Skocz do zawartości
IGNORED

Asus Xonar Essence One

Matsunami

Rekomendowane odpowiedzi

Sławku - ja bardzo cenię Twoją wiedzę i doświadczenie i dlatego cieszę się ,że uzasadniasz swoje zdanie. Jaki to jest charakter brzmienia ? Proszę opisz.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Kliknij w to pole, aby otworzyć szybką odpowiedź

Jego największa wadą, w moim mniemaniu, jest bardzo mała uniwersalność. Ze względu na ściśle określony, dość specyficzny i przy tym wyraźnie zaznaczony, charakter brzmienia, "złapie" on synergię z bardzo małą grupą sprzętów towarzyszących.

przecież ten DAC ma wymienne opampy więc to o czym piszesz to tak wada tylko dla pewnych ludzi co nie potrafią tanio dostosować dźwięku tylko żonglują całymi DACami ...

że większość audiofili jest taka "genialna" to już inna sprawa, ale i ten produkt nie jest pewnie dla nich skierowany bo nie jest od jakiejś typowo audiofilskiej firmy tylko od Asusa

przecież ten DAC ma wymienne opampy więc to o czym piszesz to tak wada tylko dla pewnych ludzi co nie potrafią tanio dostosować dźwięku tylko żonglują całymi DACami ...

że większość audiofili jest taka "genialna" to już inna sprawa, ale i ten produkt nie jest pewnie dla nich skierowany bo nie jest od jakiejś typowo audiofilskiej firmy tylko od Asusa

W tym pewnie jest największy problem :D

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Kliknij w to pole, aby otworzyć szybką odpowiedź

Nie rozkręcałem DACa, bo nie był mój, sprawa prosta. Oczywiście można żonglować opampami, najlepiej na pałę, jak robi to większość eksperymentatorów, którzy nawet nie sprawdzą napięć zasilania wzmacniaczy i nie konfrontują ich z danymi katalogowymi tego co zamierzają tam włożyć, a już sprawdzenie pasma, czy aby wzmacniacz się nie rozbiegnie, to już jest absolutny szczyt szczytów. Można to wszystko robić, jak ktoś lubi. Tyle, że to nie zmienia nijak faktu, że użytkownik kupujący sprzęt za 2k zł ma prawo oczekiwać, że sprzęt zagra "out od box" jak należy. A ewentualna wymiana czegokolwiek w środku to taki dodatkowy fine tuning, luksus dopasowania brzmienia pod nasz gust. Ale nie można z tego robić przymusu na dzień dobry, bo coś tu jest nie tak w takim podejściu.

... bo nie jest od jakiejś typowo audiofilskiej firmy tylko od Asusa

W tym pewnie jest największy problem :D

Jeśli tym ostatnim "pijesz" do mnie Zyzio, to jeszcze raz cierpliwie odpowiem Ci, nie mam nic przeciwko Asusowi, firmom komputerowym itd. Sam mam w komputerze Titanium HD i sobie tę kartę chwalę, stosunek jakości do ceny rewelacyjny. Miałem Cantatis Overture, też karta komputerowa i też była całkiem ok. W jednym z wątków zwracałem Waszą uwagę na Asusa Thunderbolta, bardzo dokładnie go opisałem, ze zdjęciami i rozebrałem go na "techniczne czynniki pierwsze". Gdyby nie to, nikt pewnie by na nią uwagi nie zwrócił. A karta jest świetna. Więc taki argument to naprawdę nie do mnie.

W tym miejscu pozwolę sobie na pewną uszczypliwość, czego zazwyczaj nie robię, ale jak już tak się prosisz i wywołujesz mnie do tablicy ;-)....

"Największy problem" to ja tu widzę nie w marce i że to sprzęt od producenta komponentów komputerowych, a w fakcie, że niektórzy koniecznie chcą polemizować na podstawie tego co "usłyszeli w przeczytanych recenzjach" a nie na własne uszy. Naprawdę namawiam Cię gorąco do zapoznania się z tym sprzętem bezpośrednio organoleptycznie. Wtedy podyskutujemy, ba może się zdarzyć że nawet będziemy mieć zbliżone zdania. A to by była niespodzianka, że hej.

