Skocz do zawartości
IGNORED

Utworzenie zakładki 'Akustyka'

romekjagoda

Czy jesteś za utworzeniem nowej zakładki 'Akustyka'?  

222 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy popierasz pomysł utworzenia zakładki 'Akustyka'?

• Tak
    • Nie jestem zdecydowany / nie wiem
    • Jestem zdecydowanie przeciwny

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Warto przeglądnąć wątek "wasze ustroje", żeby przekonać się, że co prawda z różnym skutkiem, ale ustroje stosuje się na "różnych poziomach"... ale druga uwaga całkiem trafna :)

Ok. Ale nawet z tanim sprzętem, można się znacznie zbliżyć do Hi-End-u, jeśli akustyka jest dobra. Zresztą tani, starawy z drugiej ręki, może zagrać równie dobrze, co drogi i nowy.

Zaczynam się przychylać do Twojego zdania. Xniwax napisał o akcesoriach antywibracyjnych, a to również przecież domena Hi-End-u. Ustroje akustyczne, też stosuje się powyżej pewnego poziomu ... Chyba nie ma sensu rozdzielać włosa na czworo. Okaże się, że w danej zakładce są wpisy co drugi dzień ...

Poczekam jeszcze z oddaniem głosu, ale po pierwszym entuzjazmie, patrzę coraz sceptyczniej.

Problem z tym, że tematy o akustyce były już wcześniej pisane w zakładce stereo. Potem nastąpiła sztuczna imho operacja powiązania ich z high-endem. Są więc rozporoszone i powstają dowolnie a to w high-end, a to w stereo. Poza tym jaki to high-end, skoro można samemu za niewielkie pieniądze wykonać proste panele akustyczne? Dla mnie to mało przekonujące.

Poza tym, skoro inne zakładki jak np. film czy kino domowe są delikatnie mówiąc średnio aktywne, nie rozumiem odmawiania Akustyce prawa do zakładki.

Być może problem tkwi w dość mało elastycznym podziale forum na zakładki tylko, bez podkategorii. Na innych forach oprócz działów są również poddziały (np. forum murator.pl i masa innych). Być może warto byłoby to rozważyć. Wtedy, tematyka związana z akustyką mogłaby zaistnieć jako poddział i w DIY i w High-end i w stereo (choć takie powielanie dla mnei nadal byłoby bez sensu). Przypuszczam jednak, że możliwości i woli stworzenia ewentualnie poddziałów raczej nie będzie.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Użytkownicy+

Problem z tym, że tematy o akustyce były już wcześniej pisane w zakładce stereo. Potem nastąpiła sztuczna imho operacja powiązania ich z high-endem. Są więc rozporoszone i powstają dowolnie a to w high-end, a to w stereo. Poza tym jaki to high-end, skoro można samemu za niewielkie pieniądze wykonać proste panele akustyczne? Dla mnie to mało przekonujące.

Poza tym, skoro inne zakładki jak np. film czy kino domowe są delikatnie mówiąc średnio aktywne, nie rozumiem odmawiania Akustyce prawa do zakładki.

Być może problem tkwi w dość mało elastycznym podziale forum na zakładki tylko, bez podkategorii. Na innych forach oprócz działów są również poddziały (np. forum murator.pl i masa innych). Być może warto byłoby to rozważyć. Wtedy, tematyka związana z akustyką mogłaby zaistnieć jako poddział i w DIY i w High-end i w stereo (choć takie powielanie dla mnei nadal byłoby bez sensu). Przypuszczam jednak, że możliwości i woli stworzenia ewentualnie poddziałów raczej nie będzie.

Romku, ja niczego nie odmawiam. Mówię tylko, że nie przekonuje mnie to (pomimo początkowego entuzjazmu). Nadal nie głosowałem i dalej się waham. Podajcie bardziej przekonujące "za" i pewnie przychylę się do tego. Zapewne rozwiązanie które proponujesz (podobnie jak w ogłoszeniach), rozwiązałoby sprawę.

Co do Hi-End-u, to tylko zaawansowani audiofile wiedzą o czymś takim jak ustroje akustyczne. Jest to więc wiedza dosyć "elitarna", a wydanie min. 1000zł na ustrojstwa które "nie grają", jest czymś wyjątkowym. Normalni ludzie, którzy wchodzą na forum żeby zapytać o podstawowe sprawy, nawet nie zająkną się o ustrojach.

Romku, ja niczego nie odmawiam. Mówię tylko, że nie przekonuje mnie to (pomimo początkowego entuzjazmu). Nadal nie głosowałem i dalej się waham. Podajcie bardziej przekonujące "za" i pewnie przychylę się do tego. Zapewne rozwiązanie które proponujesz (podobnie jak w ogłoszeniach), rozwiązałoby sprawę.

Co do Hi-End-u, to tylko zaawansowani audiofile wiedzą o czymś takim jak ustroje akustyczne. Jest to więc wiedza dosyć "elitarna", a wydanie min. 1000zł na ustrojstwa które "nie grają", jest czymś wyjątkowym. Normalni ludzie, którzy wchodzą na forum żeby zapytać o podstawowe sprawy, nawet nie zająkną się o ustrojach.

Spoko, rozumiem, i tez jestem za spokojną analizą za i przeciw.

Ale może warto byłoby właśnie dowiedzieć się, czy zamiast zakładki nie ma mozliwości stworzenia poddziału "Akustyka" w ramach już istniejącej zakładki? Podobna operacja miałaby sens w innych zakładkach - możnaby np. wydzielć w analogu poddział "gramofony", "kasety/magnetofony", etc. Nie wiem - może to bez sensu, ale na innych forach tego typu struktura dobrze sie sprawdza.

