Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO TX 8050

Pap76

ONKYO TX 8050  

58 użytkowników zagłosowało

1. 1. - czy warto zakupic ten ampli w budżecie do 2k

2. 2. Czy ONKYO TX 8050 jest lepszym wyborem niż YAMAHA RX-797?

Rekomendowane odpowiedzi

5z0p3n serdecznie dziękuję za odpowiedź. Metasy u mnie będą grały do grobowej deski, bo za 2 lata emerytura i będzie cieńko. Na moje ucho są dobre. Wybrałem je w porównaniu z Klipsch RF 52, które były trochę za ostre.

Muzyki słucham w zasadzie każdej a nawet lubię ciszę. Ale poważnie to preferuję hard i progresywny rock, indie w rodzaju Arcade Fire, dużo bluesa od B.B. Kinga po Bonamassę. Dla nastroju może być jazz.

Do tej muzyki wzmacniacz musi być dość uniwersalny i stąd moje pytanie. Obecnie korzystam z amplitunera kd Onkyo HT-R508 tylko w stereo. Pliki mp3 odtwarzam z dysku zewnętrznego przez usb z telewizora LG 42LD650 i optykiem do ampli. Do odtwarzania CD mam podłączony Pioneer DV-380. Jak widać do dobrego stereo u mnie daleko choć nie jest całkiem źle.

Brakuje mi odtwarzacza flac-ów i w miarę dobrego wzmacniacza. Chcę wykorzystać do słuchania moje bogate zbiory płyt zripowanych do flac-ów. Na razie odsłuchuję z komputera i jest dobrze. Żeby było całkiem dobrze to w duży pokoju Heco Metas 500 i Onkyo TX-8050 będą odpowiednie? Bo jeśli z Metas XT 501 grało to super? A może inne rozwiązanie?

metas 500 przyznaje nie mialem okazji sluchac jelsi jest to podobna konstrukcja do 501 mozesz byc spokojny. Co do Onkyo posluchaj go bo on tez bedzie gral ciut ostro gora zeby ci sie to podobalo. Takim cieplym dzwiekiem bedzie gral Denon. Tyle ze 8050 rozwiazuje proble flacow bo wepniesz go w siec i bedzie czerpal je z dysku kompa

• 3 tygodnie później...

Witam,

może dorzucę swoje trzy grosze w tym temacie, po raz pierwszy zabierając głos na forum ;-)

Nie dalej jak tydzień temu stałem się szczęśliwym posiadaczem tego amplitunera i od chwili uruchomienia go w domowym zaciszu uśmiech zadowolenia nie schodzi z mojej twarzy ;-) Generalnie szukałem czegoś do słuchania radia internetowego bez potrzeby włączania komputera i w tym zakresie Onkyo spełniło moje wszelkie oczekiwania. Niewątpliwą zaletą jest prostota konfiguracji - po podłączeniu kabla sieciowego via router amplituner sam pobrał wszelkie adresy sieciowe i inne dane potrzebne mu do działania. Po wyszukaniu pierwszej lepszej stacji od razu bezproblemowo się z nią połączył i zagrał ;-) Przyznam, że przed zakupem obawiałem się skąpego wyświetlacza - ledwie 2 linijki po 14 znaków każda, okazuje się jednak, że wszelkie obawy były bezpodstawne - w zupełności wystarczają do swobodnego poruszania się po menu.

Kilka słów o działaniu radia: oczywiście wiele zależy od parametrów łącza (i bitrate stacji), w moim przypadku odtwarzanie jest płynne, nic się nie rwie, nie zanika, żadnych przykrych niespodzianek, nawet przy 4-5 godzinach ciągłego przesyłu danych. Zmiana stacji na inną, buforowanie itd. to kwestia kilku-kilkunastu sekund. Jestem zachwycony ilością dostępnych stacji radiowych i ich różnorodnością - wreszcie jakiś powiew świeżości w stosunku do nędzy i muzycznej miernoty proponowanej przez stacje krajowe na FM. Poszczególne stacje łatwo i szybko dodaje się do ulubionych, dzieki czemu bezproblemowo można je zachować w pamięci tunera, a jeszcze łatwiej można to zrobić online poprzez komputer na vtuner.onkyo.com - wystarczy raz skonfigurować ulubione, a ustawienia automatycznie przeniosą się do amplitunera. Wspaniale! ;-)

