Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  120 członków

Simaudio Klub
IGNORED

Simaudio CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, sir.jax napisał:

Od najbardziej muzykalnego i nasyconego brzmienia po dynamiczne z szybszym basem, ale nadal analogowe i nietechniczne granie.

Jeszcze trzeba ogarnąć kiedy jest prawidłowy kierunek, tak naprawdę ludziska myślą, że tam, gdzie słychać twardszy kontur i bas jest szybszy, a jest dokładnie na odwrót.

Ma być gładko, z wrażeniem bardziej miękkiego konturu.

Wtedy słychać więcej faktur w basie, góra jest gładsza, ale blachy lepiej wypełnione i dłużej wybrzmiewajace itd.etc.

Wolałbym o tych rzeczach  nie pisać w otwartym wątku,  bo za chwilę wpadną tu hejterzy i inne takie gagadki.

Zresztą myślę, że to są o potwierdzi kolega z Verictuma, jak napiszesz i zapytasz.

Można po bezpieczniku wyczaić kierunek czy tylko z ucha ???

3 minuty temu, Luxfer Fereg napisał:

Można po bezpieczniku wyczaić kierunek czy tylko z ucha ???

Ja zawsze na słuch, ale wiem jak powinno to brzmieć z każdym bezpiecznikiem, tak jak opisałem wyżej.

Natomiast z Verictumami, to w zasadzie wiem jak je wkładać znając budowę urządzenia, znaczy wiedząc na który kapsel wchodzi faza z gniazda IEC.

Zawsze się potwierdza w odsłuchu, jak mówię "sprawdzam".

Warto zapodać akustyczne utwory, małe składy z kontrabasem etc, albo te z mojej playlisty.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, marek s napisał:

Ok, myślę też o spróbowaniu HiFi Tuning Supreme3 Copper, które polecałeś parę stron wcześniej.

X Fuse i AHP chyba ciężko będzie znaleźć.

Jeszcze jedna sprawa na moim bezpieczniku w 330a jest napisane F3A/250VP, czy muszę szukać podobnej wartości czy może być Z - zwłoczny, bo nie za bardzo to rozumiem?

HiFi Tuning Supreme3 Copper jest świetny. Jednak to nie jest bezpiecznik, który uplastyczni dźwięk lub go ociepli. Poprawi wszytko... z górą włącznie.

Lubię sobie pogrywać ... 

57 minut temu, Pantaleon napisał:

HiFi Tuning Supreme3 Copper jest świetny. Jednak to nie jest bezpiecznik, który uplastyczni dźwięk lub go ociepli. Poprawi wszytko... z górą włącznie.

Wszystkie bezpieczniki w rozmiarze 6.3x32mm są oznaczone literą T zwłoczne. Ja mam F szybki, czy mogę włożyć zwłoczny do wzmacniacza? Bo jak nie to nie widzę nic dla siebie...

Godzinę temu, Pantaleon napisał:

Tego chce uniknąć bo zrobi się za dużo. Ja pragnę mięsa

Godzinę temu, marek s napisał:

Wszystkie bezpieczniki w rozmiarze 6.3x32mm są oznaczone literą T zwłoczne. Ja mam F szybki, czy mogę włożyć zwłoczny do wzmacniacza? Bo jak nie to nie widzę nic dla siebie...

To nie do końca prawda. Tu znajdziesz HiFi Tunning Supreme w wersji Flink (szybki) i Trage (zwłoczny): https://www.hifi-zubehoer.shop/en/hifi-tuning-us-supreme-3-feinsicherung-a-20703.htm

Pewnie Jacek znów wniesie "zdanie odrębne" ale ja nie wkładałbym zwłocznego bezpiecznika, w miejsce szybkiego. A już napewno nie o takim samym amperażu. Oczywiście da się przeliczyć o ile niższy powinien być amperaż bezpiecznika zwłocznego, żeby zareagował dostatecznie szybko w przypadku natężenia wyższego, jednak ja bym się trzymał wskazań producenta w tej materii. Zresztą w każdej instrukcji Simaudio odnosi się do tej kwestii, stanowczo zalecając stosowanie bezpieczników wymaganego typu. 