Wyjątkowa to jest niewiedza w temacie zagadnień akustycznych panująca wśród audiofili oraz praktycznie brak informacji na ten temat ze strony pism branżowych.

Zwróć uwagę jak sobie przeczysz, najpierw piszesz że ustroje to domena raczej hi-endu a później że nawet słabsze systemy akustyka może wyciągnąć niemal do hi-endu. Ale w jaki sposób skoro to domena hi-endu?

Największym problemem jest nasz stosunek do akustyki pokoju odsłuchowego. Dlaczego akurat temu "normalnemu", początkującemu audiofilowi nie powiedzieć o ogromnej roli akustyki w dzwięku systemu? Nas edukowały pisma branżowe, sam mam ich pewnie z tonę, z wypiekami na twarzy czekałem na następne numery i niewiele przesadzę jeśli napiszę że te gazety i testy znałem niemal na pamięć. Tylko czemu ja tam nie przeczytałem o akustyce? Czemu nikt nie napisał jak jest ważna? Czemu było tam sto testów kabli które wpływ na dzwięk mają ale jak wielki w porównaniu do akustyki pewnie wielu już wie. I teraz pisze się że to hi-end. NIE - to podstawa!

Znam wielu słuchających z systemami za sporą gotówkę, ze podstawkami pod kable i sprzęt za kilka tysięcy zł a bez żadnego ustroju w pokoju. Każdy kto mierzył zwykłe pomieszczenie wie jak poszarpaną ma charakterystykę, ile jest wzbudzeń itd itp. Zajmują się detalami a nie mają podstaw.

Z drugiej strony naprawdę doświadczeni audiofile, po wielu latach swojej drogi w 99% dostrzegają rolę akustyki. Dążąc do ideału, goniąć królika trzeba dostrzec jej rolę. I nasza jest rola w tym, aby rolę akustyki podkreślać. Tymczasem mamy zakładkę o gadżetach a nie mamy o akustyce.

Potrzebne jest poukładanie tej wiedzy, umieszczenie jej w tej zakładce. Jak budować rezonator, jakie ustroje gdzie umieszczać, linki do teorii, gotowych już projektów itd...

Przepraszam, ale po prostu nie rozumiem jak można być na nie!

Bardzo dobrym pomysłem jest poddział.

Też tak myślę.

Tak jak to funkcjonuje na przykład na forach motoryzacyjnych, gdzie wchodząc w dział np. TECHNIKA

mamy poddziały SILNIK, ZAWIESZENIE, UKŁAD CHŁODZENIA czy UKŁAD HAMULCOWY a w nich kolejne

jak np. PROBLEM Z ZAPALANIEM czy WYMIANA KLOCKÓW

i w ten prosty sposób dochodzimy w kilka sekund do interesujących nas konkretów,

zamiast godzinami przekopywać się przez całą zakładkę TECHNIKA w poszukiwaniu informacji jakim kluczem świece wykręcić

albo gdzie w danym modelu auta znajduje się bezpiecznik od czegoś tam, pompy paliwa na przykład,

co potrafi człowieka do ruiny psychicznej doprowadzić jak wszystko jest pomieszane, a do tego połowa wpisów bez sensu.

I tak by mogła wyglądać zakładka AKUSTYKA gdzie po wejściu wyświetlałyby się lista coraz bardziej precyzyjnych podkategorii,

żeby zwykły człowiek któremu zwyczajnie bas dudni w pokoju nie musiał cztery dni siedzieć i czytać o podkładkach pod kable,

które miałyby swoje miejsce we własnej podkategorii i wszystko by było dla każdego o wiele bardziej przejrzyste i funkcjonalne.

To samo dotyczy pozostałych zakładek, chociażby STEREO która moim zdaniem już dawno powinna zostać podzielona na

SYSTEMY, WZMACNIACZE, ODTWARZACZE, KOLUMNY, SŁUCHAWKI, KABLE, AKCESORIA, VINTAGE, NOWOŚCI

i można by do niej wtedy na powrót wrzucić ANALOG, LAMPA i co tam jeszcze komu do głowy przyjdzie albo będzie potrzebne,

to się samo z czasem wyklaruje, a przy okazji miejsce na górnym pasku się zwolni dla kolejnych zakładek głównych

jak na przykład SPOTKANIA czy coś?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No jasne, może być poddział: spotkania grupowe oraz we dwoje :D

Bardziej chodziło mi o to, że zamiast dublować wątki o na przykład Audioszołach w dwóch czy trzech zakładkach głównych,

można by je wszystkie mieć od razu pod ręką wchodząc w jedną zakładkę SPOTKANIA

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Użytkownicy+

Spoko, rozumiem, i tez jestem za spokojną analizą za i przeciw.

Ale może warto byłoby właśnie dowiedzieć się, czy zamiast zakładki nie ma mozliwości stworzenia poddziału "Akustyka" w ramach już istniejącej zakładki? Podobna operacja miałaby sens w innych zakładkach - możnaby np. wydzielć w analogu poddział "gramofony", "kasety/magnetofony", etc. Nie wiem - może to bez sensu, ale na innych forach tego typu struktura dobrze sie sprawdza.

U nas na forum, też są takie podziały. Gdy się wchodzi w FORUM, to można wybierać konkretom zakładkę. Także w ogłoszeniach jest filtr, gdzie można podać wytyczne filtrowania. Są to dwa sposoby odszukiwania interesujących tematów. Myślę, że pierwszy sposób jest bardziej czytelny. Można zapytać admina, czy można tak zrobić. Myślę, że nie będzie z tym większego problemu.

