Skocz do zawartości
IGNORED

Rateyourmusic.com Czy korzystacie?

Ricardozamora

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystacie ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Co o niej sądzicie? Jak dla mnie, fajne miejsce:)

Choć nie zgadzam się z rankingami ogólnymi, ale to tylko wyraz gustów użytkowników.

Fajnie jest "mieć" słuchane płyty w jednym miejscu.

Moje konto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak ktoś ma, to niech się podzieli, fajnie wiedzieć co ludzie słuchają i jak oceniają, wiele dobrych płyt w taki sposób można znaleźć:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/85983-rateyourmusiccom-czy-korzystacie/

Korzystacie ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Co o niej sądzicie? Jak dla mnie, fajne miejsce:)

Choć nie zgadzam się z rankingami ogólnymi, ale to tylko wyraz gustów użytkowników.

Fajnie jest "mieć" słuchane płyty w jednym miejscu.

Moje konto:

Ukryta Zawartość

Jak ktoś ma, to niech się podzieli, fajnie wiedzieć co ludzie słuchają i jak oceniają, wiele dobrych płyt w taki sposób można znaleźć:-)

Doskonała strona, z której często korzystam (ostatnio tylko biernie). Oceny trzeba "przefiltrować" przez własny gust muzyczny. Podam przykład: fan Marillion nie oceni wysoko dajmy na to płyt Tima Berne'a i odwrotnie. Na szczęście ludzie oceniają zwykle tylko taką muzykę którą lubią, a to oznacza, że jeśli nie znam wykonawcy (czy kompozytora), a chciałbym od czegoś zacząć kombinacja najwyższych ocen i największej ilości wystawionych ocen będzie zwykle strzałem w dziesiątkę. I o to chyba chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie z tym filtrowaniem.

Ale wiele rzeczy mnie śmieszy. Przykładowo, płyta wszech czasów wg nich to... ...Radiohead Ok Computer. Haha, niezły żart. Ale rozumiem, że to gusta ludzi głosujących, idące bardziej w stronę brytyjskiego alternatywnego rocka, smęcenia jak dla mnie. Dobrze, że lata 60/70 jak zawsze, trzymają się dobrze;-) Najmniej chyba tam słuchaczy jazzu.

Dokładnie z tym filtrowaniem.

Ale wiele rzeczy mnie śmieszy. Przykładowo, płyta wszech czasów wg nich to... ...Radiohead Ok Computer. Haha, niezły żart. Ale rozumiem, że to gusta ludzi głosujących, idące bardziej w stronę brytyjskiego alternatywnego rocka, smęcenia jak dla mnie. Dobrze, że lata 60/70 jak zawsze, trzymają się dobrze;-) Najmniej chyba tam słuchaczy jazzu.

Przeszukiwanie strony w poszukiwaniu "The best of" jest raczej bez sensu. Przydatne natomiast może okazać się "Top Releases" dla danego typu muzyki. Na stronie głównej każdego wykonawcy/kompozytora jest zakładka "Genres", która kwalifikuje jegomościa do typowych dla jego muzyki kategorii muzycznych. W ramach tych kategorii najwyżej oceniane płyty są zbierane w zestaw pod nazwą "Top Releases". Czasem się to przydaje na równi z zakładkami "Members" i "Related Artists" w poszukiwaniu informacji o muzyce podobnej do tej, która nas w jakiś sposób zaintrygowała.

Tak, te najlepsze w gatunku to przydatna sprawa, wiele fajnych płyt tak znalazłem. Ogólnie jestem przeciwny listom typu the best of all years, ale myślę, że można tworzyć powiedzmy listę setki najlepszych płyt,bez miejsc dokładnych. Natomiast obecność Radiohead chociażby w 20.najlepszych albumach jest nieporozumieniem.

Chyba mało ludzi z audiostereo ma konto na rym, a szkoda, taka wirtualna kolekcja słuchanych płyt to dobra sprawa, z czasem wiele rzeczy które się kiedyś słuchało, zapomina się.

Ricardo: fajna koncepcja, ale znudziło mi się po 20 paru albumach. Jakbym miał dodać kilkaset płyt, to bym chyba zniósł jajo :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Tak, wymaga czasu. I zastanowienia się jaka ocenę dać, ale osoby lubiące mieć uporządkowanie różne rzeczy, z przyjemnością poświęcą te kilkanaście/kilkadziesiąt godzin;-) Jak już zaznaczysz co masz/słuchałeś, zostaje tylko wpisywanie na bieżąco pojedynczych nowości (dla Ciebie nowości).

Podobna zabawa to "zbieranie" filmów np. na filmwebie;)

Ricardo: fajna koncepcja, ale znudziło mi się po 20 paru albumach. Jakbym miał dodać kilkaset płyt, to bym chyba zniósł jajo :)

Mój znajomy ocenił na tej stronie ponad 5000 płyt. Stara się oceniać tylko płyty z gatunków, które są w kręgu jego zainteresowania, a nie jest to muzyka ani łatwa, ani popularna, ani łatwo dostępna. Oczywiście jest to bardziej praca "dla siebie" niż "dla innych", ale skoro sprawia mu to przyjemność i na dodatek jego praca może się komuś na coś przydać to cenię to dużo bardziej niż recenzje różnych pismaków w popularnych magazynach często kopiowane z takich stron.

Gratuluję, też chciałbym mieć tyle wolnego czasu :-)

Nie widziałem bardziej zapracowanego człowieka, za to muzyka towarzyszy mu wszędzie tak w wersji "stacjonarnej" jak i "przenośnej". Jedni potrafią słuchać w kółko 5-ciu doskonale zrealizowanych płyt i w ciągu roku kilkakrotnie wymienić elektronikę lub głośniki, a inni nie potrafią wysłuchać jednej płyty więcej niż 2 razy nie zwracając większej uwagi jakość realizacji. Każdy ma jakieś zboczenia.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, świetny serwis :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.