Skocz do zawartości
IGNORED

Scan Speak 15W/18W + Vifa XT

remal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam gotowego projektu monitora na 15W lub 18W + XT. W przyszłości chciałbym dołożyć do tego (najlepiej aktywne) moduły basowe prawdopodobnie na Seas'ie L26RFX (przetwornik wzorem Sonus Faber ELIPSA). Przy okazji może ktoś natknął się na klon diy Sonus Faber AUDITOR M?

Na razie trafiłem tylko taki projekt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozważam jeszcze opcję, żeby zamiast dwóch modułów basowych zrobić jednego suba aktywnego, a kolumienki w wersji wolnostojącej na 18W zamiast monitora. Także taki projekt diy też mile widziany (same kolumny bez suba).

Dlaczego Vifa? Wiem, że tweeter niezbyt lubiany. Ale mam w tej chwili Acoustic Energy Neo 3 z Vifami z tego co się orientuje wersją DX. Bardzo podoba mi się ten tweeter. XT zagra na pewno lepiej, a dodatkowo jest często stosowany w droższych konstrukcjach nie tylko Sonus Fabera.

Przeznaczenie całości muzyka/filmy 80/20.

Z góry dzięki za pomoc

Ukryta Zawartość

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

https://www.audiostereo.pl/topic/86698-scan-speak-15w18w-vifa-xt/

nie tyle XT nie jest zbyt lubiana, o ile nie jest poprostu zbyt dobra, a Sonus Faber je stosuje i gra to względnie, bo nikt nie łączy sonus fabera z Sony ES a z reguły już z dobrą elektroniką, a z dobrą elektroniką wszystko zagra przyzwoicia.

To samo tyczy się 18W - podobno ma słaby środek, ale przecież Willson Audio to stosuje jako średniotonowca... tyle że Willson audio nie gra z Diorą tylko z AR albo czymś podobnym, a z taką elektroniką nawet subwoofer będzie miał piękną średnicę :)))

15W jest świetnym głośnikiem, ale powinno się raczej łączyć gorszego nisko-średniotonowca z lepszym wysokotonowcem, bo on poprostu gra więcej. Nie lepiej zrobic coś od razu na seasach (broń boże metalowych) i kupić jakiś lepszy wysokotonowiec ?? Morel ?? Scan 9900 ??

Skoro myślisz o czymś na wzór Elipsy, to tu masz gotowy projekt (ale na innych przetwornikach):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie tyle XT nie jest zbyt lubiana, o ile nie jest poprostu zbyt dobra, a Sonus Faber je stosuje i gra to względnie, bo nikt nie łączy sonus fabera z Sony ES a z reguły już z dobrą elektroniką, a z dobrą elektroniką wszystko zagra przyzwoicia.

To samo tyczy się 18W - podobno ma słaby środek, ale przecież Willson Audio to stosuje jako średniotonowca... tyle że Willson audio nie gra z Diorą tylko z AR albo czymś podobnym, a z taką elektroniką nawet subwoofer będzie miał piękną średnicę :)))

15W jest świetnym głośnikiem, ale powinno się raczej łączyć gorszego nisko-średniotonowca z lepszym wysokotonowcem, bo on poprostu gra więcej. Nie lepiej zrobic coś od razu na seasach (broń boże metalowych) i kupić jakiś lepszy wysokotonowiec ?? Morel ?? Scan 9900 ??

Trzeba najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie o który 18W Scan Speaka chodzi bo jest ich chyba ze dwadzieścia. Jeżeli masz na myśli 18W8545 a tak by wynikało z tego że stosowany jest w Willson Audio to jego główną zaletą są właśnie średnie tony a dokładniej bardzo naturalny wokal i raczej taki sobie bas.

Nie lepiej zrobic coś od razu na seasach (broń boże metalowych) i kupić jakiś lepszy wysokotonowiec ?? Morel ?? Scan 9900 ??