Bardziej chodziło mi o to, że zamiast dublować wątki o na przykład Audioszołach w dwóch czy trzech zakładkach głównych,

można by je wszystkie mieć od razu pod ręką wchodząc w jedną zakładkę SPOTKANIA

Popieram. To się zdaje nazywa ... konsensus, czyli złoty środek.

...Co do Hi-End-u, to tylko zaawansowani audiofile wiedzą o czymś takim jak ustroje akustyczne. Jest to więc wiedza dosyć "elitarna", a wydanie min. 1000zł na ustrojstwa które "nie grają", jest czymś wyjątkowym. Normalni ludzie, którzy wchodzą na forum żeby zapytać o podstawowe sprawy, nawet nie zająkną się o ustrojach.

...Wyjątkowa to jest niewiedza w temacie zagadnień akustycznych panująca wśród audiofili...

I dlatego warto zmienić tą "elitarną" wiedzę, czy też "wyjątkową" niewiedzę w wiedzę podstawową i powszechną, bo od tego właściwie powinno się zaczynać podstawowe wybory i inicjację w tym hobby, a nie na tym przygodę i wtajemniczenie, często po dziesiątkach lat, z nim kończyć.

Trzeba zatem zdjąć z akustyki tą elitarność i wyjątkowość. To nie hi-end. To podstawa. Dla każdego, nawet zwykłego stereo i taką wiedzę należy możliwie jak najszerzej upowszechniać, chyba najlepiej w zakładce "Stereo".

Zakładając oddzielną zakładkę, wg mnie paradoksalnie, na obecnym etapie ogólnej świadomości, zmniejszamy potencjalną możliwość dotarcia z tą wiedzą do ogółu, a jedynie tworzymy, elitarny właśnie klub, i trochę lepsze warunki do dyskusji dla garstki ludzi z tematem już zaznajomionych. A tu jak widać trzeba pracy u podstaw.

W zamian, może warto pomyśleć nad przypięciem jakiegoś reprezentatywnego akustycznego wątku (np. "Akustyka Pomieszczeń" w zakładce Stereo i przenieść tam pozostałe "akustyczne" wątki. Wg mnie to na dzisiaj lepsze rozwiązanie, lepsze dla dobra ogółu...

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

• Użytkownicy+

I dlatego warto zmienić tą "elitarną" wiedzę, czy też "wyjątkową" niewiedzę w wiedzę podstawową i powszechną, bo od tego właściwie powinno się zaczynać podstawowe wybory i inicjację w tym hobby, a nie na tym przygodę i wtajemniczenie, często po dziesiątkach lat, z nim kończyć.

Trzeba zatem zdjąć z akustyki tą elitarność i wyjątkowość. To nie hi-end. To podstawa. Dla każdego, nawet zwykłego stereo i taką wiedzę należy możliwie jak najszerzej upowszechniać, chyba najlepiej w zakładce "Stereo".

Zakładając oddzielną zakładkę, wg mnie paradoksalnie, na obecnym etapie ogólnej świadomości, zmniejszamy potencjalną możliwość dotarcia z tą wiedzą do ogółu, a jedynie tworzymy, elitarny właśnie klub, i trochę lepsze warunki do dyskusji dla garstki ludzi z tematem już zaznajomionych. A tu jak widać trzeba pracy u podstaw.

W zamian, może warto pomyśleć nad przypięciem jakiegoś reprezentatywnego akustycznego wątku (np. "Akustyka Pomieszczeń" w zakładce Stereo i przenieść tam pozostałe "akustyczne" wątki. Wg mnie to na dzisiaj lepsze rozwiązanie, lepsze dla dobra ogółu...

Nie zgadzam się Twoim podejściem. Niestety, ale ustrojstwa, droższe kable i inne gadżety, pozostaną zawsze dla wtajemniczonych. Przeciętny Kowalski który w przypływie kaprysu zapyta na naszym forum, o kolejny gadżet (play station i dotykową komórkę już ma), będzie miał gdzieś pomiary, wełny mineralne itp. Ma być sprzęt Yamahy, bo synowi kupił organy tej firmy i są fajne, ew. Sony (pod telewizor do kompletu). Jak się gościa uda przekonać do mało znanej mu firmy .... to już sukces. Nie uwierzę, że gość przestawi przeszkloną biblioteczkę, witrynkę z kieliszkami, czy zakryje ustrojem szklane drzwi na taras... Do tego trzeba lat doświadczeń ... i powolnego urabiania małżonki ;) Myślę, że i tak niewielu to się udaje.

Ludzie chcą być "nowocześni", ale nie wyglądać wśród znajomych na dziwaków. Pochwalić się nowym sprzętem, jest coool, ale ustrojstwa są podejrzane.

Problemem Forum stała się zakładka Hi-End.

Oto nagle dowiedzieliśmy się, że wpływ pracy lodówki na system elektroakustyczny to hi-end, jakikolwiek kabel byle drogi to hi-end,...

Akustyka oczywiście stała się tak ważna, że wszystkie tematy, najbardziej denne to hi-end...

Nagle okazało się, że lampa, analog, stereo, cyfra nie mogą być hi-end. Hi-end to odrębna kategoria, nie analog, nie cyfra, nie lampa, nie tranzystor; to hi-end...

A i spotkania mogą być hi-end...

Sztuczne podziały.

