby tak było na tym forum :-)

Ciekawe czy ktoś z forum był jago klientem ? :>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Pamiętacie Kaszpirowskiego ? - starsi forumowicze

I jego seanse ?

Znalazł się taki który twierdził że ząb mu się wyleczył i zaplombował

auto-sugestia to silny bodzieć - ludzie zdrowieli pijąc wode z cukrem - myśląc że to lek

jednakże ma swoje granice - i fizyki nie da się pokonać

100 % osób które skoczyły z jakiejś wysokości poleciało w dół

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

piszecie taki pierdy (cyfry nie słychać), potem inni to czytają, i wielkie g... z tego wychodzi.

miał ktoś z Was , lepszy kabel cyfrowy w ogóle w ręce ??

Zwykły kabel RG59U 1,20zł za 1m zgodny ze standardem S/PDIF nie spowoduje błędów transmisji, a więc nic lepszego ponad to już być nie może.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość mircysko

(Konto usunięte)

i teraz petarda :

Podmiana kabla ethernet między strumieniowcem a routerem , też słychać różnice w graniu z Tidal jak i Flac.

teraz się dopiero zacznie.... , część ludków pewnie wyskoczy z buciorów . :)

i teraz petarda :

Podmiana kabla ethernet między strumieniowcem a routerem , też słychać różnice w graniu z Tidal jak i Flac.

Raczej zapłacze lub parsknie śmiechem.

M-K

Ale ludzie którzy kupili te kable słyszą te różnice

Ja o tym wiem na 100 %

wiem na 100 % że je słysza

Ale to nie śiwadczy o tym że .... one istnieją

po raz kolejny odeśle do linka w moim profilu

widać różnice ? Widać i to oczywistą

A czy istnieje ? :o

M-K

Ale ludzie którzy kupili te kable słyszą te różnice

Ja o tym wiem na 100 %

wiem na 100 % że je słysza

Ale to nie śiwadczy o tym że .... one istnieją

po raz kolejny odeśle do linka w moim profilu

widać różnice ? Widać i to oczywistą

A czy istnieje ? :o

Od dawna powtarzam że ludzki mózg to piękne i potężne narzędzie... do tworzenia :)

Od dawna powtarzam że ludzki mózg to piękne i potężne narzędzie... do tworzenia :)

oj zdecydowanie tak

niektóre "twory" są bardzo przydatne - książki , obrazy , filmy itp

niektóre dziwne , ale mało szkodliwe - słuchanie kabli cyfrowych , sieciowych , bezpieczników itp

każdy ma jakieś hobby

:D

oj zdecydowanie tak

niektóre dziwne , ale mało szkodliwe - słuchanie kabli cyfrowych , sieciowych , bezpieczników itp

każdy ma jakieś hobby

Weźmy "Kobieta z perłą" - piekny obraz odnoszacy się do dzieł mistrzów gatunku... sam będący pieknie malarskim :)

oj zdecydowanie tak

każdy ma jakieś hobby

Gdzieś zaczyna się obsesja ;) Taka pogoń za "lepszym" brzmieniem, gdzie zestaw niemal doskonale przekazuje nagrania do słuchacza. Ale człowiek chce zawsze lepiej... I ulepsza zestaw audio i ulepsza aż dochodzi do takiego poziomu, że już nic nie ulepszy ale chce się dalej bawić w dokupywanie zabawek bo to przyjemne i uzależniające :P I wtedy zaczyna się "audiovoodo". Siła sugestii bierze górę nad rozsądkiem. Jedni powiedzą pasja inni uzależnienie od kupowania pewnych produktów.

reakcja natychmiastowa :)

a jak napiszę że kable głośnikowe, muszą być na podstawkach ??

To ponownie utwierdzę się w przekonaniu, że trzeba z wielką podejrzliwością traktować porady osób, które kładą kamienie na kolumnach i jakieś dziwne płyty na podłodze przed kolumnami:)

W audiofilii fizyka ma absolutny zakaz wstępu

Położenie na kolumnie czegoś ciężkiego spowoduje przeniesienie punktu ciężkości ku górze

To tak jakbyśmy drapaczom chmur zamiast fundamentów i zakotwiczeniu w podłożu kładli na dachu mega ciężki obciążnik

Brażną audiofilska wymyśla tak nieprawdopodobne rzeczy ze masakra :o

Brażną audiofilska wymyśla tak nieprawdopodobne rzeczy ze masakra :o

Skoro w sprzedaży jest pasta na układy scalone, która daje brzmienie lampowców, oraz kwantyzery energii elektrycznej to...można wszystko. Zresztą, typetańskie dzwony też po coś sprzedają...

Dziś już nawet sama sieciówka nie zagra, bo po pierwsze trzeba ją odpowiednio ułożyć, a na same przewody nadziać opaski z kamieniami. Samą wtyczkę przy gniazdku należy bezwzględnie dociążyć obciążnikiem, ale to jeszcze nic przecież trzeba to jeszcze wsio wygrzać i najlepiej po tym długotrwałym procesie nie wypinać z systemu! Dlaczego? bo kable mają pamięć i uczą się brzmienia... taka to esencja "wiedzy" branży gadżetów audiofilskich potrzebnych zresztą jak dziura w moście :)

Żyjemy w czasach hiperkonsumpcji. Chcemy coraz to więcej i lepiej i sami nakręcamy tą sytuację i to nie tylko w audio. Kiedyś żeby pobiegać wystarczyły trampki, teraz buty do biegania, odzież termoaktywna, pulsometry i inne pierdoły im droższe tym lepsze :-) I tak by można mnożyć przykłady. A to wszystko po to by móc pochwalić sie na fejsie jacy to my trendy i cool jesteśmy.

P.S.

Co nie oznacza że w takich butach nie biega się lepiej :-)

A co byś powiedział na specjalny krem dla biegaczy obniżający opór powietrza, nalepki na buty, czy inne miejsce, które poprawiają ich wydajność, albo marker, którym oznaczone mięśnie mają lepiej pracować? Może jeszcze mata pod łóżkp, żeby lepiej odpocząć po biegu?

Jednak wiele nowinek ma sens. Np. elektryczne przerzutki w wyczynowych rowerach szosowych sterowane przez bluetooth. Nie ma linek, mniejsza masa roweru, więcej precyzji w działaniu. Co byłoby gdyby bluetooth zaczął na dobre wypierać np. interkonekty, znaleźliby się producenci audiofilskiego powietrza w sprayu?

i teraz petarda :

Kolego miałeś rację.

I też z Tobą się zgodzę że połowa tych wypowiedzi bazuje na doświadczeniu z YouTube.

W audio coraz większą rolę gra sieć i komputery. Co zrobili producenci kabelków? Zaczęli produkować audiofilskie kable usb, a nawet skrętkę ethernetową za debilne pieniądze. Więcej- recenzenci nagle usłyszeli ich wpływ na dźwięk!

Choć z drugiej strony, ktoś kiedyś zauważył, że każdy ma swoją cenę za zmianę zdania czy poglądów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.