Godzinę temu, Luxfer Fereg napisał:

Tego chce uniknąć bo zrobi się za dużo. Ja pragnę mięsa

No to Supreme 3 Copper nie jest od "mięsa" 🙂. Trzeba odwiedzić jakąś...  rzeźnię 🙂 

Kierunek Verictum. 

Edytowane przez Pantaleon

Lubię sobie pogrywać ... 

22 minuty temu, Pantaleon napisał:

No to Supreme 3 Copper nie jest od "mięsa" 🙂. Trzeba odwiedzić jakąś...  rzeźnię 🙂 

Kierunek Verictum. 

W rzeźni jak to w rzeźni
Czas wątpliwości szybko mija
Nie ma miejsca na myślenie
Bo tu się nie myśli tylko zabija

Kierunek na Verictum. Ahoj !!! 🙂

3 godziny temu, marek s napisał:

I tak i nie.

Ja też mam 6,3x32mm szybki 2A i taki zanabylem w Verictum tylko stopień wyżej,  a testy przypalenia przy włączaniu i wyłączaniu zrobiłem na zwykłym 1A.  Nie przepalał się, dlatego nawet nominalny można by dać, ale dalem i tak stopień wyżej 

Edytowane przez sir.jax

Godzinę temu, Luxfer Fereg napisał:

W rzeźni jak to w rzeźni
Czas wątpliwości szybko mija
Nie ma miejsca na myślenie
Bo tu się nie myśli tylko zabija

Kierunek na Verictum. Ahoj !!! 🙂

Może spróbuj najtańsze AMR Gold. U mnie dodały trochę dociążenia i barwy w stronę tzw. analogowości. Jak na swoją cenę to rewelacyjny efekt. 

1 godzinę temu, Pantaleon napisał:

Zresztą w każdej instrukcji Simaudio odnosi się do tej kwestii, stanowczo zalecając stosowanie bezpieczników wymaganego typu. 

Tak.

Dlatego w DACu dałem 10x przewymiarowany niż w instrukcji 😁

Ale zgadzam się, charakterystyka bezpiecznika powinna być zachowana, jak szybki to szybki, a jak zwłoczny to zwłoczny. 

1 minutę temu, DAWH napisał:

Może spróbuj najtańsze AMR Gold. U mnie dodały trochę dociążenia i barwy w stronę tzw. analogowości. Jak na swoją cenę to rewelacyjny efekt. 

Tylko, że one brzmieniowo nie leżały nawet przy Verictum, ja w słuchawkowym nie odnotowałem na AMR dociążenia. 

28 minut temu, sir.jax napisał:

Tak.

Dlatego w DACu dałem 10x przewymiarowany niż w instrukcji 😁

Ale zgadzam się, charakterystyka bezpiecznika powinna być zachowana, jak szybki to szybki, a jak zwłoczny to zwłoczny. 

Tylko, że one brzmieniowo nie leżały nawet przy Verictum, ja w słuchawkowym nie odnotowałem na AMR dociążenia. 

Verictum są 6 razy droższe, ja wrzucilem AMR Gold do dac i efekt dociążenia ewidentny. Wg. mnie warto je sprawdzić, szczególnie na początku drogi zabawą bezpiecznikami. 

Edytowane przez DAWH
W dniu 17.01.2022 o 15:51, g88 napisał:

Rozwiń myśl 

I jak idą testy kabli Solid Core?

Nadal nic nie słyszysz względem komputerowych? 

Pamiętaj, że SCA długo się układają, daj im trochę czasu. 2 tygodnie minimum niech grają. Później wrzuć komputerowe i wtedy po jakimś czsie wróć do SCA. Wtedy wyciągaj wnioski. 

Powodzenia

Z Verictum dostalem odpowiedz ze nie produkuja szybkich w rozmiarze 6,3x32mm, bo jest male zainteresowanie.