A świat w zakresie audio zbudowany jest następująco:

Akustyka.

Sprzęt.

Twórczość.

Słuchacze.

Handel.

Pozostałe dziedziny stanowią poddziały.

Np:

DIY i Hi-End może być w działach: Akustyka i Sprzęt.

Stereo i MCh to poddział Sprzętu, Twórczości.

Analog i Cyfra to poddziały Sprzętu.

Lampa i Tranzystor to poddziały Sprzętu.

Film i Muzyka to poddziały Twórczości.

Spotkania i Kluby to poddziały Słuchaczy.

Handel to handel;)

:D

Problemem Forum stała się zakładka Hi-End.

Problemem forum paradoksalnie stała się przede wszystkim jego popularność i napływ nowych użytkowników,

bo to w dużej mierze oni robią tutaj najwięcej zamieszania tworząc bez litości po sto wątków na ten sam temat,

pisząc bzdury w pozostałych albo zadając pytania na poziomie ameby czym zniechęcają kogokolwiek do odpowiedzi na cokolwiek.

I teraz w dodatku się okazuje, że jeszcze trzeba pod nich całe forum przemeblować, co i tak nic moim zdaniem nie da,

bo jak ktoś szuka wzmacniacza Yamaha, to nie ma czasu ani ochoty na przeczesywanie miliona wpisów o czymś tam innym.

Opowiem Wam taką anegdotę dla lepszego zobrazowania sytuacji, oczywiście jak najbardziej prawdziwa.

Otóż pewnego pięknego dnia wpadłem na pomysł zmiany kół w moim wówczas jeszcze seacie, felg i opon w senie.

No ale nauczony doświadczeniem musiałem się najpierw upewnić, że koła które kupię będą na 100% pasowały, więc co robię?

Normalnie rejestruję się na forum seata i sobie czytam... czytam... czytam... po sześciu godzinach zaczęło mnie to trochę nudzić,

więc włażę w jakiś tam pierwszy z brzegu temat o kołach i grzecznie pytam moich nowych internetowych kolegów

czy któryś przypadkiem się może nie orientuje jakie powinno być dokładnie ET w alufelgach do takiego to a takiego modelu auta?

Na co błyskawicznie, bo już po dwóch chyba dniach zaczęły się pojawiać konkretne odpowiedzi w temacie ET o które prosiłem,

żeby nie zawracać im dupy kretyńskimi pytaniami, bo milion razy już o tym było i żebym wy***rdalał na drzewo sobie poszukać...

Ogólnie rzecz biorąc, nie wdając się w szczegóły, jakiś tydzień czasu trwała wymiana uprzejmości, a tajemniczego ET nie znam do dziś.

Dla odmiany już na innym forum, tym razem mercedesa, w ciągu 20 minut znalazłem interesujące mnie informacje w ogóle się nie odzywając,

a po dwóch dniach miałem na aucie założone nowe koła, więcej czasu mi zajęło szukanie samych kół w internecie niż jakiegoś pieprzonego ET

I to samo najprawdopodobniej będzie w przypadku większości "nowych" którzy tu wejdą tylko na chwilę, żeby czegoś się dowiedzieć.

Przychodzi pacjent znikąd w nadziei na rozwiązanie problemu z dudniącym basem w pokoju i choćby miesiąc czasu spędził na czytaniu forum,

to niczego konkretnego tutaj nie znajdzie i albo sobie stąd pójdzie od razu, albo założy setny wątek z pytaniem, na które setny raz

padnie odpowiedź "było już o tym sto razy na forum, poszukaj sobie" a tak między nami, to co było? Tak naprawdę, to gówno było.

I teraz mamy dajmy na to w STEREO przypięty wątek "Akustyka pomieszczenia" w którym na 40 stronach eksperci się rozpisują

o wpływie platformy antywibracyjnej pod cedekiem lub na przykład analizują skład chemiczny, gęstość i kształt kolców pod kolumny

i kto normalny będzie to wszystko czytał, żeby na końcu wiedzieć dalej tyle samo ile wiedział przed rejestracją na forum?

Nikt. Jeden z drugim zrezygnuje od razu, trzeci z czwartym będzie irytował bardziej doświadczonych kolegów "dziecinnymi" pytaniami,

a piąty z szóstym założy nowy temat na STEREO "Co mam zrobić z dudniącym basem?" do którego nikt nawet nie zajrzy, a jeśli już zajrzy,

to tylko po to, żeby napisać, że "było już o tym sto razy na forum, poszukaj sobie" a przecież można to wszystko rozwiązać inaczej np.

AKUSTYKA -> AKUSTYKA POMIESZCZEŃ -> PROBLEM Z DUDNIĄCYM BASEM i nikt nikogo nie musi o nic pytać ani nikogo denerwować

głupimi pytaniami, bo sam sobie w ciągu paru minut znajdzie wszystkie możliwe odpowiedzi na wszystkie dręczące go pytania

i wszyscy będą szczęśliwi, bo koledzy od platform będą mieli swoje podwórko AKUSTYKA -> WIBROAKUSTYKA -> PLATFORMY ANTYWIBRACYJNE i nie chodzi o tworzenie sztucznych czy prawdziwych podziałów, tylko o zwyczajne ułatwienie wszystkim życia, bez marnowania czasu i narażania się na niepotrzebny stres :)

No dobra, może akurat WIBROAKUSTYKA to nie jest najszczęśliwszy tytuł, ale to już są szczegóły techniczne.

