Skocz do zawartości
IGNORED

LCD, LED, czy plazma, a może kineskopowy ?

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

I żadna czerń ci tu nie pomoże jak widzisz w telewizorze odbicie teściowej.

"Rane koguta", moja zmarła 1,5 roku temu, jakbym Ją zobaczył w odbiciu ekranu, to też bym zszedł ze strachu, choć dobrą kobitką była.

Wszystkie plazmy mają błyszczący ekran ?

Zresztą przy żarówkach też. Pozostaje ci jedynie oglądać po ciemku.

"Rane koguta", moja zmarła 1,5 roku temu, jakbym Ją zobaczył w odbiciu ekranu, to też bym zszedł ze strachu, choć dobrą kobitką była.

Wszystkie plazmy mają błyszczący ekran ?

Niestety tak.

Doprawdy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Doprawdy to "IREnę" mogą sobie wsadzić tam gdzie słońce nie dochodzi. Niech pokażą kontrast przy metodzie pomiaru ISO (szachownica) przy białym 200 cd, a nie jakieś noobskie bzdety.

Ukryta Zawartość

Ale Krzysiu pogrywasz ze mną :))))

Dlaczego tak myślisz?

Doprawdy to "IREnę" mogą sobie wsadzić tam gdzie słońce nie dochodzi. Niech pokażą kontrast przy metodzie pomiaru ISO (szachownica) przy białym 200 cd, a nie jakieś noobskie bzdety.

A która plazma wyświetli przy szachownicy 200cd/m2? To chyba można by było na ekranie jajka sadzone smażyć.

Mimo miliona stref plazma miewa gorszą czerń od LCD bez lokalnego wygaszania

Ukryta Zawartość

:]

"lepsza" z założenia jest w plaźmie, bo nie ma na nią wpływu ani nierównomierne podświetlenie, ani kąty, ani nie ma innego zabarwienia

ale "głębsza" owszem, zdarza się i na LCD bez wygaszania, tylko trochę nie fair porównanie - ubiegłorocznej plazmy do nowego LCD, 2x droższego od obecnego G30 który ma czerń...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zresztą przy żarówkach też. Pozostaje ci jedynie oglądać po ciemku.

Sądząc po tym Twoim wpisie, lecisz chyba w kulki ze mną :)))

Zamierzam przecież i za dnia oglądać tv, mam to robić w piwnicy ?

na plaźmie z filtrem bez problemu można oglądać w dzień, nie ma żadnych odbić, no chyba że punktowego źródła światła (typu nieosłonięta żarówka) a czerń jest bardzo dobra, nie ma żadnej szarości

No jak nie chcesz widzieć swojego odbicia to nie pozostaje ci nic innego niż piwnica. Owszem przy jasnych scenach to nie przeszkadza.

To tak odnośnie KrzyśkaA, bo widzę że zaczyna odlatywać po swojemu

Jak ci się nie podoba to nie musisz czytać. Ja cię do tego nie zmuszam. A jak już odczuwasz przymus czytania to radził bym jakieś tabletki na uspokojenie łyknąć.

"lepsza" z założenia jest w plaźmie, bo nie ma na nią wpływu ani nierównomierne podświetlenie, ani kąty, ani nie ma innego zabarwienia

ale "głębsza" owszem, zdarza się i na LCD bez wygaszania, tylko trochę nie fair porównanie - ubiegłorocznej plazmy do nowego LCD, 2x droższego od obecnego G30 który ma czerń...

Ukryta Zawartość

Fakt ... pod katem jest gorzej ... z równomiernością czerni też na LCD jest gorzej (krawędziowe).

Wracając do porównania na wprost: weźmy coś tańszego i starszego:

Ukryta Zawartość

Jednak rodzą się pewne pytania ... w jakim tempie i o ile spada kontrast na plazmie? Jak z równomiernością bieli po czasie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na plaźmie z filtrem bez problemu można oglądać w dzień, nie ma żadnych odbić, no chyba że punktowego źródła światła (typu nieosłonięta żarówka) a czerń jest bardzo dobra, nie ma żadnej szarości

Tylko teraz mi wytłumacz po co ci czerń na poziomie 0,002 cd/m2 gdy odbicia masz na poziomie 0,1 cd/m2? I nie mów mi że nie ma bo osobiście mam telewizor z szybą z przodu i niby jest z warstwą przeciwodblaskową która tak naprawdę wiele nie daje.

Jak ci się nie podoba to nie musisz czytać. Ja cię do tego nie zmuszam. A jak już odczuwasz przymus czytania to radził bym jakieś tabletki na uspokojenie łyknąć.

Jak piszesz, to się czyta, skąd mam wiedzieć zanim przeczytam że znowu odlatujesz?

Tylko teraz mi wytłumacz po co ci czerń na poziomie 0,002 cd/m2 gdy odbicia masz na poziomie 0,1 cd/m2? I nie mów mi że nie ma bo osobiście mam telewizor z szybą z przodu i niby jest z warstwą przeciwodblaskową która tak naprawdę wiele nie daje.