Zostaje mi chyba tylko Synergistic Research od Blue w gore.

Ze tez Moon akurat uczepil sie tych parametrow...

Godzinę temu, marek s napisał:

Z Verictum dostalem odpowiedz ze nie produkuja szybkich w rozmiarze 6,3x32mm, bo jest male zainteresowanie.

To jest amerykański standard.

Lubię sobie pogrywać ... 

2 godziny temu, marek s napisał:

Jak gra Ci szczegółem i detalem, to nie będzie dobry pomysł. 

1 godzinę temu, marek s napisał:

A orientujesz sie ktory SR jest najbardziej muzykalny?

Nie patrzyłbym na problem bezpieczników przez pryzmat muzykalności. Żaden z bezpieczników raczej nie będzie miał na to wpływu. Co innego równowaga tonalna, temperatura barw, rozdzielczość, transparentność, czy dynamika. Jeśli system sam nie jest szczególnie muzykalny, to bezpiecznik nie pomoże.

Z pierwszych wpisów zrozumiałem, że raczej chodzi Ci właśnie o równowagę tonalną i temperaturę barwową (niżej i cieplej). Dlatego wspomniałem o poprzednim wydaniu AHP. Jacek zasugerował, że to entry-level, jeśli chodzi o bezpieczniki i pewnie po części ma rację, jednak jest to przyzwoity up-grade (mając na względnie również cenę), spełniający powyższe wymagania. Sam używałem tych bezpieczników przez dłuższy czas.

Jeśli nie uda Ci się znaleźć innych opcji (będzie ciężko), może przyjmij inną strategię: zakup np. HiFi Tunning Supreme3 i wymiana kabli (zasilających, połączeniowych, głośnikowych), na cieplejsze i jędrniejsze.

Lubię sobie pogrywać ... 

5 minut temu, Pantaleon napisał:

Żaden z bezpieczników raczej nie będzie miał na to wpływu. Co innego równowaga tonalna, temperatura barw, rozdzielczość, transparentność, czy dynamika. Jeśli system sam nie jest szczególnie muzykalny, to bezpiecznik nie pomoże.

Michał, ta równowaga tonalna przesunięta lekko w dół lub nasycenia wydaje się, że daje tę muzykalność, tak wypadają Verictumy na tle np SR Red. 

Spróbuj kiedyś x fuse lub x fuse x2.

Godzinę temu, Pantaleon napisał:

Nie patrzyłbym na problem bezpieczników przez pryzmat muzykalności. Żaden z bezpieczników raczej nie będzie miał na to wpływu. Co innego równowaga tonalna, temperatura barw, rozdzielczość, transparentność, czy dynamika. Jeśli system sam nie jest szczególnie muzykalny, to bezpiecznik nie pomoże.

Z pierwszych wpisów zrozumiałem, że raczej chodzi Ci właśnie o równowagę tonalną i temperaturę barwową (niżej i cieplej). Dlatego wspomniałem o poprzednim wydaniu AHP. Jacek zasugerował, że to entry-level, jeśli chodzi o bezpieczniki i pewnie po części ma rację, jednak jest to przyzwoity up-grade (mając na względnie również cenę), spełniający powyższe wymagania. Sam używałem tych bezpieczników przez dłuższy czas.

Jeśli nie uda Ci się znaleźć innych opcji (będzie ciężko), może przyjmij inną strategię: zakup np. HiFi Tunning Supreme3 i wymiana kabli (zasilających, połączeniowych, głośnikowych), na cieplejsze i jędrniejsze.

o Chryste, zaczęło się od bezpieczników teraz poszły kable. To lepiej ciepłego klocka poszukać 🙂

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Michał, ta równowaga tonalna przesunięta lekko w dół lub nasycenia wydaje się, że daje tę muzykalność, tak wypadają Verictumy na tle np SR Red. 

Spróbuj kiedyś x fuse lub x fuse x2.