Przy okazji pragnę nieśmiało zauważyć, że skonkretyzowanie działów, poddziałów i poszczególnych tematów

skutkuje tym między innymi, że w pojedynczym wątku znajduje się zazwyczaj kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt

konkretnych wpisów na konkretny temat, a nie tak jak to ma miejsce u nas, że albo nie ma ich wcale

albo trzeba się przedzierać przez KILKASET z czego przynajmniej połowa ma co najmniej luźny związek

lub żaden z tematem i pod koniec nikt już nie wie o czym jest w ogóle rozmowa, to może się pokłócimy

i chociaż będzie jakaś akcja, no sorry, ale tak to najczęściej tutaj wygląda i weź coś teraz znajdź...

Problemem forum paradoksalnie stała się przede wszystkim jego popularność i napływ nowych użytkowników,

bo to w dużej mierze oni robią tutaj najwięcej zamieszania tworząc bez litości po sto wątków na ten sam temat,

pisząc bzdury w pozostałych albo zadając pytania na poziomie ameby czym zniechęcają kogokolwiek do odpowiedzi na cokolwiek.

I teraz w dodatku się okazuje, że jeszcze trzeba pod nich całe forum przemeblować, co i tak nic moim zdaniem nie da,

bo jak ktoś szuka wzmacniacza Yamaha, to nie ma czasu ani ochoty na przeczesywanie miliona wpisów o czymś tam innym.

Całkiem trafna diagnoza... Faktycznie w gąszczu wątków o wszystkim i niczym trudno znaleźć to czego się szuka, stąd potrzeba nowych zakładek. Tylko też czuję, że trochę będzie je trudno zorganizować - każdy ma inną intuicję gdzie co można znaleźć. Jak widać w tym wątku, dla jednych akustyka to hi-end, dla innych zwykłe 'stereo'.

Inna sprawa, że przez istniejący na forum bałagan ludzie generują nowy. Ja praktycznie nie czytam już zakładki stereo bo każdy "nowy" forumowicz jak nie może znaleźć czego szuka to zakłada nowy śmieciowy wątek - który był, lub który dotyczy rzeczy nierozstrzygalnych (np. "jaki wzmak do x pln?", "czy i jakie kable grają ciepło/zimno?" lub towarzyszy mu dyskusja forumowych troli lub mesjaszy, głoszących jedną prawdę. Wydaje mi się, że zakładka hi-end powstała z intencji 'starszyzny', żeby przed tym uciec...

Cieszy mnie, że pomysł stworzenia poddziałów znalazł dość szerokie poparcie jak dotychczas - to faktycznie wydaje się być kompromisem i tak jak napisałem, dziwiło mnie, że AS jest tutaj odmieńcem na tle innych for, gdzie działy są podzielone na poddziały i całość posiada jasną strukturę.

Jedyną trudność jaką widzę, jest konkluzja do jakiej zdaje się dochodzimy: wprowadzenie takich poddziałów oznaczałoby małą rewolucję na forum, ustalenie działów, poddziałów, nieustające kłótnie i dyskusje. Fajnie, gdyby a) była wola do zrobienia tego (administracja), b) możnaby ustalić szybko i efektywnie, bez zbędnych ceregieli strukturę działów i poddziałów. Kluczowe jest jednak pytanie a), pytanie/etap b) jest już tylko pochodną i wdrożeniem decyzji o szerszym zastosowaniu działów. Niemniej patrząc na odpowiedzi w tym wątku, że np. dział 'Akustyka' tak, pod warunkiem, że KD zostanie połączone z filmem, widzę, że potrzeba przeorganizowania dotyczy także innych poza stereo wątków. Zyski jak Grzegorz, Parantulla i inni Koledzy wypunktowali są jasne: większy porządek + przejrzystość. Ja dodałbym do tego elastyczność forum, które mozna w sposób uporzadkowany rozwijać i uzupełniać o kolejne poddziały w miarę potrzeb w przyszsłości.

Czyli co? jest konsensus w sprawie propozycji poddziałów? Czy trzeba robić osobny wątek i ankietę?

Całkiem trafna diagnoza... Faktycznie w gąszczu wątków o wszystkim i niczym trudno znaleźć to czego się szuka, stąd potrzeba nowych zakładek. Tylko też czuję, że trochę będzie je trudno zorganizować - każdy ma inną intuicję gdzie co można znaleźć. Jak widać w tym wątku, dla jednych akustyka to hi-end, dla innych zwykłe 'stereo'.

Inna sprawa, że przez istniejący na forum bałagan ludzie generują nowy. Ja praktycznie nie czytam już zakładki stereo bo każdy "nowy" forumowicz jak nie może znaleźć czego szuka to zakłada nowy śmieciowy wątek - który był, lub który dotyczy rzeczy nierozstrzygalnych (np. "jaki wzmak do x pln?", "czy i jakie kable grają ciepło/zimno?" lub towarzyszy mu dyskusja forumowych troli lub mesjaszy, głoszących jedną prawdę. Wydaje mi się, że zakładka hi-end powstała z intencji 'starszyzny', żeby przed tym uciec...

Ganzz_gut, uwarzam, że Twoje spostrzeżenie jest trafne - tylko, że przyczyną jest imho własnie brak przejrzystej struktury forum. Na forum akwarystycznym, budowlanym, stolarskim, motocyklowym i paru innych dojście do danego działu i poddziału w 80% pozwalało szybko odszukać potrzebne info. Na AS jest tak, jakby na forum motocyklowym (dla przykładu) były tylko działy: silniki, opony, opinie. Jak chcę znaleźć problem w silniku, to ... mam problem, bo czym innym są nowości, czym innym jest upgrade silnika, czym innym jest jego utrzymanie/konserwacja, czym innym naprawa, czym innym są systemy paliwowe, elektryczne, etc. Na AS zakładka stereo to jeden wielki wór i misz masz. Ludzie uciekają w zakładkę Analog, Lampa, Kluby czy wreszcie Hi-End bo to obecnie jedyna mozliwość ucieczki od chaosu. Ale to nie jest rozwiązanie długoterminowe imho.