Sprzęt gra u mnie z kolumnami Dali Concept 1 - wybranymi świadomie i po odsłuchu w sklepie - ze względu na dostępne miejsce zależało mi na kolumnach podstawkowych, choć z podłogowych pewnie udałoby się wyciągnąć więcej dzwięku. Nie znam się na opisywaniu dźwięku, czy jest głęboki, płytki, suchy, metaliczny, wibrujący, siaki czy owaki - dla mnie jakość jaką daje Dali jest wystarczająca. Poza tym nie ma się co oszukiwać: jakość radia internetowego pewnie odbiega od tego co daje CD czy vinyl, choć nie brakuje stacji nadających w 320kbps, a takich o jakości 160-192kbps są całe stada.

Jak wspomniałem wcześniej, celem było radio internetowe, więc jak na razie nie podłączałem ani odtwarzacza cd/bluray (bo nie mam), ani żadnych usb czy hdd by sprawdzić jak wygląda odtwarzanie plików mp3, flac itd. Ale i na to przyjdzie pewnie czas. Przed zakupem rozważałem jeszcze Denona dnp-720ae: ładny wizualnie, ciekawy wyświetlacz, ale sam nie zagra, trzeba kupować wzmacniacz, a chodziło o maksymalną oszczędność miejsca. Do Onkyo podłączyłem sobie TV, więc poprawia mi on również sygnał dzwiękowy z telewizora, bo te głosnikczki stosowane obecnie w plazmach/lcd to wiele niestety nie potrafią ze względu na gabaryty.

Może jeszcze kilka słów o pilocie: cieszy to że działa nawet z dość ostrego kąta, nie trzeba siedzieć dokładnie naprzeciw tunera. No i wszelkie funkcje dostępne również z pilota - nie trzeba biegać do tunera żeby coś tam przełączać. W sumie tylko regulacja basów, sopranów i balans jest obsługiwany tylko pokrętłami, reszta albo przyciskami na obudowie, albo z pilota.

Podsumowując: świetny sprzęt, może tylko cena troche za wysoka obecnie (pewnie wynika to z osłabienia PLN w ostatnich miesiącach 2011), gwarancja rozszerzona na 3 lata (po rejestracji online), a na Dali 5 lat. Mam nadzieję, że opis nie był zbyt chaotyczny, ale chciałem pokrótce opisać to co zauważyłem. Jak na razie nie widzę żadnych wad, może wyjdą z czasem (a może nie), nie omieszkam tego opisać.

Witam,

Od początku grudnia ubiegłego roku jestem szczęśliwym posiadaczem ONKYO TX-8050. Gra z kolumnami PARADIGM Monitor 7 v.6. Okablowane to jest ULTRALINK'iem głośnikowym Bi-Wire Matrix 2. Całość z obu stron zakończona wtykami bananowymi. Zrealizowany ''teoretyczny'' bi-amping. Do tego podpięty CD-ek SONY SCD-XE 800 kablem stereo RCA OEHLBACH Master Set 214 (szarym). Pokój to w miarę regularny kwadrat 3 na 3 metry. Do tego sub VELODYNE CHT-8Q. ONKYO gra raczej chłodnym dźwiękiem ale czuć że bardzo lubi dynamiczne granie (słucham drum'n'bass, trance, fullon, dance, eurodance, breakbeat). Jest bardzo głośny. Jeśli ktoś lubi żywe, witalne, dynamiczne granie to jest to docelowy klocek budżetowy za ok. 2 koła. Miałem wcześniej w kolejności HK-3490, potem YAMAHA RX-797. Japończyk ma do tego świetnie działające radio internetowe. Reasumując-świetna funkcjonalność, ładny, klasyczny design, dźwięk cokolwiek dość chłodny w barwy ale granie żywe, dynamiczne, głośne. Do dynamicznej muzyki elektronicznej zdecydowanie polecam.

Czym to się łączy? Jestem zieloniutki, więc z góry przepraszam, bo to pewnie oczywista oczywistość.

F

Niektóre, w miarę nowe tv, mają wyjścia optyczne z tyłu. Łączysz kabelkiem optycznym tv z amplitunerem.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W końcu!