A co jest nie tak z metalowymi Seasami? Możesz rozwinąć? Które modele polecasz - wysoko/średnio-nisko/niskotonowiec?

Skoro myślisz o czymś na wzór Elipsy, to tu masz gotowy projekt (ale na innych przetwornikach):

Ukryta Zawartość

Bryła praktycznie identyczna tylko przetworniki inne. Ale jest dużo mutacji tego projektu dzięki za info.

Ukryta Zawartość

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Dokładnie te które w linku Twonka użył autor. Normalne, dobrze i poprawnie grające głośniki w normalnej cenie. Muzykalne, nie drażniące i łatwe do wysterowania. Z resztą bardzo fajny projekt :)

Dla mnie seria metalowych seasów to brzmienie nie do przyjęcia. Wyraźnie słyszalna metaliczność, brak kultury, wszystko brzmi tak jakbyśmłotkiem w wiadro trzaskał. Fuj. Całkowite przeciwieństwo papierowych Seasów.

Metalowe Seas zagrał dla mnie tylko raz dobrze - z SE na 6l6, brzmienie miodek, ale za to dynamika - tragedia, więc raczej mało uniwersalnie.

Dokładnie te które w linku Twonka użył autor. Normalne, dobrze i poprawnie grające głośniki w normalnej cenie. Muzykalne, nie drażniące i łatwe do wysterowania. Z resztą bardzo fajny projekt :)

Dla mnie seria metalowych seasów to brzmienie nie do przyjęcia. Wyraźnie słyszalna metaliczność, brak kultury, wszystko brzmi tak jakbyśmłotkiem w wiadro trzaskał. Fuj. Całkowite przeciwieństwo papierowych Seasów.

Metalowe Seas zagrał dla mnie tylko raz dobrze - z SE na 6l6, brzmienie miodek, ale za to dynamika - tragedia, więc raczej mało uniwersalnie.

Może od tego powinienem zacząć swoje przemyślenia na temat kolumn, które chcę zbudować. Mam NADa C355, cedeka na razie C515 (docelowo C565) i tuner 402 (poluję na C425). Do tego mam w tej chwili Acoustic Energy Neo 3. Jestem dosyć zadowolony, ale z czasem coraz bardziej zaczął mnie drażnić lekko dudniący wyższy bas - niezależnie od ustawienia kolumn od ściany i trochę za mały energia jeśli chodzi o te dwa 13cm przetworniki które pracują w tych kolumnach. Stąd moja myśl o DIY. Kolumny mają fajną średnicę i wysokie, po prostu znikają i mają wielką szeroką stereofonię i to jest super. Z tego co się orientuję to te 13-tki (membrana) są z tłoczonego aluminium i produkuje je AE, a wysoko-tonowy wyczytałem, że to podobno Vifa DX, ale jest to z wyglądu ewidentnie XT25SC50-04 lub XT25SC90-04.

Chciałbym, żeby DIY zgrywał się NADal brzmieniowo z moim ampem, bo to chyba półka, która mnie zadowala. Zaczynam się skłaniać w stronę konstrukcji trójdrożnej. Tweeter bym mimo wszystko zostawił, bo jestem z niego zadowolony tylko dał wersję XT25BG60-04. Zostaje kwestia średniotonowego i niskotonowego. Średniotonowy wielkościowo zostawiłbym taki sam, natomiast niskotonowca coś 8 calowego. Zarówno Akustyk i Esa mają trend, żeby średnio i niskotonowiec był tej samej firmy i tak też bym zrobił. Tylko teraz kwestia czy pakować się jednak w aluminium, które ładnie gra z moim NADem. QBA Dominator 100 TL ma taki układ średnio-niskotonowy na Alu Seasach Prestige, tylko tweeter jest inny.

Pytanie w skrócie brzmi, jaki średnio i niskotonowiec zagra na pewno dobrze z NADem.