Zakładkę Stereo możnaby podzielić np: na poddziały:

- Kolumny

- Wzmacniacze

... --> lampa

... --> tranzystor

... --> hybrydy

- Źródło/a + przetworniki DAC (albo osobny dział)

- Kable (?)

- Akustyka

- High-End

- Multichannel

to tylko luźna propozycja i ewentualnie punkt wyjścia do dalszych rozmów. Ale potrzeba oczywiście informacji, czy coś takiego w ogóle byłoby mozliwe do przeprowadzenia na forum? Jeśli utworzenie poddziałów nie jest możliwe, wtedy pozostaje chyba walczyć o/rozważać osobną zakładkę 'Akustyka', ale wydaje mi się, że to tylko prowizorka tak naprawdę.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Na AS zakładka stereo to jeden wielki wór i misz masz. Ludzie uciekają w zakładkę Analog, Lampa, Kluby czy wreszcie Hi-End bo to obecnie jedyna mozliwość ucieczki od chaosu.

z tym, że brakuje zakładki Hi-Fi aby osoby przykładające wagę do jakości, a które najprawdopodobniej nigdy nie wejdą w Hi-End, też miały gdzie uciec i pogadać sobie np. o adaptacji akustycznej i nie tylko.

Ale to nie jest rozwiązanie długoterminowe imho.

pozostawienie zakładki Stereo dla ludzi przychodzących z ulicy ze swoimi miniwieżami, altusami, diorami itp. wydaje się być jedynym sposobem na skanalizowanie bałaganu. a jak ktoś dorośnie do Hi-Fi, to stamtąd po prostu przejdzie na wyższy stopień wtajemniczenia i tyle.

weźmy sobie na przykład taki wątek Zestaw stereo 1000-1200zł Kolumny + wzmacniacz + odtwarzacz CD zaczęło się zupełnie niewinnie od ograniczonego budżetu, a skończyło się na owszem budżetowym, ale jednak zdecydowanie Hi-Fi - człowiek wyraźnie napisał, że ma już dość gównianego Stereo i chce kupić sprzęt Hi-Fi.

Nie zgadzam się Twoim podejściem. Niestety, ale ustrojstwa, droższe kable i inne gadżety, pozostaną zawsze dla wtajemniczonych. Przeciętny Kowalski który w przypływie kaprysu zapyta na naszym forum, o kolejny gadżet (play station i dotykową komórkę już ma), będzie miał gdzieś pomiary, wełny mineralne itp. Ma być sprzęt Yamahy, bo synowi kupił organy tej firmy i są fajne, ew. Sony (pod telewizor do kompletu). Jak się gościa uda przekonać do mało znanej mu firmy .... to już sukces. Nie uwierzę, że gość przestawi przeszkloną biblioteczkę, witrynkę z kieliszkami, czy zakryje ustrojem szklane drzwi na taras... Do tego trzeba lat doświadczeń ... i powolnego urabiania małżonki ;) Myślę, że i tak niewielu to się udaje.

Ludzie chcą być "nowocześni", ale nie wyglądać wśród znajomych na dziwaków. Pochwalić się nowym sprzętem, jest coool, ale ustrojstwa są podejrzane.

To chyba właśnie m. in. rola tego forum.

Dla mnie kable i inne gadżety mogą takimi i pozostać.

By powrócić jednak trochę do tematu.

Palton,

Akustyka, to nie tylko podejrzane "ustrojstwa" i konkretne, czasem bardziej wyrafinowane niż DIY rozwiązania. To o czym mówisz, to w zasadzie już skutki i praktyczne jej wykorzystanie.

Akustyka z punktu widzenia użytkownika i konsumenta , to przede wszystkim powinna być świadomość skali problemu i jego wpływu na reprodukowany dźwięk. A z tym jest źle. Od zawsze!

Bez z tej podstawowej wiedzy i świadomości, tego racjonalizmu, całe to audio, jako jedno z ostatnich, pozostaje, mimo swej technicznej proweniencji paradoksalnie nadal w sferze ezoteryki, a to może go szybko (jego obecny kształt) zgubić, bo w dzisiejszych czasach coraz trudniej ową nieuzasadnioną "tajemniczość" zachować i dalej usprawiedliwiać.

To tylko kwestia czasu i wzrostu świadomości, gdy dojście do konkluzji, które powinny być punktem wyjścia, nie będzie już zajmować, jak niektórym z naszych kolegów, dziesiątków lat i wydania w tym czasie ogromnej kwoty pieniędzy.

Problem nie dotyczy tylko akustyki pomieszczeń. Generalnie również wszystkich pozostałych, podstawowych i elementarnych zasad stereofonii i reprodukcji dźwięku. Od początku (lata 50-te) trwa tu konsekwentna zmowa milczenia. Jak myślicie dlaczego?

Może warto się zająć właśnie tymi podstawami i temu poświęcić osobną zakładkę. Postęp świadomości w tym zakresie i tak jest nieunikniony.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Grzegorz ciekawa propozycja - POPIERAM!

Dzięki Bracie.

