Skocz do zawartości
IGNORED

Super Audio CD - taka piękna katastrofa!

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Prywatny import to jest to co mnie interesuje. Nie bawię się w aukcje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rochu, przypominam że znajdujemy się w wątku poświęconym SACD, a dokładniej wątku poświęconym felietonowi Pacuły na temat SACD.

Pasowałoby gdybyście dali sobie na wstrzymanie z tym wzmacnianiem 44.1kHz CD, chociaż w wątkach poświęconych Super Audio CD.

Nie mogę się powstrzymać od sformułowania że Twój kretynizm nie zna granic. Jesteś jak małpa, jak raz Ci ktoś napisał że lobbujesz na rzecz SACD (być może za pieniądze) to teraz wytykasz to każdemu kto śmie się z Tobą nie zgodzić.

Przecież to Londyn sam możesz odebrać....

Mam zamówione, konkretny egzemplarz od konkretnego człowieka. Przyjadą z Belgii za jakieś 3 tygodnie. Słuchałem ich na żywo jakiś czas temu.

Nie mogę się powstrzymać od sformułowania że Twój kretynizm nie zna granic. Jesteś jak małpa, jak raz Ci ktoś napisał że lobbujesz na rzecz SACD (być może za pieniądze) to teraz wytykasz to każdemu kto śmie się z Tobą nie zgodzić.

Gdyby w wątku obowiązywał zakaz małpowania nie mielibyśmy całej tej dyskusji, bo wasze wpisy byłyby zwyczajnie usuwane, jako wpisy nie na temat. Wzmacniajcie CD do woli (być może sprzedaż złomu na allegro się załamuje), ale nie w wątkach poświęconych SACD / hirez.

do pewnego stopnia ten watek mial jakies zalazki prawdy teraz artony i jego podobni zaczynaja nie tylko pisac bajki ale dodatkowo probuja wmowic te bajki poprzez chamstwo,

qrde gosciu ktory ma tak duzo lat i qrde to najlepsze ma kolumny za 1000zl i jeszcze uwaza ze sa swietne do sacd powinien zostac usuniety gdyz szkodzi osobom ktore szukaja wiedzy na temat dzwieku, bo wciska bajki a pozniej mlodzierz czyta i sie zastanawia, przeciez czlowiek w trkim wieku i tak nie moze slyszec duzego pasma wiec powiedzccie mi jak pol glochy czlowiek wysuwajacy wnioski na podstawie sprzetu w ktorym graja kolumny za 1000zl moze sie wypowiadac na temat roznicy dzwiekowej cd-sacd?

parodia

arton ty rzeczywiscie powinienes odwiedzic psychiatre bo cos nie tak z twoja glowa sie zrobilo

bez obrazy ale jak to inaczej nazwac co piszesz?

chwilowy brak działalności w audio.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Gdyby w wątku obowiązywał zakaz małpowania nie mielibyśmy całej tej dyskusji, bo wasze wpisy byłyby zwyczajnie usuwane, jako wpisy nie na temat. Wzmacniajcie CD do woli (być może sprzedaż złomu na allegro się załamuje), ale nie w wątkach poświęconych SACD / hirez.

Potwierdziłeś jedynie moje słowa z poprzedniego wpisu. Żałosne.

Czemu nie wypowiadasz się na inne tematy poza SACD czy hi-res? Czyżby Twoja wiedza sprowadzała się do mini wież i Pioneerka tudzież tego co przeczytasz w sieci?

Czemu nie wypowiadasz się na inne tematy poza SACD czy hi-res?

Bo interesują mnie przede wszystkim nagrania wysokiej rozdzielczości. Magnetofony i stare CD playery mnie nie interesują, czy to jakieś przestępstwo?

arton ty rzeczywiscie powinienes odwiedzic psychiatre bo cos nie tak z twoja glowa sie zrobilo

bez obrazy ale jak to inaczej nazwac co piszesz?

Gdybyś czytał uważniej nie waliłbyś takich tekstów. Piszesz nie na temat a kolumny stanowiły set przygotowany przez Sony w momencie upowszechniania SACD. Specjalnie były dedykowane temu formatowi. Następny co się nie zapoznał z wyrobem a się wypowiada. Były dwie wersje wolnostojące za 8 tyś. pln i 4 tyś. pln para.