No zupełnie się z tym Jacku zgodzić nie mogę. Przykład moje nowe Illuminati. To nie jest absolutnie dźwięk dociążony (wręcz lekko "zdejmuje z niższej średnicy"), ani ciepły... a jednak wrażenie muzykalności jest genialne - nie można się oderwać.

Jeśli dźwięk będzie ciepłą kluchą (zlepiających dźwięki, uśredniającą barwę do "dogrzanej") też nie zagwarantuje to muzykalności. 

Lubię sobie pogrywać ... 

Kable nie zmienie, duzo czasu poswiecilem na dobor odpowiednich.

U mnie jest muzykalnie i w zasadzie nie musze nic zmieniac, po prostu chcialem wymienic bezpiecznik i zobaczyc o co w tym chodzi, a ze lubie muzykalnosc kosztem przejrzystosci to dlatego patrze w ta strone.

Teraz widze w instrucji 390tki ze siedzi tam 2A slown blow 5x20 😀 

57 minut temu, Luxfer Fereg napisał:

o Chryste, zaczęło się od bezpieczników teraz poszły kable. To lepiej ciepłego klocka poszukać 🙂

cóż... nie wykluczone, choć akurat to jest najbardziej kosztochłonne podejście 🙂

Lubię sobie pogrywać ... 

21 minut temu, marek s napisał:

Kable nie zmienie, duzo czasu poswiecilem na dobor odpowiednich.

U mnie jest muzykalnie i w zasadzie nie musze nic zmieniac, po prostu chcialem wymienic bezpiecznik i zobaczyc o co w tym chodzi, a ze lubie muzykalnosc kosztem przejrzystosci to dlatego patrze w ta strone.

Teraz widze w instrucji 390tki ze siedzi tam 2A slown blow 5x20 😀 

Z zakupem takiego nie powinieneś mieć problemu - to popularny format.

Lubię sobie pogrywać ... 

5 godzin temu, marek s napisał:

Wiem, gorzej z dostaniem sie do wnetrza, ale to na spokojnie jak bedzie czas.

Dlaczego gorzej? Moony mają bardzo solidne obudowy, pokrywa ciężka z grubej blachy, chyba nawet 3mm, ściągasz te blachę i jesteś w środku 😛

5 godzin temu, Pantaleon napisał:

No zupełnie się z tym Jacku zgodzić nie mogę. Przykład moje nowe Illuminati. To nie jest absolutnie dźwięk dociążony (wręcz lekko "zdejmuje z niższej średnicy"), ani ciepły... a jednak wrażenie muzykalności jest genialne - nie można się oderwać.

Jeśli dźwięk będzie ciepłą kluchą (zlepiających dźwięki, uśredniającą barwę do "dogrzanej") też nie zagwarantuje to muzykalności. 

Michał miałeś Tunami? Verictumy w podobny sposób dają wypełnienie, barwę i nasycenie,jest więcej muzyki, czarne tło.

Brzmienie jest bardziej plastyczne, co kojarzy się z muzykalnością, Michał pożycz Verictuma i sprawdź.

Edytowane przez sir.jax

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Dlaczego gorzej? Moony mają bardzo solidne obudowy, pokrywa ciężka z grubej blachy, chyba nawet 3mm, ściągasz te blachę i jesteś w środku 😛

Michał miałeś Tunami? Verictumy w podobny sposób dają wypełnienie, barwę i nasycenie,jest więcej muzyki, czarne tło.

Brzmienie jest bardziej plastyczne, co kojarzy się z muzykalnością, Michał pożycz Verictuma i sprawdź.

Jacku, nie mam powodów wątpić. Jednak właśnie dlatego nie zdecydowałem się ani na Tunami ani na Verictumy. Mam już u siebie wypełnienie, nasycenie i plastyczność. Potrzebowałem kontroli, blasku, zwiewności, rozdzielczości, świeżości. To wszystko, bez utraty muzykalności, którą mam (IMO) na wyczynowym poziomie, uzyskałem dzięki HiFiTuning Supreme 3 SILVER oraz Illuminati. Każdy system potrzebuje czegoś nieco innego. 

Lubię sobie pogrywać ... 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.