Każdy z nas uznaje rolę akustyki i adaptacji, każdy być może na swój sposób ;)

...

Jak zazwyczaj piszesz rzeczowo.

Rzeczywiście aby wątek był zjadliwy coś trzeba zrobić.

Ja w swoich wątkach (a jest ich kilka w DIY) staram się co stronę robić podsumowanie. Nie twierdzę, że jest idealnie. Jednak korespondencja na PW potwierdza, że niosą jakąś wartość dydaktyczną. Problemem dla mnie są Koledzy, którzy nie biorąc pod uwagą, że często trzeba używać skrótów myślowych, przedstawiać trudne kwestie uproszczeniami, próbują zaistnieć i rozwalają moją linię dociekania zjawisk...

No, ale nie ma złotego środka.

Dobrym posunięciem Moderacji są wątki przyklejone o typowych zagadnieniach. I tu trzeba odsyłać Nowicjuszy.

Natomiast nie uważam, że Nowicjusz (stażem na Forum) to gamoń. często są to Koledzy o dużej wiedzy i doświadczeniach. Po prostu późno zaistnieli na Naszym Forum.

z tym, że brakuje zakładki Hi-Fi aby osoby przykładające wagę do jakości, a które najprawdopodobniej nigdy nie wejdą w Hi-End, też miały gdzie uciec i pogadać sobie np. o adaptacji akustycznej i nie tylko.

Moim zdaniem, miejsce poddziału 'Akustyka' mogłoby być właśnie w takim dziale Hi-Fi, który widzę gdzieś pomiędzy (to niezbyt fortunne określenie) tematami podstawowymi dla osób dopiero stawiających pierwsze kroki w audio, a zakładką Hi-End (nie postulowałbym jej likwidacji, ja po prostu korzstam z niej tylko w ramach wątków o akustyce). Zgadzam się z Tobą, że taki dział 'Hi-Fi mógłby/powinien być działem dla ludzi poważniej zainteresowanych audio, ale niekoniecznie skłonnych płacić kilkaset tysięcy za sprzęt. Tutaj wydaje mi się jest zbieżność z tym co napisał Parantulla: napływ nowicjuszy spowodował a) utworzenie zakładki Hi-End, gdzie od pytań o wzmacniacz za 200 PLN uciekli bardziej zasobni finansowo forumowicze b) bałagan w zakładce 'Stereo', która stała się stajnią Augiasza.

pozostawienie zakładki Stereo dla ludzi przychodzących z ulicy ze swoimi miniwieżami, altusami, diorami itp. wydaje się być jedynym sposobem na skanalizowanie bałaganu. a jak ktoś dorośnie do Hi-Fi, to stamtąd po prostu przejdzie na wyższy stopień wtajemniczenia i tyle.

weźmy sobie na przykład taki wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zaczęło się zupełnie niewinnie od ograniczonego budżetu, a skończyło się na owszem budżetowym, ale jednak zdecydowanie Hi-Fi - człowiek wyraźnie napisał, że ma już dość gównianego Stereo i chce kupić sprzęt Hi-Fi.

Uważam, że nie jest to glupie rozwiązanie, warte rozważenia. Tylko imho lepiej zamiast tworzyć kolejne zakładki (horyzontalnie) byłoby utworzyc działy w ramach istniejących/poszczególnych zakładek.

To chyba właśnie m. in. rola tego forum.

Dla mnie kable i inne gadżety mogą takimi i pozostać.

By powrócić jednak trochę do tematu.

Palton,

Akustyka, to nie tylko podejrzane "ustrojstwa" i konkretne, czasem bardziej wyrafinowane niż DIY rozwiązania. To o czym mówisz, to w zasadzie już skutki i praktyczne jej wykorzystanie.

Akustyka z punktu widzenia użytkownika i konsumenta , to przede wszystkim powinna być świadomość skali problemu i jego wpływu na reprodukowany dźwięk. A z tym jest źle. Od zawsze!

Bez z tej podstawowej wiedzy i świadomości, tego racjonalizmu, całe to audio, jako jedno z ostatnich, pozostaje, mimo swej technicznej proweniencji paradoksalnie nadal w sferze ezoteryki, a to może go szybko (jego obecny kształt) zgubić, bo w dzisiejszych czasach coraz trudniej ową nieuzasadnioną "tajemniczość" zachować i dalej usprawiedliwiać.

To tylko kwestia czasu i wzrostu świadomości, gdy dojście do konkluzji, które powinny być punktem wyjścia, nie będzie już zajmować, jak niektórym z naszych kolegów, dziesiątków lat i wydania w tym czasie ogromnej kwoty pieniędzy.

Problem nie dotyczy tylko akustyki pomieszczeń. Generalnie również wszystkich pozostałych, podstawowych i elementarnych zasad stereofonii i reprodukcji dźwięku. Od początku (lata 50-te) trwa tu konsekwentna zmowa milczenia. Jak myślicie dlaczego?

Może warto się zająć właśnie tymi podstawami i temu poświęcić osobną zakładkę. Postęp świadomości w tym zakresie i tak jest nieunikniony.