A co ma dać warstwa odblaskowa jak to jest kiepski elcedek ta toshiba?

ja u siebie nie widziałem żadnych odbić, teraz tv stoi u rodziców w jasnym pokoju i nic się nie odbija, nie wiem jaki filtr miał GT20 ale to była albo kicha albo mieszkasz w szklarni, bo z tego co mówisz to odbicia są takie jak w lustrze

odbicia możesz mieć większe na LCD, tu szyba i tam szyba, ale wiele zależy od filtru i jak rozprasza punktowe źródła światła, np na moim LCD jest gorszy filtr, prawie lustro (na plaźmie zamazane odbicia w szkle)

dobra czerń jest istotna w zaciemnieniu i wpływa mocno na głębię obrazu, w dzień z uwagi na jaśniejsze światło nie jest tak ważna

ja u siebie nie widziałem żadnych odbić, teraz tv stoi u rodziców w jasnym pokoju i nic się nie odbija, nie wiem jaki filtr miał GT20 ale to była albo kicha albo mieszkasz w szklarni, bo z tego co mówisz to odbicia są takie jak w lustrze

odbicia możesz mieć większe na LCD, tu szyba i tam szyba, ale wiele zależy od filtru i jak rozprasza punktowe źródła światła, np na moim LCD jest gorszy filtr, prawie lustro (na plaźmie zamazane odbicia w szkle)

dobra czerń jest istotna w zaciemnieniu i wpływa mocno na głębię obrazu, w dzień z uwagi na jaśniejsze światło nie jest tak ważna

Chciałbym tylko zauważyć że telewizji nie powinno się oglądać po ciemku. Niezdrowe dla oczu.

Fakt ... pod katem jest gorzej ... z równomiernością czerni też na LCD jest gorzej (krawędziowe).

Wracając do porównania na wprost: weźmy coś tańszego i starszego:

Ukryta Zawartość

Jednak rodzą się pewne pytania ... w jakim tempie i o ile spada kontrast na plazmie? Jak z równomiernością bieli po czasie?

miałem u siebie plazmę przez 3 lata i czerń była taka jak na początku, biel taka sama, nigdy nie był to supersterylny LCD pod tym względem ale mi to nie przeszkadzało, w ciemnym pomieszczeniu i tak trzeba było przycinać mocno jasność bo było za jasno :)

Ukryta Zawartość

No to łyknij coś na uspokojenie bo odlecisz razem ze mną.

ale to ty jakiś niespokojny czy pobudzony jesteś, po prostu widzę że zanosi się na ciąg dalszy opowieści o ślimakach...

Chciałbym tylko zauważyć że telewizji nie powinno się oglądać po ciemku. Niezdrowe dla oczu.

po ciemku nie musi oznaczać całkowitego zaciemnienia, jak kto woli, jak oglądam film to wolę się skupić w komfortowych warunkach a nie żeby mi żyrandol świecił nad głową

ale to ty jakiś niespokojny czy pobudzony jesteś, po prostu widzę że zanosi się na ciąg dalszy opowieści o ślimakach...

Płyta ci się zacięła. Próbowałeś terapii wstrząsowej. Młotek gumowy wycelowany w środek czoła powinien pomóc.

Te błyszczące szyby w TV i monitorach (głównie laptopach) to jakiś debilny epizod ludzkości...

Trudno to zrozumieć.

A czy już było o szkodliwości pól elektrycznych plazmy?

Ooo.

Widzę, dyskusja o szybach ;).

Opowieści, że szyba nie przeszkadza w odbiorze to zakłamywanie samego siebie...

szyba przeszkadza to za dużo powiedziane, jak jest jasny pokój to jest mniejszy komfort oglądania niż z matowej matrycy... jak ktoś robi z tego dużo halo to się nazywa - wyolbrzymianie

w średniej klasy plazmach są dobre filtry, u mojej siostry stoi tani LG bez żadnego filtra - totalne lustro, jak szukam odbić to widzę na czarnym tle je dokładnie, ale wystarczy się skupić na treści obrazu a nie na wyszukiwaniu odbić i problem znika

... ale wystarczy się skupić na treści obrazu a nie na wyszukiwaniu odbić i problem znika

Na tej samej zasadzie nie zauważa się słabszej czerni w LCD.

Po prostu jej nie widać.

Cała ta dyskusja jest bezprzedmiotowa.

Trzeba zobaczyć co komu pasuje, wziąć pod uwagę inne okoliczności i tyle...

szyba przeszkadza to za dużo powiedziane, jak jest jasny pokój to jest mniejszy komfort oglądania niż z matowej matrycy... jak ktoś robi z tego dużo halo to się nazywa - wyolbrzymianie

w średniej klasy plazmach są dobre filtry, u mojej siostry stoi tani LG bez żadnego filtra - totalne lustro, jak szukam odbić to widzę na czarnym tle je dokładnie, ale wystarczy się skupić na treści obrazu a nie na wyszukiwaniu odbić i problem znika

Do szyby można się przyzwyczaić. Na LCD można w dzień dowalić luminancją i odbicia nie widać. Jedyni może w ciemnych scenach trochę przeszkadza.

Jednak nie mogę zrozumieć egzaltowania się kosmiczną czernią skoro cały efekt psuty jest odbiciem. Nie raz wklejałem zdjęcia i musiałem tłumaczyć że to nie czerń jest kiepska tylko widać odbicie białej ściany.

Wiem jedno że następny mój telewizor będzie miał matowy filtr.

Nie raz wklejałem zdjęcia i musiałem tłumaczyć że to nie czerń jest kiepska tylko widać odbicie białej ściany.

nie musiałeś nic tlumaczyć, bo każdy widział że to nie żadne odbicie białej ściany tylko właśnie kiepska czerń

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.