Skocz do zawartości
IGNORED

okablowanie, zwrotnice ALTON 70

sandiego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu znalazłem u wuja na strychu stare altony 70, niestety tylko z gwizdkami.. oryginalnych głośników nie było, więc kupiłem na alledrogo zamienniki. Dwa niskotonowe i dwa średniotonowe tonsila (z takim kodem GDN coś tam jak ich poprzedniki), zaczęło grać jednak pojawił się problem, bo nie chcą grać głośniki średniotonowe, znaczy w jednek nie gra w ogóle a w drugiej jak dobrze się pokrętłami ustawi to dopiero się odzywa. Moje pytanie brzmi skąd wziąć do tego zwrotnice bo to ich wina pewnie, ew co zrobić z pokrętłami można je jakoś zakonserwować, naprawić? I co myślicie o tych zwrotnicach czy się nadają?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba, że jakoś za pomocą miernika da się zobaczyć czy zwrotnice są dobre? Co myślicie o wymianie całego okablowanie zwrotnic i tych potencjometrów w kolumnach (już dość przeżyły) opłaca się ? Chciałbym to zrobić dobrze, dodam, że jestem laikiem w temacie zwrotnic i potrzebuje pomocy.

pozdrawiam sandiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/86599-okablowanie-zwrotnice-alton-70/

Omiń te potencjometry ,po prostu je zmostkuj, sam kiedyś zmienialem okablowanie w oryginalnych takich kolumnach ale był to najwyższy model badajze 110. Wymiana okablowania dała poprawę .Szczerze teraz jednak z perspektywy czasu nie chcial bym tych kolumn kupil bym jakies inne znacznie lepsze za smieszne pieniadze powiedzmy na Allegro.

Tak jak tu radzili, uruchom je bezkosztowo, czyli zmostkuj te przelaczniki, kabli nie wymieniaj, ani zwrotnic, pograj na nich, a jak sam dojdziesz ze chcesz cos lepszego to oddaj je komus i poszukaj cos lepszego. Oczywiscie jak chcesz, ale w ramach nauki/zabawy mozesz je naprawic/usprawnic,

To są kolumny rezerwowe(tylko weekendowe jak wracam do domu) po prostu lubię się bawić w takie rzeczy i lubie mieć wszystko działające jak oryginały, chyba mnie rozumiecie:) No dobra jutro się wezmę i zobaczę jak bedzie to działać jak ominę te pokrętła. Dzięki za pomysł. Odezwe się jaki będzie efekt. Jednak jakby ktoś miał takie kolumny to byłbym zainteresowany kupnem tych potencjometrów i zwrotniczek.

pozdrawiam i dziękuje sandiego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.