Zgoda i racja. Co do 'podejrzliwości' wobec ustrojów to być może jest to prawda, ale tylko w odniesieniu do ograniczonej grupy forumowiczów, którzy wpadają tutaj po poradę jaki zestaw kupić i po uzyskaniu odpowiedzi ulatniają się do swych designerskich wnętrz, gdzie faktycznie jakieś ustroje w powszechnym mniemaniu zaburzają (choć nie muszą absolutnie!) estetykę i sterylny wygląd. Tylko ile takich osób jest? Jesteśmy na forum hobbystycznym, dla pasjonatów, którzy dochodza stopniowo do zrozumienia roli akustyki (zaczyna się to od dyskusji o ustawieniu kolumn) i prób adaptacji (znowu tylko jakaś część). Każdy ma wybór jaką drogą pójść i czy w adaptacje się bawić, ale zagadnienie jest dla reprodukcji muzyki bezsprzecznie ważne i moim skromnym zdaniem zasługuje na wydzielenie kącika na forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Każdy ma wybór jaką drogą pójść i czy w adaptacje się bawić, ale zagadnienie jest dla reprodukcji muzyki bezsprzecznie ważne i moim skromnym zdaniem zasługuje na wydzielenie kącika na forum.

No na pewno bardziej niż na przykład "PC Audio" czy "Auto stereo" które z powodzeniem mogłyby funkcjonować

jako poddziały istniejącej zakładki DIY lub nowej AKUSTYKA zwalniając przy okazji miejsce na pasku głównym.

Poza tym wydaje mi się, że podwieszanie czy tworzenie poddziału AKUSTYKA w ramach istniejących już zakładek

spowoduje dodatkowy bałagan i zamieszanie, bo szukając rozwiązania problemów z adaptacją akustyczną

dajmy na to stanowiska z komputerem czy też na przykład wnętrza pojazdu ani nie wiadomo gdzie go szukać,

ani nie bardzo gdzie taki temat założyć, bo w STEREO albo Hi-end zaraz człowieka zbesztają i wykopią,

a do PC Audio i Auto stereo prawie nikt nie zagląda.

O ile łatwiej, sprawniej i wygodniej można by było odszukać lub otrzymać interesujące informacje,

gdyby to wyglądało na przykład tak AKUSTYKA -> PC AUDIO -> Adaptacja akustyczna otoczenia komputera

czy dajmy na to AKUSTYKA -> CAR AUDIO -> Adaptacja akustyczna bagażnika

trzy kliknięcia, pięć sekund i gotowe, zamiast się błąkać po forum i czytać całymi dniami o nie wiadomo czym

albo nie wiadomo gdzie temat sobie założyć i całymi tygodniami czekać na odpowiedź, żeby i tak się nie doczekać.

No na pewno bardziej niż na przykład "PC Audio" czy "Auto stereo" które z powodzeniem mogłyby funkcjonować

jako poddziały istniejącej zakładki DIY lub nowej AKUSTYKA zwalniając przy okazji miejsce na pasku głównym.

Poza tym wydaje mi się, że podwieszanie czy tworzenie poddziału AKUSTYKA w ramach istniejących już zakładek

spowoduje dodatkowy bałagan i zamieszanie, bo szukając rozwiązania problemów z adaptacją akustyczną

dajmy na to stanowiska z komputerem czy też na przykład wnętrza pojazdu ani nie wiadomo gdzie go szukać,

ani nie bardzo gdzie taki temat założyć, bo w STEREO albo Hi-end zaraz człowieka zbesztają i wykopią,

a do PC Audio i Auto stereo prawie nikt nie zagląda.

O ile łatwiej, sprawniej i wygodniej można by było odszukać lub otrzymać interesujące informacje,

gdyby to wyglądało na przykład tak AKUSTYKA -> PC AUDIO -> Adaptacja akustyczna otoczenia komputera

czy dajmy na to AKUSTYKA -> CAR AUDIO -> Adaptacja akustyczna bagażnika

trzy kliknięcia, pięć sekund i gotowe, zamiast się błąkać po forum i czytać całymi dniami o nie wiadomo czym

albo nie wiadomo gdzie temat sobie założyć i całymi tygodniami czekać na odpowiedź, żeby i tak się nie doczekać.

Parantulla, ja też to tak widzę. Być może wcześniej nie wyraziłem tego precyzyjnie, ale nigdy nie przyszło mi do głowy tworzenie poddziałów Akustyka w kilku zakładkach równocześnie (np. w hi-end, stereo, i KD). Jeśli już, to jedna zakładka/jeden dział Akustyka, który może mieć dalsze kategorie jak najbardziej. Bezsprzecznie byłoby jaśniej, porządniej i łatwiej znaleźć potrzebne informacje.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Jeśli już, to jedna zakładka/jeden dział Akustyka, który może mieć dalsze kategorie jak najbardziej.

no to teraz tak jest. funkcję zakładki Akustyka pełni www.audiostereo.pl :-)

no to teraz tak jest. funkcję zakładki Akustyka pełni www.audiostereo.pl :-)

No tak he he, teraz tak jest :)

Ale tak samo było sześć lat temu, kiedy się tutaj rejestrowałem,

tylko że wtedy było z 10 razy mniej userów i z 20 razy mniej tematów,

a odszukanie czegokolwiek zajmowało 200 (10x20) razy mniej czasu niż zajmuje dzisiaj.

Dzięki Bracie.

Każdy z nas uznaje rolę akustyki i adaptacji, każdy być może na swój sposób ;)

Cieszę się, że to widzisz. Nigdy nie narzucałem swojego zdania na siłe, byłem tylko przeciwny teorią typu, że "ziemia jest płaska".

A ja się zastanawiam czy nie wystarczy wątek o akustyce.Można tworzyć zakładki o kablach,kolumnach,gramofonach a będzie tych zakładek.Tylko po co?Jeśli uznajemy,że akustyka jest elementem systemu odsłuchowego,jego częścią,to są zakładki Hi-end i stereo do tego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.