Czy ktoś chce jeszcze się popisać swoją wiedzą?

Miesięcznik AUDIO-VIDEO raczej unika pisania druzgoczących recenzji.

Oto co napisali w numerze 12/2003 o szczytowym zestawie SONY :

- cyfrowy wzmacniacz kina domowego SONY TA-DA9000ES , klasa S Master Pro - cena 20000zł

- odtwarzacz SCD-XA9000ES - cena 17000zł

Kilka cytatów o wzmacniaczu:

- płyta ... zabrzmiała wyjątkowo jasno, przenikliwie , a jednoczęsnie sucho

- w średnim przedziale pasma odpowiedzialnym za tworzenie barwy i substancji dźwiękowej , dźwieki były twarde i suche, odfiltrowane z alikwotów

- same soprany brzmiały zbyt dosadnie, a przy tym dość sucho i monochromatycznie

- odcięcie muzycznego tła jest mniej wyraziste niż w konwencjonalncyh systemach analogowych

- wzmacniacz TA-DA9000ES prawdopodobnie usatysfakcjonuje zwolenników sprzetu high-tech, jednak w konfrontacji z wysokiej klasy wzmacniaczami analogowymi wypada blado

To jest opinia o SZCZYTOWYM wzmacniaczu cyfrowym SONY. Aż strach pomyśleć jak muszą brzmieć znacznie tańsze wzmacniacze cyftowe.

Odtwarzacz SACD też specjalnie nie zachwycił, kilka cytatów:

- Wysokiej klasy odtwarzacz CD wyciąga z płyt kompaktowych znacznie więcej odcieni , tonów harmonicznych niż SCD-XA9000ES z warstwy SACD, oferując przy tym lepszą przestrzeń.

- Sony gra z mniejszą energią , bardziej płasko i blado

Dalsze komentarze nie są potrzebne.

TUX

Arton, ponawiam pytanie!

Arton, a jak masz połączony player DVD ze wzmakiem?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Miesięcznik AUDIO-VIDEO raczej unika pisania druzgoczących recenzji.

Oto co napisali w numerze 12/2003 o szczytowym zestawie SONY :

- cyfrowy wzmacniacz kina domowego SONY TA-DA9000ES , klasa S Master Pro - cena 20000zł

- odtwarzacz SCD-XA9000ES - cena 17000zł

Kilka cytatów o wzmacniaczu:

- płyta ... zabrzmiała wyjątkowo jasno, przenikliwie , a jednoczęsnie sucho

- w średnim przedziale pasma odpowiedzialnym za tworzenie barwy i substancji dźwiękowej , dźwieki były twarde i suche, odfiltrowane z alikwotów

- same soprany brzmiały zbyt dosadnie, a przy tym dość sucho i monochromatycznie

- odcięcie muzycznego tła jest mniej wyraziste niż w konwencjonalncyh systemach analogowych

- wzmacniacz TA-DA9000ES prawdopodobnie usatysfakcjonuje zwolenników sprzetu high-tech, jednak w konfrontacji z wysokiej klasy wzmacniaczami analogowymi wypada blado

To jest opinia o SZCZYTOWYM wzmacniaczu cyfrowym SONY. Aż strach pomyśleć jak muszą brzmieć znacznie tańsze wzmacniacze cyftowe.

Odtwarzacz SACD też specjalnie nie zachwycił, kilka cytatów:

- Wysokiej klasy odtwarzacz CD wyciąga z płyt kompaktowych znacznie więcej odcieni , tonów harmonicznych niż SCD-XA9000ES z warstwy SACD, oferując przy tym lepszą przestrzeń.

- Sony gra z mniejszą energią , bardziej płasko i blado

Dalsze komentarze nie są potrzebne.