EDIT

Proszę bardzo, żeby nie trzeba było szukać:

http://www.audiostereo.pl/wysokiej-klasy-karta-muzyczna-na-usb-z-asynchronicznym-konwerterem_84506.html

Zyzio, naprawdę uważasz, że jestem przeciwnikiem komputerowych DACów? Może przeciwnikiem Asusa? Pytanie pomocnicze: kto pierwszy na Audiostereo wspomniał o nowym konwerterze asynchronicznym od CMI stosowanym przez Asusa? Pytanie pomocnicze nr 2: kto pierwszy wspomniał o Asus Essence One na tym forum, w ogóle?

Odpowiedź na powyższe pytania można znaleźć w podlinkowanym wątku.

Więc proszę nie róbcie ze mnie "komputerofoba audiofila" :-)

Sławku - ja bardzo cenię Twoją wiedzę i doświadczenie i dlatego cieszę się ,że uzasadniasz swoje zdanie. Jaki to jest charakter brzmienia ? Proszę opisz.

Postaram się krótko, dźwięk w pierwszej chwili odbieramy jako potężny, ale w drugiej już jako taki, hmm gruby, to właściwe słowo. Ja lubię bas, ale nie kreowany w ten sposób. Staxy, które same z siebie demonanmi basu nie są, ale za to potrafią wyłapać wszystkie potencjalne odchyłki w tym zakresie pasma. I ewidentnie pokazałały, że coś nie halo. Aczkolwiek w pewnych konfiguracjach i przy określonych gustach, taki charakter może się pewnie podobać komuś. Trzeba po prostu posłuchać.

Druga uwaga, górny zakres pasma. Pomimo że dość w sumie stonowany, to niestety mimo wszystko ze sporym powiewem cyfrowości, brak finezji przynależnej sprzętom określanym jako mające "to coś". Przez to dźwięki z tego zakresu potrafią się nie kleić z resztą pasma. Stąd też pewnie pojawiające się głosy niezadowolenia z odtwarzania tego zakresu. Z drugiej strony, przy torze niewystarczająco rozdzielczym i przeźroczystym, może ten charakter umknąć i pozostać niedostrzegalnym.

Jednak wcześniejsze przypuszczenia okazały się prawdziwe - Xonar one idzie a w target użytkowników kart dźwiękowych, z naciskiem na xonara essence. Pozostali audiofile z zasady odrzucą producenta komputerowej elektroniki.

.

przy okazji - spoko foty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Foty O.K.

Lepsze byłoby porównanie z innymi, wydawałoby by się bardziej zacnymi, a na pewno dużo droższymi konstrukcjami.

• 3 tygodnie później...

Jeśli pisze się opinie brzmienia jakiegoś DACa to chyba powinno się podać czym było źródło.

Jeśli USB to jaki kabel i jak zkonfigurowany komp.

Z opini tu wynika że albo większość to straszni malkontenci narzekacze albo w AV asus dał po laptopie dla redakcji.

Gdyby brzmienie był chude na basie to 99% ludziom by nie odpowiadało, do tego wysokie by zakuły i był by totalny klops. Wtedy można by mówić że jest mało uniwersalny i zagra w tylko w specjalnej konfiguracji. Decydując się na asusa jednak pozbywamy się splendoru mówienia o własnych zabawkach o długich nazwach połączonych super kablami.

I jak to powiedzieć komuś że słucha się z asusa, przecież takie sprzedają na rogu w komputerowym.

Przecież ponoć bas to wielka zaleta Asusa, no i środek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :-)

Co by nie gadać namieszał ten Asus.....choć dla niektórych jest za tani....dla innych kompletnie nieaudiofilski, bo komputerowy....a jeszcze inni będą kręcić nosem nawet jak im się spodoba.... :-)

Ukryta Zawartość

Asus ma trochę mniej korzystnie skonfigurowane wejścia od CA DACMagicPlus - CA ma 2 x SPDIF (z możliwością wyboru COAX/TOSLINK w każdym) plus USB. Asus ma 2 x SPDIF ale jedno COAX drugie Toslink plus USB. CA ma też wyjście SPDIF (znowu wybór COAX/Toslink) choć w naszych warunkach średnio przydatne (nie wiem czy ktoś używa cyfrowej nagrywarki CDR-Audio z wejściem cyfrowym, MiniDisc też odszedł w niepamięć, DAT to raczej profi studia).