Może z lampą metalowe membrany miały zbyt mały zapas mocy, ale C355 to w końcu tranzystor. W teście audio miał zmierzoną moc "Otrzymujemy 2 x 102 W przy 8 omach i 2 x 107 W przy 4 omach" i sprawdza się podobno nawet z dużo większymi Radiance'ami 3 na podobnych przetwornikach tylko tam pracują 16.5cm, a tweeter to DXT (Seas coś ma w swojej ofercie). Klasa A więc również ocieplony dźwięk.

Jest jakiś DIY 3-drożny z XT i Alu nisko-, i średnio-tonowymi?

Brak mi waszego doświadczenia. Jednak SF robi na XT 25 zwrotnice 6 dB, i to od dwudrożnych. Popełniłem coś takiego, bo ten pierścieniowiec może pracować bardzo nisko i zrobiłem te 6 dB na 2,5 kHz. Jak na razie jestem zachwycony (może do czasu), ale takich skrzypiec, fortepianu czy trąbki Milesa wcześniej nie słyszałem. Dlatego zaskakują mnie pomysły z głośnikami średniotonowymi przy tej Vifie. Jeśli czegoś może brakować przy tym Scan-speaku, to tylko najniższego basu i to chyba dopiero powyżej 25 m2. Wtedy oczywiście dobry subwoofer nie zawadzi. Jednak 6 dB ma swoje niewątpliwe zalety, bo obok dźwięku ma mało niespodzianek rezonansowych, a ten S-S można by zakończyć już na 2 kHz (charakterystykę ma do tego idealną, o ile idzie o ten z 8545).Dobrać rezystor szeregowy (tam jest 6,8 Ohma - skuteczność)i po robocie. Oczywiście to tylko sugeracja, ale uznałem ,że warto napisać. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Co do tego stosunkowo niskiego ciecia vify niskim rzedem, to nie bylbym takim optymista. Przeciez przy 1 khz to tylko (około) -10dB spadku głośnosci odtwarzania. A głośnik wysokotonowy nie ma odpowiedniej srednicy membrany i wychylenia liniowego by radzic sobie z tym zakresem. Im nizszy zakres czestotliwosci tym potrzeba wiekszego wychylenia objetosciowego. To ze glosnik zagra to jedno, a to jakie ma znieksztalcenia w tym zakresie to druga rzecz. Zeby nie bylo, ze zmyslam - wystarczy popatrzec na pomiary tweeterow u Marka K czy u Zapha (wiem, wiem "wyswiechtane" to juz przyklady) - wyraznie widac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ze ta vifka do 1,8 khz gra nawet niezle, ale ponizej tego zakresu powinna wrecz milczec. Czyli przy 2,5 kh powinien byc juz dosc duzy spadek spl, a nie skromne 3 db. Jesli spojrzec tylko na druga harmoniczna, to powinna grac nie nizej niz do 3 khz.

Jednak 6 dB ma swoje niewątpliwe zalety, bo obok dźwięku ma mało niespodzianek rezonansowych, a ten S-S można by zakończyć już na 2 kHz (charakterystykę ma do tego idealną, o ile idzie o ten z 8545).Dobrać rezystor szeregowy (tam jest 6,8 Ohma - skuteczność)i po robocie. Oczywiście to tylko sugeracja, ale uznałem ,że warto napisać. AB.

Sugerujesz robienie zwrotnicy "na słuch"?