TUX

>Tux

Następny nie na temat. Co to ma być? Co to ma dowodzić? Jak Ty chcesz po tym nie pełnym opisie ocenić klasę sprzętu? Gdzie jest on umieszczony w rankingach? Daj odnośnik do całego tekstu to ocenimy wszyscy tą elektronikę i jakość recenzji bo to co podałeś to jej nie przypomina. O ile ja pamiętam to recenzja była zdawkowa a na pięć gwiazdek dostał wzmak cztery a tak dla zasady by mogło się Sony jeszcze bardziej przyłożyć. Należy przy tym pamiętać, że Sony nie dawał i nie daje reklam w prasie audiofilskiej i recenzje były o wiele surowsze /czytaj odstawały od innych/. Były jeszcze inne recenzje z których tylko jeden model "nie grał". To był model STR-DA3000ES. Jak ma się ten zamieszczony śmieć do jakości formatu SACD? Przypomnij sobie opinie o SCD-1. Mój pleyer był wypuszczony w grupie sprzętowej razem z SCD-XA777ES i SCD-XA333ES a nie SCD-XA9000ES. Chcesz uczciwej i rzetelnej recenzji to się oprzyj na opiniach prasy zachodniej. SCD-XA333ES miał taki potencjał, że jego modyfikacje Svoboda chodzą do dziś po 4 tys. €. Mój SACD był oceniany w naszej prasie jako dobry. Po modyfikacji awansował. Ja go oceniam wyżej niż Denon DCD2000 czy Yamacha CD2000. Moje kolumny posiadają głośniki wysoko tonowe te same co model referencyjny SS-M9ED 20 tyś € obecnie używka 7 tyś. €.

Więcej wiedzy mniej bełkotu panie Tux.

wpis na temat był jeden - stare głucholce bez 20 lat stażu w audio nie mają prawa pisać jak co gra

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

>Raven

Tak będzie dla chyba 4om dla 8 będzie już spadek ~6dB Na wyjściu jest filtr drugiego rzędu wycinający śmieci modulatora z tego co pamiętam LC 10uH + 0.75uF i 10uH + 0.27uF musiał bym sprawdzić w SM. Sygnał SD jest tam mocno obrabiany SACD też.

To symulacja odp przy obciążeniu modelem kolumn który sterophile używa do pomiarów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To nie jest wątek o mnie!

Masz rację że nie tobie :)

nic oczywiście nie mam do tych apli czy Sony w kinie, odtwarzaniu multi kanałowych nagrań się na pewno świetnie sprawdza .

Słyszałem ta kasę Sony to jakoś S Master Pro się nazywa nie byłem zachwycany :)ale i tak jest to jedno z lepszych rozwiązań na rynku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Arton powiedziales ze twoje kolumny sa specjalnie zaprojektowane pod SACD. Czym wiec wyrozniaja sie sposrod stadardowych kolumn? Nie chcialbym tu ciagnac tematu czestotliwosci powyzej 20kHz, bo to wiele kolumn potrafi i jak sam powiedziales nie to jest najwazniejsza zaleta SACD.

Zaletą jest ta kulka i jej regulacja :) inne gwizdki dla nietoperzy tak nie mają :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Np. dobrze zaprojektowany sprzęt z użyciem przetwornika DA BB DSD1796 jak pleyer Sony SCD-XA5400ES po dobrej modyfikacji osiąga szczyty tej technologii. A inne z użyciem DA BB PCM1796 może odtworzyć SACD ale to już nie będzie to.

Ja nie widzę różnic między tymi przetwornikami, wiesz czy się różnią ? Nie ma różnicy w specyfikacji. Podejrzewam że oba konwertują do multi bit i dopiero w takiej postaci jest pakowane nad DAC.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ponawiam pytanie Panie Arton!

"Arton, a jak masz połączony player DVD ze wzmakiem?"

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zaletą jest ta kulka i jej regulacja :) inne gwizdki dla nietoperzy tak nie mają :(

Arton powiedziales ze twoje kolumny sa specjalnie zaprojektowane pod SACD. Czym wiec wyrozniaja sie sposrod stadardowych kolumn? Nie chcialbym tu ciagnac tematu czestotliwosci powyzej 20kHz, bo to wiele kolumn potrafi i jak sam powiedziales nie to jest najwazniejsza zaleta SACD.