Asus ma solidny zasilacz, CA ma taki jak ...zwykle czyli podobny jak rDAC, Beresford. Regulację głośności w CA da się wyłączyć.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

...

Co by nie gadać namieszał ten Asus.....

Ale w czym i komu namieszał? Jeszcze raz proponuję, apeluję, kup, pożycz... cokolwiek zrób, byleś tylko wreszcie go posłuchał. Następnie zrób to samo choćby z Nuforcem HDP, później możemy podyskutować.

Inaczej to będzie takie samo, w kółko, klepanie opinii z księżyca, jak niegdyś na temat równie "namieszającego" Audiolaba CD8200.

choć dla niektórych jest za tani....dla innych kompletnie nieaudiofilski..

Nie musisz się martwić, jedna z tych "wad" sukcesywnie jest niwelowana. Właśnie podrożał na dystrybucji o kolejne 150zł netto, tak że luzik. Jeszcze ze 2 miesiące takiej tendencji i już nie będzie "za tani" ;).

Co do "audiofilskości".... a coście się tak czepili tego, wątpliwej jakości, argumentu? Essence ONE jest tak samo nieaudiofilski jak kupa innych sprzętów, choćby przytaczany wcześniej HDP, co jakoś w niczym nie przeszkadza mu grać należycie i za odpowiednią kasę. Essence ONE też jakoś gra, tyle że za nieodpowiednią, czytaj, nieadekwatną, kasę.

Wcale nie uważam aby był za tani, ba uważam coś wręcz przeciwnego. Abstrahując (fajne słowo :-) ) od jego flaków wewnętrznych, gra po prostu przeciętnie, jak na obecną jego cenę. A cena ta właśnie poszła w górę, ot tak kaprysem dystrybutora.

Jeszcze raz napiszę, to co już pisałem nie raz. Porównując do STXa/ST i jego ceny, Essence ONE nie powinien kosztować więcej jak 1000, maks 1200zł.

Ależ ja go akurat testuję od tygodnia, ale nie mam zamiaru się wypowiadać....jedynie napomknę, że to co wypisujesz o Asusie, a szczególnie jego cenie i brzmieniu jest moim zdaniem....ha ha nieważne :D być może nie jest to przypadkowe, a być może miałeś jakiś skopany egzemplarz.....obecnie można Asusa mieć za 1700 zł, więc faktycznie jest beznadziejny i przy tym pozostańmy, niech jeszcze cena spada, najlepiej poniżej 1000 zł ! :-)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ależ ja go akurat testuję od tygodnia, ale nie mam zamiaru się wypowiadać....

Ależ wypowiedz się, przecież o to w tym wszystkim chodzi. Absolutnie nie znajduję powodu, abyś nie miał wyrazić swojej opinii, pozytywnej, negatywnej, wszystko jedno. Każda kolejna opinia jest cenna i warta napisania, naprawdę nie musisz się jej wstydzić. Nie rozumiem Twoich obiekcji przed jej wyrażeniem, szczególnie jeśli sprzęt aktualnie posiadasz.

Co do ceny, to nie wiem za ile można Asusa "mieć". Ale widzę ile kosztuje na hurcie w oficjalnej dystrybucji i ta kwota jest dla mnie miarodajnym wyznacznikiem. I jak ją widzę to resztki włosów mi się jeżą na głowie. A cena ta nie spada, tylko rośnie.

Fatalny jest...cena kosmiczna...ogólnie dno...z tym 1000 zł zdrowo przesadziłeś....o brzmieniu też zanadto nacukrowałeś....nie polecam...dawno nie wypuszczono takiego gniota :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cena spada przynajmniej....

Ukryta Zawartość

Może na użytek forum stworzymy termin "audiofilskość budżetowa" - oznaczał będzie sprzęt według nas dobrze grający i w rozsądnej cenie (biorąc pod uwagę także konstrukcję wewnętrzną).

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Fatalny jest...cena kosmiczna...ogólnie dno...z tym 1000 zł zdrowo przesadziłeś....

