Skocz do zawartości
IGNORED

Denon vs Harman Kardon

mychor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zamierzam nabyć wzmacniacz Harmana Kardona HK 980. Podoba mi się on wizualnie i byłem go odsłuchiwać. Podczas odsłuchu porównywałem go z Cambridge Audio 650A, który polecał mi sprzedawca. Jednak dźwięk z 650A był dla mnie za suchy i zbyt bezpośredni. A w HK 980 zakres basów bardzo mi się podobał i jego muzykalność. Takie są moje odczucia i dlatego Harman Kardon.

Ale na tej stronie internetowej znalazłem testy wzmacniaczy i uwagę zwrócił mi Denon PMA-1500AE. Tak się składa, że mam możliwość nabyć taki wzmacniacz za identyczną cenę co HK. Różnica - HK jest nowy a Denon używany. Ale nie tego dotyczy mój post.

Czy ktoś miał możliwość porównać dźwięk tych wzmacniaczy? Według testów audiostereo ocena tych wzmacniaczy jest zbliżona z przewagą na korzyść Denona.

Proszę nie pisać, że kup Denona bo to legenda lub kup HK bo to legenda. Oczekuję wypowiedzi dotyczących porównania dźwięku.

https://www.audiostereo.pl/topic/85952-denon-vs-harman-kardon/

Witaj,

porównanie DENON PMA-1510AE z KH 980 nie ma sensu, PMA-1510AE to dobra klasa wyżej. Co do brzmienia, to w dużej mierze zależy wszystko od posiadanych przez Ciebie kolumn. Napisz więcej szczegółów jakie masz kolumny, jaką muzykę preferujesz itp.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Chodzi mi o Denona poprzedniego modelu 1500AE. Muzyka, którą słucham jest różna. Najlepiej lubię utwory dobrej jakości, a tak poważnie to słucham muzyki popularnej z radia, natomiast z płyt to trochę jazzu, popa i rocku. Lubię bas, szczególnie ten b.niski.

Co do głośników. Posiadam głośniki robione własnoręcznie na bazie Tonsilów, żadna rewelka zważywszy na poziom tego forum. Ten link przedstawia moje dzieło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A teraz potrzebuję wzmacniacza a nie mam możliwości porównania Denona i HK.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

facet napisał o używanym PMA-1500 a nie 1510.... ;] ale to są prawie identyczne klocki w zasadzie z lekką przewagą nowego 1510. No i faktycznie sporo zależy w tym przypadku od tego co będzie w ten klocek wpinane, Denony są wybredne co do kolumn. Poszukiwałbym raczej ciepło grających i nie przejaskrawionych kolumn, bez metalowych przetworników.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

facet napisał o używanym PMA-1500 a nie 1510.... ;] ale to są prawie identyczne klocki w zasadzie z lekką przewagą nowego 1510. No i faktycznie sporo zależy w tym przypadku od tego co będzie w ten klocek wpinane, Denony są wybredne co do kolumn. Poszukiwałbym raczej ciepło grających i nie przejaskrawionych kolumn, bez metalowych przetworników.

Całkowita racja! :-)

Jestem pod wrażeniem Twojej konstrukcji. W końcu coś na prawdę ambitnego na tonsilach i z profesjonalnym podejściem (robiłes pomiary itd). Nie oceniam jak to Ci wyszło bo widziałem, że ktoś tam (konstruktywnie) krytykował zwrotnice - na tym się nie znam - ale ogólnie, na prawdę szacun.

Teraz przechodząc do rzeczy. "Co mi się nie podoba. Trochę brakuje mi basu średniego a górna średnica jest zbyt krzykliwa" - głośniki są jakie są i nie cofniesz kijem Wisły natomiast napisz na jakim sprzęcie te pierwsze odsłuchy robiłeś. Wpisy na diyaudio.pl są widzę z marca, więc już kilka miesięcy na czymś je słuchałeś. Jaki wzmak, cd, kabelki przypuszczam "zwykłe"?

Co do odsłuchu to przecież możesz się umówić ze sprzedawcą (i ze sklepu i jak się domyślam z allegro - w przypadku używki), ze weźmiesz na test na powiedzmy tydzień, za kaucją (najczęściej wynoszącą całość wartości sprzętu) a po tygodniu zdecydujesz czy zostawiasz czy oddajesz. Nie powinno być z tym problemu. Ja tak robiłem ze wzmakiem i kablami ;)

Aha, no i przy takiej konstrukcji (kolumn) to jest potrzebna spora moc. Nie wiem jak w hk, ale denon na pewno ją ma. Możesz polować na allegrogo na denona pma1500R który podobno jest lepszy od nowych serii "AE". Ponoć inaczej rozwiązane jest tam zasilanie. Nie pamiętam już dokładnie ale tak mi ktoś mówił. Ja osobiście nie porównywałem lecz uwierzyłem i kupiłem R-kę.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Już się zdecydowałem. Kupuję Denona PMA-1500AE, oczywiście używanego. Powinien dotrzeć do mnie w przyszłym tygodniu. Wtedy moje głośniki DIY powinny zagrać o wiele lepiej (taką mam nadzieję).

Obecnie mam amplituner AV Philipsa FR 996. Nabyłem go jakoś 9 lat temu. Wtedy byłem zwolennikiem dźwięku przestrzennego ale z moim budżetem to chyba nie wypał. Teraz zamierzam postawić na lepszą jakość i wchodzę w stereo.

Odpowiadając koledze Karczka. Dźwięk jaki wydobywa się z głośników jest uzależniony również od wzmacniacza. A ten amplituner jak dla mnie to gra "głośno". Muzyka jest trochę krzykliwa. Stąd moje uwagi co do dźwięku głośników (Trochę brakuje mi basu średniego a górna średnica jest zbyt krzykliwa). Zmiana wzmacniacza powinna poprawić barwę dźwięku. Kable klasyczne a odtwarzacz to DVD Philipsa 952 zakupiony razem z amplitunerem. Wtedy to był najwyższy model z lepszym torem audio. I tyle.

Odpowiadając koledze Karczka. Dźwięk jaki wydobywa się z głośników jest uzależniony również od wzmacniacza

Nie no ja nie zadałem takiego pytania... Proszę cię. Ja w moim denku słyszałem różnicę nawet między różnymi sieciówkami ;)

Druga sprawa to źródło. Mam "jakieś tam" dvd phiilpsa oraz miałem dvd harmana (23) i porównywałem je bezpośrednio z dcd1450ar. Przy czym nie było co porównywać.. Kup jakieś cd i sprawdź sam jak ważne jest źródło.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.