Brakuje na forum tego typu wypowiedzi a tu proszę: rzeczowy wpis o funkcjonalności urządzenia bez audiofilskiego pitu pitu o jakości brzmienia!

roomboorack - dzięki

Bo tu naprawdę nie ma o czym mówić jeśli chodzi o brzmienie;-)

Niestety prawdziwe, kolega ma xindaka A-06 i zafascynował się funkcjami sieciowymi. Jak go kupił to za 5 minut odniósł do sklepu a xindak 649 zł tańszy :)

i oczywiście ten mityczny kolega jest wyrocznią absolutną

ps gratuluje w 5 min. rozpakować , podłaczyć i sprawdzic wszystkie funkcje ! , może jestem stary ale zajeło mi to trochę więcej czasu...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

i oczywiście ten mityczny kolega jest wyrocznią absolutną

Nie ma co się przejmować, modne jest jechanie po onkyo tak jak na innych forach po nokii albo microsoft :) Takie czasy teraz, trzeba się jakoś lansować i zabłysnąć :)

Czym to się łączy? Jestem zieloniutki, więc z góry przepraszam, bo to pewnie oczywista oczywistość.

F

Pewnie można kablem optycznym jak napisał wcześniej bmiara, w tym przypadku zastosowałem jednak kabel RCA-RCA do podłączenia analogowego syganłu audio TV--->amplituner.

;-)

discomaniac71,

O brzmieniu się nie wypowiadam bo to sprawa indywidualna a mój jedyny kontakt z Onkyo to A-9511 (czyszczenie potencjometrów) i Onkyo TX-DS484 - nie przypadły mi do gustu. Jednak wartość użytkowa 8050 urządzenia jest wg mnie wysoka - osobiście wolałbym tam złącza HDMI zamiast coaxial/otpical.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ale tu nie chodzi o funkcje, funcje to ten ampli ma full wypas, ale dzwiękowo już niestety nie, standard ampliyunerów stereo poziomu denon 500 lub yamaha 500

Daj im się cieszyć z zabawki, nie widzisz że nie da się nic powiedzieć bo zaraz Cię zjedzą? Poklep ich po ramieniu i nazwij g... perfumerią wtedy na pewno Cię polubią;-) Co do Xindaka: w kategoriach budżetowych jest całkiem niezły. To nadal nie jest obiektywnie dobry dźwięk ale przynajmniej nie odstrasza.

Myśle że Onkyo 8050 to całkiem udany sprzęt. jego fukcjonalność jest bezkonkurencyjna. Nie wiem po co komu HDMI jak ktos tu pisał skoro to jest ampli stereofoniczny który nie przetwarzaa obrazu.Dźwiekowo jest sporo lepiej niż ampliki chocby Yamahy ale np. do takiego Cambridge Audio SR10 mu sporo brakuje. Kazdy musi wybrać czy woli funkcje czy dźwięk

masonn,

Po co HDMI? Odpowiedź jest bardzo prosta: funkcjonalność a jednocześnie zachowanie jako takiej "jakości" audio (najwięcej na tym forum o tym się pisze).

W dobie wszędobyslkiego cyfrowego przesyłu danych jest to po prostu wygoda - eliminacja dodatkowych kabelków.

Do ampli po HDMI podłączasz np. 4 urządzenia z czego dźwięk zostaje w głośnikach a wyjście służy tylko do przesłania obrazu np. do TV. (taka namiastka KD)

Sam doświadczyłem jak słabym analogowym torem audio dysponuje mediaplayer firmy (tani był), gdyby nie HDMI i wyciągnięcie analogu z TV do wzmaka to że tak napiszę: nie chciałoby się oglądać filmów bo słychać tylko kupę.

pierwsze amplitunery kina byly skonstruowane w ten sposob. mialy zlacza hdmi tylko na zasadzie switcha. Pytanie tylko czy ingerencja w wycinanie pasma dzwiekowego z obrazu nie jest zbyt duzym obciazeniem stereo. W pewnym momencie zatarla by sie roznica ampli i wzmak

• 2 miesiące później...