Cenę odniosłem do oferowanego brzmienia i analogicznych produktów. A, że brzmienie porównywałem z STXem i ST i ceną tychże? To chyba nie jakoś specjalnie dziwne, w końcu to ten sam producent, więc porównanie nasuwa się samo. A z rozwiązań totalnie zbliżonych filozofią konstrukcji, dual DAC + interfejs USB asynchroniczny od CMI, to na podobnym poziomie brzmieniowym jest Asus Thunderbolt, który w zestawie z drogą płytą Asusa kosztuje i tak mniej od Essence One. Przykłady mógłbym mnożyć dłużej.

o brzmieniu też zanadto nacukrowałeś....nie polecam...dawno nie wypuszczono takiego gniota :(

Opisałem tak jak to osobiście odebrałem. W czym więc problem? A czy ja Ci bronię opisać Twoje odczucia, tak choćby dla równowagi. Masz sprzęt, a nie chcesz opisać, wolisz "półgębkiem" negować moje osobiste odczucia. Trochę mało konstruktywne podejście :). Jeszcze raz zatem zachęcam, napisz coś o swoich odczuciach i będzie git.

Te ceny z pierwszych pozycji, nie są z polskiej dystrybucji tylko własnego importu firm. Te po 1949 też już nie są aktualne, spróbuj kupić to się przekonasz :).

Mam tego Asusa i używam go jako źródło w PC do Sennheiser HD 650 i co tu dużo mówić , cudu nie ma ,sądziłem ze bas będzie przyzwoity, bo przecież w HD 650 bas jednak zawsze jest bardziej widoczny,

a tu mamy dość płytki i miekki bas, chwilami bardziej przypomina to pukanie w puste pudełko niż bas. tyle jeśli chodzi o bas, ale reszta ujdzie, przestrzeń dość ciekawa, za tą cene może być,

Mam tego Asusa i używam go jako źródło w PC do Sennheiser HD 650 i co tu dużo mówić , cudu nie ma ,sądziłem ze bas będzie przyzwoity, bo przecież w HD 650 bas jednak zawsze jest bardziej widoczny,

a tu mamy dość płytki i miekki bas, chwilami bardziej przypomina to pukanie w puste pudełko niż bas. tyle jeśli chodzi o bas, ale reszta ujdzie, przestrzeń dość ciekawa, za tą cene może być,

pierniczysz

chyba mówisz o innym sprzęcie..... ja tez mam E1 w połączeniu z Audiotechnica ATH A700 i bas jest znakomity. Płytki? Miękki? Bzdury, więc myślę, że nie wiesz o czym mówisz i nie posiadasz Asusa Essence One, bo bas to własnie jego mocna strona.

cóż.. kwestia gustu, dla mnie nie jest wystarczający i przedstawiłem moje odczucia co do jego kwesti. nie będe sie z nikim spierał bo przeciez nie o to chodzi. Ludzie różnie definiują bas słuchawkowy , a ta jest zależna od doświadczenia i gustu, w moim mniemaniu ten bas jest do dupy bo słyszałem juz wiele innych urzadzeń z niższej półki cenowej w którym bas był daleko przed "Asusem E1"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cóż.. kwestia gustu, dla mnie nie jest wystarczający i przedstawiłem moje odczucia co do jego kwesti. nie będe sie z nikim spierał bo przeciez nie o to chodzi. Ludzie różnie definiują bas słuchawkowy , a ta jest zależna od doświadczenia i gustu, w moim mniemaniu ten bas jest do dupy bo słyszałem juz wiele innych urzadzeń z niższej półki cenowej w którym bas był daleko przed "Asusem E1"

no i ja tez sie troszkę osłuchałem, również w tanszej klasie cenowej i ciekaw jestem jakie urzadzenie jest daleko przed Asusem....

A ja nie kupię od Asusa nic w najblższym czasie. Ja mam co prawda niezbyt audofilską kartę dźwiękową: Asus Xonar DX i na razie nie chcę żadnej karty Asusa. Dźwięk mi z grupsza pasował dopóki nie pojawił się problem z "przedźwiękami" z tła. Nawet Rammstein nie idzie słuchać! Nie wiem skąd się one biorą. Dopóki Windows się nie uruchamia jest wszystko OK. Po pojawieniu się "Uruchamianie..." zaczyna trzeszczeć. Po wyjęciu kart dźwiękowej ze slotu czasem to wszystko mija i jest dobrze. Bawienie się IRQ nic nie daje.

Takie samo rozczarowanie z płytą główną Asusa i dysku twardego Samsunga - dysk nie działa na SATA III!

Ja po prostu podziękuję!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.