Skocz do zawartości
IGNORED

Prawa autorskie na forum.

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Awantura (o fotkę) była w takim układzie zbędna.

Po prostu wklejając coś na forum właściciel powinien mieć świadomość, co może być z tym dalej zrobione.

Ps - są takie fora, które swój "regulamin" mają tak skonstruowany że prawa autorskie przechodzą na właściciela forum - to dopiero "zagwozdka". ;)

Czyli że mogę też bez problemu wklejać zdjęcia z innych stron internetowych do swoich postów.

Absolutnie nie!

Nie ma żadengo znaczenia, czy ja coś wcześniej umieściłem czy nie (to tylko ważne z punktu widzenia cytatu a nie ochrony utworu)! Nie ma żadnego znaczenia, czy coś zastrzegłem - żadne "zastrzeganie" nie jest potrzebne dla ochrony praw autorskich.

Utwory rozpowszechnione w tym zamieszczone w necie objęte są taką samą ochroną, a prawo cytatu jest ograniczone. Cytat to jakiś fragment. Przecież nie możesz rozpowszechniać jakiejś piosenki twierdząc że cytujesz, tak samo filmu, albo np. książki. I zdjęcia też. Nie możesz np. wejść na highfidelity.pl i skopiować całą recenzję jakiegoś sprzętu i ją umieścić gdzieś samemu że niby cytujesz. Możesz w ramach prawa do cytatu wkleić jakiś akapit, biorąc pod uwagę inne ograniczenia wynikające z prawa do cytatu.

Przecież w ten sposób każdy mógłby powiedzieć, że on tylko cytuje :). Sugeruję więc ostrożność.

KrzysiekA, chyba wyjaśniłem w pierszym wpisie background sprawy. Hojlo1 też wkleił moją fotkę i nic nie mówię, nie żądam jej usunięcia, bo nie dopuścił się żadnej manipulacji - nie zachował się "nie w porządku".

Tu możesz sobie przeczytać przykładową wykładnię, wprost odnoszącą się do zdjęć w internecie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cytuję za wspomnianą stroną:

Wszystkie zdjęcia publikowane w Internecie podlegają ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 4 lutego 1994r. Jeśli chcemy je wykorzystać musimy mieć na to zgodę autora zdjęć.

Jak wkleił właściciel , to i moja obróbka i Twoje wklejania są jak najbardziej poprawne.

(już myślałem o skasowaniu "mojego" , a edycji brak)

Hojlo1 niniejszym udzielam Ci zgody na publikację mojego zdjęcia :)

I już po rozterkach :)

Ukryta Zawartość

Czemu (obydwoje) nie poświęcicie trochę czasu na zapoznanie się:

- z prawem autorskim

- regulaminami for internetowych.

Myli się i @KrzysiekA, gdy sądzi że coś można wklejać np. z innych for (trzeba znać regulaminy - choć to grozi raczej "banem" i tylko tym...)

Myli się i @mczaj - sam będziesz musiał dochodzić "swoich praw" w sądzie i (jak wielokrotnie to bywało - opisane na niejednym forum prawnym)i zapewne przegrasz.

Do tego będziesz sądził się w tym przypadku z "Właścicielem forum", bo akceptując regulamin przekazałeś mu właśnie prawa do "fotki" (umieszczając ja na tym forum).

Odróżnić np. dyskusyjne forum internetowe od np Allegro (takie stanowisko często sąd bierze pod uwagę).

Moderator raczej zadziałał "dla świętego spokoju".

NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI!

Ciekawe czy kol. mczaj wklejając fotki na forum, pytał ich autorów o zgodę? :D

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Tym sposobem trzeba wykasować 90 % fotek na forum :-)))

Ano - NIE:

Art. 29. 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

Stąd np. @mczaj wziął klatkę z rozpowszechnionego filmu - celem np. analizy (jakości)

i

Stąd np. @KrzysiekA wział klatkę z rozpowszechnionego przez @mczaj - celem np. analizy (jakości).

itp. itd. ;)

...to wszystko jest w przepisach...

Ano - NIE:

Stąd np. @mczaj wziął klatkę z rozpowszechnionego filmu - celem np. analizy (jakości)

i

Stąd np. @KrzysiekA wział klatkę z rozpowszechnionego przez @mczaj - celem np. analizy (jakości).

itp. itd. ;)

Prawo autorskie to paranoja, takimi przepisami można sobie tyłek powycierać - można sobie podciągać i interpretować jak komuś akurat wygodnie, a jatki o prawa autorskie to jakaś zmora tego forum po przejściu na SITE i wynikają one z nadinterpretacji przepisów czy też onanizmu nad ich rzekomą znajomością, tudzież czystą złośliwością, a w zasadzie to głownie złośliwością :-))))

Ano - NIE:

i

itp. itd. ;)

... które niestety błędnie interpretujesz. Zerknij zresztą co napisałem na samej górze. Ja nie zamieściłem klatki filmowej (fragmentu jakiegoś utworu) tylko zdjęcie telewizora, więc tu działają przepisy o możliwym wykorzystaniu utworu dla celów prezentacji sprzętu.

Natomiast KrzysiekA rozpowszechnił cały mój utwór (utwór fotograficzny).

Dalej - ja się zrzekam praw na rzecz SITE a nie na rzecz Krzyśka akceptując regulamin.

Ciekawe czy kol. mczaj wklejając fotki na forum, pytał ich autorów o zgodę? :D

Które fotki?

@mczaj - zaakceptowałeś regulamin tego forum (inaczej pisać nie mogłeś).

Zerknij więc na rozdział III.