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Na pewno nie na słuch. Ta wartość R jest z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tylko tam jest podzielona na dwa rezystory. Chodzi o wyrównanie skuteczności ( np 88 i 91 dB). Wartości zwrotnicy są do policzenia. Jeśli odetniemy na 2kHz, to już na 1 kHz będzie chyba -6 dB(oktawa wobec 2 kHz) w stosunku do pasma powyżej podziału. Jestem pewny, że ta VIFA daje radę bez efektów ubocznych. W końcu jej powierzchnia membrany to 11 cm2 wobec calowej kopułki, gdzie jest około 5 cm2. Czyżby Sonus Faber aż tak się mylił, aplikując tylko 6 dB? A jeśli już, to wydaje mi się, że wszelkie ćwiczenia tego rodzaju są sprawdzane ostatecznie właśnie na słuch. Popatrz na charakterystyki wielu Hi-endowych kolumn, głośników z metalowymi membranami albo parametry tak uwielbianych lampówek. Chodzi cały czas o SŁUCH, i to nie w pojęciu ogólnym, ale "my own", jak mawiają Rosjanie. Gdyby było inaczej, nie mielibyśmy nawet analogów, byłyby dawno wywalone na śmietnik historii. Na szczęście każdy meloman, czy jak kto woli-audiofil ma w głowie inny dźwięk, za którym goni, a nawet gotów jest wydać krocie, ryzykując konflikty nie tylko na wirtualnych forach. Mam wrażenie, że ciężko będzie nam się wzajemnie przekonać, bo uważam, że podstawą jest ucho klienta, a nie "mędrca szkiełko i oko". Podobne są tematy w drutach, gdzie początkowo dominowały głośnikowe grubości bicepsa Schwarzeneggera. Inaczej miało "nie grać". To co?. Moja lica o średnicy przewodnika 0,12 mm nie gra?. A wszelkie Nordosty? Wracajmy "do Ucha". Tak będzie najlepiej.AB.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Temat schodzi w zupełnie inne rejony niż zakładałem ;-) Coś mi się wydaje, że znalazłem rozwiązanie problemu kolumn dla siebie ... zwie się Acoustic Energy Neo 4 v2. Czyli konstrukcja trójdrożna zamiast 2.5 jak w Neo 3. Na basie chodzą dwie alu 16-tki, średniotonówka to alu 13-tka i Vifka na górze jak u mnie. Można je kupić za 2k pln z kawałkiem ściągnięte z Anglii. Konstrukcja robi wrażenie. Mimo większych przetworników zachowano przednią ściankę 20cm. Tylko wzrosła głebokość o 5 cm, a wysokość o ... 30 cm. Moje Neo 3 mają już 90cm, a tu mamy 120cm. Kolumny są dodatkowo 2x cięższe od Neo 3 - 28kg sztuka. Więc układy magnetyczne tych 16-tek muszą być napewno spore. Także konstrukcja dosyć monumentalna w tej klasie cenowej, nie mówiąc o 3-way. Także samemu nic się nie złoży lepszego w tej cenie. Jeszcze jedno info -> 32Hz - 45kHz +/- 3dB, czyli 11Hz niżej niż Neo 3.

Wracając do ciekawych rozważań ... Audioburak dokładnie. Hi-end dąży do liniowości tylko czy nasz słuch i umysł tego pragnie? Sonus jakby nie było jest firmą z doświadczeniem i raczej wie co robi. Wszyscy mówią, że tweeter powinien być lepszy od midwoofera. A Sonus notorycznie wrzuca w każdą konstrukcję (Homage, Cremona) Vifę XT (modyfikowaną) i gra to zawsze dobrze, nawet w Elipsach. Widać też doszli do wniosku, że Revelator do niskiego basu się za bardzo nie daje skoro wzięli wersję średniotonową 15m. A na basie też tylko alu Seas z serii Prestige. Jeszcze podziały zwrotnicy odpowiednio 250hz i 2500hz. Czyli ewidentnie chłopaki stawiają na dobrą średnicę. A reszta pasma ma widać mniejsze znaczenie. Czyli podejście fizjologiczne. W końcu człowiek jest najbardziej wrażliwy na te dźwięki i tu odczuwa największą przyjemność ze słuchania nawet w wieku starczym. Nie licząc stałych bywalców dyskotek. Z wiekiem niestety zawęża nam się pasmo słuchu.

I teraz można sobie zadać pytanie czy ten Revelator czy Illuminator wciskany prawie w każdą konstrukcję jako tweeter jest nam tak bardzo potrzebny do szczęścia? Czy może wystarczyłoby się pobawić więcej zwrotnicą, ew. zmodyfikować trochę starego XT i mieć równie dużo przyjemności ze słuchania? Może Sonus ma jednak rację?