Witam,

Poczytałem troche, zeszło ze mnie "ciśnienie" i w tej chwili zastanawiam się na amplitunerem ONKYO TX8050. Wiem, kosztuje u nas ok. 2k, natomiast na zachodzie można go kupić np. poniżej 400€, (z przesyłką). Jeszcze lepiej w Stanach (tam wyjdzie to samo, ale w $, czyli jeszcze ok. 25% taniej).

Z UE można sprowadzać bez cła, a jak wygląda sprawa ze Stanami? - ile cła by mnie "dotknęło"? Wie ktoś, importował sprzęt RTV? Byłbym wdzięczny za pomoc.

Teraz pytanie do użytkowników/testerów ONKYO TX8050. Jak dobry jest ten amlituner? Przesłucham na pewno, ale wolałbym juz wcześniej wiedzieć na co zwrócić uwagę.

Czy w jakości brzmienia jest porównywalny do Yamaha RX-797? Czy ktos pokusi się o scharakteryzowanie brzmienia obu tych amoplitunerów? Może porównanie...?

Bardzo mi sie przydadzą wszystkie te opinie kiedy juz wybiorę się na dzien przesłuchów z różnymi kolumnami...

kupilem onkyo tx 8050 w sklepie internetowym w angli za 244 funty okolo 1,3 tys zl wiec taniej niz u nas ,jest to moj pierwszy amplituner stereo bo kina domowego nie che wole sluchac muzyki ,jestem laikiem wiec prosilbym o porade jakie dokupic kolumny do 4 tys zl,myslalem o klipsach rf 62 lub 82 prosilbym wiec o rade ,mieszkam w irlandii wiec nie mam mozliwosci odsluchu ,bedac na urlopie w polsce za 2 miesiace to cos wybiore i wysle kurirerem tylko dylemat co?
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Hej,

słucham muzyki z AA Mimas II. Mam pytanie do Waszej intuicji ( chyba ze ktoś ma taki komplet) jak zagra to z Onkyo TX-8050 ?

Gatunki: rock&heavy +poważna

Czemu z tym?

1) do 2k PLN

2) Wash&Go - pliki lossless, radio inernetowe

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam mam pytanie do panów co powiecie na połączenie Onkio XT8050 z JBL es30 i KLIPSCH SW350 ? Ewentualnie czekam na propozycję skomponowania monitorów z subwooferem kwota z którą walczymy to 4000zł

...kupilem onkyo tx 8050 w sklepie internetowym w angli za 244 funty okolo 1,3 tys zl wiec taniej niz u nas...

Taki mały apel do dystrybutorów czy tam do kogo od kogo zależą ceny ampli onkyo tx 8050, zależy wam w końcu na sprzedaży czy też może macie jakiś fetysz na punkcie jak największego składowania zalegającego sprzętu ?, pytam bo ceny u nas są na ten ampli mocno zawyżone względem innych krajów, adekwatny przykład powyżej.

• 1 miesiąc później...

To prawda, dużo taniej w Niemczech i innych krajach!

Osoba odpowiedzialna za ceny sprzętu Onkyo w PL niech uczy się od zachodnich dystrybutorów marki Onkyo bo ceny u Nas są z KOSMOSU!

"Lampa nie umiera nigdy"

Niedawno dostałem takie info na priv że z te amplitunery można zamawiac z Niemiec po 1600zł z przesyłką.

Poniżej jest dość sporo opinii o tym ampli :

Ukryta Zawartość

Recenzja z Brytyjskiego HI FI Choice, rekomendacja i max ocena czyli pieć gwiazdek ! :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skany są z poniższego forum :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I dlatego na liście EIC jest więcej nieautoryzowanych dilerów niż autoryzowanych. Dopóki nie zmieni się dystrybutor to nie ma szans na zmiany cen na normalny poziom. Chodzą słuchy na rynku że może się zmieni więc jest nadzieja.

Pieniądze nie grają !

I dlatego na liście EIC jest więcej nieautoryzowanych dilerów niż autoryzowanych. Dopóki nie zmieni się dystrybutor to nie ma szans na zmiany cen na normalny poziom. Chodzą słuchy na rynku że może się zmieni więc jest nadzieja.

BORAS1 dobry kolego :) oby Twoje słowa się spełniły.

Udanego weekendu chłopaki :)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.