Jedynie jak szukasz "dziury w całym", to (nie chce mi się sprawdzać) to można mieć zastrzeżenia że np @KrzysiekA zamiast wkleić linka do Twojej fotki (będzie to nadal ta sama fotka) wrzucił ją ponownie.

Jednak w rozdziale III... ma to zrobić "właściciel forum" lub osoba "upoważniona" (nie wiemy, kto).

Więc generalnie:

- umieszczona raz fotka w danym poście może pojawiać się wielokrotnie , bo to forum zezwala na adresowanie linków.

(czyli nadal jest to Twoja fotka - umieszczona w Twoim poście... a powielany jest link, choć będzie widać fotkę).

--------------

Ja już pisałem (ale powtórzę).

Mam od lat parę stron "poznawczych" i by uniezależnić się od rożnych for (i ich regulaminów) na moich stronkach jest np takie coś:

© Wszystkie fotografie oraz treści na tej stronie stanowią moją własność. Kopiowanie, rozpowszechnianie lub wykorzystywanie jakichkolwiek materiałów bez mojej zgody jest zabronione.

Mam "święty spokój" (wklejam linka do mojej strony) i właśnie wykorzystuję swoje prawa , które Ty przekazałeś dla forum.

...Które fotki?

Jakiekolwiek, które kiedykolwiek wkleiłeś. Przez jakiś czas stażu na forum chyba się tego uzbierało? ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

@mczaj - zaakceptowałeś regulamin tego forum (inaczej pisać nie mogłeś).

Zerknij więc na rozdział III.

Jedynie jak szukasz "dziury w całym", to (nie chce mi się sprawdzać) to można mieć zastrzeżenia że np @KrzysiekA zamiast wkleić linka do Twojej fotki (będzie to nadal ta sama fotka) wrzucił ją ponownie.

Jednak w rozdziale III... ma to zrobić "właściciel forum" lub osoba "upoważniona" (nie wiemy, kto).

Hojlo1, no ale jak już zacząłeś brnąć w detale, to teraz się nie wycofuj, mówiąc o "dziurze w całym" :)

Krótko:

tworzę Utwór

umieszczam go na forum

podlega on ochronie, używanie wymaga mojej zgody

daję moją zgodę SITE do używania go poprzez wcześniejsze zaakceptowanie regulaminu

i teraz SITE może z nim zrobić to, na co się zgodziłem w regulaminie.

KrzysiekA natomiast mógłby go umieścić na forum tylko wtedy, gdy zgadzam się ja, lub upoważnia go SITE

nie był spełniony żaden z warunków

linka do mojego zdjęcia na forum można używać bez ograniczeń, ale nie o tym tu mówimy.

Chyba nie rozumiesz (?).

@KrzysiekA np. nic nie umieszcza.

Przykład:

post-17029-0-66199700-1314831174_thumb.jpg

Widzisz swój obrazek?

No to zerknij na adres obrazka

(ja nic nie dodałem oprócz linka do Twojego postu)

Masz kolejny link do wersji "big" (nie daję specjalnie jako obrazka, by nie zaśmiecać):

Ukryta Zawartość

Czy ja coś umieściłem?

NIE - więc nie potrzebuje w tym przypadku zgody na coś, co już jest na tym forum, bo podaję tylko linki do Twojego wrzutu.

(zauważ że to już są 2 obrazki , choć wrzuciłeś jeden - do którego masz prawo?)

Jaka chcesz wymóc ochronę prawną, jak to są Twoje linki?

Chcesz by z nich nie korzystano, zgłoś = zniknie Twój wrzut i znikną (AUTOMATYCZNIE)i z tego postu (bo kierują "do Ciebie")!

(a to są obrazki)

------------

Postawie się natomiast po stronie właściciela praw do filmu.

Widzę "mój" kadr z filmu, nie wiem czy już interweniować, czy poczekać aż bez mojej zgody 2gi kadr umieścisz (bo tak można skadrować cały film).

Konsekwencje nie będą regulaminowe, ale prawne... .

Stąd nie szukaj "dziury w całym". ;)

Ukryta Zawartość

Ale co do tych linków to my się akurat zgadzamy. Napisałem przecież że to inna para kaloszy. Link jest "czysty" tu nikt się nie przyczepi, problemy są tylko z "wrzutakami" (i o nich pisałem), choć to ta sama fotka :)

A w omawianej sprawie nie było linka tylko wrzuta.

Ja wszystko rozumiem.

(złość też).

Jednak weź pod uwagę że to forum dyskusyjne i by coś omawiać trzeba się zgodzić że materiały umieszczone mogą być "poddane obróbce".

Np. na Allegro za wrzucenie cudzej fotki , właściciel występuje np. z roszczeniem = 5000zł , i jak ma ochotę....to wyegzekwuje tę kwotę.

(jednak to nie forum).

-------------------------

Tutaj ciekawostką jest b. łagodne podchodzenie nie do praw autorskich, ale np. do "opisu stanu psychicznego".

Piszący (automatycznie przyjmuje postać diagnosty na odległość) nawet nie wie że można sprawę pchnąć i to nawet w określonym przypadku z urzędu i dowcipnie np ustalić na cele społeczne z 50 000zł.

Sporo takich spraw jest wygranych.

---------------

Polecam ostrożność z "cytatami" bo jak ktoś nie wierzy w powagę sprawy to niech wpisze sobie w Google np.:

"pozew za wykorzystanie fragmentu mapy"

(nawet sądownie tematy w forach były blokowane - by toczyć procesy nie tylko o samą mapę , ale wpisy userów....)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.