Tak samo nie rozumiem niechęci do alu membran, których słucha się bardzo przyjemnie. Przestrzenna średnica, szybki mocny bas.

Zacytuję tutaj fragment:

Osoba w wieku “-nastu” lat słyszy dźwięki z przedziału około 30Hz – 18kHz.

Osoba w wieku “-dziestu” lat słyszy około 40Hz – 16kHz lub czasem 60Hz-14kHz.

Osoba w wieku “-dziesięciu” lat słyszy jedynie około 100Hz – 8kHz, potem zakres ten może się zawęzić nawet do 200Hz – 4kHz.

Także tylko nastolatek może docenić szeorkie pasmo. Można by powiedzieć, cieszmy się niskimi i wysokimi tonami póki możemy, bo na starość zostanie nam tylko średnica :-) Chyba znalazłem nową niszę na rynku. Kolumny dla emeryta. Jedno-drożne, obudowa zamknięta, bez zwrotnicy. Także można wrzucić nawet po Illuminatorze 18WU na kanał ;-)

Robienie zwrotnicy 1 rzedu na vifie xt25 z cieciem na 2500Hz wg mnie jest kiepskim pomyslem . To nie jest glosnik do ciecia 1 rzedem nawet znacznie wyzej niz 2500Hz. Juz pomijam fakt, ze profil THD raczej wyklucza uzycie kopulki wlasnie ponizej 2500Hz. Sluch sluchem, ale uwazam, ze srednica w zestawie z poprawnie zaimplementowana xt25 zagra lepiej anizeli ta z filtrem 1 rzedu. Osobiscie jeszcze tego nie sprawdzalem, bo testowalem filtry 1 rzedu tylko na glosniku ktory bardzo dobrze sie do tego nadaje ( BG Neo3, podzial 2Khz i nizej ) Ale np na Vifie d25ag zbyt niski podzial oraz mala stromosc filtrow powodowaly spora ostrosc dzwieku oraz nienaturalnosc srednicy takze cos w tym jest :)

Producenci stosuja filtry 1 rzedu z dwoch powodow. Pierwszym z nich jest taki, ze moga sie pochwalic pozniej w opisie, ze uzywaja wlasnie filtrow o nachyleniu 6dB. A drugim jest to, ze im nizszy rzad, tym glosnik gra po prostu lepiej :) ( osobiscie sprawdzone ) . A to ze bedzie to gorzej gralo to juz inna kwestia :)

Kwestia gustu, ale poza paroma wyjątkami nie ma głośników idealnych, tzn jeśli głośnik może grać nisko to ma problemy w wysoką górą i na odwrót.

Poza tym NAD przepraszam ale gra sucho i plastikowo. Scan to dobry pomysł ale nie XT. Kup Morela 296 i będziesz bardzo zadowolony.

Kwestia gustu, ale poza paroma wyjątkami nie ma głośników idealnych, tzn jeśli głośnik może grać nisko to ma problemy w wysoką górą i na odwrót.

Poza tym NAD przepraszam ale gra sucho i plastikowo. Scan to dobry pomysł ale nie XT. Kup Morela 296 i będziesz bardzo zadowolony.

Morela 296 nigdzie mogę znaleźć tweeter 298 to jego następca?

A jeśli chodzi o NADa to na jakich kolumnach i jakiego modelu słuchałeś?

Masz rację, 298 - cyferówka.

Słuchałem C325BE i S300 ze swoimi kolumnami. Nie podobało mi się, było za sucho, za technicznie i plastikowo. Pewnie kwestia dopasowania, ale wydaje mi się że kolumny do NADa muszą być bardzo muzykalne. Kwestia gustu

To w końcu gra lepiej czy gorzej?

Glosnik gra lepiej, ale uparte implementowanie czegos, co np nie powinno grac jakiegos zakresu czestotliwosci powoduje to, ze jako calosc gra to gorzej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.