Są to zaprojektowane i wykonane solidnie kolumny. Szerokie pasmo ma jak najbardziej znaczenie. Gwizdki są głośnikami węglowymi, pierwszymi o tak szerokim paśmie i patencie firmowym. Ponadto tzw. standardowy głośnik może się uszkodzić. Ponadto kolumny zapewniają spójność fazową. Skrzynie są solidne zbudowane. Jedyną ich wadą są kondensatory BENNIC, które zostały wymienione na Mundorf Silver-Gold te same co w wysokich modelach B&W. No i najważniejsze świetnie współpracują z serią S-MASTER PRO.

Ja nie widzę różnic między tymi przetwornikami, wiesz czy się różnią ? Nie ma różnicy w specyfikacji. Podejrzewam że oba konwertują do multi bit i dopiero w takiej postaci jest pakowane nad DAC.

W/g mnie PCM1796 konwertuje DSD do PCM a DSD1796 pracuje natywnie w DSD. Skontaktuj się z producentem.

Jeszcze trochę a będziecie znać każdą śrubkę mego sprzętu. Wystarczy.

Arton, dlaczego migasz się od odpowiedzi?

Mam propozycję, mam w domku bardzo dobry wzmak kina domowego STR-DA50ES. Mogę Ci go Arton pożyczyć jeśli chcesz i obadasz temat, czy oby ten Twój to takie cudo techniki :) Jak będzie lepszy, to Ci go mogę dać za darmo, wchodzisz w to?

Arton, wnętrze mojego CDP-X55ES, przepraszam, zapomniałem wstawić :)

PS. Ciekawi mnie też, dlaczego jakoś nie słychać o wzmacniaczach cyfrowych sterowanych bezpośrednio strumieniem DSD?

Misiomor, dopiero co na rynku pojawiło się pierwsze oprogramowanie do odtwarzania i streamingu plików DSD (Pure Music v1.8) i pierwsze USB DAC'i, które mogą przyjmować DSD. Wkrótce powinniśmy zobaczyć również cyfrowe wzmacniacze z wejściami DSD.

Misiomor, dopiero co na rynku pojawiło się pierwsze oprogramowanie do odtwarzania i streamingu plików DSD (Pure Music v1.8) i pierwsze USB DAC'i, które mogą przyjmować DSD. Wkrótce powinniśmy zobaczyć również cyfrowe wzmacniacze z wejściami DSD.

Co ma piernik do wiatraka?

A na czym ten błąd polega? Oświeć nas....

johny - nie możesz pojąć, ze jeden lubi rosół a drugi grochówkę

partie sobie załóżcie i załatwcie to w sejmie ustawą

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość rochu

(Konto usunięte)

johny,

twoją konfigurację serwera z wordclockiem i RME przerabiałem jakieś 3 lata temu.

Poszedłem nawet nieco dalej pakując się w Lynxa Aurorę.

Nie zaimponujesz mi.

Powinienem mieć jeszcze z tego czasu sporo gęstych plików, o ile ich nie skasowałem.

johny,

twoją konfigurację serwera z wordclockiem i RME przerabiałem jakieś 3 lata temu.

Poszedłem nawet nieco dalej pakując się w Lynxa Aurorę.

Nie zaimponujesz mi.

Powinienem mieć jeszcze z tego czasu sporo gęstych plików, o ile ich nie skasowałem.

To widocznie źle odrobiłeś lekcje, jeżeli do dnia dziś masz wątpliwości. Poprawna konfiguracja z naciskiem poprawna, odtwarzacz plików odpowiedni, zegar i przetwornik- potrenuj więcej proszę, bo szczerze dziwią mnie Twoje wpisy.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ja wątpliwości nie mam, ja mam pewność.

Nie będę więcej trenował, bo straciłem zbyt dużo czasu na temat nie rokujący nadziei na sukces.

Przeglądam systematycznie zachodnie fora i jakoś nie zauważam, aby szykował się tutaj jakiś przełom.

PC-Audio nie posunęło się od jakichś pięciu lat nic do przodu, więc nie robię sobie wielkich nadziei na przełom.

Na marginesie.

Masz konfigurację, w którą wpompowałeś worek pieniędzy,

Być może to pozwala ci, wygłaszać swoje myśli z pozycji wyższości.

Proponuję wrócić do tematu za jakieś 3 lata.

Ciekaw jestem co wtedy napiszesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.